Mødedato: 17.03.2014, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Bedre fremkommelighed i København - screeningsanalyse

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller over for Teknik- og Miljøudvalget,

  1. at screeningsanalysen tages til efterretning.
  2. at den del af medlemsforslaget i Borgerrepræsentationen den 19. september 2013, der angår en screeningsanalyse af vejnettet i København, hermed er håndteret

Problemstilling

Borgerrepræsentationen vedtog på mødet den 19. september 2013, punkt 23, medlemsforslag om fremkommelighed med flere ændringsforslag, herunder:

”at Borgerrepræsentationen pålægger Teknik- og Miljøforvaltningen inden marts 2014 at udarbejde en screening af vejnettet i København og på baggrund af denne screening at fremlægge forslag til politisk behandling om at omdanne svingbaner m.v. til almindelige kørebaner, hvis det kan forbedre fremkommeligheden og give en bedre samlet trafikafvikling”.

Denne indstilling besvarer medlemsforslaget.

Løsning

Forvaltningen har udarbejdet en liste over mulige forbedringer i vejnettet gennem to forskellige metoder. Dels ved at lave en konkret metodisk gennemgang af kommunens vejnet, dels ved en høring af en række udvalgte interessenter. Generelt har interessenter taget godt imod høringen.

Forvaltningen har begrænset screeningsanalysen til veje og kryds med høj trafikintensitet, samt hvor myldretidsproblemer ofte opstår. I praksis er det det i kommuneplanen udpegede overordnede vejnet (regionale veje, fordelingsgader og udvalgte bydelsgader), der er blevet gennemgået. Generelt har kryds størst indvirkning på trafikafviklingen, hvorfor det primære fokus i opgaveløsningen er blevet lagt her. Dog har forvaltningen også inddraget andre forhold, fx venstre- og højresvingsmuligheder på centrale strækninger og deres indflydelse på trafikafviklingen.

Der har i udarbejdelsen af bruttolisten over mulige forbedringer i vejnettet været fokus på biltrafikkens fremkommelighed. Samtidig er det forudsat, at cykel-, gang- og kollektiv trafik ikke må opleve væsentligt forringede vilkår i form af dårligere fremkommelighed og forringet tryghed og sikkerhed på bekostning af en forbedret fremkommelighed for biltrafikken.

Fase 1 – Kortlægning og høring:
Forvaltningen har med hjælp fra COWI gennemført en kortlægning af trængslen i København og på den baggrund udpeget de mest belastede kryds og strækninger.

Samtidig er interessenter blevet indbudt til at komme med konkrete eksempler på oplevede problemer. Forvaltningen har udsendt høringsbrev til følgende interessenter:

  • DTL
  • DI Transport
  • Taxinævnet i Region Hovedstaden
  • Dansk Erhverv
  • Kjøbenhavns Vognmandslaug
  • Movia (og dermed Arriva, Nettbus mfl.)
  • Danske Busvognmænd
  • FDM
  • KCC
  • Vejdirektoratet
  • De 12 lokaludvalg

Fase 2 – kvalificering, tegning og prissætning:
På baggrund af kortlægning og høring er udarbejdet en bruttoliste. Forvaltningen har sammen med rådgiverne gennemgået de konkrete lokaliteter. Flere kryds og strækninger er blevet fravalgt videre bearbejdning i rammerne for denne opgave, da der er forskellige andre konkrete initiativer i gang på den enkelte lokalitet. Det kan fx være en tidligere politisk beslutning om konkret prioritering (eksempelvis signalombygning af trafiksikkerhedshensyn), et sideløbende og større arbejde omkring forbedring af trængselsproblemer (eksempelvis det netop igangsatte arbejde med at optimere trafikafviklingen på H.C. Andersens Boulevard strækningen), at der allerede er foretaget forbedringer af fremkommelighed på lokaliteten, eller at en lokalitet hører under Vejdirektoratets myndighedsområde.

Afslutningsvis er ti lokaliteter/ indsatser herefter blevet udvalgt til videre analyse med prissætning og bud på mulige løsninger.

Arbejdet har således ført til følgende resultat:

  • en bruttoliste på 51 potentielle problemstrækninger/lokaliteter (bilag 1)
  • ti baggrundsnotater med prissatte forbedringsforslag
  • prioriteret anbefaling (bilag 2)

Forvaltningen har på baggrund af bruttolisten udvalgt de 10 projekter, der vurderes at have størst potentiale eller være nemmest at realisere. De prioriterede projekter er beskrevet i bilag 1. Projekterne og deres effekt på trængslen er meget forskellige: Fra nedlægning af svingbevægelser og standsningsforbud til større ombygninger af kryds. Økonomien er også meget forskellig: Fra ca. 50.000 kr. til justering af signaler og op til lidt over en million kr. til en større krydsombygning.

De prioriterede projekter er:

  • Folehaven – signaljustering, bedre samordning – samt evt. busprioritering forbi de fritliggende signalregulerede overgange. Forventet stor effekt på fremkommelighed.
  • Sydhavns Plads krydsombygning – forbedrede højresvingmuligheder i retning mod P. Knudsens Gade fra Vasbygade og dermed bedre flow på centrumforbindelsen i retning mod Amagermotorvejen. Stor effekt.
  • Ring 2 ved Sallingvej – bedre signalsamordning samt evt. krydsombygning. Middel effekt.
  • FrederiksborgvejEmdrupvej – bedre mulighed for at komme forbi busindkørsel og busperron. Middel effekt.
  • Tagensvej – etablering af venstresvingsbane og dermed sikring af fri ligeudkørsel i retning ud af byen
  • Bredgade v. Sankt Annæ Plads – ombygning af krydset og signaljustering med mere flow for ligeudkørende i en vognbane. Middel effekt.
  • Amagerbrogade – Englandsvej – signaljustering af kryds. Lille effekt.
  • Niels Juels Gade – Holbergsgade – justering af kryds med forbedring fra Holbergsgade. Lille effekt. 
  • Grønningen – Folke Bernadottes Alle – lille forbedring af ventetid mod Folke Bernadottes Alle. Lille effekt.
  • Standsningsforbud  - gennemgang af tidsbegrænsede standsningsforbud på strækninger. Lille effekt.

Økonomi

Indstillingen har ingen direkte økonomiske konsekvenser. Udgifterne til konsulentbistand i forbindelse med screeningsanalysen er afholdt af Teknik- og Miljøforvaltningens driftsbudget.

Ovenstående liste indeholder forbedringer for samlet ca. 5,5 mio. kr.

Videre proces

Screeningsarbejdet og anbefalingerne fra denne indstilling kan indgå i kommende forhandlinger. Arbejdet har resulteret i en brutto liste på 51 projektforslag, som forvaltningen arbejder videre med.

Det skal bemærkes, at medlemsforslaget 19. september 2013 også indeholdt forslag til yderligere skærpelser til anlægsstrategien (handicaptilgængelighed, inddragelse af berørte parter og bedst mulig fremkommelighed i anlægsfasen), som fremlægges for Teknik- og Miljøudvalget i særskilte indstillinger.

 

         Pernille Andersen

                                                                  /Niels Tørsløv

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 17. marts 2014

Indstillingen blev godkendt.
Til top