Mødedato: 08.10.2020, kl. 17:30
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Endelig vedtagelse af lokalplan Svanemølleholm med udbygningsaftale, Østerbro

Se alle bilag

Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af lokalplan Svanemølleholm med udbygningsaftale. Planforslaget muliggør, at Svanemølleholm ved Sundkrogsgade i Nordhavn kan udvikles med op til 110.000 m2 serviceerhverv hertil kommer tekniske anlæg.

Indstilling

Indstilling om,

  1. at godkende lokalplan for Svanemølleholm (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning, dog således, at der etableres fire spor, jf. alternativet vedrørende antal spor i Sundkrogsgade og at p-normen sættes til 1:286,
  2. at godkende den endelige udbygningsaftale indgået med grundejerne (bilag 6).

(Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget)

Problemstilling

Grundejer har anmodet kommunen om en ny lokalplan for at muliggøre opførelse af op til 110.000 m2 serviceerhverv omkring Sundkrogsgade udover allerede planlagt teknisk anlæg.

Lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 26. marts 2020 og har været i høring fra den 4. april til den 2. juni 2020. Forvaltningerne har modtaget 31 henvendelser. Høringen har givet anledning til ændringsforslag fra Teknik- og Miljøforvaltningen.

Et flertal i Teknik- og Miljøudvalget (TMU) stillede ved behandlingen af lokalplanforslaget et ændringsforslag om at anbefale overfor Borgerrepræsentationen, at Sundkrogsgade maksimalt skal have to spor. Et flertal vedtog ved behandlingen af sagen på Borgerrepræsentationens møde den 26. marts 2020 ”At lokalplanforslaget føres tilbage til sin oprindelige form fra Teknik- og Miljøforvaltningen (forud for TMU-mødet), for så vidt angår formen for den gennemgående vej, og således at der ikke foretages indskrænkning i vejens bredde.” Høringen har givet anledning til, at Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at vejen kan udvides svarende til fire spor, men at den nordlige del ind til videre kun anlægges med to spor.

Løsning

Med planen bliver første del af byudviklingen på den fremtidige Svanemølleholm i Ydre Nordhavn igangsat. I lokalplanen (s. 10) fremgår kort med områdets placering i Nordhavn. Lokalplanen giver mulighed for at opføre en ny bebyggelse til serviceerhverv i op til 34 m. Der fastsættes bestemmelser for etablering af park, kanaler, promenader og veje samt om nyplantning af træer. Planen er i overensstemmelse med Strukturplan 2018 for Nordhavn.

Forslag til ændringer af lokalplanforslaget
Høringen og Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering har givet anledning til, at Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår ændringer af lokalplanforslagets bestemmelse om Sundkrogsgade, så vejen fortsat kan udvides svarende til fire spor, men at den nordlige del ind til videre kun anlægges med to spor. Nederst i løsningsafsnittet fremgår et alternativ i form af krav om fire spor.

Desuden foreslår Teknik- og Miljøforvaltningen ændringer til bestemmelsen om bebyggelsens omfang med henblik på at konkretisere, hvor stort et etageareal tekniske anlæg m.v. må udgøre. Der foreslås mindre justeringer af en bestemmelse om bebyggelsens ydre fremtræden vedr. facadernes udseende og en justering af bredden af en kantzone. Herudover en mindre ændring af bestemmelsen om parkering. Endvidere foreslås, at der til bestemmelsen om betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse tilføjes, at Teknik- og Miljøudvalget kan meddele dispensation til, hvornår træerne i henholdsvis område I og II skal være plantet.
De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 5.

Høring
Hovedsynspunkter fremkommet i høringsperioden
De 31 modtagne henvendelser i høringsperioden vedlægges som bilag nr. 4. I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningernes bemærkninger. Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Østerbro Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4 henvendelse nr. 19)

  1. På grund af HOFOR’s eventuelle spildevandsudledning i Øresund ønsker Østerbro Lokaludvalg en udsættelse af høringsfristen og en genoptagelse af sagen, når resultatet af den uvildige undersøgelse af spildevandssagen foreligger til september.
  2. De to domicilprojekter er ikke i overensstemmelse med den oprindelige Strukturplan og skal flyttes, så de vest-sydvestvendte kajstrækninger bl.a. på grund af solorientering reserveres til boligbyggeri med ”grønne lommer”.
  3. Sundkrogsgade ønskes etableret i to vejspor og Vordingborggade skal ensrettes i østgående retning, så trafikken på Sundkrogsgade ikke kan videreføres ad Vordingborggade.
  4. Promenaden langs hele den vest-sydvestvendte kajstrækning skal være mindst 25 meter bred, så der er plads til cykelsti, fortov og åbne grønne arealer til bred anvendelse. Udvalget vil gerne drøfte hele kajstrækningen med kommunen. Der skal ikke bygges ud i havneløbet.

Øvrige henvendelser kan sammenfattes til følgende:

  1. 13 henvendelser udtrykker bekymring for HOFORs spildevandsudledning i Øresund. HOFOR ønsker en dialog om en række emner herunder spildevandsledninger med et tilhørende udluftningstårn, samt støjforhold i forhold til Svanemølleværket og en planlagt energicentral.
  2. 12 henvendelser ønsker en anden plan og ikke domicilprojekter på Kalkbrænderiløbskaj og udtrykker bekymring for bygningshøjden.
  3. Seks henvendelser ønsker Sundkrogsgade etableret med to vejspor, og i tre henvendelser udtrykkes bekymring for, at projektet vil medføre mere trafik i Vordingborggade.
  4. Fem henvendelser ønsker flere grønne områder og en bredere promenade.
  5. Tre henvendelser ønsker ikke, at der skal bygges ud i havneløbet.
  6. En henvendelse udtrykker bekymring for, at projektet kan medføre sikkerhedsmæssige problemer i Kalkbrænderihavnsløbet for sejlende på grund af kastevinde og fordi publikum vil bade.
  7. Bygherre ønsker ikke, at de i lokalplanen fastlagte nye træer jf. § 8, stk. 8, skal være plantet som en betingelse for ibrugtagning af ny bebyggelse. Årsagen er, at der er tale om træer i byrum og på vejarealer, som ikke vil være færdiganlagt, når de første bebyggelser ibrugtages. De ønsker, endvidere, at antallet af parkeringspladser på en sidegade øst for Sundkrogsgade, øges fra 2 til 4.

Forvaltningernes bemærkninger 

  1. I forhold til spildevandsledningen er der ikke hjemmel efter planlovens § 15, stk. 2, til i en lokalplan at fastsætte bestemmelser om underjordiske forhold, udover at reserve et areal til ledningsanlæg. En sådan reservation vil være fastlagt til offentlige formål, og grundejeren kan stille krav om kommunens overtagelse af arealet. Det er grundejerens eget ansvar at undersøge, om undergrunden kan bære den ønskede bebyggelse, og om der er behov for sammen med en ledningsejer at beslutte, om eventuelle ledninger skal flyttes eller kan overbygges. HOFOR har meddelt bygherre, at de ikke ønsker at udlede mekanisk renset spildevand ud i Øresund (bilag 4 henvendelse nr. 30). Teknik- og Miljøforvaltningen har haft en dialog med Bygherre og HOFOR om de nævnte emner. Parterne har i samarbejde fundet en løsning på, hvordan en overbygning af spildevandsledningen kan finde sted. Domicilet herunder parkeringskælderens gulv konstrueres således, at tilsyn, kontrol og vedligeholdelse også kan finde sted i fremtiden, uden at ledningen lukkes.

  2. Forvaltningerne finder, at planen er i overensstemmelse med Strukturplan 2018, og at området omkring Kalkbrænderiløbskaj på grund af støj fra Sundkrogsgade og Svanemølleværket egner sig til erhvervsbyggeri. Med hensyn til skygger og muligheden for at opleve solnedgangen, er der taget hensyn til skygger med lokalplanbestemmelser om bebyggelsens højde (maksimalt 34 m) og placering, idet der er eftermiddags- og aftensol langs kajkanten, mens skygger fra de højeste bygninger primært kastes på Sundkrogsgade og erhvervsbebyggelsen øst for Sundkrogsgade. I overensstemmelse med Strukturplan 2018 og de allerede udbyggede arealer på Trælastholmen, Sundmolen og Århusgadekvarteret kan bygningshøjden varieres i op til 62 meters højde, idet bebyggelsen i øvrigt fastholdes i maksimalt 24 meters højde i området øst for Sundkrogsgade.
  3. I forbindelse med forundersøgelse af Østlig Ringvej og trafikanalysen fra By & Havn, er der nu med lokalplanen for Svanemølleholm mulighed for, at Sundkrogsgade også ved den fortsatte udvikling af Nordhavn kan afvikle trafikken som en to-sporet vejløsning. Det foreslås derfor med denne indstilling, at den nordligste del af Sundkrogsgade etableres med to spor i overensstemmelse med det alternative vejprofilsnit 9a2 i lokalplanforslaget. Det bemærkes, at Sundkrogsgade i lokalplanområdet nord for krydset ved Containervej herefter vil være udlagt med et beplantet bed på 9,6 m på en ca. 100 m stækning på østsiden af Sundkrogsgade, arealet vil være en del af det samlede vejudlæg for Sundkrogsgade.  Efter aftale med By & Havn foreslås udbygningsaftalen justeret, så Sundkrogsgade udbygges i to eller fire spor afhængig af Borgerrepræsentationens beslutning (jf. bilag 6). Teknik- og Miljøforvaltningen har fokus på krydset Kalkbrænderihavnsgade/Sundkrogsgade og vil i efteråret vurdere effekten på trafikafviklingen i krydset, nu da Århusgade igen er åbnet for cyklister og fodgængere under jernbaneviadukten.
  4. Lokalplanen sikrer, at der plantes 429 nye træer, så området generelt vil fremstå som en grøn bydel. For så vidt angår bredden på havnepromenaden, kan det bemærkes, at den er mellem 23 og 37 meter bred, med den undtagelse, at den kun er 15 meter bred ud for det planlagte folkekøkken. Her skal stueetagen i en længde af ca. 40 m udformes med mindst 50 % gennemsigtigt glas, der sikrer visuel kontakt mellem mennesker udenfor og indenfor i bygningerne. Bygherre oplyser, at facaderne her i øvrigt skal kunne åbnes op mod promenaden. Det offentlige byrum, som promenaden er en del af, etableres med sidde- og opholdsmuligheder i niveauspringet ud for domicilerne. Grundejeren har tilkendegivet, at de inden Kranparken projekteres, vil invitere lokaludvalget og andre interessenter til en dialog om den nærmere udformning og anvendelse af parken og vandkanten.
  5. Det bemærkes, at der ikke vil blive bygget ud i havneløbet, men der er planlagt træbrygger, som skal sikre kontakten og adgangen mellem vand og land. Træbrygger vil maksimalt kunne være 12 meter brede og bliver placeret og dimensioneret under hensyn til besejling af Kalkbrænderiløbet.
  6. Der er udarbejdet en supplerende vindrapport, der viser, at byggeriet vil give mere læ og mindre turbulens, specielt for de vestlige vindretninger. Teknik- og Miljøforvaltningen og By og Havn er enige om, at området ved kajen skal udformes, så badning vanskeliggøres. By & Havn har tilkendegivet, at de vil forfølge dette i den videre udformning af promenaden og træbrygger m.v., idet det bemærkes, at Planloven ikke rummer mulighed for at indskrive et badeforbud i lokalplanen.
  7. Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at det bl.a. af hensyn til træernes trivsel ikke er hensigtsmæssigt, at alle træer skal plantes efter det første byggeri i område I og II er opført. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår, at det til § 8, stk. 8, tilføjes, at Teknik- og Miljøudvalget kan meddele dispensation til, hvornår træerne skal være plantet. Teknik- og Miljøforvaltningen foreslår derudover, at det antal parkeringspladser, som er vist på tegning nr. 4 på den østlige side af Sundkrogsgade på vejen nord for ”byggefelt C”, øges fra 2 til 4 pladser, idet Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer, at der tale om en mindre justering, der ikke har konsekvenser for vejprofilet.

Alternativ vedrørende antal spor på Sundkrogsgade

Såfremt udvalget ikke ønsker at imødekomme de høringssvar, som efterspørger, at (del af) Sundkrogsgade etableres med to spor i stedet for fire, kan Sundkrogsgade etableres med fire spor i overensstemmelse med lokalplantegning 9a1. Bygherre er indstillet på denne løsning.

Økonomi

Udbygningsaftale
Der er udarbejdet en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Aftalen omfatter en omlægning af Sundkrogsgade på den i lokalplanen udlagte strækning inklusiv en vejbro over nyanlagt kanal. Lokalplan Svanemølleholm muliggør to vejprofiler – ét med en firesporet vej og ét med en to-sporet vej. I udbygningsaftalen fremgår det, at parterne er enige om, at beslutningen om, hvorvidt vejanlægget skal etableres i fire spor på hele strækningen eller blot med to spor for så vidt angår den del, der ligger nord for adgangsvejen til Levantkaj Vest og frem (inden for lokalplanområdet og langs byggefelt A, B, C, D og F) afhænger af Borgerrepræsentationens endelige vedtagelse af lokalplan Svanemølleholm. Såfremt det besluttes, at anlægget alene skal etableres med to spor nord for adgangsvejen til Levantkaj Vest og frem, er parterne enige om, at By & Havn ligeledes skal placere et grønt tracé langs Sundkrogsgade med bynatur. Kommunen får anlægget vederlagsfrit, når det er færdiganlagt og godkendt af kommunen. Hvis der i fremtiden skulle opstå et behov for at udvide Sundkrogsgade til i alt fire spor skønnes det at koste i ca. 5 – 10 mio. kr. og være en udgift, som skal afholdes af kommunen.

Driftsudgifter

Teknik- og Miljøforvaltningens forventede årlige driftsudgifter til Sundkrogsgade vil blive 0,75 mio. kr. Driftsudgifterne vil blive søgt indarbejdet i budgettet.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplanen, bekendtgør Teknik- og Miljøforvaltningen denne i henhold til reglerne i planloven.

 

Søren Hartmann Hede                     Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan for Svanemølleholm (bilag 2) med ændringer som foreslået i afsnittet Løsning.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at godkende den endelige udbygningsaftale indgået med grundejerne (bilag 6).

 

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 14. september 2020

 

Venstre og Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) om tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således, at der etableres fire spor, jf. alternativet vedrørende antal spor i Sundkrogsgade.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget med 6 stemmer mod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, C, O og V.

Imod stemte: B, F, Ø og Å.

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) til erstatning af 1. at-punkt:

”at sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på at fjerne p-husene og høre borgerne bedre om behov for p-hus og vej.”

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev ikke vedtaget med 4 stemmer mod 7. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B, Ø og Å.

Imod stemte: A, C, F, O og V.

 

Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) om tilføjelse til 1. at-punkt:

”at sende lokalplansforslaget tilbage til forvaltningen med henblik på at undersøge muligheden for at imødekomme lokaludvalgets ønsker til at bytte om på boliger og erhverv.”

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev ikke vedtaget med 3 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Å og Ø.

Imod stemte: A, B, C, F, O og V.

 

Socialistisk Folkeparti stillede følgende ændringsforslag (ÆF4) om tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at bredden af kajen sættes til 25 meter”.

 

Ændringsforslaget (ÆF4) blev ikke vedtaget med 4 stemmer mod 5. 2 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: F, Ø og Å.

Imod stemte: A, C og V.

Undlod at stemme: B og O.

 

Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF5) om tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at p-normen sættes til 1:286.”

 

Ændringsforslaget (ÆF5) blev vedtaget med 6 stemmer mod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: B, F, O, Ø og Å.

Imod stemte: A, C og V.

 

Den således ændrede indstilling blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, C, F, O og V.

Imod stemte: Å og Ø.

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

“Venstre forstår, at der tidligere har været fremlagt forkerte trafiktal fra forvaltningen. Det er afgørende, at vi kan stole på de oplysninger, der lægges frem, særligt når vi baserer langtrækkende beslutninger på disse oplysninger.”

 

Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne ønsker at Sundekrogsgade er en 2 sporet vej.”

 

 

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 22. september 2020

 

Indstillingen blev anbefalet over for Borgerrepræsentationen med 7 stemmer mod 4. 2 medlemmer undlod at stemme.

 

For stemte: A, V, C og O.
Imod stemte: Ø og Å.
Undlod at stemme: B og F.

 

Enhedslisten, Alternativet, Radikale Venstre og SF videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 14. september 2020:

”Partierne ønsker, at Sundekrogsgade er en 2 sporet vej.”

 

 

Beslutning

Borgerrepræsentationens beslutning i mødet den 8. oktober 2020

Enhedslisten genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1) fra udvalgsbehandlingen til erstatning af 1. at-punkt:

”at sagen sendes tilbage til forvaltningen med henblik på at fjerne p-husene og høre borgerne bedre om behov for p-hus og vej.”

 

Enhedslisten genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) fra udvalgsbehandlingen, om tilføjelse til 1. at-punkt:

”at sende lokalplansforslaget tilbage til forvaltningen med henblik på at undersøge muligheden for at imødekomme lokaludvalgets ønsker til at bytte om på boliger og erhverv.”

 

SF genfremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3) fra udvalgsbehandlingen, om tilføjelse til 1. at-punkt:

”dog således at bredden af kajen sættes til 25 meter”.

 

Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF4):

”Partierne ønsker, at Sundekrogsgade er en 2 sporet vej.”

 

Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF5):

”at parkeringsnormen ændres til den oprindeligt af Teknik- og Miljøforvaltningen foreslåede parkeringsnorm for erhverv på 1: 175, hvilket svarer til, at der er parkering til ca. 10-15 % af de ansatte (ca. 20-25 bruttoetagemeter pr. arbejdsplads) og dermed opfylder målsætningen om, at højest 25 % af transporten skal foregå i bil og til den oprindeligt af Teknik- og Miljøforvaltningen foreslåede parkeringsnorm for butikker på 1: 143 for butikker.”

 

Det af Enhedslisten genfremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 38 stemmer imod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, V, B, F, C, O og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).

 

Det af Enhedslisten genfremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev forkastet med 38 stemmer mod 15. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, V, B, F, C, O og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).

 

Det af SF genfremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 34 stemmer imod 19. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, F, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, V, B, C, O og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).

 

 

Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF4) blev vedtaget med 27 stemmer imod 26. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: Ø, B, F, Å, O og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Imod stemte: A, V, C og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).

 

 

Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF5) blev vedtaget med 26 stemmer imod 19. 8 medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, V, C og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).

Imod stemte: Ø, F, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

Undlod: B og O.

 

 

Den således ændrede indstilling blev herefter godkendt med 34 stemmer imod 19. Ingen medlemmer undlod at stemme.

For stemte: A, V, B, C, O og Kåre Traberg Smidt (Løsgænger).

Imod stemte: Ø, F, Å og Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti.

 

SF afgav følgende protokolbemærkning:

”At Hofors bygning i Kranparken indrettes, så den skaber værdi for parken.”

 

Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

” Radikale Venstre lægger vægt på, at etablering af de foreslåede parkeringspladser sker på grund af grundejernes udtalte behov for det antal parkeringspladser og forventer, at pladserne så vidt muligt sammentænkes med det nærliggende hotels parkeringspladser. Radikale Venstre forventer, at p-pladserne også bliver til gavn for lokalområdet på en let og fleksibel måde uden for det tidsrum, hvor grundejer eller hotel benytter pladserne. Vi ser frem til, at parkeringspladserne indeholder delebilspladser og mulighed for el-opladning.”

 

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:

’’Enhedslisten ønsker ikke etablering af P-hus og støtter ikke en lokalplan, der ser bort fra Lokaludvalgets ønsker til placeringen af boliger og erhverv’’. 

 

Enhedslisten, Radikale Venstre, SF og Alternativet videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen:

”Partierne ønsker, at Sundekrogsgade er en 2 sporet vej.”

 

Venstre videreførte deres protokolbemærkning fra udvalgsbehandlingen, som Kåre Traberg Smidt (Løsgænger) tilsluttede sig:

“Partierne forstår, at der tidligere har været fremlagt forkerte trafiktal fra Vejdirektoratet. Det er afgørende, at vi kan stole på de oplysninger, der lægges frem, særligt når vi baserer langtrækkende beslutninger på disse oplysninger.”

 
Til top