Resultat af foranalyse af sikre skoleveje ved kommende skole i Vejlands Kvarter, Amager Vest
I den nye bydel Fælledby ved Vejlands Allé på Amager forventes en ny 5-sporet skole at stå færdig i 2031. Skoledistrikterne er inddelt, så mange af eleverne vil komme fra boligområderne i Ørestad, som ligger på den anden side af den meget trafikerede Vejlands Allé. Ved Budget 2023 blev der afsat midler til en foranalyse af en sikker skolevej. Foranalysen indeholder tiltag til at forbedre de trafikale forhold for skoleelever i Ørestad og ved krydsningen af Vejlands Allé. Teknik- og Miljøudvalget orienteres om resultatet af foranalysen, hvor forvaltningen blandt andet har undersøgt forbedring af de trafikale forhold for krydsningspunkter i Ørestad og en stibro over Vejlands Allé. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til løsningsforslag, der indgår i forhandlinger om Budget 2025.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøudvalgets løsningsforslag om sikre skoleveje indgår i forhandlingerne om Budget 2025, jf. løsningsafsnit og økonomiafsnit.
Problemstilling
Med Budget 2023 (BR 6. oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø, og Å) blev der afsat 2,3 mio. kr. til en foranalyse, der skal udpege de nødvendige sikre skolevejsløsninger til den kommende skole i Vejlands Kvarter. Foranalysen er nu gennemført, og Teknik- og Miljøudvalget orienteres herom. Teknik- og Miljøforvaltningen er forpligtet til at udarbejde budgetnotat til senere budgetforhandlinger, jf. Økonomiforvaltningens årlige indkaldelsescirkulære. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningens anbefalede løsningsforslag for de kommende sikre skoleveje til skolen i Vejlands Kvarter skal danne baggrund for det budgetnotat, der skal indgå i forhandlingerne om Budget 2025.
Løsning
Afrapportering af foranalyse
Foranalysen har udpeget flere kryds og strækninger, som kan ombygges, så de kan udgøre en sikker skolevejsløsning. Foranalysen er vedlagt som bilag 2-5.
Foranalysen har primært fokuseret på krydsningen af Vejlands Allé, der har en hverdagsdøgntrafik på 31.000 køretøjer, da denne krydsning er den mest komplekse i området. Skoledistrikterne er inddelt, så de fleste skolebørn til den nye 5-sporede skole i Vejlands Kvarter (Fælledby) vil komme fra boligområderne syd for Vejlands Allé, hvorfor de er nødt til at krydse denne for at komme i skole. Det nuværende signalanlæg sikrer ikke en sikker skolevej for eleverne. Det skyldes blandt andet en kort grønfase og den store andel tung trafik på Vejlands Allé. Derfor er der i en tidligere skolevejsanalyse anbefalet en stibro over vejen, som lander lige nord for T-krydset Center Boulevard/Vejlands Allé, hvilket har været opdraget til denne foranalyse.
Foranalysen har undersøgt flere placeringer for en mulig broløsning, og to af disse er undersøgt nærmere, jf. bilag 4. Linjeføring B, der lander i Bella Kvarter, vurderes som den bedste linjeføring, idet den i højere grad skaber en forbindelse mellem de to bydele Fælledby og Bella Kvarter og vil skabe en god forbindelse til blandt andet metrostationen Bella Center. Foranalysen vurderer dog, at mange skolebørn, der kommer fra boligområderne syd for Vejlands Allé, ikke vil benytte stibroen, fordi stibroen ikke er den direkte vej for kommende elever bosat ved Edvard Thomsens Vej og C.F. Møllers Allé, jf. bilag 4. Desuden vurderes det, at en stibro vil være en omvej og kræve, at man benytter en relativ lang og stejl rampe, sådan at broen derfor højst vil tiltrække halvdelen af de kommende skoleelever og øvrige fodgængere og cyklister i området. Dette vil betyde, at mange stadig vil benytte det eksisterende lyskryds for at krydse Vejlands Allé.
Løsningsforslag
På baggrund af foranalysen anbefaler forvaltningen, at det eksisterende signalregulerede kryds gøres trafiksikkert, hvilket kan gennemføres i to trin. I trin 1 udarbejdes yderligere trafikal analyse af krydset og de omkringliggende byudviklingsområder med henblik på at afdække eventuelle konsekvenser ved en ombygning af krydset og identificere en løsning. I et efterfølgende trin to ombygges krydset på baggrund af den gennemførte analyse.
Det skal hertil bemærkes, at en ombygning af krydset vil reducere kapaciteten for køretøjer på Vejlands Allé væsentlig, da ombygningen af krydset nødvendiggør længere grøntider for den krydsende trafik. Derudover er Vejlands Allé/Center Boulevard et stort trafikeret kryds med middelhøjt hastighedsniveau (dvs. en gennemsnitsfart på 30-43 km/t), en relativ høj lastbilprocent og kategoriseret som fordelingsgade i kommuneplanen. Vejen indgår som en del af det strategiske vejnet. Hvis disse rammer ikke ændres, er det begrænset, hvor trygt og sikkert krydset kan blive for skolebørn, selv hvis flere af de foreslåede tiltag realiseres. Lokaliteten kan ses på oversigtskort Bilag 7, initiativ 1. Økonomi: 5,0–7,0 mio. kr.
Udover yderligere undersøgelser af en krydsning af Vejlands Allé i niveau anbefaler forvaltningen, at løsningen indeholder nedenstående fire initiativer:
- Etablering af krydsningshelle på Center Boulevard ud for Byparken. Hellen etableres i midterrabatten på Center Boulevard, så sydgående cyklister kan krydse vejen og dermed komme ind på cykelstien i Byparken. Alternativt vil den dobbeltrettede cykelsti blive forlænget til krydset ved C.F Møllers Allé. Se bilag 8 Initiativ 2.Begge muligheder kan holdes indenfor økonomien, og det skal i projekteringen afdækkes, hvilken løsning der passer bedst. Økomoni: 1,5–2,5 mio. kr.
- Fjernelse af vigepligten i signalanlægget Ørestads Boulevard / Asger Jorns Allé. Det anbefales at ændre vigepligten, så det er de nord-sydgående cyklister, der har vigepligt i krydset. Som det ser ud i dag, vil cyklister, der krydser vejen i østgående retning, have vigepligt, hvilket kan resultere i, at cyklister holder ude på kørebanen. Se bilag 9 initiativ 3. Økonomi: 0,3–0,5 mio. kr.
- Udvidelse af fortov på nordlig del af Vejlands Allé. På delstrækningen mellem Ørestads Boulevard og Center Boulevard anbefales det, at anlægge et fortov på 2,5 m bredde og en cykelsti på 3,5 m bredde. De to kørespor i vestlig retning får en samlet bredde på 6,25 m. Udvidelse af fortovet på strækningen sker på bekostning af cykelstiens bredde. Det vurderes sikkerhedsmæssigt forsvarligt med lidt smallere cykelsti end i dag, for at undgå at fodgængere træder ud på cykelstien ved smalt fortov. Eksisterende belysningsmaster bibeholdes, hvorfor der kan ske punktvis indsnævring af fortovet. Som udgangspunkt vil trærækken placeret i bagkant af fortovet ikke berøres. Lokaliteten kan ses på oversigtskort i bilag 7, initiativ 4. Økonomi: 11-15 mio. kr.
- Omprogrammering af signalanlægget Vejlands Allé / Ørestads Boulevard (Midlertidig skolevej). For midlertidig skolevej mellem Fælledby og Sigtelinjegrunden (Ørestads Boulevard 218) skal der ses nærmere på signalanlæggets program og geometri/afmærkning for krydset Vejlands Allé / Ørestads Boulevard, hvis der i en længere periode forventes, at der færdes væsentlig flere børn, fodgængere og cyklister i krydset. Økonomi: 1,0–1,5 mio. kr.
Høring
Foranalysen har været i høring hos Amager Vest Lokaludvalg i perioden 5. januar til 15. februar 2024, hos Fælledby P/S i perioden 15. marts til 4. april og hos Bellakarter A/S i perioden 3. april til 19. april. Høringssvarene og forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 6.
Amager Vest Lokaludvalg giver udtryk for, at skolevejsløsningerne ikke er forsvarlige. Det gælder særligt løsningen i krydset ved Vejlands Allé. Lokaludvalget mener, at der skal tages højde for den fremtidige trafik, der vil komme i krydset som følge af udviklingen af Bella Kvarter samt jordtransporter til Lynetteholmen. Lokaludvalget udtrykker desuden modstand mod en stibro, da de mener, at den dels vil skæmme udtrykket og dels resultere i, at skolebørn benytter krydsningen i niveau med vejen i stedet.
Fælledby P/S er ligeledes imod stibroen, som de mener vil udgøre et arkitektonisk og markant fremmedelement ved indgangen til Fælledby, og at trafikflowet ved ankomstvejen til Fælledby med en stibro og/eller anlæg af dobbeltrettet cykelsti ikke passer med trafikkonceptet i Fælledby. Fælledby P/S efterlyser ligesom lokaludvalget en større trafikal analyse af en krydsning i niveau.
Bellakvarter A/S udtrykker enighed i Fælledby P/S’s høringssvar og tilføjer også, at en stibro vil optage plads på store byggefelter i Bella Kvarter, hvilket vil få store økonomiske konsekvenser for Bella Kvarter A/S. Alle tre høringspartere finder det desuden problematisk, at en stibro vil gå ind over en stor del af det fredede areal på Fælleden.
Forvaltningens bemærkninger: Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer, men bekræftet anbefalingen om yderligere trafikalanalyse af ombygningen af signalanlægget i krydset Center Boulevard / Vejlands Allé. De tre høringspartner er enige i forvaltningens formodning om, at en stibro ikke er den bedste løsning.
Parkering og træer
De anbefalede løsninger har hverken konsekvens for parkering eller træer.
Politisk handlerum
- Det kan besluttes, at en broløsning i linjeføring B, jf. bilag 4 der lander nordøst for Bella Sky vil danne udgangspunkt for det budgetnotat, der vil indgå i forhandlingerne om Budget 2025. Løsningen vil dog ikke vil give tilstrækkelig sikker skolevej, da de fleste elever stadig forventes at ville krydse Vejlands Allé ved lyskrydset. Økonomi: ca. 170 mio. kr.
- Det kan besluttes at foretage en ny foranalyse af sikre skoleveje, der undersøger en mulig nedgravning af Vejlands Allé, for at skabe en mindre lokalvej i niveau mellem Fælledby og Bella Kvarter. Teknik- og Miljøudvalget kan henvise finansiering af en foranalyse af en mulig nedgravning af Vejlands Allé til Budget 2025 ved at vedtage et ændringsforslag herom. Økonomi: ca. 2,0 mio. kr.
- Det kan besluttes at indsnævre krydset Richard Mortensens Vej/Asger Jorns Allé, ved at etablere bredere fortov og indsnævre vejbanen. Økonomi: 4,0 – 5,5 mio. kr.
- Det kan besluttes at indsnævre krydset Else Alfelts Vej/Asger Jorns Allé, ved at etablere bredere fortov og indsnævre vejbanen. Økonomi: 5,5 – 6,5 mio. kr.
Økonomi
Gennemførelse af løsningsforslag om sikre skoleveje ved kommende skole i Vejlands Kvarterafhænger af, at Borgerrepræsentationen afsætter finansiering i kommende budgetaftale. Teknik- og Miljøforvaltningen er forpligtet til at udarbejde budgetnotat på baggrund af foranalyse, jf. Økonomiforvaltningens årlige indkaldelsescirkulære.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udarbejde budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2025.
Søren Wille
/ Peter Højer
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. juni 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Det er meget problematisk, at kommunen her etablerer en helt ny skole på en placering, hvor det er uhyre vanskeligt at lave en tilstrækkeligt sikker og tryg skolevej for børnene.”