Mødedato: 30.10.2019, kl. 17:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 8

Serviceniveauer i Borgercenter Voksne

Se alle bilag

Resumé

For at skabe tydelighed og ensartethed er der udarbejdet serviceniveauer i Borgercenter Voksne, der beskriver det aktuelle niveau for den service, som borgerne som udgangspunkt kan tilbydes. Serviceniveauet afspejler de økonomiske afsatte rammer. Socialudvalget blev orienteret om sagen den 12. juni 2019 og behandlede en sag herom den 18. september 2019, men bad om at få den forelagt igen i en revideret form.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller,

  1. at Socialudvalget godkender udkast til serviceniveauer (bilag 1), der beskriver de aktuelle serviceniveauer for Borgercenter Voksnes anvendelse af servicelovens §§ 85, 107 og 108 samt almenboliglovens § 105.

Problemstilling

Socialforvaltningen har udarbejdet et udkast til serviceniveauer, der beskriver det aktuelle niveau for service på udvalgte områder i Borgercenter Voksne. Socialudvalget skal tage stilling til serviceniveauerne for at skabe tydelighed, gennemsigtighed og ensartethed for borgere, forvaltning og politikere om, hvad borgerne som udgangspunkt kan tilbydes inden for de økonomisk afsatte ressourcer. Fastsatte serviceniveauer er altid vejledende, og alle afgørelser træffes efter en individuel og konkret vurdering.

Socialforvaltningen har gennem flere år oplevet en stigende efterspørgsel efter botilbud og har de seneste to år arbejdet målrettet på at nedbringe ventelisterne, hvilket også fremgår af sagen om indsatser til overholdelse af kommunens forsyningsforpligtelse på botilbudsområdet, som blev forelagt Socialudvalget den 28. august 2019. En stram visitation er et af de redskaber, som forvaltningen kan anvende for at opnå et fald i ventelisten til botilbud og socialpædagogisk bistand. Forvaltningen har derfor strammet op på visitationspraksissen de seneste år til fordel for borgere med størst behov. Det serviceniveau, som udvalget skal tage stilling til, svarer til den nuværende visitationspraksis, der har været arbejdet efter de senere år.

Løsning

Socialforvaltningen ønsker med serviceniveauerne at skabe større klarhed for både borgere, forvaltning og politikere om, hvilket niveau for service borgerne kan tilbydes inden for de økonomiske rammer. Vedtagelsen af serviceniveauerne er samtidig et nødvendigt redskab for skabe tydelighed om, hvilke tiltag der er nødvendige for at overholde forsyningsforpligtelsen. 

Socialforvaltningens forslag til serviceniveauer for Borgercenter Voksne, jf. bilag 1, omfatter følgende bestemmelser:

  • Socialpædagogisk bistand efter servicelovens § 85
  • Midlertidigt ophold efter servicelovens § 107
  • Længerevarende botilbud efter servicelovens § 108 og almenboliglovens § 105

De udvalgte bestemmelser er de områder, der tegner sig for det største økonomiske forbrug i Borgercenter Voksne.

Servicelovens § 138 giver kommunalbestyrelsen (her Socialudvalget) mulighed for - inden for lovens rammer - at fastsætte generelle vejledende niveauer for udmøntningen af hjælp efter serviceloven. Serviceniveauer er er dermed et udtryk for, hvilken støtte borgeren kan forvente at blive tilbudt i de fleste tilfælde, men de er alene vejledende, da borgeres behov for støtte altid baseres på en konkret og individuel vurdering. Det betyder, at støtten i nogle tilfælde vil være højere og andre tilfælde lavere end det niveau, der er beskrevet i serviceniveauerne.

De aktuelle serviceniveauer i Borgercenter Voksne
Udkastet til serviceniveauer i Borgercenter Voksne beskriver forvaltningens aktuelle serviceniveauer. Serviceniveauerne skal ses i sammenhæng med Socialforvaltningens faglige retning, hvor borgerne gennem den rette og mindst omfattende rehabiliterende og recoveryorienterede indsats støttes i at udvikle egne kompetencer og dermed leve et mere selvstændigt liv. Det betyder bl.a., at flere borgere tilbydes støtte i egen bolig eller i gruppebaserede forløb.

Eksempelvis arbejder Borgercenter Voksne blandt andet med CTI-metoden (Critical Time Intervention), hvor borgere på botilbud motiveres til at flytte i egen bolig med intensiv støtte. Der blev afsat penge til projektet i et investeringsforslag i Budget 2019. Målgruppen er de borgere på botilbud, der har det mindste støttebehov, og som er i målgruppen for egen bolig. Indsatsen er baseret på frivillighed og borgernes eget ønske, og der arbejdes målrettet med borgerne, som tilbydes den rigtige og intensive støtte, når de er motiverede. I 2019 har 28 borgere indtil videre takket ja til at flytte i egen bolig. Formålet med indsatsen er at hjælpe borgerne til at udvikle egne kompetencer og leve et mere selvstændigt liv. Projektet løber til og med udgangen af marts 2020. Udover CTI-projektet arbejder Socialforvaltningen generelt på at motivere borgere til at flytte i egen bolig, hvis de selv er motiveret herfor.

Med den aktuelle praksis i serviceniveauerne tilbydes socialpædagogisk støtte efter servicelovens § 85 som udgangspunkt til borgere med en VUM-udredning på minimum C. Det vil ofte betyde, at de bliver tilbudt en almen bolig med socialpædagogisk støtte. Der er i dag ventetid på en almenbolig, men den er ofte kortere end til et botilbud - blandt andet fordi, at borgere med et større støttebehov prioriteres først til det begrænsede antal pladser på midlertidige og længerevarende botilbud. Derudover får borgere med mindre støttebehov ofte den bedste støtte, hvis de får hjælp i eget hjem.

Midlertidige og længerevarende botilbud efter servicelovens §§ 107 og 108 samt almenboliglovens § 105 tilbydes med den nuværende praksis som udgangspunkt til borgere med en VUM-udredning på minimum D.

Høringsproces
Serviceniveauerne (bilag 1) har været i høring hos Udsatterådet og Dialogforum, ligesom de har været lagt på Københavns Kommunes høringsportal. Der er modtaget fem høringssvar, som fremgår af bilag 2. I bilag 3 ”høringsnotat” skitseres forvaltningens bemærkninger til høringssvarene, samt hvorvidt de har givet anledning til ændringer. Forvaltningen har derudover før og efter sagen blev behandlet i Socialudvalget den 18. september 2019 foretaget mindre ændringer for at tydeliggøre teksten og overensstemmelsen med lovgivningen. Samtlige høringsparter udtrykker bekymring over de stramme serviceniveauer, der er beskrevet, ligesom der efterspørges en plan for implementeringen af serviceniveauerne.

Økonomi

Serviceniveauerne beskriver det niveau for service, som forvaltningen kan tilbyde inden for de nuværende, afsatte økonomiske ressourcer på området, herunder for at sikre en bedre overholdelse af forsyningsforpligtelsen.

Hvis der skal visiteres borgere med lavere støtteniveau, kræver det en tilførsel af midler til området, idet det ellers vil forøge ventelisten og dermed være i strid med reglerne om forsyningsforpligtigelsen. Der blev til budgetforhandlingerne efter Socialudvalgets ønske udarbejdet budgetnotat om dette, der dog ikke blev prioriteret ved forhandlingerne. Der er således ikke økonomiske konsekvenser forbundet med indstillingen.

Videre proces

Der planlægges ikke en større kommunikations- og implementeringsindsats, i og med at serviceniveauerne beskriver det eksisterende niveau og derfor ikke kommer til at medføre ændringer for borgerne. Serviceniveauerne vil primært blive kommunikeret ud til forvaltningens egne medarbejdere med henblik på, at serviceniveauerne skal bidrage til at skabe en ensartet praksis på tværs af enhederne. Det sikres også, at der udarbejdes en borgervenlig kommunikation, som beskriver serviceniveauernes anvendelse over for borgere og samarbejdspartnere.

 

Nina Eg Hansen

                                                       / Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Enhedslisten stillede et ændringsforslag om at sende sagen tilbage til forvaltningen, med henblik på at forvaltningen ser om sagen kan gribes anderledes an, evt. som et led i en større sag om ændringer i Socialforvaltningens arbejde med budgettet.   

Der var afstemning om ændringsforslaget:
Stemmer for: 8 (A, B, F, Ø og V)
Stemmer imod: 2 (C og Å)
Undlod at stemme: 0

Ændringsforslaget blev dermed godkendt.

Det Konservative Folkeparti og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti og Alternativet stemmer imod at sende forslaget om oplysning vedrørende de eksisterende servicestandarder tilbage til forvaltningen. Vi mener, at forslaget i sin nuværende form giver transparens omkring det serviceniveau som der er på voksenområdet i Københavns Kommune. Vi ønsker, at medarbejderne, brugerorganisationer og borgere skal have mulighed for at forholde sig kritisk til det nuværende lave niveau og vi ser ingen grund til at udsætte de diskussioner som forslaget måtte afstedkomme”.

Til top