Mødedato: 27.08.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Budgetforslag 2015 - Budgetønsker

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til, hvorvidt forslag til budgetønsker på driftssiden (samt et par få tilknyttede anlægsbehov bl.a. på fremtidens fritidstilbud) skal indgå i de videre forhandlinger om budget 2015.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at vedlagte ønsker (budgetnotater) til budget 2015 indgår i budgetforhandlingerne

Problemstilling

Med budget 2015 skal der træffes en række beslutninger af afgørende betydning for de københavnske børns fremtid. Med henblik på at håndtere de væsentligste langsigtede udfordringer for børneområdet i København, har forvaltningen således afdækket en række budgetbehov, som redegør for de nødvendige beslutninger og prioriteringer, der skal foretages med Budget 2015.  Det indstilles at disse budgetønsker indgår i budgetforhandlingerne til budget 2015. Ønskerne er behandlet i vedlagte bilag og dækker over følgende emner: 

  1. En ny folkeskole
  2. Sprog og integration
  3. Ungdomsområdet - godt i gang efter folkeskolen
  4. Fremtidens fritidstilbud
  5. Anlægsområdet - der håndteres i separat dagsordenspunkt om anlægsplan 2015.

Udover disse overordnede temaer og ønsker, har forvaltningen udarbejdet en række øvrige ønsker til budget 2015. Ønskerne består dels af et ønske om fremadrettet udvikling på skoler og institutioner i form af samarbejde mellem foreningsliv, skoler og institutioner, og et ønske om at understøtte digitaliseringen af daginstitutionerne. Hertil kommer behov for at få finansieret en række uomgængelige merudgifter samt udløb af bevillinger, som forvaltningen har.

Udvalget skal beslutte, hvilke af ønskerne som er beskrevet i budgetnotaterne, der skal sendes videre til budgetforhandlingerne.

Løsning

Børne- og ungeområdet har i de seneste år været igennem en række reformer, der alle har til hensigt at skabe rammerne for, at skoler og institutioner forsat udvikler sig og kvaliteten i arbejdet med børnene og de unge styrkes. Af de seneste reformer kan bl.a. nævnes folkeskolereformen og den netop gennemførte reform af erhvervsuddannelserne. Vi har således en organisation og en sektor, der står midt i store forandringer, og som nu skal have fokus på at forankre. På den baggrund koncentrerer forslagene til budget 15 sig om en række ønsker, der først og fremmest har til hensigt at understøtte den påkrævede forandring og sætte skub i den allerede igangværende udvikling således, at vi giver reformerne - og intentionerne bag - mulighed for at blive til virkelighed hos det enkelte barn.

Forslagene til budget 2015 er samlet i nedenstående emner. Under hvert emne indgår en række budgetnotater, som er vedlagt denne indstilling.

Budgetnotater vedr. den nye folkeskole i København
Med budget 2014 blev de første grundsten lagt til en succesfuld implementering af folkeskolereformen i København. Målsætningen er klar: Der skal sikres en hurtig og smidig implementering fra dag 1, som både børn, forældre og personale er trygge ved. Samtidig skal der være et ambitiøst fokus på de langsigtede forandringer. Dette medfører en række ønsker som dækker følgende indsatser:
  1. Understøttelse og udvikling af kernekompetencerne tættest på børnene; lærere og pædagogisk personale, så de rustes til den nye hverdag med fokus på linjefagsdækning, teamledelse, læringsmål og målstyring.
  2. Support og styrkelse af skolens ledelser med fokus på faglig ledelse og organisatorisk effektivitet samt støtte til forandringsprocessen.
  3. Videreførelse af det faglige implementeringsteam og oprustning af den faglige support fra forvaltningen.
  4. Opgradering af de nødvendige it redskaber til understøttelse af lærernes undervisning og børnenes læring.
  5. Yderligere investeringer i faciliteter til medarbejdertilstedeværelse på de sidste 5 skoler, som mangler langsigtede løsninger (anlæg).
  6. Konsulentbistand til sikring af bedre udnyttelse af skolers og fritidstilbuds faciliteter henover dagen samt tilpasning af skoler og fritidstilbud til det nye funktionsprogram.

Tabel 1. Overblik over indsatser, mio. kr.

Mio. kr. (2015 P/L) 2015 2016 2017 2018 I alt
1. Dygtige medarbejdere til dygtige elever 18,0 15,2 17,1 17,8 68,1
2. Stærke ledere til stærke skoler 1,0 0,5 0,5 0,5 2,5
3. Faglig support 5,2 3,8 1,2  0 10,2
4. It og dialog 2,8 2,8 2,8 2,8 11,2
5. Medarbejderarbejdspladser (Anlæg) 12,4 4,8 0 0 17,2
6. Konsulentbistand til sikring af bedre udnyttelse af skolernes og fritidstilbuddenes faciliteter henover dagen 1,2 0 0 0 1,2
I alt (service) 28,2 22,3 16,8 21,1 93,2

Budgetnotater vedr. sprog og integration
Københavns Kommune har i dag en målsætning om, at alle børn skal have lige muligheder. Vi kan imidlertid konstatere, at vi endnu ikke er kommet i mål med denne målsætning. Der er tosprogede elever, ikke mindst drenge, som klarer sig dårligere i skolen og trives dårligere end deres etnisk danske kammerater. Og der er institutioner, der på grund af fx stor andel af tosprogede og børn med svag socioøkonomisk familiebaggrund er særligt udfordrede. Det foreslås derfor, at budgetønsker vedr. styrket vidensoverdragelse og det bedst kvalificerede personale til de mest udfordrede institutioner indgår i budgetforhandlingerne.

Tabel 2. Overblik over indsatser, mio. kr.

Mio. kr. (2015 P/L) 2015 2016 2017 2018 I alt
Styrket vidensoverdragelse 1,3 0,7 0,2 0,2 2,3
Det bedst kvalificerede personale 3,0 3,0 3,0 3,0 12,1
I alt (service) 4,3 3,7 3,2 3,2 14,4

Budgetnotater vedr. ungeområdet
Det er fortsat en væsentlig opgave at få flere til at gennemføre en ungdomsuddannelse. København placerer sig som en af de 10 lavest rangerende kommuner i landet og ligger markant under målsætningen om, at 95 pct. af en årgang skal opnå en ungdomsuddannelse. Andelen af københavnske elever, der påbegynder en erhvervsuddannelse er samtidig også meget langt fra det nationale mål på 25 pct., og frafaldet på erhvervsuddannelserne er højt. Samtidig er der med en række nationale reformer skabt behov for at revidere vores indsats og overveje nye veje at gå, således at vi kan understøtte de unge i at træffe de rette uddannelsesvalg, så de har motivationen og kompetencerne til at gennemføre den rigtige ungdomsuddannelse.

Forvaltningen anbefaler derfor, at der i budget 2015 afsættes 10,6 mio. kr. varigt til at kunne reformere vejledningsindsatsen og nytænke ungeindsatserne i København.

Budgetnotater vedr. fremtidens fritidstilbud
Folkeskolereformen vil medføre forandringer i fritidstilbuddene.Til budget 2015 ønskes der afsat midler, således at forandringerne af fritidstilbuddene kan påbegyndes.

Målsætningerne på området, der bl.a. medfører, at hver skole i fremtiden kun har en tilknyttet fritidsinstitution, og at der oprettes fritidscentre, der skal dække større områder, kræver omfattende og langsigtede investeringer. 52 ud af kommunens 58 skoler har behov for tilpasninger, og foreløbige skøn peger på et samlet behov i omegnen af 1,2 -1,3 mia. kr. Med henblik på at komme i gang anbefales det, at der i budget 2015 afsættes en ramme på i omegnen af 280 mio. kr. således, at de første projekter kan skydes i gang og konkrete ideoplæg udarbejdes.

Herudover anbefales det, at der henover de næste 4 år afsættes i alt 10,8 mio. kr. til kompetenceudvikling af personalet, med henblik på at understøtte den omfattende kulturændring i organisationen, som de nye typer fritidstilbud vil medføre.

Budgetnotater vedr. øvrige budgetønsker
Udover ovenstående har forvaltningen udarbejdet en række øvrige ønsker til budget 2015. Disse fremgår af tabellen nedenfor. Ønskerne består dels af et ønske om fremadrettet udvikling på skoler og institutioner i form af samarbejde mellem foreningsliv, skoler og institutioner, og et ønske om at understøtte digitaliseringen af daginstitutionerne.

Desuden består de øvrige ønsker af behov for at få finansieret en række uomgængelige merudgifter, som forvaltningen har. Det drejer sig om udgifter til tjenestemandspensioner, merudgifter til stigende dækningsgrader på dagtilbud og ’skæve’ DUT-sager i 2015, hvor udgifterne er højere end den kompensation staten har fordelt til Københavns Kommune.

Fx medfører den nyligt besluttede erhvervsreform både, at Uddannelsesvejledningens opgave reduceres og fokuseres til primært at omhandle individuel vejledning af ikke-uddannelsesparate elever i grundskolen, og at der sker en udvidet dimensionering af 10. klasse. Begge dele er der nationalt ikke kompenseret tilstrækkeligt for, hvorfor forvaltningen samlet set anbefaler, at der som en del af budgettet afsættes midler til at kompensere for den skæve tildeling fra staten. Dette fremgår af sæskilt budgetnotat omkring skæve DUT sager.

Tabel 3. Overblik over øvrige ønsker, mio. kr.
Mio. kr. (2015 P/L) 2015 2016 2017 2018 I alt
Styrket samarbejde med foreninger mv. 5,2 5,0 3,0 3,0 16,2
Digitale daginstitutioner 3,1             0,6 0,6 -   4,3
Tjenestemændspensioner 10,0           20,0      30,0 40,0 40,0
Stigende dækningsgrader 10,0           10,0 10,0 10,0 40,0
Skæve DUT-sager

 5,8

 7,5

 6,7

 6,7

 26,7

Lokale og-skemaplanlægningsværktøj 0,6 -   -   -   0,6
I alt (service)

 34,6

 43,1

 50,4

 59,7

 127,8

Budgetnotater vedr. bevillinger der udløber
Det vedlagte budgetnotat beskriver, hvilke bevillinger der udløber i 2015. Forvaltningen foreslår, at bevillingen til second chance (alternative skoleforløb) skal fortsætte og permanentgøres, ligesom at det anbefales, at de to ønsker om hhv. skolesocialrådgivere og udvidet åbningstid på skolerne fra hhv. SOU og KFU videreføres.

Budgetnotater vedr. ønsker fra politiske partier
Udover de ovenfor nævnte emner og budgetnotater, har forvaltningen udarbejdet en række budgetnontater på baggrund af henvendelser fra forskellige politiske partier. Disse budgetnotater fremgår af separat aflæggerbordsnotat til dagens udvalgsmøde.

Økonomi

De samlede ønsker fremgår af tabellen nedenfor.

Videre proces

Såfremt udvalget godkender indstillingen, vil budgetnotaterne blive sendt til Økonomiforvaltningen med henblik på at indgå i budgetforhandlingerne 2015.

      
                         Else Sommer                           /Sti Andreas Garde

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top