Mødedato: 08.06.2011, kl. 13:15
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Integrationsindsats

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag til ændringer i BUF's integrationsindsats efter høring.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at udvalget godkender forslag til integrationsindsats med de foreslåede justeringer

Problemstilling

På mødet den 23. marts 2011 besluttede Børne- og Ungdomsudvalget at sende en række tiltag for at styrke integration og fordeling i København (vedtaget i budget 2011) i høring. Forvaltningen fremlægger i denne indstilling justeringer i tiltagene på baggrund af høringen om det oprindelige forslag.

Løsning

Høringssvarene kommenterer på forskellige elementer i integrationsindsatsen, og forvaltningen har af hensyn til overskueligheden valgt at fremlægge kommentarer til de forskellige elementer i et særskilt bilag (bilag 1). Nedenfor fremlægges forvaltningens forslag til eventuelle justeringer på baggrund af høringssvarene i bilag 1. Bilag 2-10 udgør de enkelte høringssvar.

Denne indstilling udgør samtidig opfølgning og svar på medlemsforslag om særlige tiltag i Bispebjerg og Nørrebro fremsat på vegne af A og F til Børne- og Ungdomsudvalgets møde den 5. maj 2010 (2010-65014).

Høringssvarenes kommentarer om hhv. anvisningsregler til sprogpladser og justering af elevoptag og skoledistrikter er ikke medtaget i denne indstilling, da der gennemføres en særskilt høring af disse områder blandt alle klynger/netværk og skoler. Resultaterne af denne høring fremlægges for BUU i august 2011. Kommentarerne til disse to områder i nærværende høringssvar fremlægges i forbindelse med denne indstilling.

Generelle kommentarer
Der afgives i høringssvarene en række generelle kommentarer, som er kommenteret nedenfor:

KLF's høringssvar peger på et behov for en øget indsats i forhold til børnehaveklasserne: Skolerne tildeles i dag via den nuværende budgettildelingsmodel  midler til arbejdet med tosprogede børn i børnehaveklassen. Forvaltningen vurderer derfor ikke, at der skal tildeles yderligere midler til dette arbejde, men at midlerne eventuelt bør fordeles anderledes. Forvaltningen arbejder på et forslag til en tildelingsmodel, der i højere grad baserer sig på børnenes konkrete sproglige behov, frem for hvorvidt barnet er tosproget. Forslag til modellen vil blive fremlagt efter gennemførelse af den første runde af sprogvurderinger i efteråret 2011. I regi af specialpakken er der endvidere fremlagt forslag om en model for to medarbejdere i hver børnehaveklasse. Endelig vil børnehaveklasselederne blive tilbudt et uddannelsesforløb i forbindelse med det nye sprogvurderingsmateriale, ligesom de vil blive tilbudt adgang til den værktøjskasse, der udvikles.

KLF's høringssvar peger på et behov for en forstærket bemanding på integrationsområdet i forvaltningen: Ledelse af integrationsområdet varetages i dag i regi af afdelingen for Pædagogisk Faglighed, ligesom integrationsopgaverne varetages af medarbejdere i denne afdeling. Bemandingen er ændret efter en omstrukturering i forvaltningen og en række funktioner (som fx netværk) drives som følge heraf nu lokalt.

KLF's høringssvar peger på et behov for mere forvaltningsmæssig drift af netværk og samt efteruddannelse i dansk som andetsprog: De faglige netværk for funktionslærere, modtagelsesklasselærere og børnehaveklasseledere drives først og fremmest i lokalt regi. Der afholdes årlige tema/inspirationsdage. Dette er sket som led i forvaltningens strategi for at rykke udviklingen af kerneydelser tættere på skolerne, samt som følge af de omstruktureringer der fandt sted i forvaltningen på baggrund af budget 2010. For læsevejledere understøttes de lokale netværk af de koordinerende læsevejledere på områdeniveau. Efteruddannelsesniveauet på dansk som andetsprog er fortsat højt, og de relevante uddannelser udbydes løbende i regi af BUF-Akademi.

Høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget peger på et behov for tydeligere sammenhæng mellem BUU's integrationspakke og den kommunale inklusionspolitik: Uligheden i kompetencer adresseres efter forvaltningens vurdering i høj grad i de generelle faglige indsatser på skoleområdet. Forvaltningen vil vurdere, hvorvidt dette kan specificeres tydeligere i BUU's handleplan for inklusionspolitikken. Det samlede præstationsgab vil blive inddraget som indikator i Integrationsbarometeret.

Tidlig indsats

Der iværksættes en indsats i 6-8 vuggestuer med de mest udsatte tosprogede børn.

På baggrund af høringssvarene har forvaltningen følgende tilføjelse: Forvaltningen vil løbende evaluere tiltaget. Såfremt indsatser og metoder viser sig at være succesfulde, vil forvaltningen fremlægge forslag til udvidelse af tiltaget i forbindelse med budgetforslag 2013.


3- og 5-årssprogvurdering

Der gennemføres sprogvurderinger af alle treårige børn med formodet behov for sprogstimulering samt alle femårige, der ved treårsvurderingen havde et sprogstimuleringsbehov eller efterfølgende viser sig at have et sådant behov. Der følges pædagogisk og organisatorisk op på sprogvurderingerne.

På baggrund af høringssvarene har forvaltningen følgende kommentarer:
Vidensoverdragelse om barnets sprog mellem daginstitution og skole: Da sprogvurderingerne gennemføres med samme materiale i alle institutioner og indtastes elektronisk, vil det fremadrettet være muligt at sikre en mere systematisk vidensoverdragelse til den modtagende børnehaveklasseleder (under forudsætning af forældresamtykke).
Måltal og task force i forhold til sprogvurderingerne: Både måltal og task force er oprettet som administrative støttesystemer, der skal sikre, at alle relevante børn sprogvurderes. Såfremt disse systemer efter 2-3 år viser sig unødvendige, vil forvaltningen fremlægge forslag til afskaffelse af disse.
Omfanget af de udmeldte ressourcer til sprogvurderinger og opfølgning: Det er forvaltningens erfaring på baggrund af tidligere sprogvurderinger, at omfanget af ressourcer er passende. Forvaltningen vil dog løbende følge op på, hvorvidt de udmeldte timer modsvarer opgaven. Hvis dette ikke er tilfældet, fremlægges forslag til ændringer.
Barnets oplevelse af sprogvurderingssituationen: Erfaringerne med afprøvningen af sprogvurderingsmaterialet peger ikke på, at de sprogvurderede børn oplever situationen som ubehagelig. Det tilstræbes at skabe en god, tryg situation for barnet. Forvaltningen vil løbende i dialog med sprogvejlederne i områderne og de sprogansvarlige i de enkelte enheder følge op på denne problemstilling. 


Sprogpladser i daginstitutioner

Der oprettes sprogpladser til tosprogede børn i en række daginstitutioner med få tosprogede børn.

Forvaltningens kommentarer til høringssvarene: Forvaltningen inddrager institutionslederne i dialog om i udvælgelsen af sprogpladsinstitutioner og fastsættelsen af antal pladser. Endvidere etableres dialog med tidligere sprogpladsinstitutioner med henblik på at inddrages disses erfaringer i det fremtidige arbejde. Forvaltningen arbejder med en implementeringsplan, der sikrer, at sundhedsplejersker, pladsanvisning m.fl. har den relevante viden til at støtte op om og udbrede kendskabet til tiltaget. Ordningen er i budget 2011 vedtaget som et permanent tiltag og vil dermed forventeligt få den nødvendige tid til udbredelse. Forvaltningen er i dialog med Borgerrådgiveren om det juridiske grundlag for at sikre, at tilbuddet gives til de børn, der har det største behov (børn med sproglig baggrund uden for EU og EØS).

Kommunalt sprog- og rådgivningscenter

Der oprettes et kommunalt sprog- og rådgivningscenter, som skal rådgive forældre og derigennem medvirke til at øge antallet af etnisk og socialt blandede skoler.

Forvaltningen har følgende tilføjelser på baggrund af høringssvarene:
Bemanding og løsning af rådgivningscentrets opgaver: Forvaltningen anerkender, at en succesfuld etablering af rådgivningscenteret er en udfordrende opgave. Opgaven søges løst dels gennem inddragelse af en række medarbejdere i forvaltningen, dels gennem tilknytning af kompetente rådgivere, herunder medarbejdere med en tokulturel baggrund bl.a. skole/hjemvejledere), dels - i regi af Københavnermodellen - gennem et tæt samarbejde med afgivende og modtagende skoler. Endvidere er der i implementeringsfasen løbende dialog med skoleledere, ledere i klynger og netværk og områder både gennem særlige arbejdsgrupper og gennem møder i områderne. Forvaltningen har således oprettet et antal arbejdsgrupper med skole- og pædagogiske ledere til at rådgive og kritisk vurdere planer og procedurer for rådgivningscentrets arbejde. I forbindelse med implementering af centret oprettes endvidere en følgegruppe med en række interessenter fra området.
Inddragelse af skoleledere m.fl. i rådgivningen: Det tilstræbes at skoleledere, relevante pædagoger fra børnehaver m.fl. indgår i rådgivningsarbejdet i alle de situationer, hvor det er relevant. Rådgivning foregår således ikke i et fysisk center, men ude på de skoler og i de dagtilbud, hvor børnene går.
Frivilligheden for forældrene: Forvaltningen sikrer, at alle forældre, der rådgives, informeres om, at de til enhver tid har mulighed for at vælge deres lokale distriktsskole. Hvor det er nødvendigt, inddrages tolkebistand.

En ny og behovsbaseret Københavnermodel 2.0, herunder fordeling af skoleskiftere og udslusede modtagelsesklasseelever

Der gives tilbud om en københavnermodelplads til sproglige svage skolestartere og skoleskiftere med faglige og sociale udfordringer og udslusede modtagelsesklasselever, hvor den afgivende skole vurderer, at dette er fagligt, pædagogisk og socialt relevant for barnet. Hvis forældrene henvender sig til rådgivningscenteret på baggrund af et ønske om rådgivning, indgår dette i rådgivningscenterets arbejde i dialog med afgivende skole.

Forvaltningens kommentarer til høringssvarene:
Indsats for skoler, der skal tiltrække og fastholde elever fra eget distrikt: Der vil i regi af Københavnermodellen blive fastholdt en indsats for at udvikle skolernes muligheder for at tiltrække og fastholde familier fra eget distrikt. Der vil fortsat være fokus på sparring og vidensdeling mellem skolerne.
Indsatsen for modtagerskoler: Indsatsen for modtagerskolerne er dels en omfattende efteruddannelsesindsats, dels dialog og sparring. Endvidere vil der i forbindelse med implementeringen af Københavnermodel 2.0 løbende blive foretaget en reorganisering af skole/hjemvejlederne, således at modtagerskolernes behov bedst muligt understøttes. Forvaltningen vil arbejde videre med forslaget om en strategi for retningslinjer for den gode modtagelse. Med hensyn til støtte til hjemmene sker dette via skole/hjemvejledere og skolernes øvrige sædvanlige muligheder. Forvaltningen vil indgå i dialog med modtagerskolerne for at undersøge, om der er mulighed for yderligere tiltag på dette område. Forvaltningen vil i denne dialog også have fokus på, hvordan de sociale og kammeratskabsmæssige relationer kan styrkes for københavnermodelbørn. Modtagerskolerne udpeges på baggrund af data, som forvaltningen har til rådighed, hvoraf nogle dele stammer fra kvalitetsrapporten, andre stammer fra øvrige datakilder.
Forholdet til nærmiljøet: Tilbuddet om en københavnermodelplads er en balance, hvor forældrene vurderer værdien af tilbuddet (fagligt og integrationsmæssigt) over for betydningen af at gå på en nærmereliggende distriktsskole. Denne vurdering foretages af mange andre forældre i København, idet mere end halvdelen af kommunens elever går på en anden skole end deres distriktsskole. Det er derfor forvaltningens vurdering, at dette også er muligt for disse forældre med udgangspunkt i en grundig rådgivning.
Samarbejde med private skoler: Forvaltningen har tidligere forsøgt at tilbyde københavnermodelpladser på private skoler. Der var tale om en meget begrænset succes. Det er derfor forvaltningens vurdering, at der heller ikke fremadrettet er et stort potentiale på dette område.

Økonomi

Den tekniske budgetudmøntning af tiltagene vedrørende bedre integration og fordeling fremgik af sagen om udmøntning af budget 2011 i BUU den 10. november 2010.

Midler til gennemførelse af sprogvurderinger af 3-årige og 5-årige dækkes gennem eksisterende puljer til sprogstimulering mv. (se bilag 3). Forvaltningens ændringer på baggrund af høringen giver ikke anledning til ændringer i budgetudmøntningen af tiltagene.

Videre proces

Forvaltningen iværksætter implementering af tiltagene vedrørende bedre integration og fordeling med de foreslåede justeringer.

                             

                                            Else Sommer
                                                                                   /Camilla Niebuhr 

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 8. juni 2011
Indstillingen blev godkendt, idet forvaltningen sørger for en kort oplistning af justeringerne til udvalget.
Til top