Mødedato: 27.09.2007, kl. 17:30

Ny model for skolemad i Københavns Kommune

Se alle bilag

Ny model for skolemad i Københavns Kommune

Borgerrepræsentationen

 

DAGSORDEN

for Ordinært møde torsdag den 27. september 2007

 

 

BR 403/07

Ny model for skolemad i Københavns Kommune

Ny model for skolemad i Københavns Kommune

 

 

Indstilling om,

 

1.                  at det tages til efterretning, at ny model for Københavns skolemad har indgået i budgetforhandlingerne for 2008.

 

Det bemærkes, at Børne- og Ungdomsudvalgets forslag til ny model for Københavns skolemad er forbundet med etableringsudgifter på 41,6 mio.kr. i anlægsudgifter i 2008.

 

(Børne- og Ungdomsudvalget)

 

 

 

 

Der skal tages stilling til en ny model for skolemaden i Københavns Kommune med henblik på, at forslaget indgår i budgetforhandlingerne 2008.

 

INDSTILLING OG BESLUTNING

Indstilling om,

1.                  at det tages til efterretning, at  ny model for Københavns skolemad har indgået i budgetforhandlingerne for 2008.

 

Det bemærkes, at Børne- og Ungdomsudvalgets forslag til ny model for Københavns skolemad er forbundet med etableringsudgifter på 41,6 mio.kr. i anlægsudgifter i 2008.

 

(Børne- og Ungdomsudvalget)

 

PROBLEMSTILLING

Borgerrepræsentationen besluttede den 31. maj 2007, efter indstilling fra Børne- og Ungdomsudvalget, at der udarbejdes et visionsoplæg i samarbejde med Københavns Madhus for en ny madordning målrettet de københavnske skoler, således at der kan træffes endelig beslutning om indførelse af ny skolemadsordning, herunder om eventuel udlicitering.

 

Formålet med en ny skolemadsmodel er at opnå en større tilslutning til skolemadsordningen end der er i dag, forbedre det kulinariske og ernæringsmæssige niveau, samt fremme en større grad af maddannelse end det er muligt indenfor rammerne af den nuværende skolemadsordning (se en uddybning af målsætningerne i afsnit 1.5 i "Redegørelsen om skolemad i Københavns Kommune", Bilag 1).

 

LØSNING

Københavns Madhus har udarbejdet en ny model for skolemaden i Københavns Kommune (Bilag 1). Børne- og Ungdomsforvaltningen har deltaget i arbejdet. Modellen bygger videre på den model, der eksisterer i dag. Det vil sige, at maden produceres centralt ud fra fastlagte kvalitetskriterier og sælges i skoleboder på skolerne, hvor det direkte salg er suppleret med det Internetbaserede bestillings- og betalingssystem (se sammenfatning af den nye model i bilag 2)

En revisorgruppe har kvalitetssikret modellen mht. økonomi og en følgegruppe bestående af repræsentanter fra skolerne og forvaltningen har fulgt arbejdet og givet input så modellen er relevant og praktisk gennemførlig på skolerne (se afsnit 1.2 i redegørelsen).

Københavns Madhus har gennemført en kulinarisk, ernæringsmæssig og økonomisk vurdering af den nuværende skolemadsordning samt af de væsentligste private skolemadsudbydere(se redegørelsens bilag 3 og 4). Madhuset vurderer, at der reelt ikke er et alternativ til, at Københavns Kommune producerer maden, hvis de kriterier, der stilles til maden, skal opfyldes.

Københavns Madhus anbefaler, at maden fortsat produceres i Centralkøkkenet i De Gamles By under Sundheds- og Omsorgsforvaltningen. Sundheds- og Omsorgsforvaltningen har tilkendegivet over for BUF, at der vil være mulighed for at overdrage køkkenkapacitet i De Gamles By (lokaler og personale) til BUF inden for rammerne af det fremlagte budget. Der fremlægges i givet fald senere en model herfor.

 

Den nye skolemadsmodel forventes at kunne igangsættes 1. januar 2009. Frem til denne dato foreslås, at Køss fortsætter i sin nuværende form. I løbet af 2008 vil forskellige produkter og systemer således kunne blive afprøvet gennem det nuværende Køss. Herudover vil 2008 blive brugt til at forberede skolerne på de nye opgaver skolemadsmodellen medfører. Den overordnede projektplan kan ses i redegørelsens kapitel 2 og 3.

Økonomien i den nye skolemadsmodel er udførligt beskrevet i redegørelsens kapitel 5. Den hviler på en egenbetaling på omkring 20 kr. pr. måltid. Økonomien er opdelt i et implementerings- og driftsbudget samt et anlægsbudget. I budgettet er inkluderet udgifter til fortsat drift af Køss i 2008.

 

 

2008

2009

2010

Implementerings- og driftsbudget

19,5

20,6

21,3*

Anlægsbudget

41,6

7,7

0

I alt

61,1

28,3

21,3

*De nøjagtige beløb for driftsudgifterne efter 2009 afhænger af andelen af brugere (jævnf. Skema 5.2 i redegørelsen). Efter 2009 skal udgifterne fremskrives med 3 % svarende til den generelle prisudvikling.

 

Udover skolemadsmodellen er der udarbejdet forslag til et antal aktiviteter, som er fremtidsrettede og tilfører konceptet yderligere kvalitet. Se uddybning af aktiviteterne i redegørelsens kapitel 4.2

 

Maddannelse

2008

2009

2010

Haver til maver (skolehaver)

0,6

0,3

 

Skoleboderne som læringsrum

0,5

 

 

Hjemkundskab

0,6

0,3

0,3

Kulinarisk fritidsordning, "train the trainers"

0,4

 

 

 

Københavns Madhus har også stillet forslag om en række folkesundhedsinitiativer, som er bredere initiativer, der skal øge folkesundheden på længere sigt, og som er velegnede til at gennemføre i samarbejde med andre interessenter eksempelvis forskningsinstitutioner og staten (redegørelsens kap 4.1. ).

 

Folkesundhedsinitiativer

2008

2009

2010

Tilskud til elever i indskolingen

 

26,4

26,4

Tilskud til elever på mellemtrinet

 

10,5

10,5

Tilskud til billigere grønne retter

 

9,0

9,0

Tilskud til særligt trængende

 

20,0

20,0

 

Hvis det er nødvendigt at gøre skolemadsordningen billigere, peger Københavns Madhus på nogle elementer af konceptet, der kan tages ud (se bilag 3).

Såfremt modellen vedtages og modellen finansieres gennem budgetforhandlingerne sendes skolemaden ikke i udbud.

Såfremt den nye skolemadsmodel ikke vedtages eller finansieres gennem budgetforhandlingerne, fremlægger forvaltningen en indstilling om finansiering af fortsat drift og udlicitering af Køss. En udlicitering af skolemadsordningen vil tidligst kunne træde i kraft 8 måneder efter beslutningen er taget.

 

ØKONOMI

Økonomien til implementering og drift af den nye skolemadsmodel indgår i budgetforhandlingerne for 2008. Implementeringen af den nye model forudsætter at alle midler til anlæg og drift tilføres.

Såfremt den nye model ikke finansieres, foreslår forvaltningen at den fortsatte drift af Køss i 2008 på det hidtidige niveau indgår i budgetforhandlingerne med 4,5 mio. kr.

 

VIDERE PROCES

-

 

BILAG

-          Oversigt over politisk behandling

 

1.         Redegørelse om skolemaden i Københavns Kommune, Københavns  Madhus, juli 2007

2.         Forvaltningens bemærkninger til redegørelsen

3.         Forvaltningens sammenfatning af den nye model

4.         Mulige besparelser

5.         Miljøvurdering

6.         Budgetnotat om ny skolemadsordning (fortroligt)

 

 

                       Else Sommer                                                                  Jan Dehn

 

 

 

Til top