Mødedato: 26.08.2024, kl. 15:00
Mødested: Materielgården på Vestre Kirkegård, Vestre Kirkegårds Allé 15, KBH SV

Cykelstier på fjerde etape af Istedgade ved Enghave Plads, Vesterbro

Se alle bilag

Teknik og Miljøudvalget skal tage stilling til projektforslag, der forbedrer sikkerhed, tryghed og fremkommelighed for cyklister og gående på Istedgade ved Enghave Plads og reducer bilernes hastighed, og Borgerrepræsentation skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidlerne hertil. Lokaludvalget har yderligere ønsker bl.a. om at bevare et eksisterende fodgængerfelt og etablering af p-plads på fortov foran Kristkirken, samt en fremført cykelsti ved krydset på Enghavevej.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at projektforslag for ombygning af Istedgade Etape 4 ved Enghave Plads danner grundlag for færdigprojektering og anlæg, jf. bilag 4.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at der frigives en anlægsbevilling på 10,9 mio. kr. til ombygning af Istedgade Etape 4 ved Enghave Plads på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Ordinær anlæg, jf. økonomiafsnittet.

Problemstilling

I Budget 2023 (BR 6 oktober 2022) (B, C, D, I, O, V, Ø og Å) blev der afsat 12,9 mio. kr. til ombygning af Istedgade etape 4. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til godkendelse af projektforslaget. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af anlægsmidler til anlæg og videre projektering.

Projektforslaget er udarbejdet på baggrund af en foranalyse besluttet i Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å), som indeholder resultater fra en borgerinddragelse og en trafikalanalyse.

Løsning

Enghave Plads og Istedgade har en anden bymæssig karakter end Istedgade har på etape 1 – 3. Åbning af metrostationen har medført, at byrummet nu er et trafikknudepunkt. Trafikken er mere intens med mange gående og cyklister, som benytter metroen, og mange cyklister der parkerer i cykelstativerne. I dag er der for bilister en anbefalet hastighed på 30 km/t., og det er lovligt at køre 50 km/t. Målinger viser, at bilister har en gennemsnitsfart på 27 km/t.

Projektområdet strækker sig ca. 200 m fra den vestlige ende af Istedgade og frem til krydset Enghave Plads/Enghavevej. Løsningsforslaget forbedrer trafiksikkerhed, tryghed og fremkommelighed for cyklister ved at etablere cykelstier i begge retninger ved Enghave Plads. For at etablere de nye cykelstier, er det nødvendigt at indsnævre kørebanen i begge retninger til 3,25 m, jf. bilag 4. Indsnævringen kommer ikke til at påvirke bilernes eller bussernes fremkommelighed.

Fodgængerfeltet ved Flensborggade flyttes ca. 100 m til Haderslevgade, så der er et naturligt flow til metroen og mellem Tove Ditlevsens Skoles to bygninger på hver sin side af Istedgade. To busstopsteder flyttes hver ca. 50 m. Busstoppestedet i østgående retning flyttes tættere på Enghavevej, hvilket giver bedre oversigtsforhold for krydsende fodgængere og cyklister. Busstoppestedet i vestgående retning flyttes tættere på Flensborggade for at få tilpas afstand mellem busstoppested og fodgængerfelt. Det sikrer, at biler ikke overhaler tæt ved fodgængerfeltet.

Der etableres to hævede flader og et nyt pudebump for at reducere bilernes hastighed. Det giver øget   tryghed og sikkerhed for gående og cyklister på Enghave Plads og for dem, der krydser Istedgade. Projektet er en del af hastighedsprojektet (BR 24. juni 2024), og hastighedsgrænsen sænkes til 40 km/t på strækningen. Der fastholdes en anbefalet hastighedsgrænse på 30 km/t, da politiet har afvist en hastighedsgrænse på 30 km/t. Som følge heraf opsættes ét skilt ekstra i hver vejside, dvs. to mere end i dag.

Konsekvenser for træer og parkering
Projektet har ikke konsekvenser for bil- og cykelparkering eller træer.

Høring

Projektforslaget har været i høring hos Vesterbro Lokaludvalg fra den 15. april 2024 til den 16. maj 2024, og hos Movia fra den 8. maj 2024 til den 29. maj 2024. Høringssvar og forvaltningens bemærkninger fremgår af bilag 5.

Høringssvar fra Vesterbro Lokaludvalg:
Lokaludvalget er positive over for løsningen med nye cykelstier og hastighedsdæmpende tiltag ved Enghave Plads. Dog har lokaludvalget følgende nye ønsker til løsninger;

  • anlæg af en p-plads ved Kristi Kirken på fortov,
  • fremført cykelsti ved Enghavevej,
  • det eksisterende fodgængerfelt ved Flensborggade fastholdes, så der er to fodgængerovergange.

Lokaludvalget har desuden en række forslag, hvor nogle kan indarbejdes i projektet og andre ikke kan, jf. bilag 5.

Forvaltningens bemærkninger:

  • Teknik og Miljøforvaltningen kan ikke anbefale, at en p-plads til en rustvogn etableres på fortovet af hensyn til fodgængernes trafiksikkerhed og tilgængelighed og af hensyn til cyklisternes sikkerhed og tryghed. En rustvogn og evt. andre køretøjer, der vil benytte p-pladsen, skal passere hen over cykelstien for at komme ind på og væk fra fortovet. Rustvognen kan ikke holde på kørebanen, da der etableres cykelsti og kørebanen indsnævres, men rustvognen kan holde i porten ind til baggården ved kirken og anvende den eksisterende overkørsel over cykelstien ind til porten. Kristi Kirken mener dog ikke, at dette er hensigtsmæssigt, da kisten skal bæres længere, end den bliver i dag, og da arealet inde i porten anvendes til andre formål.
  • Forvaltningen anerkender, at en afkortet cykelsti kan opleves utryg for cyklister, men vurderer at det her er mere trafiksikkert. Jævnfør Cykelfokus 2024 (TMU 4. december 2023) bør der kun etableres fremført cykelsti i kombination med, at der etableres en højresvingsbane til bilerne. Det er der ikke plads til på Istedgade i krydset ved Enghavevej. Ud over at det er en udfordring trafiksikkerhedsmæssigt, så vurderes det, at en kombineret ligeud-, venstre- og højresvingsbane vil medføre ophobning af biler frem mod krydset ved Enghavevej. Alternativt kan der etableres fremført cykelsti ved at etablere et højresvingsforbud eller ved at lave en kombineret ligeud-, venstre- og højresvingsbane fra Istedgade til Enghavevej. Trafiktællinger i krydset viser at 10% af bilerne svinger til højre og disse biler vil skulle finde alternative ruter. Hvis der etableres en kombineret ligeud-, venstre- og højresvingsbane vil der ikke kunne laves separat højresvingsbane i kombination med en cykelsti, hvilket jf. Cykelfokus 2024 ikke er en trafiksikker løsning.
  • Et ekstra fodgængerfelt ved Flensborggade er ikke trafiksikkert, da to fodgængerfelter placeret tæt på hinanden ofte medfører, at cyklister og bilister ikke viger for krydsende fodgængere ved tætliggende fodgængerfelter. I stedet etableres en hævet flade og en krydsningshelle ved Flensborggade. I den videre projektering optimeres krydsningshellen med en større bredde. Det nye fodgængerfelt ved Haderslevgade er placeret, så det tilgodeser fodgængere til metroen og skolebørn, der går mellem Tove Ditlevsens Skoles to afdelinger.

Høringssvar fra Movia: Movia ønsker en punkteret midterlinje for at sikre, at bilister har mulighed for at køre udenom en bus, der holder ved busstoppestedet. Forvaltningen vil etablere de punkterede midterlinjer for at sikre dette. Økonomiforvaltningen er orienteret og har ikke bemærkninger til projektforslaget.

Politiet har givet samtykke til projektforslaget (dog ikke til at etablere en 30 km/t hastighedszone som ønsket af forvaltningen og lokaludvalget, jf. bilag 5).

Politisk handlerum

Det kan besluttes,

  • at etablere en parkeringslomme foran Kristkirken. Kirken afholder årligt ca. 20 bisættelser, 18 vielser og 6 konfirmationer (Anslået ekstra omkostninger 0,015 mio. kr.).
  • at etablere fremført cykelsti med kantsten ved Enghavevej/Enghave Plads i stedet for afkortet cykelsti ved enten at etablere kombineret ligeud- og højresvingsbane eller ved at forbyde højresving (Anslået ekstra omkostninger 0,085 mio. kr.).
  • at det nuværende fodgængerfelt ved Flensborggade bevares, og der derfor vil være to fodgængerfelter på strækningen (Anslået ekstra omkostninger 0,05 mio. kr.).

Det vurderes, at alternativerne samlet vil koste 0,15 mio. kr. i øgede omkostninger for projektering og anlæggelse, hvilket kan indeholdes i den eksisterende anlægsbevilling.   

Økonomi

I Budget 2023 blev der afsat 12,9 mio. kr. (2023 p/l) til projektering og ombygning Istedgade etape 4. Heraf blev 2,6 mio. kr. (2023 p/l) stjernemarkeret og dermed frigivet med budgetvedtagelsen. Med denne indstilling skal de resterende 10,3 mio. kr. (2023 p/l) frigives. Det svarer til 10,9 mio. kr. i 2024 p/l og 2025 p/l, jf. tabel 1.

Tabel 1 Anlægsbevillinger – frigivelse af anlægsmidler

Udvalg

Aktivitet/projekt

Bevilling
(nr. og navn)

Funktion

Beløb i 1.000 kr. (beløb i 2024 i 2024 p/l, beløb i 2025 og frem i 2025 p/l)

2024

2025

2026

I alt

TMU

Cykelstier på fjerde etape af Istedgade (Enghave Plads)

2000 – Ordinær anlæg

2.28.23.3

1.000

9.200

703

10.903

I alt

 

 

 

1.100

9.200

703

10.903

Bevillingen Ordinær anlæg er omfattet af Teknik- og Miljøforvaltningens anlægsmåltal. I Budget 2023 er der givet anlægsmåltal til projektet til igangsættelse i 2023. Igangsatte anlægsprojekter færdiggøres uanset projektets varighed og tildeles dermed automatisk anlægsmåltal i de kommende år (TMU 17. maj 2021).

I Budget 2023 blev der afsat afledte driftsmidler til projektet på 0,1 mio. kr. i 2025 og frem. Midlerne er placeret under Økonomiudvalget og vil ifm. ibrugtagning blive overført til Teknik- og Miljøudvalget.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, igangsætter forvaltningen færdigprojektering og anlæg. Der forventes en anlægsperiode mellem maj 2025 – september 2025, hvilket følger den oprindelige tidsplan med ibrugtagning senest 1. december 2025.

Søren Wille     

                               / Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. august 2024

 

Det samlede udvalg stillede følgende ændringsforslag (ÆF1) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

“dog således, at der etableres en parkeringslomme til parkering af rustvogne foran Kristi Kirken, jf. politisk handlerum.”

 

Ændringsforslaget (ÆF1) blev vedtaget uden afstemning.

 

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet stillede følgende ændringsforslag (ÆF2) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

“dog således, at fremført cykelsti med kantsten etableres ved at forbyde højresving, jf. politisk handlerum”.

 

Ændringsforslaget (ÆF2) blev vedtaget med 8 stemmer mod 3. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, F, Ø og Å

Imod stemte: C og V

 

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti, Socialistisk Folkeparti og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag (ÆF3) som tilføjelse til 1. at-punkt:

 

“dog således, at det nuværende fodgængerfelt ved Flensborggade bevares, jf. politisk handlerum.”

 

Ændringsforslaget (ÆF3) blev vedtaget med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F og Ø

Imod stemte: V og Å

 

 

Den således ændrede indstillings 1. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Til top