Mødedato: 03.02.2025, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Afrapportering af foranalyse af Vanløse Bymidte, Vanløse

Se alle bilag

Der fremlægges en foranalyse af mulighederne for en sammenhængende, funktionel og indbydende Vanløse Bymidte. Forvaltningen vurderer, at foranalysen afdækker de eksisterende problemstillinger i området, og de foreslåede initiativer imødekommer overordnet de lokale interessenters ønsker. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om finansiering af byrumsløsning, trafikale indsatser samt tilvalg om lyskunstprojekt, vandkunstprojekt og belægning ved Vanløse Bymidte ved Vanløse Station skal indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2024-2025.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at løsningsforslag for Vanløse Bymidte samt tre tilvalg indgår i forhandlingerne om Overførselssagen 2024-2025, jf. løsningsafsnit.

 Problemstilling

I Budget 2022 (BR 7. oktober 2021) (A, B, F, O, V, Ø, Å, Frie Grønne og Kåre Traberg Smidt) blev der afsat 0,52 mio. kr. til en foranalyse vedr. forbedrede cykelparkeringsforhold ved Vanløse Station. I Budget 2023 (BR 6. oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø og Å) blev der afsat 1,4 mio. kr. til en foranalyse af Vanløse Bymidte. I foranalysen af Vanløse Bymidte præsenteres forslag til en sammenhængende, funktionel og indbydende bymidte i Vanløse. Afrapporteringen er forsinket jf. bilag 3. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om løsningen pba. foranalysen samt tre tilvalg skal danne baggrund for det budgetnotat, der skal indgå i forhandlingerne om Overførselssagen 2024-2025. De mulige tilvalg omhandler ny belægning på en del af Jernbane Allé, et lyskunstprojekt under jernbanebroen og et vandelement, jf. løsningsafsnittet.

Løsning

Området omkring Vanløse Station er præget af små, opdelte byrum, høj koncentration af passagerer til Metro, S-tog og busser og udfordringer med cykelparkering. Lokaludvalget og en borgergruppe har ønsket, at der i fremtiden skabes en mere sammenhængende, funktionel og indbydende bymidte. Vanløse Torv er det eneste kommunalt ejede byrum i bymidten. Frode Jakobsens Plads, der ligger syd for jernbanen, er ejet af Holberg Fenger Gruppen, ligesom det nyudviklede område ”Indertoften II”. Lokalplanen 465, Indertoften II blev godkendt den 8.marts 2012, og der blev givet byggetilladelse til byggeriet ”V-360” den 23.juli 2023. Byggetilladelsen blev taget rettidigt i brug, og byggeriet blev påbegyndt den 3. juli 2024. Byggeriets ibrugtagningstidspunkt er uafklaret.

Foranalyse af Vanløse Bymidte (bilag 4) præsenterer på baggrund af en egenartsanalyse (bilag 5) en trafikal analyse (bilag 6) og en cykelparkeringsanalyse (bilag 7), forslag til en sammenhængende, funktionel og indbydende bymidte i Vanløse.

Én byrumsløsning

Der anbefales én byrumsløsning på Vanløse Torv med trafikale greb på både Vanløse Allé og på Jernbane Allé. I løsningen indgår flere nye træer, beplantningskummer, flere opholdsmuligheder, ny grundbelysning, cykelparkering samt ny belægning på Vanløse Torv og på hjørnegrunden Jernbane Allé/Herlufsholmvej. Derudover foreslås en tilhørende anbefalet 30 km/t zone fra krydset Vanløse Allé/Jernbane Allé til Jydeholmen samt nedlæggelse af venstresvingsbanen på Vanløse Allé og etablering af en busperron på det overskydende vejareal.

Den nye belægning på Vanløse Torv skal, udover at skabe sammenhæng til de to øvrige byrum, være med til at definere de funktionelle inddelinger på torvet, så det bliver tydeligt, hvor det er muligt at have udeservering, hvor det er muligt at opholde sig, og hvor den mest lige vej over pladsen er. Således vil konflikter mellem cyklister til cykelparkeringshuset og gående minimeres. Den eksisterende belægning genbruges så vidt muligt i den nye løsning. Det er forventningen, at de nye opholdsmuligheder og de øvrige forbedrende byrumstiltag vil få flere til at opfatte bymidten som mere end et transitrum.

Der har været et centralt ønske fra lokale interessenter, om at afkorte sidste del af metrosporet for at give mulighed for direkte adgang til cykelparkeringshuset på Vanløse Torv. Det såkaldte hvilespor for enden af metrolinje M1 og M2 i Vanløse er anlagt for at sikre høj kapacitet på metrolinjen og Metroselskabet har ikke interesse i at forkorte sporet, for at forbedre adgangen til og fra cykelparkeringshuset. Et forslag til bedre adgang til og fra cykelparkeringshuset er derfor ikke medtaget i foranalysen. Bygningen ejes i øvrigt af DSB.

De trafikale indsatser

Da Jernbane Allé er udpeget som strøggade i Kommuneplan 2024 foreslås det, at den anbefalede fart nedsættes fra 40 km/t til 30 km/t på Jernbane Allé og venstresvingsbanen på Vanløse Allé nedlægges for at forbedre krydsningsmulighederne. Både Jydeholmen og Ålekistevej forventes at få en øget biltrafik.  Det vil understøtte kommunens inddeling af byens vejnet, hvis den gennemkørende trafik flyttes fra Jernbane Allé til Ålekistevej, som er udpeget til fordelingsgade i Kommuneplan 2024. Indsatserne om at sænke hastigheden og nedlægge en venstresvingsbane forventes ikke at kunne gennemføres, såfremt regeringens lovforslag om ændring af vejloven, privatvejsloven og færdselsloven vedtages. Lovændringen forventes ikke at påvirke det øvrige projekt.

De samlede kapacitets- og trafiksikkerhedsmæssige udfordringer ved nedlæggelsen af venstresvingsbanen på Vanløse allé er blevet undersøgt i det tilhørende trafiknotat (bilag 8). Det vurderes, at nedlæggelsen af venstresvingsbanen på Vanløse Allé ikke vil få nævneværdige trafikale konsekvenser.

Busperronen flyttes fra Vanløse Torv og placeres på Vanløse Allé på det overskydende areal, som nedlæggelsen af venstresvingsbanen efterlader. Ved at flytte busskuret forbedres forholdene for både fodgængere og cyklister, da afstigning fra bus bliver på busperron fremfor på cykelstien.

Tilvalg

Som tilvalg til den samlede byrumsløsning, jf. ovenstående, er der tre mulige tilvalg, der vil indgå i det kommende budgetnotat.

Tilvalg 1: Der kan anlægges ny belægning på Jernbane Allé mellem de to privatejede pladser, Frode Jakobsens Plads og forpladsen til byggeriet ”V-360” på Indertoften II (en bebyggelse med to tårne, der indeholder bl.a. kontorer og butikker). Det kan forbedre oplevelsen af en sammenhængende bymidte og også skabe bedre muligheder for krydsning på Jernbane Allé. Derudover kan belægningsskiftet også fungere som fartdæmpende tiltag i forhold til den gennemkørende biltrafik. Det skal bemærkes, at byggeriet ”V-360” er påbegyndt, men forpladsen er endnu ikke anlagt. For at sikre formålet med at skabe en sammenhæng mellem alle tre pladser, er det en forudsætning, at der etableres et samarbejde med ejeren af de to pladser.

Tilvalg 2: Der kan etableres et lyskunstprojekt under jernbanebroen, som skal fungere som både et trygheds- og et identitetsskabende element.

Tilvalg 3: Der kan etableres et vandelement, som har til formål at mindske trafikstøj fra biler, metro, busser og S-tog, der i dag præger området. Vandelementet forventes også at fungere som samlingspunkt for dem, der opholder sig på Vanløse Torv. Vandelementet vil i øvrigt ved hjælp fra dysser i belægningen kunne styre noget af den trafik fra fodgængere og cyklister, der vælger at krydse torvet fra alle sider.

De foreslåede byrumstiltag forventes at forbedre kvaliteten af bymidten og forøge antallet af besøgene, der ønsker at opholde sig i bymidten.

Prisen på den indstillede byrumsløsning uden tilvalg er på 10,5 mio. kr. i anlægsudgifter. Tilvalgene er på hhv. 1,5 mio. kr. (lysprojekt), 1,5 mio. kr. (vandprojekt) og 4,0 mio. kr. (belægning på Jernbane Allé) i anlægsudgifter.

Høring

Foranalysens proces har båret præg af en bred borgerinddragelse. Fra april 2023 i analysefasen med fokusgruppeinterviews og visionsarbejde med interessenter, grundejere og borgere. Dernæst pop-up interviews med besøgene på Vanløse Torv og borgermøder under og efter foranalysens udarbejdelse i november 2024.

Foranalysen har været i høring hos Vanløse Lokaludvalg fra den 18. november 2024 til den 16. december 2024 og i høring hos DSB, Metroselskabet, Movia og Flemming Fenger (Holberg-Fenger Group) (sidstnævnte har ikke afgivet høringssvar) fra den 2. december 2024 til den 16. december 2024. Høringssvarene er vedlagt i bilag 9.

Høringssvar fra Vanløse Lokaludvalg
Vanløse Lokaludvalg giver udtryk for, at arbejdet med foranalyse af Vanløse Bymidte har båret præg af en god og inddragende proces, hvor udvalget har haft oplevelsen af at fungere både som både høringspart og sparringspartner i forhold til forvaltningen.

Vanløse Lokaludvalg ønsker at friholde Vanløse Torv for parkerede cykler og foreslår, at man forsøger at indrette pladsen således, at der både er byrumsinventar til ophold og plads til arrangementer, men at der ikke inviteres til cykelparkering, som det fremgår af løsningsforslaget.

Vanløse Lokaludvalg ønsker adgang til et offentligt toilet i bymidten, for at understøtte de mange mennesker der opholder sig og færdes på pladserne ved metro- og S-togsstationen.

Med hensyn til trafikken anerkender Vanløse Lokaludvalg, at en af analysens vigtigste præmisser for en ny og sammenhængende bymidte er at balancere mellem en fredeliggjort bymidte og hensynet til et velfungerende detailerhverv. I forlængelse heraf finder lokaludvalget det interessant at undersøge, om der kan gennemføres forsøg med omdannelse af vejstykket mellem Vanløse Allé og Jydeholmen som busgade/bussluse.

Lokaludvalget påpeger, at det er vigtigt at indtænke mere universelt tilgængelighedsdesign.

Forvaltningens bemærkninger

Det er også forvaltningens opfattelse, at samarbejdet med Vanløse Lokaludvalg har været givende for processen og produktet. Forvaltningen har gennemført cykelparkeringsforsøg, og resultatet har vist, det er praktisk taget umuligt at friholde Vanløse Torv for parkererede cykler. Det er vurderingen, at det er muligt at adfærdsregulere, så cyklerne i højere grad parkeres udenfor torvets gangarealer og ledelinjer. Forvaltningen har ikke modtaget svar på henvendelser til DSB om at få genåbnet toilettet i stationsbygningen på Vanløse Station. Teknik- og Miljøudvalget har på den baggrund mulighed for at henvise finansiering af etablering af et offentligt toilet på Vanløse Torv til kommende budgetforhandlinger, jf. politisk handlerum. 

Af hensyn til den øgede trafik på de omkringliggende veje er en busgadeløsning ikke anbefalet. Afsættes der midler til projektet, vil der i projekteringen indgå og være fokus på universelt tilgængelighedsdesign. Forvaltningens samlede bemærkninger er vedlagt i bilag 10.

Høringssvar fra Metroselskabet
Metroselskabet giver udtryk for vigtigheden af, at klart definerede og prioriterede gangveje/gangzoner til og fra stationen samt på tværs af torvene prioriteres højt i programmeringen i det videre arbejde. Med fokus på det udlagte hvilespor, der ønskes nedlagt af mange interessenter, bliver vigtigheden af, at de pålagte servitutter i området overholdes pointeret. Hvilesporet for enden af metrolinje M1 og M2 i Vanløse er anlagt for at sikre høj kapacitet på metrolinjen.

Forvaltningens bemærkninger

Forvaltningen er opmærksom på gangveje- og zoner og har taget Metroselskabets vurdering af hvilesporets funktionalitet til efterretning. Arealet indgår ikke i programmeringen af Vanløse Torv.

Samlet set har bemærkningerne ikke givet anledning til ændringer.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at

  • Et eller flere tilvalg, ikke indgår i forhandlingerne om Overførselssagen 2024-2025.
  • Løsningsforslaget og evt. tilvalg indgår i forhandlinger om Budget 2026, hvilket vil udskyde mulighed for at igangsætte projektet.
  • Det forudsætter ændringsforslag om at henvise finansiering af etablering af et offentligt toilet på Vanløse Torv, jf. høringssvar fra Vanløse Lokaludvalg, til forhandlinger om Budget 2026, såfremt det budgetnotat, der udarbejdes, ønskes at indeholde denne mulighed.

Økonomi

Gennemførelse af løsningsforslag skitseret i foranalysen er afhængig af, at der afsættes midler hertil i en kommende budgetaftale. Teknik- og Miljøforvaltningen er forpligtet til at udarbejde budgetnotat på baggrund af foranalyse, jf. Økonomiforvaltningens årlige indkaldelsescirkulære.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen udarbejde budgetnotat til forhandlingerne om Overførselssagen 2024-2025. Teknik- og Miljøforvaltningen er forpligtet til at udarbejde budgetnotat jf. Økonomiforvaltningens årlige indkaldelsescirkulære.

 

Søren Wille

/ Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 3. februar 2025

 

Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således, at forsøg med omdannelse af vejstykket mellem Vanløse Allé og Jydeholmen som busgade/bussluse indarbejdes, jf. forslag fra Vanløse Lokaludvalg.”

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å

Imod stemte: C og V

 

Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som nyt at-punkt:

”at Teknik- og Miljøforvaltningen går i dialog med DSB og Metroselskabet for at afsøge, om der kan tilvejebringes midler, fx fra statens infrastrukturpulje, til yderligere tiltag i det stationsnære område som foreslået af lokaludvalget bl.a. toilet, åbning af DSB's bygninger, en spunsvæg på den anden side af Jernbane Allé, kunstinstallationer og  forbedret cykelparkering.”

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget uden afstemning.

Den således ændrede indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top