Mødedato: 08.03.2016, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Tiltrækning af Tour de France til Danmark med 2 etaper og Grand Départ i København

Se alle bilag
Indstillingen indeholder en redegørelse om baggrund og præmisser for tiltrækning af Tour de France til Danmark, forslag til organisering af et dansk værtskab, herunder de juridiske rammer for Københavns Kommunes deltagelse heri, mandat til Økonomiforvaltningen til den videre proces samt godkendelse af proces for bevilling i givet fald af kommunens udgifter i forbindelse med et værtskab.

INDSTILLING OG BESLUTNING

Økonomiforvaltningen indstiller over for Økonomiudvalget,

  1. at tage vedlagte redegørelse om baggrund og præmisser for tiltrækning af Tour de France til Danmark og forslag til organisering af et dansk værtskab, herunder de juridiske rammer for Københavns Kommunes deltagelse heri (bilag 1 og 8) til efterretning,
  2. at godkende, at Økonomiforvaltningen får mandat til den videre proces, herunder at Advokatfirmaet Horten på Københavns Kommunes vegne sender vedlagte udkast til breve til de fire andre deltagende kommuner, de tre regioner, Erhvervs- og Vækstministeriet samt Social- og Indenrigsministeriet med forslag til organisering mv., samt behov for afklaring af udeståender vedr. hjemmelsgrundlaget (bilag 3, 4, 5, 6 og 7),
  3. at godkende, at Københavns Kommunes direkte udgifter på 25 mio. kr. indarbejdes i budgetforslaget for det år, hvori et værtskab i givet fald skal afholdes, samt at de øvrige udgifter i forbindelse med afholdelsen indgår i budgetforhandlingerne for det pågældende år.

PROBLEMSTILLING

Som nævnt på Økonomiudvalgets møde den 29. september 2015 har Erhvervs- og Vækstministeriet iværksat et forsøg på at skaffe Tour de France til Danmark med Grand Départ i København og 2 etaper med henholdsvis afgang fra Roskilde og mål i Odense og afgang fra Vejle og mål i Sønderborg. 

Erhvervs- og Vækstministeren havde i løbet af efteråret 2015 i samarbejde med folkene bag Giro-starten i 2012 i Herning en positiv dialog med de fem kommuner bag start – og målbyerne samt de tre involverede regioner og afdækkede på baggrund heraf opbakning til et dansk værtskab, ligesom staten og Sport Event Danmark støttede op om initiativet.

I dialogen med Erhvervs- og Vækstministeriet tog Københavns Kommune forbehold dels for afklaring af de juridiske rammer for Københavns Kommunes deltagelse i et dansk værtskab, herunder afklaring i forhold til kommunalfuldmagtsområdet og statsstøttereglerne, dels for organiseringen af det danske værtskab, og endelig for Borgerrepræsentationens godkendelse af Københavns Kommunes deltagelse i projektet og tilskud til finansieringen heraf.

Ministeren inviterede herefter ejeren af Tour de France - Amaury Sport Organisation - A.S.O.’s løbsdirektør Christian Prudhomme til København den 26. november 2015 og tilkendegav på et møde med deltagelse af alle de involverede parter, at Danmark ville forsøge at blive vært for Tour de France med Grand Départ i København i 2018, alternativt i 2019 eller 2020. A.S.O. tilkendegav på mødet, at der var en realistisk mulighed for et Tour de France i Danmark med Grand Depart i København, dog tidligst i 2019.   

En nærmere beskrivelse af de faktuelle forhold om forsøget på at skaffe Tour de France til Danmark er givet i den vedlagte Redegørelse om baggrund og præmisser for tiltrækning af Tour de France til Danmark mv. (bilag 1).

Afgivelse af et bud på så stor en sportsbegivenhed som Tour de France med Grand Depart i København vil som nævnt ovenfor – udover de afgivne tilsagn til en finansieringsmodel - kræve, dels at de juridiske rammer for et bud er afklaret, herunder hjemmelsgrundlaget for Københavns Kommunes deltagelse, dels at der mellem de deltagende parter er indgået aftale om en robust organisering med en klar beskrivelse af ansvar og økonomiske forpligtelser for gennemførelse af touren i Danmark samt for koordinering af sideaktiviteter, gennemført på lokalt / regionalt niveau.

Københavns Kommune har påtaget sig at komme med et forslag til de deltagende parter herpå, og Økonomiforvaltningen har til brug herfor fra Advokatfirmaet Horten indhentet vedlagte Notat om tiltrækning af Tour de France til Danmark af 18. januar 2016 (bilag 2). 

Et bud på et dansk værtskab forventes umiddelbart at kunne afgives i 1. halvdel af 2016. Et bud vil ikke være juridisk bindende.

LØSNING

Horten har i notatet af 18. januar 2016 anført, at de interesser, som kommunerne ønsker at varetage i forbindelse med at finansiere bud og afvikling af Tour de France i Danmark, falder inden for, hvad der i tilsynspraksis anses som lovlige kommunale interesser. Det er videre Hortens vurdering, at Københavns Kommune kan støtte projektet med det anslåede direkte bidrag på 25 mio. kr.

Henset til arrangementets karakter, verserende sager i Statsforvaltningen og i Social- og Indenrigsministeriet om lignende arrangementer (bl.a. vedr. Eurovision Song Contest) samt behovet for klarhed, inden der afgives bud, anbefaler Horten, at hjemmelsspørgsmålet drøftes med Social- og Indenrigsministeriet med inddragelse af Erhvervs- og Vækstministeriet. 

Under henvisning hertil og anbefalingerne i Hortens notat i øvrigt om organisering og kontraktindgåelse indstilles det, at Økonomiforvaltningen får mandat til den videre proces, herunder at Advokatfirmaet Horten på Københavns Kommunes vegne sender de vedlagte udkast til breve til de fire andre deltagende kommuner, de tre regioner, Erhvervs- og Vækstministeriet samt Social- og Indenrigsministeriet med forslag til organisering og kontraktindgåelser mv., samt behovet for afklaring af udeståender.

Brevene indeholder således forslag til organisering af et dansk værtskab, herunder etablering af et konsortium som en selvstændig retlig enhed – et interessentskab (I/S) - til sikring af styring, videndeling og koordinering mellem de forskellige aktører (kommunale, regionale, statslige og private) og som kan forberede bud og indgå aftaler. Endvidere indeholder brevene forslag til kontraktindgåelse mellem A.S.O. og konsortiet samt forslag til hensigtserklæring mellem deltagerne i konsortiet inden afgivelse af bud med henblik på afdækning af ansvar og økonomiske forpligtelser i forhold til konsortiet (Bilag 7).    

Forslaget er nærmere beskrevet i vedlagte notat om Model for organisering og kontraktindgåelse i forbindelse med et dansk værtskab for Tour de France med Grand Depart i København (Bilag 8).

I brevene anmoder Københavns Kommune om politisk bindende tilsagn fra parterne til den foreslåede organisering, kontraktindgåelse mv. og den videre proces. 

Brevene til Erhvervs- og Vækstministeriet og Social- og Indenrigsministeriet indeholder endvidere en anmodning om endelig afklaring af de juridiske spørgsmål i forhold til statsstøttereglerne og de ulovbestemte regler om kommunalfuldmagten.

ØKONOMI

Københavns Kommunes forventede direkte omkostninger til et dansk værtskab udgør 25 mio. kr., som er kommunens andel af finansieringen af et fælles konsortium.

Hertil kommer øvrige kommunale forpligtelser i form af driftsudgifter og udgifter til events mv. i forbindelse med et værtskab.

Økonomiforvaltningen indstiller under henvisning hertil, at Københavns Kommunes direkte udgifter på 25 mio. kr. indarbejdes i budgetforslaget for det år, hvori et værtskab i givet fald skal afholdes, samt at de øvrige udgifter i forbindelse med afholdelsen indgår i budgetforhandlingerne for det pågældende år. 

VIDERE PROCES

Advokatfirmaet Horten sender på Københavns Kommunes vegne brevene til de fire kommuner, de tre regioner samt Erhvervs- og Vækstministeriet og Social – og Indenrigsministeriet.

Når Økonomiforvaltningen / Advokatfirmaet Horten har modtaget svar på brevene ovenfor, forelægger forvaltningen en indstilling for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen om endelig godkendelse af hensigtserklæring mellem konsortiedeltagerne, afgivelse af bud til A.S.O. og bevilling til afholdelse af Københavns Kommunes eventuelle udgifter i forbindelse med budgivningen.  

 

Mikkel Hemmingsen                                   / Bjarne Winge

Beslutning

Dagsordenspunkt 2: Tiltrækning af Tour de France til Danmark med 2 etaper og Grand Départ i København (2016-0047745)

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 8. marts 2016

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning uden afstemning, og indstillingens 2.- 3. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Et samlet Økonomiudvalg afgav følgende protokolbemærkning:

”Økonomiudvalget tager forbehold dels for afklaring af de juridiske rammer for Københavns Kommunes deltagelse i et dansk værtskab, herunder afklaring i forhold til kommunalfuldmagtsområdet og statsstøttereglerne, dels for organisationen af det danske værtskab.”
Til top