Mødedato: 14.08.2014, kl. 14:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 102

Budget 2015 - 2. behandling af Sundheds- og Omsorgsudvalgets budgetønsker

Se alle bilag
Sundheds- og Omsorgsudvalget skal godkende de budgetønsker til budget 2015, som er blevet udarbejdet siden udvalgets drøftelse af budgetønsker den 19. juni 2014.

Indstilling og beslutning

Sundheds- og Omsorgsforvaltningen indstiller
1. at Sundheds- og Omsorgsudvalget godkender forslag til budgetønsker,
         a) Nye partnerskaber med frivillige skal bryde ensomhed og psykisk mistrivsel blandt ældre,
             jf. bilag 1,
         b) Fremtidens hjemmehjælp - hjælp til selvhjælp, jf. bilag 2,
         c) Sundhedspakke 3.0, jf. bilag 3,
         d) Forsøg med helsebrikse i træningscenter og ældreklub, jf. bilag 4,
         e) Erhvervsuddannelsesreformen - nye opgaver i Grunduddannelse København, jf. bilag 5, 
         f) Erhvervsuddannelsesreformen - styrkelse af eksisterende opgaver i Grunduddannelse
             København, jf. bilag 6,
         g) Ekstra praktikpladser i 2015, jf. bilag 7,
         h) Omprioritering af praktikpladstyper i 2016-2018, jf. bilag 8,
          i) Bevarelse af fleksjobpuljen, jf. bilag 9,
          j) Førtidspensionsreformen og sygedagpengereformen, jf. bilag 10, og
         k) Annulering af §79 besparelse, jf. bilag 11.

Problemstilling

Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 19. juni godkendt 21 budgetønsker på sundheds- og ældreområdet. Der skal nu samles op på de udestående budgetønsker, som efter udvalgets godkendelse kan indgå i de politiske forhandlinger om Budget 2015 og overslagsårene.

Løsning

Forvaltningen har i 2014 med gennemført en ensomhedsanalyse, og på baggrund af analysens konklusioner er der udarbejdet et budgetnotat 'Nye partnerskaber med frivillige skal bryde ensomhed og psykisk mistrivsel blandt ældre', som består af flere indsatser og skal ses som en samlet ensomhedspakke, jf. bilag 1. 

I 2014 blev der i udmøntningen af ældrepuljen også afsat midler til en analyse af bedre boforhold for de svageste ældre, herunder en vurdering af, hvordan der kan skabes bedre forhold for gruppen af borgere med en kombination af stof- eller alkoholrelaterede misbrug og demenslignende problemer. Analysen og det afledte budgetnotat forelægges udvalget i en særskilt fællesindstilling, som er udarbejdet sammen med Socialforvaltningen. 

Budgetnotatet 'Fremtidens hjemmepleje - hjælp til selvhjælp' er udarbejdet på baggrund af den indgåede aftale d. 19. juni 2014 mellem Regeringen, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti om fremtidens hjemmehjælp, som medfører lovændringer fra 1. januar 2015, jf. bilag 2.

Udvalget får også forelagt forslag til budgetønske vedr. 'Sundhedspakke 3.0', der er afledt af 'Aftale om kommunernes økonomi for 2015' mellem regeringen og KL, hvor der er afsat 350 mio. kr. til det kommunale sundhedsområde, jf. bilag 3. Der orienteres nærmere herom i en særskilt indstilling.

Derudover har forvaltningen på baggrund af drøftelserne i Sundheds- og Omsorgsudvalget udarbejdet budgetønskeforslagene 'Forsøg med helsebrikse i træningscenter og ældreklub' , jf. bilag 4. og 'Bevarelse af fleksjobpuljen', jf. bilag 9.

Herudover får udvalget forelagt 4 budgetnotater på uddannelsesområdet, der er udarbejdet af Grunduddannelse København og vedrører alle syv forvaltninger i Københavns Kommune:
  • 'Erhvervsuddannelsesreformen - nye opgaver i Grunduddannelse København', jf. bilag 5
  • 'Erhvervsuddannelsesreformen - styrkelse af eksisterende opgaver hos Grunduddannelse København', jf. bilag 6
  • 'Ekstra praktikpladser i 2015', jf. bilag 7
  • 'Omprioritering af praktikpladstyper i 2016-2018', jf. bilag 8

Notaterne 'Erhvervsuddannelsesreformen - nye opgaver i Grunduddannelse København' og 'Erhvervsuddannelsesreformen - styrkelse af eksisterende opgaver hos Grunduddannelse København' er afledt af erhvervsuddannelsesreformen. Grunduddannelse København får, som følge af refomen, nye, lovfæstede opgaver, og flere eksisterende opgaver skal styrkes, for at København kan leve op til lovens hensigter. Omkostningerne er ikke kompenseret fra statens side gennem DUT, og adresseres derfor i de to notater. Notaterne forventes at indgå i Børne- og Ungdomsforvaltningens budgetønskepakke 'Ungepakke II', der forelægges Børne- og Ungdomsudvalget, d. 13. august 2014.

Grunduddannelse København har udarbejdet notaterne 'Ekstra praktikpladser i 2015' og 'Omprioritering af praktikpladstyper i 2016-2018' i tæt samarbejde med Økonomiforvaltningen

Desuden får udvalget forelagt forslag til budgetnotat vedr. 'Førtidspensionsreformen og Sygedagpengereformen', der er et fællesnotat mellem Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen og Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, jf. bilag 10. Notatet vedrører etableringen af en rehabiliteringsindsats, hvor borgere får deres sager forelagt et tværfagligt rehabiliterings­team, sammensat af fagkompetencer fra de nævnte forvaltninger samt lægefagligt personale fra Region Hovedstaden, som bl.a. har mulighed for at tilkende ressource- og jobafklaringsforløb. Omkostningerne i forbindelse med driften af rehabiliteringsteamet er ikke kompenseret fra statens side i de to reformer (DUT-regulering), og adresseres derfor i budgetnotatet. Notatet forventes forelagt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til orientering d. 18. august.

Endelig forelægges udvalget et forslag til budgetnotat vedr. annullering af den planlagte besparelse på afsatte §79 midler i 2015 og frem, jf. bilag 11.

Forvaltningen har vedlagt en samlet oversigt, som både viser de budgetønsker Sundheds- og Omsorgsudvalget godkendte den 19. juni 2014 og de forslag til budgetønsker forvaltningen fremlægger for udvalget med denne indstilling, jf. bilag 12. Oversigten viser hvor mange midler, der er knyttet til det enkelte budgetønske. Budgetønskerne udgør på Sundheds- og Omsorgsudvalgets område samlet 173,0 mio. kr. i drift og 17,9 mio. kr. i anlæg i 2015.

Økonomi

Indstillingen har ingen selvstændige økonomiske konsekvenser.

Videre proces

De godkendte budgetnotater indgår i de videre politiske forhandlinger om Budget 2015-2018.

Økonomiudvalget 1. behandler budgetforslaget d. 20. august 2014. Borgerrepræsentationen 1. behandler budgetforslaget d. 28. august 2014. Økonomiudvalget 2. behandler budgetforslaget d. 23. september 2014. Borgerrepræsentationen 2. behandler budgetforslaget d. 2. oktober 2014.






Hanne Baastrup



                                                            /Søren Winther Rasmussen


Beslutning

Indstillingen blev godkendt med de afgivne bemærkninger.

 

Til top