Mødedato: 12.12.2024, kl. 17:30
Mødested: Borgerrepræsentationens mødesal

Forespørgsel til børne- og ungdomsborgmesteren om underbetaling af musikere i forbindelse med skolekoncerter

Se alle bilag

Forespørgsel

Børne- og Ungdomsborgmesteren bedes redegøre for,

  1. Om der er søgt dokumentation for koncertudbud og genrebredde hos de bydende aktører?
  2. Hvorfor man ikke har nøjedes med en markedsafdækning og indhentet ét tilbud på baggrund af de ønsker, der lå i det vedtagne budgetønske, der eksplicit nævner Levende Musik i Skolen?
  3. Om Børne- og Ungdomsforvaltningen var og er bevidste om, at der findes en overenskomst der vedrører skolekoncerter?
  4. Hvorfor forvaltningen kan indgå kontrakt med en koncertleverandør, der underbetaler musikere, når Københavns Kommune har besluttet, at opgaver, der skal udføres for kommunen, skal udføres på overenskomst eller overenskomstlignende forhold?
  5. Hvorfor det ikke indgår i forvaltningens vurdering af musikleverandørerne, at der eksisterer en overenskomst for skolekoncerter, eller at der skal betales minimumstariffen for musikere, når det modsatte i praksis betyder, at vinderen af udbuddet kan slippe afsted med at underbetale musikere?
  6. Hvordan det i fremtiden kan sikres, at man via Børne- Og Ungdomsforvaltningen ansætter musikere på overenskomst eller overenskomstlignende forhold og dermed ikke medvirker til løndumping?
  7. Om viden om overenskomstens eksistens kan føre til, at Børne- og Ungdomsforvaltningen lader udbuddet gå om, så vi sikrer, at der undgås løndumping af københavnske musikere?

(Stillet af: Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre)

Motivering

I Budget 2023 blev der afsat midler til, at folkeskoleelever i København kan få mindst én koncertoplevelse om året via Levende Musik i Skolen. Forvaltningen vurderede herefter, at opgaven skulle sendes i udbud, hvilket resulterede i at Mikkels Musikskole fik tildelt aftalen om skolekoncerter. Dette på trods af, at det står klart, at Mikkel Musikskole ikke vil aflønne musikerne i overensstemmelse med den gældende overenskomst for skolekoncerter.

De musikertilbud, Mikkels Musikskole sender til musikere, viser tydeligt at musikerne underbetales. Mikkels Musikskole vil aflønne musikerne på niveau med overenskomsten for musikskolelærer. Helt konkret tilbyder det, at musikleverandøren vil betale 300 kr. i timen for en ydelse, hvor overenskomsten normalt anslår, at der skal betales over 3.000 kr. Der er således tale om alvorlig løndumping af professionelle musikere. Dette blev allerede oplyst af Kulturmonitor i en artikel d. 20. september 2024, hvor Mikkels Musikskole oplyser til Kulturmonitor, at de har fået grønt lys fra forvaltningen.

I forvaltningens udbudsmateriale til musikleverandører er pris og kvalitet fastlagt som kriterier foruden en række mindstekrav, som skulle være opfyldt. Hvorvidt musikerne har overenskomst eller betales minimumstariffen for musikere, indgår således slet ikke i vurderingen.

Med bevillingen til skolekoncerter skal der spilles mellem 200-400 koncerter på Københavnske folkeskoler, hvilket til sammenligning svarer til mængden af koncerter på nogle af de større spillesteder i København. Der er således ikke tale om nogen lille opgave, men en betydelig størrelsesorden for det københavnske musikliv.

Siden offentliggørelsen af udbudsvinderen har flere medlemmer af Borgerrepræsentationen stillet en lang række spørgsmål til Børne- og Ungdomsforvaltningen med henblik på at få afklaret, hvordan forvaltningen kan tilsidesætte overenskomsten for skolekoncerter.  Desværre har medlemmerne hver gang modtaget mangelfulde svar fra forvaltningen, der ikke besvarer vores grundlæggende spørgsmål om, hvordan det kan være rigtigt, at Københavns Kommune indgår kontrakter med musikleverandører uden overenskomst og dermed accepterer skolekoncerter til løndumpingsbetaling. Derfor ønskes der nu en redegørelse fra borgmesteren.  

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 12. december 2024

Forespørgslen blev besvaret

Til top