Mødedato: 03.12.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Vedtagelse af Kommuneplan 2024 - Fremtidens klimavenlige hovedstad

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af Kommuneplan 2024. Kommuneplanen har været i offentlig høring i 8 uger. Emner fra høringsperioden fremgår af hvidbogen (bilag 2).

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at Kommuneplan 2024 – Fremtidens klimavenlige hovedstad godkendes, med de i bilag 4, 6, 7 og 8 foreslåede ændringer som følge af den offentlige høring samt med tilhørende miljøvurdering og sammenfattende redegørelse (bilag 10 og 9).

Problemstilling

Borgerrepræsentationen besluttede den 22. august 2024 at sende forslag til Kommuneplan 2024 i offentlig høring i 8 uger. Forslag til Kommuneplan 2024 har været i offentlig høring i perioden fra den 29. august til og med den 24. oktober 2024. Økonomiforvaltningen har modtaget 372 høringssvar (bilag 3).

Økonomiforvaltningen har samlet emner fra høringssvarene i en hvidbog (bilag 2), der indeholder forvaltningens vurdering af forslag til ændringer af Kommuneplan 2024 på baggrund af de indkomne høringssvar. Forvaltningens forslag til ændringer (bilag 4, 6, 7 og 8) fremlægges sammen med forslaget til Kommuneplan 2024 med henblik på, at der tages beslutning om endelig vedtagelse.

Den samlede Kommuneplan 2024 kan findes på KP24.kk.dk.

Løsning

Offentlig høring

I løbet af høringsperioden har forvaltningen og forskellige samarbejdspartnere afholdt 19 arrangementer om kommuneplanen. Deltagere ved arrangementerne har kunnet høre om planen, gå i dialog med relevante aktører og komme med deres input til forslag til Kommuneplan 2024 og byens udvikling. En opsamling på aktiviteterne fremgår af bilag 5.

Hvidbogen for den offentlige høring (bilag 2) indeholder opsummeringer fra høringssvarene. Hvidbogen er dermed ikke fuldstændig udtømmende, men en sammenfatning af emner fra høringssvarene. I hvidbogen har forvaltningen vurderet, hvorvidt forslagene fra den offentlige høring giver anledning til ændringer i Kommuneplan 2024. I bilag 4 findes en sammenfattende oversigt. Høringssvarene fremgår i deres fulde længde i bilag 3.

Opsummering

Økonomiforvaltningen bemærker, at indholdet i en lang række af høringssvarene er i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2024 og at det derfor ikke har ført til forslag til ændringer i Kommuneplan 2024. Høringssvarene dækker over en række forskellige emner, som er opsummeret på 7 kapitler i hvidbogen. Ca. 60 % af høringssvarene er kommet fra borgere, som har gjort indsigelse vedrørende 1), udvikling af Bådehavnsgade Vest, som blev besluttet med Kommuneplan 2019, 2) udvidelsen af Københavns Lufthavn, herunder luftforurening og støj, og 3) planerne om placering af en cykelbro fra Islands Brygge til Enghave Brygge, hvor særligt beboere på Enghave Brygge er bekymrede for de trafikale konsekvenser af en sådan forbindelse.

Dertil har forvaltningen modtaget 27 høringssvar fra grundejere og ejerforeninger, der ønsker ændrede planrammer til at muliggøre projekter. I bilag 8 findes en oversigt over de foreslåede konkrete rammeændringer.  

Derudover dækker høringssvarene emner, som:

  • Infrastruktur for cykler og kollektiv transport, herunder bemærkninger vedrørende biltrafik og parkering.
  • En varieret og betalbar boligsammensætning.
  • Etablering og beskyttelse af grønne områder.

De resterende høringssvar rummer bl.a. konkrete forslag til tilføjelser/ændringer, både til kommuneplanen og til kommunens arbejde med byudvikling og ift. konkrete byrumsprojekter. Dertil kommer, at der i mange tilfælde er tale om emner og forslag, som kommunen allerede arbejder for at understøtte i andre planer eller fora og som ofte ikke reguleres i kommuneplanen.

Af hvidbogen (bilag 2) og dertilhørende oversigt (bilag 4, 6, 7 og 8) fremgår, hvilke forslag fra høringssvarene, som forvaltningen foreslår fører til ændringer i kommuneplanen.

Økonomiforvaltningen vil her fremhæve centrale ændringer, som følge af den offentlige høring:

Den politiske hovedstruktur til Kommuneplan 2024 (bilag 1)

  • Nyt afsnit om udviklingen af Innovation District Copenhagen tilføjes i afsnittet ”bydele i fokus” på side 113.
  • Opdatering af antal hotelovernatninger og præciseringer om turisme i kapitel 4.
  • Opdatering af afsnit om udfordringer for håndværks- og værkstedsvirksomheder i kapitel 4.
  • Præcisering af proces for implementering af bedre bynatur, som afventer statslig vejledning herom på side 106.
  • Præcisering af, at der vil blive udarbejdet en helhedsplan for området omkring Svanemølleværket, som grundlag for kommende lokalplan og kommuneplantillæg.

Alle imødekommelserne er indarbejdet i den politiske hovedstruktur for forslag til Kommuneplan 2024 (bilag 1) med gul markering.

Rammer og retningslinjer til Kommuneplan 2024 (bilag 6-8)

 På baggrund af henvendelser fra grundejere, ændret anvendelse af enkeltejendomme, aktuel planlægning samt ajourføring på baggrund af statslig regulering indeholder forslag til Kommuneplan 2024 forslag om rammeændringer for en række ejendomme og områder. 

  • En øget byggemulighed, som muliggør boliger og serviceerhverv ved Hellerup Station,
  • muliggørelse af anvendelse af arealerne under højbanens buer ved Nørrebro Station til publikumsorienterede serviceerhverv, kulturelle- og idrætsformål m.m.,
  • muliggørelse af anvendelsesmuligheder for håndværkserhverv og værksteder på arealerne under højbanens buer syd for Ørnevej,
  • rammeændring, der muliggør at genopføre 10 højhuse på Bellahøj,
  • rammeændring på Godthåbsvej 203, som muliggør en randbebyggelse med 16-22 boliger,
  • rammeændring i Bella Center Nord, hvor der tillades to bygninger i en højde på 40 m, idet der sideløbende er et lokalplanforslag under udarbejdelse,
  • med udgangspunkt i anmodning fra Rentemestervej 19A laves en generel rammeændring for særlige bebyggelsesforhold/udnyttelse af tagetager, så det udover at fravige maksimal bebyggelsesprocent og friarealprocent også bliver muligt at fravige bestemmelser om boligandel ved nyindretning og udvidelse af bebyggelsers tagetage,
  • derudover præcisering af, at lokaler til håndværkserhverv og værksteder generelt kan etableres både under og i stueplan af bygninger.

Redaktionelle rettelser

Økonomiforvaltningen har foretaget en generel ajourføring af tal i tabeller og grafer på baggrund af Boligredegørelsen 2024 og dertilhørende figurtekster primært i kapitel 2 og 3. Derudover er der lavet en ajourføring af anlægsplanen på side 61.

I Budget 2025 blev det besluttet at renovere parkeringsanlægget ved Landgreven, som medfører en nedrivning af Landgreven 10 (en tankstation med burgerrestaurant). Denne ejendom er på listen over bevaringsværdige bygninger fra Byens Sjæl kampagnen, men Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at der ikke er afsat midler til at genopføre Landgreven 10 efter renoveringen af parkeringsanlægget. Derfor nedjusteres antallet til 49 udpegninger fra kampagnen og kommuneplanen opdateres i overensstemmelse hermed.

De foreslåede ændringer fra den offentlige høring (bilag 4), samt de redaktionelle rettelser, er indarbejdet i den politiske hovedstruktur for Kommuneplan 2024 (bilag 1). Ændringer til kommuneplanens rammer og retningslinjer, på kp24.kk.dk, opdateres først efter vedtagelse af Borgerrepræsentationen, men fremgår af bilag 6-8.

Indsigelse fra staten

I høringsperioden har Økonomiforvaltningen været i dialog med flere statslige styrelser og aftalt forskellige ændringer og suppleringer til kommuneplanen for at undgå, at styrelserne fremsatte indsigelse (veto) mod planforslaget. Det drejer sig blandt andet om præcisering af retningslinje om byudvikling i byzone, udtagelse af vandområde ved Amager Strandpark fra V-ramme og præcisering af retningslinje og kort vedrørende risikovirksomheder.

Ved høringsfristens udløb var der ikke opnået enighed mellem Økonomiforvaltningen og Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø samt Banedanmark om tekstændringer i kommuneplanforslaget. Plan- og Landdistriktsstyrelsen fremsatte herefter på vegne af de to styrelser indsigelse mod kommuneplanforslaget. En indsigelse har den virkning, at planforslaget først kan vedtages endeligt, når der er opnået enighed mellem styrelserne og kommunen om de nødvendige ændringer. 

Indsigelsen fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø er håndteret ved, at der blandt andet er foretaget en supplerende uddybning og præcisering af retningslinjer for naturområder og økologiske forbindelser i Grønt Danmarkskort samt en uddybning om internationalt beskyttede arter i redegørelsen.

Indsigelsen fra Banedanmark er håndteret ved, at der er tilføjet en generel retningslinje om sikring af udpegede nationale jernbanetrafikanlæg og tilknyttede arbejdspladsarealer og redegørelseskrav ved planlægning indenfor en opmærksomhedszone på 500 meter. Endvidere er der indsat en tilføjelse til kommuneplanrammer vedrørende Svanemøllen station, Vingelodden, Beauvaisgrunden og Vigerslev stationstorv om ved lokalplanlægning at sikre drifts- og udviklingsmuligheder for jernbaneanlæg og arbejdspladsarealer af national interesse.

Alle ændringerne på baggrund af dialog med og indsigelse fra staten fremgår af bilag 6, 7 og 8.

Miljøvurdering

Der er i henhold til miljøvurderingsloven udarbejdet en miljøvurdering (bilag 10) af Kommuneplan 2024, som har været i 8 ugers offentlig høring sammen med forslaget til kommuneplan. Miljøvurderingen er udarbejdet i samarbejde med en ekstern rådgiver og indeholder overordnede vurderinger af, hvilken påvirkning Kommuneplan 2024 vil have på miljøet i forhold til Kommuneplan 2019.

Der er efter høringen udarbejdet en sammenfattende redegørelse (bilag 9), som bl.a. beskriver de høringssvar, der er kommet til miljøvurderingen samt redegør for, hvordan kommunen vil overvåge de væsentligste miljøpåvirkninger. I den sammenfattende redegørelse vurderes det, at CO2-udleningen fra byudviklingen i planperioden forventes at blive reduceret væsentligt ift. udledningen fra byudviklingen i de seneste 12 år og at dette overvåges via CO2-grænseværdierne i bygningsreglementet.

Økonomi

Sagen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Hvis Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil Økonomiforvaltningen tilrette Kommuneplan 2024 på baggrund af eventuelle ændringsforslag samt ændringerne på baggrund af den offentlige høring og herefter bekendtgøre Kommuneplan 2024.

Søren Hartmann Hede / Nanna Westerby Jensen 
Til top