Thoravej 29

Ombygningen af Thoravej 29 transformerer en uanseelig gul murstensbygning fra 1967 ud fra tesen om, at bygningen skal genanvende sig selv. Før projektet gik i gang, var bygningen horisontalt opdelt i fire lavloftede etager præget af små kontorlokaler, gangforløb og en lukket facade. I stueetagen er der åbnet op med store vinduespartier og porte, der inviterer offentligheden ind som en udvidelse af byens rum.
Inde i bygningen skæres etagedæk ud og genbruges som trapper, hvilket radikalt ændrer rumligheden til en sammenhængende oplevelse. Materialerne bærer præg af bygningens fortid som industri og handicapforvaltning – generiske overflader med fokus på pris og funktion snarere end finesse, hvilket ikke typisk tillægges æstetisk værdi.
Projektet gør op med denne ubæredygtige form for materialesnæversyn, og insisterer på at skabe værdi i det eksisterende. Mest muligt genbruges, som det er, andre dele omrokeres, mens de resterende bearbejdes og genindsættes som møblering. Det har ført til, at projektet har opnået en op mod 88% her-og-nu reduktion i CO2-udledning. Derudover er op mod 90% af byggeaffald undgået sammenlignet med nybyg.



Fakta
Bygherre
- Bikubenfonden
Projektteam
- Arkitekt: pihlmann architects
- Ingeniør: ABC Rådgivende Ingeniører
- Hovedentreprenør: Hoffmann A/S
- Bygherrerådgiver: Emcon
- Teknisk rådgiver: Etos
- Indretningsrådgiver: Sara Martinsen Studio
- Teaterteknisk rådgiver: Stouenborg
Fakta om byggeriet
- Adresse: Thoravej 29
- Bydel: Nordvest
- Kategori: Restaurering og transformation
- Funktion: Thoravej 29 er et community for mennesker og organisationer, der bryder med vanetænkning og hierarkier. Bygningen rummer både offentlige, semi-offentlige og private funktioner, fra café, black box, og udstillingsrum til arbejdspladser, projektrum, debatscene og værksteder.