Fastlæggelse af serviceniveauer for driften i byen 2022
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forvaltningen fortsat styrer efter et ensartet serviceniveau for renholdelse af veje, pladser, grønne områder og kirkegårde samt rengøring af ubemandede toiletter og tømning af affaldskurve med en gennemsnitlig karakter på 4,0.
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget tager til efterretning,
- at indretningen af de grønne byrum fremover ikke vil blive forelagt i forbindelse med politiske beslutninger vedrørende serviceniveauer på driften af byens rum jf. løsningsafsnittet.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 3. juni 2019 en ny styringsmodel for driften af byens rum, jf. bilag 2, som indebærer, at udvalget hvert andet år forelægges serviceniveauerne for driften til politisk stillingtagen. Udvalget tog den 22. juni 2020 første gang stilling til serviceniveauerne efter den nye styringsmodel.
Baggrunden for arbejdet med serviceniveauer blev præsenteret for Teknik- og Miljøudvalget ved en teknisk gennemgang den 25. april 2022 jf. bilag 3.
Løsning
Serviceniveauet for renholdelse er udtryk for det målbare renholdelsesniveau i grønne områder, på vejarealer, toiletter og affaldskurve. Renholdelsesniveauet måles på en skala fra 1-5, hvor 5 er bedst. Renholdelsesniveauet på vejarealer defineres fx ud fra, hvor mange stykker affald der ligger pr arealenhed på måletidspunktet. Definitioner med fotoillustrationer af de forskellige skalatrin for renholdelse ses i bilag 4.
Ved forelæggelsen af sagen om fastlæggelse af serviceniveauer den 22. juni 2020 estimerede forvaltningen, at det gennemsnitlige serviceniveau for renholdelse var på 4. Forvaltningen indstillede en uændret indretning af de grønne byrum og en renholdelse til en karakter på gennemsnitligt 4. Forvaltningen indstillede desuden, at driftsindsatsen i de grønne områder skulle tilrettelægges med henblik på at realisere et harmoniseringspotentiale på 8-10 mio. kr. ved fuld indfasning i 2024. Et samlet Teknik- og Miljøudvalg vedtog et ændringsforslag om ”at det identificerede harmoniseringspotentiale på 8-10 mio. kr. benyttes til at hæve det fremadrettede ensartede serviceniveau i byen.” Forvaltningen har igangsat initiativer, som mere konsekvent brug af fælles driftsstandarder med henblik på at realisere harmoniseringspotentialet frem mod 2024. Det vil derfor først være muligt i 2024 at måle, om potentialet er opnået, jf. indstillingen den 22. juni 2020.
Fastlæggelse af serviceniveau for renholdelse
Forvaltningen arbejder løbende med at sikre ensartet renholdelse på tværs af byen og har i 2021 gennemført en kvalitetsmåling af renholdelsen, jf. bilag 5. Målingen bekræfter, at serviceniveauet på tværs af byen i gennemsnit ligger omkring 4 med lokale variationer.
Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler med denne indstilling, at forvaltningen fortsat styrer efter et ensartet serviceniveau for renholdelse på 4,0. Renholdelsen omfatter renholdelse i de grønne områder og på veje og pladser samt tømning af affaldskurve og rengøring af ubemandede offentlige toiletter. Serviceniveauet gælder for såvel de udliciterede, som de ikke udliciterede bydele. Baggrunden for anbefalingen er:
- Københavnermålinger, der er gennemført i 2020 og 2021 (TMU 14. december 2020 og 13. december 2021), viser en gennemgående tilfredshed med serviceniveauet for driften samt, at tilfredsheden generelt er steget fra 2020 til 2021. Københavnermåling 2021 er vedlagt til fornyet orientering som bilag 6.
- Forvaltningen har ikke på baggrund af den daglige dialog med københavnerne fundet særligt belæg for at anbefale øget eller reduceret service på renholdelse.
Forvaltningen har i løbet af 2020-2021 indført en mere konsekvent brug af fælles driftsstandarder for den grønne pleje og arbejder som anført løbende med at ensarte niveauet for renholdelse på tværs af byen. Det er imidlertid forvaltningens forventning, at en eventuel effekt på det samlede serviceniveau først vil vise sig frem mod 2024, når implementeringen af fælles plejestandarder og ensartet renholdelse i de grønne områder er forankret yderligere i den daglige driftspraksis. Forvaltningen forventer på baggrund af de årlige kvalitetsmålinger og kommende udbyggede økonomidata mv. at kunne afdække dette frem mod indstilling om fastlæggelse af serviceniveauer i 2024. Herunder om, og i hvilket omfang, potentialet kan realiseres.
Indretning af de grønne byrum
Ved forelæggelsen af første indstilling om serviceniveauer den 22. juni 2020 blev det beskrevet, at serviceniveauet for driften af byen på længere sigt også ville omfatte indretningen af de grønne byrum.
Forvaltningen har arbejdet med at udvikle en model for at beskrive kvaliteten af indretningen med bevoksning, blomsterbede, belægning mv. på baggrund af objektive kriterier. Dette er bl.a. beskrevet i notat til udvalget af 27. april 2021. Forvaltningen har imidlertid ikke fundet en tilfredsstillende model for at koble objektive kriterier fx for antallet af rosenbede eller prydplæner, med den oplevede kvalitet af det grønne område.
I forbindelse med forvaltningens arbejde i 2021 og 2022 med forslag til plan for genopretning og vedligeholdelse af byens grønne områder har forvaltningen imidlertid vurderet, at det vil give en god faglig sammenhæng til dette arbejde at inddrage udvikling og indretning, når der politisk forelægges konkrete forslag til genopretningsindsatser af de grønne områder. Forvaltningen udarbejder et første, foreløbigt forslag til genopretningsplan frem mod Budget 2023.
Københavnermålinger og Kvalitetsmålinger
Teknik- og Miljøudvalget besluttede den 3. juni 2019 at gennemføre årlige undersøgelser af københavnernes tilfredshed med serviceniveauerne for byens drift samt årlige, faglige målinger af de konkrete serviceniveauer.
Forvaltningen har gennemført københavnermålinger i 2020 og i 2021 i alle bydele. Undersøgelserne er forelagt for Teknik- og Miljøudvalget (TMU 14. december 2020 og TMU 13. december 2021). Resultaterne er vedlagt i bilag 6. Målingerne viser overordnet, at renholdelsen i byen fortsat er meget vigtig for københavnerne, at københavnerne er tilfredse med serviceniveauet for driften af byen og, at tilfredsheden generelt er øget fra 2020 til 2021.
Den første kvalitetsmåling, som blev gennemført i september/ oktober 2021 i alle bydele bekræfter et renholdelsesniveau på omkring 4, med forskellige, lokale variationer. Kvalitetsmålingerne er tilrettelagt, så de også kan anvendes af forvaltningen som internt styringsredskab i den daglige driftsindsats, både i forhold til renholdelsen og den daglige grønne pleje. Kvalitetsmålingen tjener desuden som grundlag for dialogen med de eksterne entreprenører, der varetager driften i de udbudte bydele. Resultater vedrørende renholdelsesniveauerne samt metodebeskrivelse jf. bilag 5.
Medarbejderinddragelse
Der har været en løbende dialog mellem forvaltningen og medarbejderne gennem MED-organisationen om arbejdet med politisk forelæggelse af serviceniveauer. Nærværende indstilling har i udkast været drøftet på MED-møde den 2. maj 2022. Medarbejderne har efterfølgende fremsendt deres kommentarer, som fremgår af bilag 7. Medarbejderne udtrykker tilslutning til de to indstillingspunkter. Medarbejderne udtrykker tvivl om kvalitetsmålingens validitet og kritiserer, at de som medarbejderrepræsentanter ikke er blevet tilbudt adgang til resultater af kvalitetsmålingerne i samlet form. Forvaltningen vurderer, at kvalitetsmålingen har en validitet, der understøtter det overordnede formål om politisk styring af serviceniveauer. Af bilag 5 fremgår en metodebeskrivelse for kvalitetsmålingen. Kommentarerne har ikke givet anledning til ændringer i indstillingen. Forvaltningen vil fremover sikre størst mulig indsigt for medarbejderne i forbindelse med evaluering, tilrettelæggelse og gennemførelse af kvalitetsmålinger.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget har mulighed for at:
- fastlægge serviceniveauerne for renholdelsen på veje, pladser, grønne områder, affaldskurve og toiletter under hensyntagen til, at renholdelsen på veje, cykelstier og fortove opretholdes på et niveau, der sikrer fremkommelighed og sikkerhed.
- Udvalget kan træffe beslutninger vedrørende serviceniveauer, der samlet set giver reducerede udgifter eller er udgiftsneutrale.
- Alternativt kan udvalget rejse finansieringen af øget service ved de kommende budgetforhandlinger. Så vil gennemførelse af ændringerne afhænge heraf.
Hvis Teknik- og Miljøudvalget ønsker et eller flere scenarier for ændrede serviceniveauer belyst, vil Teknik- og Miljøforvaltningen vende tilbage med dette snarest.
Eventuelle ændringer af serviceniveauer skal indarbejdes i driften af byen samtidigt med, at driften i forvejen er under fortsat forandring med løbende implementering af en række effektiviseringstiltag vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget i efteråret 2019 samt fortsat fokus på mere ensartede serviceniveauer på tværs af byen. Driftsøkonomien bliver dermed påvirket af en række faktorer samtidigt, og dette vil forvaltningen i videst muligt omfang tage hensyn til ved beskrivelse af de økonomiske konsekvenser af ændrede serviceniveauer.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Teknik- og Miljøudvalget vil årligt og næste gang ultimo 2022 få forelagt en opdateret faglig kvalitetsmåling, en opdateret Københavnermåling og den seneste trivselsundersøgelse blandt medarbejderne. Hvert andet år og første gang i 2022 vil redegørelsen omfatte en indledende benhcmark i forhold til den udliciterede drift på Vesterbro og i Brønshøj-Husum.
Teknik- og Miljøudvalget vil hvert andet år og næste gang i 2024 få forelagt serviceniveauerne til stillingtagen. I 2024 vil der blive redegjort for eventuelle økonomiske effekter af at sikre drift efter ensartede serviceniveauer på tværs af byen. Forvaltningens medarbejdere er pt. i gang med at implementere en detaljeret, GIS-baseret registrering af driftsindsatser med tilhørende tidsforbrug. Efterhånden som der indsamles data, der belyser det fulde årshjul i driften, vil grundlaget for stillingtagen til serviceniveauer med tilhørende økonomi blive udbygget.
Søren Wille
/Jakob Hjuler Tamsmark
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 30. maj 2022
Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.
Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti og Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne ønsker at renholdet af veje, pladser og grønne området pris/udbudstestet for hele byen; således at vi kan sikre os at byen får mest muligt renhold for det tilgængelige budget”