Vedtagelse af Kommuneplan 2024 - Fremtidens klimavenlige hovedstad
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til endelig vedtagelse af Kommuneplan 2024. Kommuneplanen har været i offentlig høring i 8 uger. Emner fra høringsperioden fremgår af hvidbogen (bilag 2).
Indstilling
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Kommuneplan 2024 – Fremtidens klimavenlige hovedstad godkendes, med de i bilag 4, 6, 7 og 8 foreslåede ændringer som følge af den offentlige høring samt med tilhørende miljøvurdering og sammenfattende redegørelse (bilag 10 og 9), inkl. de af Økonomiudvalget vedtagne ændringer, jf. oversigt over politisk behandling.
Problemstilling
Borgerrepræsentationen besluttede den 22. august 2024 at sende forslag til Kommuneplan 2024 i offentlig høring i 8 uger. Forslag til Kommuneplan 2024 har været i offentlig høring i perioden fra den 29. august til og med den 24. oktober 2024. Økonomiforvaltningen har modtaget 372 høringssvar (bilag 3).
Økonomiforvaltningen har samlet emner fra høringssvarene i en hvidbog (bilag 2), der indeholder forvaltningens vurdering af forslag til ændringer af Kommuneplan 2024 på baggrund af de indkomne høringssvar. Forvaltningens forslag til ændringer (bilag 4, 6, 7 og 8) fremlægges sammen med forslaget til Kommuneplan 2024 med henblik på, at der tages beslutning om endelig vedtagelse.
Den samlede Kommuneplan 2024 kan findes på KP24.kk.dk.
Løsning
Offentlig høring
I løbet af høringsperioden har forvaltningen og forskellige samarbejdspartnere afholdt 19 arrangementer om kommuneplanen. Deltagere ved arrangementerne har kunnet høre om planen, gå i dialog med relevante aktører og komme med deres input til forslag til Kommuneplan 2024 og byens udvikling. En opsamling på aktiviteterne fremgår af bilag 5.
Hvidbogen for den offentlige høring (bilag 2) indeholder opsummeringer fra høringssvarene. Hvidbogen er dermed ikke fuldstændig udtømmende, men en sammenfatning af emner fra høringssvarene. I hvidbogen har forvaltningen vurderet, hvorvidt forslagene fra den offentlige høring giver anledning til ændringer i Kommuneplan 2024. I bilag 4 findes en sammenfattende oversigt. Høringssvarene fremgår i deres fulde længde i bilag 3.
Opsummering
Økonomiforvaltningen bemærker, at indholdet i en lang række af høringssvarene er i overensstemmelse med forslag til Kommuneplan 2024 og at det derfor ikke har ført til forslag til ændringer i Kommuneplan 2024. Høringssvarene dækker over en række forskellige emner, som er opsummeret på 7 kapitler i hvidbogen. Ca. 60 % af høringssvarene er kommet fra borgere, som har gjort indsigelse vedrørende 1), udvikling af Bådehavnsgade Vest, som blev besluttet med Kommuneplan 2019, 2) udvidelsen af Københavns Lufthavn, herunder luftforurening og støj, og 3) planerne om placering af en cykelbro fra Islands Brygge til Enghave Brygge, hvor særligt beboere på Enghave Brygge er bekymrede for de trafikale konsekvenser af en sådan forbindelse.
Dertil har forvaltningen modtaget 27 høringssvar fra grundejere og ejerforeninger, der ønsker ændrede planrammer til at muliggøre projekter. I bilag 8 findes en oversigt over de foreslåede konkrete rammeændringer.
Derudover dækker høringssvarene emner, som:
- Infrastruktur for cykler og kollektiv transport, herunder bemærkninger vedrørende biltrafik og parkering.
- En varieret og betalbar boligsammensætning.
- Etablering og beskyttelse af grønne områder.
De resterende høringssvar rummer bl.a. konkrete forslag til tilføjelser/ændringer, både til kommuneplanen og til kommunens arbejde med byudvikling og ift. konkrete byrumsprojekter. Dertil kommer, at der i mange tilfælde er tale om emner og forslag, som kommunen allerede arbejder for at understøtte i andre planer eller fora og som ofte ikke reguleres i kommuneplanen.
Af hvidbogen (bilag 2) og dertilhørende oversigt (bilag 4, 6, 7 og 8) fremgår, hvilke forslag fra høringssvarene, som forvaltningen foreslår fører til ændringer i kommuneplanen.
Økonomiforvaltningen vil her fremhæve centrale ændringer, som følge af den offentlige høring:
Den politiske hovedstruktur til Kommuneplan 2024 (bilag 1)
- Nyt afsnit om udviklingen af Innovation District Copenhagen tilføjes i afsnittet ”bydele i fokus” på side 113.
- Opdatering af antal hotelovernatninger og præciseringer om turisme i kapitel 4.
- Opdatering af afsnit om udfordringer for håndværks- og værkstedsvirksomheder i kapitel 4.
- Præcisering af proces for implementering af bedre bynatur, som afventer statslig vejledning herom på side 106.
- Præcisering af, at der vil blive udarbejdet en helhedsplan for området omkring Svanemølleværket, som grundlag for kommende lokalplan og kommuneplantillæg.
Alle imødekommelserne er indarbejdet i den politiske hovedstruktur for forslag til Kommuneplan 2024 (bilag 1) med gul markering.
Rammer og retningslinjer til Kommuneplan 2024 (bilag 6-8)
På baggrund af henvendelser fra grundejere, ændret anvendelse af enkeltejendomme, aktuel planlægning samt ajourføring på baggrund af statslig regulering indeholder forslag til Kommuneplan 2024 forslag om rammeændringer for en række ejendomme og områder.
- En øget byggemulighed, som muliggør boliger og serviceerhverv ved Hellerup Station,
- muliggørelse af anvendelse af arealerne under højbanens buer ved Nørrebro Station til publikumsorienterede serviceerhverv, kulturelle- og idrætsformål m.m.,
- muliggørelse af anvendelsesmuligheder for håndværkserhverv og værksteder på arealerne under højbanens buer syd for Ørnevej,
- rammeændring, der muliggør at genopføre 10 højhuse på Bellahøj,
- rammeændring på Godthåbsvej 203, som muliggør en randbebyggelse med 16-22 boliger,
- rammeændring i Bella Center Nord, hvor der tillades to bygninger i en højde på 40 m, idet der sideløbende er et lokalplanforslag under udarbejdelse,
- med udgangspunkt i anmodning fra Rentemestervej 19A laves en generel rammeændring for særlige bebyggelsesforhold/udnyttelse af tagetager, så det udover at fravige maksimal bebyggelsesprocent og friarealprocent også bliver muligt at fravige bestemmelser om boligandel ved nyindretning og udvidelse af bebyggelsers tagetage,
- derudover præcisering af, at lokaler til håndværkserhverv og værksteder generelt kan etableres både under og i stueplan af bygninger.
Redaktionelle rettelser
Økonomiforvaltningen har foretaget en generel ajourføring af tal i tabeller og grafer på baggrund af Boligredegørelsen 2024 og dertilhørende figurtekster primært i kapitel 2 og 3. Derudover er der lavet en ajourføring af anlægsplanen på side 61.
I Budget 2025 blev det besluttet at renovere parkeringsanlægget ved Landgreven, som medfører en nedrivning af Landgreven 10 (en tankstation med burgerrestaurant). Denne ejendom er på listen over bevaringsværdige bygninger fra Byens Sjæl kampagnen, men Teknik- og Miljøforvaltningen oplyser, at der ikke er afsat midler til at genopføre Landgreven 10 efter renoveringen af parkeringsanlægget. Derfor nedjusteres antallet til 49 udpegninger fra kampagnen og kommuneplanen opdateres i overensstemmelse hermed.
De foreslåede ændringer fra den offentlige høring (bilag 4), samt de redaktionelle rettelser, er indarbejdet i den politiske hovedstruktur for Kommuneplan 2024 (bilag 1). Ændringer til kommuneplanens rammer og retningslinjer, på kp24.kk.dk, opdateres først efter vedtagelse af Borgerrepræsentationen, men fremgår af bilag 6-8.
Indsigelse fra staten
I høringsperioden har Økonomiforvaltningen været i dialog med flere statslige styrelser og aftalt forskellige ændringer og suppleringer til kommuneplanen for at undgå, at styrelserne fremsatte indsigelse (veto) mod planforslaget. Det drejer sig blandt andet om præcisering af retningslinje om byudvikling i byzone, udtagelse af vandområde ved Amager Strandpark fra V-ramme og præcisering af retningslinje og kort vedrørende risikovirksomheder.
Ved høringsfristens udløb var der ikke opnået enighed mellem Økonomiforvaltningen og Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø samt Banedanmark om tekstændringer i kommuneplanforslaget. Plan- og Landdistriktsstyrelsen fremsatte herefter på vegne af de to styrelser indsigelse mod kommuneplanforslaget. En indsigelse har den virkning, at planforslaget først kan vedtages endeligt, når der er opnået enighed mellem styrelserne og kommunen om de nødvendige ændringer.
Indsigelsen fra Styrelsen for Grøn Arealomlægning og Vandmiljø er håndteret ved, at der blandt andet er foretaget en supplerende uddybning og præcisering af retningslinjer for naturområder og økologiske forbindelser i Grønt Danmarkskort samt en uddybning om internationalt beskyttede arter i redegørelsen.
Indsigelsen fra Banedanmark er håndteret ved, at der er tilføjet en generel retningslinje om sikring af udpegede nationale jernbanetrafikanlæg og tilknyttede arbejdspladsarealer og redegørelseskrav ved planlægning indenfor en opmærksomhedszone på 500 meter. Endvidere er der indsat en tilføjelse til kommuneplanrammer vedrørende Svanemøllen station, Vingelodden, Beauvaisgrunden og Vigerslev stationstorv om ved lokalplanlægning at sikre drifts- og udviklingsmuligheder for jernbaneanlæg og arbejdspladsarealer af national interesse.
Alle ændringerne på baggrund af dialog med og indsigelse fra staten fremgår af bilag 6, 7 og 8.
Miljøvurdering
Der er i henhold til miljøvurderingsloven udarbejdet en miljøvurdering (bilag 10) af Kommuneplan 2024, som har været i 8 ugers offentlig høring sammen med forslaget til kommuneplan. Miljøvurderingen er udarbejdet i samarbejde med en ekstern rådgiver og indeholder overordnede vurderinger af, hvilken påvirkning Kommuneplan 2024 vil have på miljøet i forhold til Kommuneplan 2019.
Der er efter høringen udarbejdet en sammenfattende redegørelse (bilag 9), som bl.a. beskriver de høringssvar, der er kommet til miljøvurderingen samt redegør for, hvordan kommunen vil overvåge de væsentligste miljøpåvirkninger. I den sammenfattende redegørelse vurderes det, at CO2-udleningen fra byudviklingen i planperioden forventes at blive reduceret væsentligt ift. udledningen fra byudviklingen i de seneste 12 år og at dette overvåges via CO2-grænseværdierne i bygningsreglementet.
Økonomi
Sagen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Hvis Borgerrepræsentationen godkender indstillingen, vil Økonomiforvaltningen tilrette Kommuneplan 2024 på baggrund af eventuelle ændringsforslag samt ændringerne på baggrund af den offentlige høring og herefter bekendtgøre Kommuneplan 2024.
Beslutning
Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 3. december 2024
Kontorchef i Økonomiforvaltningen Kenneth Horst Hansen, deltog under indstillingens behandling af hensyn til sagens oplysning.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF1):
”Andelen af kørte bilture skal sættes til det nuværende faktiske niveau - 29 pct.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF1) blev forkastet med 3 stemmer mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, V og I.
Imod stemte: A, Ø, B og F.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF2) til kapitel 2, side 14, spalte 1:
”at biltrafikken i 2030 maksimalt udgør 25 procent af alle ture der foretages i København, samt at antallet af ture for deler sig på mindst 25 procent gang, 25 procent cykling og 25 procent kollektiv transport.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF2) blev godkendt med 8 stemmer mod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, C, B, V og I.
Imod stemte: Ø og F.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF3) til den digitale Kommuneplan, Rammer, Generelle bestemmelser, Parkering, Bilparkeringsnormer, tabel ud for ”Bolig”:
”At parkeringsnormen for boligbyggeri fastsættes til, at der skal opføres én parkeringsplads for hver 100 kvadratmeter familiebolig, så parkering så vidt muligt kan holdes på egen grund og yderligere byggeri ikke giver øget pres på gadeparkeringen.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF3) blev forkastet med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, Ø, B, F og I.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF4) til kapitel 2, side 36, figur 2.10:
”at bilparkeringsnormen for boliger i tætby og byudviklingsområderne ændres fra 1:250 til 1:200”.
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF4) blev forkastet med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, Ø, B, F og I.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF5) til rammerne for bilparkering, generelle bestemmelser:
Nyt afsnit tilføjes:
”I alle byudviklingsområder, der er udpegede i retningslinjer for byudvikling, kan parkeringsdækningen efter en konkret vurdering i lokalplan fastsættes med lavere parkeringsnorm for alle funktioner. Parkeringsdækningen fastsættes efter en konkret vurdering som sikrer et minimum af kørende adgang til området. Parkeringsnormen fastsættes på baggrund af ejendommens/områdets anvendelse, beliggenhed i byen herunder nærhed til kollektiv transport og cykelinfrastruktur mv.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF5) blev forkastet med 4 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø
Imod stemte: A, C, B, F, V og I.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF6) til side 90, spalte 2:
At der tilføjes endnu et mål:
”- at tagene på de kommunale ejendomme skal inddrages mere aktivt i klimaløsningerne for København gennem enten 1) begrønning for at modvirke varme-ø effekterne i byen, eller 2) opsætning af solceller for at producere grøn energi eller 3) en kombination af solceller og begrønning. Målet er, at minimum 25% af tagene på kommunale ejendomme i 2030 skal være enten begrønnet eller have fået opsat solceller eller en kombination. 4) Og endeligt indtænke mulige rekreative formål i udnyttelse af tagfladerne, som kan give flere kvadratmeter til kultur- og bevægelse til byen.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF6) blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF7) til kapitel 2, side 32, spalte 3:
”Københavns Kommune ser lufthavnen som en afgørende infrastruktur for at være en attraktiv, international storby for både borgere og virksomheder og bakker op om, at lufthavnen fortsat skal kunne udvide sit rutenet og aktiviteterne i lufthavnen. Københavns Kommune følger løbende udviklingen og anerkender, at lufthavnens aktiviteter medfører udledninger, der påvirker luftkvaliteten og klimaet. Det er derfor vigtigt for Københavns Kommune, at der samtidig arbejdes aktivt for en grøn omstilling af luftfarten med bæredygtige brændstoffer, og at lufthavnen har stort fokus på at nedbringe luftforureningen fra flytrafikken.”
SF fremsatte følgende underændringsforslag (UÆF1) til det af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre og Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF7):
”At sætningen ”og bakker op om at lufthavnen fortsat skal kunne udvide sit rutenet og aktiviteter i lufthavnen. ” udgår af ændringsforslaget.
Det af SF fremsatte underændringsforslag (UÆF1) blev forkastet med stemmerne 5 mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og F.
Imod stemte: A, C, B, V og I.
Det af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Venstre og Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF7) blev godkendt med 8 stemmer mod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, C, B, V og I.
Imod stemte: Ø og F.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF8) til kapitel 2, side 32, spalte 3:
”Københavns Kommune ser lufthavnen som en afgørende infrastruktur for at være en attraktiv storby for virksomheder og borgere. Når der er udviklet bæredygtige brændstoffer og luftforureningen fra flytrafikken er nedbragt, bakker Københavns Kommune op om en udvidelse af rutenettet.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF8) blev forkastet med 5 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og F.
Imod stemte: A, C, B, V og I.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF9) til kapitel 2, side 39:
”Det kan efter anmodning om supplerende planlægning tillades at opføre parkeringshuse i brokvarterer, så privat parkering kan etableres i konstruktion og aflaste gadeparkeringen.”
Radikale Venstre fremsatte følgende underændringsforslag (UÆF1) til det af det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF9):
”At ordet ”aflaste” udskiftes med erstatte”.
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (UÆF1) blev godkendt med 10 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og F.
Imod stemte: C, V og I.
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF9) blev herefter godkendt med 9 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, C, B, F, V og I.
Imod stemte: Ø.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF10) til rammerne for bilparkering, afsnit om Delebiler, elbiler mv. og ladeinfrastruktur:
”at parkeringspladser til delebiler skal kunne anvendes både af biler med og uden fast stamplads”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF10) blev forkastet med 3 stemmer mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, V og I.
Imod stemte: A, Ø, B og F.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF11) til kapitel 3, side 50 og 51 eller kapitel 7, side 116 og 117:
”at der planlægges at etablere en forbindelsesadgang fra Vesterbro til Jernbanebyen for fodgængere og cyklister.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF11) blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF12) til kapitel 3, side 50, kortets punkt 4:
”at der planlægges etableret en forbindelsesadgang fra Sjælland mellem Nordre Toldbod og Langelinje til Refshaleøen for fodgængere og cyklister.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF12) blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF13) til Kapitel 3, side 50 og 51:
”at der planlægges etableret en broforbindelse fra Islands Brygge syd for Rundholtsvej over havnen til Enghavebrygge syd for den etablerede lystbådehavn, jf. den alternative linjeføring fra TMU i 19. juni 2023, pkt. 12, for fodgængere og cyklister.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF13) blev forkastet 1 stemmer mod 10. 2 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C.
Imod stemte: A, Ø, B og F.
Undlod at stemme: V og I.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF14) til kapitel 7, side 114, spalte 3, i forlængelse af pkt. 7 (under ”bydele i fokus”, ”Grønne områder i Nordhavn”):
”Derudover er det et fokus, at adgangen til vandet i Nordhavn fortsat udvikles og imødekommer muligheder for rekreative aktiviteter og det blå foreningsliv, der allerede findes omkring Svanemøllebugten og Øresundskysten.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF14) blev godkendt uden afstemning.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF15):
”I villakvarterer må fodaftrykket på bebyggelse maksimalt være 30 pct af grundens areal.”
Det af Det Konservative Folkeparti fremsatte ændringsforslag (ÆF15) blev forkastet med 1 stemmer mod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C.
Imod stemte: A, Ø, B, F, V og I.
SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF16) som ny målsætning, på side 14:
”at København skal udvikle sig til et internationalt knudepunkt for togruter.“
Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF16) blev godkendt uden afstemning.
SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF17) til kapitel 5, tilføjes til afsnit om Grønne områder side 93:
Kommuneplantillæg for bynatur
”Når vejledningen på området er kendt, vil forvaltningen udarbejde forslag til et kommuneplantillæg for bynatur, som sikrer at biodiversitet og grønne områder fastlægges og anlægges tidligt i byudviklingen, principper for krav om mere grønt og højere kvalitet af det grønne, og at der planlægges med flere lommeparker og grønne stiforbindelser.“
Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF17) blev godkendt med 12 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, C, B, F og V.
Imod stemte: I.
SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF18) til kapitel 4, side 74:
Den nuværende tekst:
”Det er derfor vigtigt, at udviklingen i turismen også tager hen syn til københavnernes hverdagsliv og de lokale bymiljøers identitet.”
Ændres til:
”Derfor skal der i udgangspunktet ikke gives tilladelse til nye hoteller eller anvendelsesændringer til hotel i Indre By, og i hele byen skal udviklingen af turisme tage hensyn til københavnernes hverdagsliv og de lokale bymiljøers identitet.”
Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF18) blev forkastet med 5 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og F.
Imod stemte: A, C, B, V og I.
SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF19) til rammer og retningslinjer:
” At der fastlægges en nul-kvote for udvidelsen af hotelkapaciteten (etagemeter hotel) i bydelen Indre By i kommuneplanens retningslinjer og rammer.”
Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF19) blev forkastet med 5 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og F.
Imod stemte: A, C, B, V og I.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF20) til kapitel 7, side 122, spalte 3, efter afsnittet, der slutter med ”…dets sammenhæng med omgivelserne.”
Tilføjes følgende nye afsnit:
”Der kan etableres midlertidige ungdomsboliger på både Refshaleøen og Kløverparken indtil der etableres offentlig transport.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF20) blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF21) til kapitel 7, side 112, spalte 3, 4: Vingelodden, indsættes:
”og tiltrække”, således at sætningen lyder:
”Det kan understøtte en positiv udvikling af området med nye boliger, erhverv, herunder mulighed for at fastholde og tiltrække mindre håndværkserhverv og indpasning af kommunale funktioner som fodboldbane, plejehjem, sociale botilbud og skæve boliger.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF21) blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF22) til kapitel 7, side 114, spalte 2, 6: Mere Metro, efter afsnittet, der ender med: ”… potentiale til at blive omdannet og genanvendt.”, tilføjes nyt afsnit:
”Der kan etableres midlertidige ungdomsboliger på Levantkaj.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF22) blev godkendt uden afstemning.
Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF23) til kapitel 2, side 32, spalte 1, at der efter ”Arbejder for at sikre udvidelse af metroen til andre bydele fx Brønshøj og Bispebjerg.” tilføjes:
“At der på sigt arbejdes for at sikre udvidelse og finansiering af metro til andre bydele fx Brønshøj, Bispebjerg samt til hospitalerne i Herlev og Hvidovre.”
Det af Socialdemokratiet, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF23) blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF24) til kapitel 3, side 46, spalte 1:
”At almene boliger udgør minimum 20 procent af boligerne i København” ændres til: ”At almene boliger udgør minimum 25 procent af boligerne i København.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF24) blev forkastet med 4 stemmer mod 8. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: Ø.
Imod stemte: A, C, B, V og I.
Undlod at stemme: F.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF25) til kapitel 3, side 46, spalte 1:
“at almene boliger udgør mellem 20-25 procent af boligerne i København.”
Det af Socialdemokratiet, Radikale Venstre og SF fremsatte ændringsforslag (ÆF25) blev godkendt med 10 stemmer mod 3. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og F.
Imod stemte: C, V og I.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF26) til kapitel 2, side 37:
”at parkeringsnorm for butiksformål i Øvrig By ændres til 1:143 m2”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF26) blev godkendt med 7 stemmer mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, B og F.
Imod stemte: A, C, V, og I:
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF27) til kapitel 2, side 16, spalte 1, efter ”skabe et mere robust transportsystem om Københavns Lufthavn” tilføjes:
”De økonomiske og klimamæssige omkostninger ved en Malmø-metro bør derfor undersøges.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF27) blev forkastet med 4 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø
Imod stemte: A, C, B, F, V og I.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF28) til kapitel 3, side 62, spalte 2 nederst, tilføjes nyt afsnit:
”Københavns Kommune vil frem mod den næste kommuneplan evaluere kommuneplanens boligstørrelsesbestemmelser i et helhedsperspektiv og igangsætte en analyse, som ser på parametre som boligkvalitet, fastholdelse og fraflytning, fordelingen af fællesfaciliteter samt fleksibilitet og klimapåvirkning.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF28) blev forkastet med 5 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø og I.
Imod stemte: A, C, B, F og V.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF29) til kapitel 5, side 90, spalte 3, under afsnittet ”En sund klimaby”, tilføjes nyt afsnit:
”Københavns Kommune vil i første kvartal 2025 opstarte udarbejdelsen af et grønt kommuneplantillæg, der planlægger for grønne, sammenhængende arealer, og hvordan byens grønne øer kan bindes sammen i eksisterende by og byudviklingsområderne. Kommuneplantillægget skal understøtte Kommuneplanens intention om en sund klimaby med plads til natur. Det skal ske gennem udviklingen og sammenbinding af byens grønne arealer og de tilhørende funktioner som biodiversitet, køling, træer, rekreation og sundhed. Kommuneplantillægget udarbejdes med afsæt i eksisterende data fra Biodiversitetsstrategien (BR 23.3.23) samt udarbejdelsen af en samlet plan for flere grønne kiler og sammenhængende grønne områder (TMU 10.6.24) Viser det sig, at der er behov for yderligere viden, skal der udarbejdes et budgetnotat til Budget 2026 om ressourcer til yderligere analyse.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF29) blev forkastet 4 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø
Imod stemte: A, C, B, F, V og I.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF30) til kapitel 5, side 95, spalte 2 nederst, tilføjes nyt afsnit:
”Københavns Kommune vil hurtigst muligt udarbejde et kommuneplantillæg om planlægning for havnen og overordnede rammer for senere lokalplaner på baggrund af den nye mulighed i Planloven for at planlægge for vand.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF30) blev forkastet med 4 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø
Imod stemte: A, C, B, F, V og I.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF31) i Retningslinjer, bevaringsværdige bygninger, Udpegning efter SAVE-Metoden tilføjes:
”Københavns Kommune har i praksis valgt at foretage en vurdering af bygninger, som ikke er beskyttet mod nedrivning eller ikke er omfattet af det nuværende SAVE-register. Det drejer sig om bygninger fra før 1950, der aldrig har fået en SAVE-vurdering, bygninger fra 1950-1990, der siden registreringstidspunktet er blevet relevante i bevarings-sammenhænge samt industribygninger og mindre byhuse fra før 1950.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF31) blev forkastet med 4 stemmer mod 8. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: Ø
Imod stemte: A, C, B, V og I.
Undlod at stemme: F.
Enhedslisten fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF32) til Retningslinjer, bevaringsværdige bygninger, Udpegning efter SAVE-Metoden:
”Københavns Kommune har valgt i praksis ud over kategori 1, 2 og 3 også at foretage en vurdering af bygninger i kategori 4, når SAVE-registreringen bruges i byggesags- og lokalplanbehandlingen.”
Det af Enhedslisten fremsatte ændringsforslag (ÆF32) blev forkastet med 4 stemmer mod 8. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: Ø
Imod stemte: A, C, B, V og I.
Undlod at stemme: F.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF33) til kapitel 7, side 122 og 124, spalte 3 og 1 om tilføjelse af ordenen ”erhvervsområde og” samt ”, så Prøvestenen opretholdes og udvikles som erhvervsområde”, således at afsnittet lyder:
”Prøvestenen - af ny infrastruktur i form af en metrolinje M5 og Østlig Ringvej miljøvurderes samtidig med at Kommuneplan 2024 udarbejdes. Det vil ændre den sydlige del af havneområdet på Prøvestenen, hvis der placeres et vedligeholdelsesanlæg til metro og et tilslutningsanlæg fra Østlig Ringvej. Resten af havneområdet vil fortsat have funktion som erhvervsområde og havn til forsyning af energi, råstoffer, genanvendelse m.m. Når arealerne til den nye infrastruktur er endeligt fastlagt, vil kommunen kunne vurdere behovet for at tilpasse planforholdene i området, så Prøvestenen opretholdes og udvikles som erhvervsområde.
Derudover undersøger By & havn, om der er grundlag for at etablere en ny lystbådehavn på Prøvestenen Syd.”
SF fremsatte følgende underændringsforslag (UÆF1) til det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF36):
”At der efter Prøvestenen syd tilføjes følgende nye afsnit: ” Der er ligeledes behov for at sikre, at det rekreative areal Prøvestenen Syd bevarer sit areal og grønne udtryk i videst muligt omfang, samt at sikre fortsat publikumsadgang i videst mulige omfang også under byggefasen af M5”.
Det af SF fremsatte underændringsforslag (UÆF1) blev godkendt uden afstemning.
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF33) blev herefter godkendt med 11 stemmer mod 2. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, C, F, V og I.
Imod stemte: B.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (Æ34) til kapitel 2, side 27, på kortmaterialet:
”at Østlig Ringvej og tilhørende tilkørselsveje tilføjes kortmaterialet KP24, som det tidligere har været tilfældet.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF34) blev forkastet med stemmerne 6 mod 6. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, C, V og I.
Imod stemte: Ø og B.
Undlod at stemme: F.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF35) til Bydele i fokus, side 122 spalte 1:
”Når Østlig Ringvej er besluttet og planlægningen af udviklingen af Østhavnen påbegyndes, er det væsentligt samtidig at få lavet en trafikplanlægning, som understøtter fremkommeligheden i den nye bydel.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF35) blev godkendt med 9 stemmer mod 0. 4 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, C, B, F, V og I.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: Ø
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF36) til kapitel 4, side 74, om at tilføje ordene ”herunder krydstogsturismen” og ”økonomien og”, således afsnittet lyder:
”Turismen herunder krydstogtsturismen yder et væsentligt positivt bidrag til økonomien og beskæftigelsen og understøtter byens udbud af butikker, restauranter og kulturliv.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF36) blev forkastet med 6 stemmer mod 7. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, C, V og I.
Imod stemte: Ø, B og F.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF37) til kapitel 7, side 120, spalte 3:
”at byrummet ved Islev Station og den ydre del af Slotsherrensvej udvikles og får et kvalitetsløft.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF37) blev godkendt uden afstemning.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF38) til kapitel 3, side 48, efter sætningen ”eksisterende og nye byområder på linje med andre centrale funktioner” tilføjes:
”Der skal findes plads til sundhedshus på Vesterbro, i Valby og i Sydhavnen.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF38) blev godkendt med 7 stemmer mod 5. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: Ø, C, F og V.
Imod stemte: A og B.
Undlod at stemme: I.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF39) til kapitel 5, side 102:
”at Københavns Kommune fuldt ud udnytter mulighederne for at opsætte solceller på nybyggeri, så EU’s bygningsdirektiv kan efterleves allerede fra 2025.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF39) blev godkendt uden afstemning.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF40) til kapitel 5, side 96 om at indsætte ”førerløse færger”, således at afsnittet lyder:
”Tilgængelighed til havnen kan forbedres med flere broforbindelser, førerløse færger, blå støttepunkter, flere havnebade, flere åbne arealer ned til vandet samt bredere anvendelse af Inderhavnen, så badning i udgangspunktet er tilladt alle steder i havnen.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF40) blev forkastet med 5 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, B, V og I.
Imod stemte: A, Ø og F.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF41) til kapitel 2, side 32, om at følgende sætning skal udgå:
”Ligesom Trængselskommissionen, Produktivitetskommissionen og Det Økonomiske Råd finder Københavns Kommune, at nationale kørselsafgifter i form af roadpricing kan bidrage til at mindske trængsel. Midlerne herfra bør tilbageinvesteres i mobilitetsløsninger for hovedstadsområdet.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF41) blev forkastet med 2 stemmer mod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, Ø, B, F og I.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF42) til kapitel 2, side 32, om at ”og deleløbehjul”, skal tilføjes, således at sætningen lyder:
”Ved endestationer på knudepunkter for den kollektive trafik ser kommunen gerne, at der skabes gode muligheder for flere delebiler, delecykler og deleløbehjul.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF42) blev forkastet med 5 stemmer mod 8. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, B, V og I.
Imod stemte: A, Ø og F.
SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF43) til kapitel 2, side 32 om at sætningen ”jævnfør analysen vedtaget i Borgerrepræsentationen i maj 2023” skal udgå.
Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF43) blev godkendt uden afstemning.
SF fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF44) til kapitel 2, side 32, om at tilføje følgende sætning:
”Ambitionen er, at København skal være den by i EU hvor det er lettest at have elbil.
Det af SF fremsatte ændringsforslag (ÆF44) blev godkendt med 9 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, C, B, F, V og I.
Imod stemte: Ø.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF45) til kapitel 2, side 32, om at erstatte nedenstående sætning: ”Ambitionen er, at kun fossilfri biler må køre på byens vejnet i 2030 jævnfør analysen vedtaget i Borgerrepræsentationens møde i maj 2023.”
med følgende sætning:
”Ambitionen er, at København skal være den by i EU, hvor det er lettest at have en elbil.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF45) blev forkastet med 3 stemmer mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C, V og I.
Imod stemte: A, Ø, B og F.
Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF46) til kapitel 5, side 95, om at tilføje ” herunder Teglværkshavnen.”, således at sætningen lyder:
”Samtidig skal mulighederne udnyttes for at bo eller skabe tilbud til publikum på vandet med mange former for husbåde langs havnen herunder i Teglværkshaven.”
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF46) blev godkendt med 8 stemmer mod 1. 4 medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, C, B, F og V.
Imod stemte: I.
Undlod at stemme: Ø.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF47) til kapitel 9, side 46:
” Måltallet om 40.000 nye boliger frem mod 2036 ændres til 48.000 og tilsvarende øges måltallet for nye almenboliger til 12.000.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF47) blev forkastet med 3 stemmer mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B og I.
Imod stemte: A, Ø, C, F og V.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF48) til side 26:
At afsnittet
”Kulturelle formål og idræt forstås i bred forstand som f.eks. biblioteker, museer, koncertsale, teatre, biografer, gallerier, foreningslokaler, træningsfaciliteter mv.”
Hvis der fx ønskes en anden afgrænsning, kan dette foreslås.”
Ændres til:
”Kulturelle formål og idræt forstås i bred forstand som f.eks. biblioteker, museer, koncertsale, teatre, biografer, gallerier, foreningslokaler, træningsfaciliteter mv. Muligheden for at overskride med op til 10 procent er ikke målrettet restauranter eller caféer.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF48) blev forkastet med 2 stemmer mod 11. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B.
Imod stemte: A, Ø, C, F, V og I.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF49) til side 26, spalte 3, tilføjes følgende sætning:
”Placering og indretning af kultur- og fritidsfaciliteter skal foregå med fokus på tilgængelighed til faciliteterne og så vidt muligt efter principperne i universelt design.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF49) blev godkendt uden afstemning.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF50) til side 68, spalte 3, tilføjes følgende sætning:
” Københavns Kommune ser derudover gerne, at der bygges flere kollegier med fælleskøkken med fokus på fællesarealer til byens studerende.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF50) blev godkendt med 12 stemmer mod 0. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, C, B, F og V.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: I.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF51) til side 52, spalte 1:
At sætningen: ”Fx bofællesskaber for skilsmisseforældre med delebørn, seniorbo fællesskaber for ældre, regnbuefamilier, unge studerende og mange flere.”
Ændres til:
”Fx bofællesskaber for skilsmisseforældre med delebørn, seniorbo fællesskaber for ældre, regnbuefamilier, kollegier med fælleskøkken med fællesarealer til studerende og mange flere.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF51) blev godkendt med 9 stemmer mod 3. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: Ø, C, B, F og V.
Imod stemte: A.
Undlod at stemme: I.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF52) til side 52, spalte 3, tilføjes følgende nye sætning:
”Etableringen af tagboliger skal fremmes. Derfor skal der arbejdes på at eksisterende regler lempes, så projekter med tagboliger nemmere kan realiseres og der skal i højere grad stilles krav til alle eksisterende ejendomme om at klimaoptimere med inddragelse af tagarealet, så tagboliger bliver en mere naturlig del af byudviklingen, f.eks. gennem tilskudspuljer og oplysningskampagner.”
Venstre fremsatte følgende underændringsforslag (UÆF1) til det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag:
”At ”stilles krav til” erstattes af ”muliggøres, at”.
Det af Venstre fremsatte ændringsforslag blev godkendt uden afstemning.
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF52) blev herefter godkendt uden afstemning.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF53) til side 90, spalte 2:
At sætningen ”At grønne forbindelse skal give københavnerne en mere attraktiv adgang til byens større grønne og blå områder, fremme biodiversitet og skabe flere naturoplevelser på vej mellem områderne”
Ændres til:
”At flere sammenhængende grønne forbindelse skal give københavnerne en mere attraktiv adgang til byens større grønne og blå områder, fremme biodiversitet og skabe flere grønne kiler med naturoplevelser på vej mellem områderne”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF53) blev godkendt med 10 stemmer mod 2. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B og F.
Imod stemte: C og V.
Undlod at stemme: I.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF54) til side 98, spalte 3:
”Bebyggelsesprocenten kan øges med 20 % i stedet for 10 % ved kulturelle formål og idræt m.m. Mens der stilles krav om minimum 10 procent i de næste store byudviklingsområder i Nordhavn og Østhavnen.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF54) blev forkastet med 3 stemmer mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B og I.
Imod stemte: A, Ø, C, F, og V.
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF55) til side 98, spalte 3:
“Bebyggelsen kan øges med op til 20 pct ved kulturelle formål og idræt”.
Det af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF55) blev godkendt med stemmerne 12 mod 0. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, Ø, B, F, V og I.
Imod stemte: -
Undlod at stemme: C.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF56) til side 98, tilføjes følgende sætning:
”I det videre arbejde med lokalplaner for boligarealer med krav til fælles faciliteter skal der være fokus på at disse kan samles i større enheder og dobbeltudnyttes ved, at de fælles kvadratmeter også skal kunne bruges til kultur- og fritidsaktiviteter.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF56) blev godkendt uden afstemning.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF57) til side 95, spalte 2, tilføjes følgende sætning:
”I den forbindelse skal der udarbejdes lokalplaner for havnens vandarealer, som sikrer en målrettet og helhedsorienteret planlægning, der fremmer en bedre rekreativ udnyttelse af de blå områder i dialog med de omkringliggende grundejere og erhverv til gavn for københavnerne.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF57) blev godkendt uden afstemning.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF58) til side 106, spalte 1:
Sætningen ”Nybyggeri opføres med en arkitektur, som afspejler sin samtid, og bliver med tiden til fremtidens kulturarv og en del af byens sjæl”.
Ændres til:
”Nybyggeri opføres med en for lokalområdet sammenhængende eller unik arkitektur af høj kvalitet, der giver attraktive byrum, hvor der er plads til liv og fordybelse. Dette kan opnås ved i højere grad at inddrage arkitektkonkurrencer i byens udvikling.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF58) blev godkendt med 7 stemmer mod 6. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, B og I.
Imod stemte: A, C, F og V.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF59) til side 114:
Sætningen ”Borgerrepræsentationen skal i 2024 tage stilling til et ønske om at udvikle Palads-grunden ved Vesterport Station i Indre By og opføre en moderne biograf, kontorlokaler og mulighed for kultur. Udviklingen af denne ejendom sker i en særskilt planproces efter vedtagelsen af Kommuneplan 2024”
Ændres til:
”Borgerrepræsentationen skal i 2024 tage stilling til et ønske om at udvikle Palads-grunden ved Vesterport Station i Indre By og opføre en moderne biograf, kontorlokaler og mulighed for kultur. Udviklingen af denne ejendom sker i en særskilt planproces efter vedtagelsen af Kommuneplan 2024, hvor det øvrige lokalområde mellem Vesterport Station og Vesterport Passage bør tænkes med for at etablere et mere sammenhængende byrum og en bedre anvendelse af området generelt.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF59) blev godkendt med 9 stemmer mod 4. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, B, F, V og I.
Imod stemte: A og C.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF60) til kapitel 6, side 105-110:
”At udpegningen af 49 bevaringsværdige bygninger udvalgt under kampagnen Byens Sjæl udgår af kommuneplanen og at tekstomtale mv. af kampagnen ligeledes udgår.”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF60) blev forkastet med 3 stemmer mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: B og I.
Imod stemte: A, Ø, C, F og V.
Radikale Venstre fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF61) til side 36, spalte 1:
”Der tilføjes en ny note til tabellen for parkeringsnormer for biler (https://kp24.kk.dk/bilparkering) som lyder:
“Parkering til ungdomsboliger kan fastlægges efter en konkret vurdering med mulighed for at reducere til 0 pba. bebyggelsens stationsnærhed og afstand til uddannelsesinstitutioner mv. ”
Det af Radikale Venstre fremsatte ændringsforslag (ÆF61) blev godkendt med 8 stemmer mod 5. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: Ø, B, F og I.
Imod stemte: A, C og V.
Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF62):
” Alle afsnit og sætninger, som rummer en målsætning om opførsel af et bestemt antal nye almene boliger, fjernes, uanset om de er angivet i procenter eller numerisk.”
Det af Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF62) blev forkastet med 1 stemme mod 11. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: I.
Imod stemte: A, Ø, C, B, og F.
Undlod at stemme: V.
Liberal Alliance fremsatte følgende ændringsforslag (ÆF63):
” Alle afsnit og sætninger, som rummer krav til størrelsen på nye boliger, fjernes.”
Det af Liberal Alliance fremsatte ændringsforslag (ÆF63) blev forkastet med 1 stemme mod 12. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: I.
Imod stemte: A, Ø, C, B, F og V.
Indstillingen blev herefter anbefalet over for Borgerrepræsentationen uden afstemning.
Socialdemokratiet, Enhedslisten, Radikale Venstre og SF afgav følgende protokolbemærkning:
“Københavns Kommune ser lufthavnen som afgørende for at være en attraktiv storby, men partierne ser samtidig med stor bekymring på den høje partikelforurening og øgede støjpåvirkning, som påvirker sundheden for borgerne på Amager.
Det er vigtigt for os, at der på alle niveauer arbejdes aktivt, hurtigt og vedvarende for en grøn omstilling af luftfarten med brændstoffer, som udleder færre partikler og har mindre klimabelastning, samt der igangsættes nye lokale indsatser til reduktion af partikler og støj.
Lufthavnen er en af de mest bynære i verden. Den unikke placering stiller særlige krav om hensyntagen til beboerne på Amager, som lever med generne fra stigende trafik.
Derfor er det vores ønske, at luftforurening, støj og klimabelastning løbende reduceres ved hjælp af de bedste teknologier der er til rådighed, herunder forsøg, der aktivt fremmer nye teknologier.
Det kræver, at både lufthavnen og regeringen foretager mærkbare investeringer, så vi allerede på kort sigt kan nedbringe luftforureningen og andre lokale gener fra flytrafik.
Københavns kommune kan bidrage til det arbejde, med bl.a. måledata og viden indenfor folkesundhed og luftforurening.”
Enhedslisten og SF afgav følgende protokolbemærkning:
”Partierne afventer analyser af linjeføringer og trafik før vi kan lægge os faste på linjeføring af broforbindelser ved Enghave brygge.”
Radikale Venstre afgav følgende protokolbemærkning:
”Radikale Venstre stemmer imod, idet der ikke foreligger en beslutning om en Østlig Ringvej, der kan danne grundlag for en udpegning i Kommuneplan 2024, ligesom kommuneplanen heller ikke vil have en regulerende virkning for placering af Østlig Ringvej, da denne i givet fald vil blive fastlagt ved anlægslov, som står over den kommunale planlægning. En linjeføring vil uanset forbehold, derfor ikke give mening i denne sammenhæng.”
Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Venstre og Liberal Alliance afgav følgende protokolbemærkning:
” Partierne ser gerne, at det i de nye byudviklingsområder prioriteres at få planlagt for nye kultur- og idrætstilbud, men vil tage stilling til det endelige omfang ved de enkelte plansager frem for at have en fast norm på 10 pct. Derfor stemmer partierne imod forslag om indførsel af en fast norm på 10 pct. for hhv. Nordhavn og Østhavnen.”