Mødedato: 17.01.2022, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan 425 Krimsvej med tillæg 1 og 2 til solceller på tag, Amager Øst

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal dispenseres til opsætning af 1100 m2 solceller på taget af en bevaringsværdig industribygning på Amager Strandvej 108.  

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra lokalplan 425 Krimsvej med tillæg 1 og 2 til ændring af bevaringsværdigt byggeri, som beskrevet under afsnittet Løsning.

Problemstilling

Grundejer af Amager Strandvej 108 har søgt om tilladelse til at opføre 1100 m2 solceller på ejendommens tag (bilag 6). Da ejendommen er bevaringsværdig, kræver opsætningen af solceller dispensation fra lokalplan 425 Krimsvej med tillæg 1 og 2, der er vedtaget af Borgerrepræsentationen den 22. juni 2017.Ejendommen huser i dag Copenhagen Business School, butik, cafe og træningscenter og er i to etager (bilag 5, s.7). Der vil være udsyn til solcellerne fra flere omkringliggende højere etageboliger. Dispensationen har været i naboorientering fra den 15. oktober 2021 til den 5. november 2021. Der er i høringsperioden indkommet 15 høringssvar, hvorfor sagen fremlægges Teknik- og Miljøudvalget (bilag 3). De ansøgte dispensationer er nærmere beskrevet nedenfor.

Løsning

Formålet med dispensationen er at muliggøre 1100 m2 solceller på ejendommens tagflade (bilag 2). Der dispenseres udelukkende til det konkrete solcelleprojekt, der er søgt dispensation til. Det vil sige, at der ikke lovligt kan opføres andet end præcis det ansøgte projekt. Det er forvaltningens vurdering, at solceller er i tråd med Kommuneplan 2019 idet de bidrager til kommunes bæredygtige udvikling og ambition om at være et foregangseksempel i den grønne omstilling. Forvaltningen vurderer ikke, at der er noget til hinder for at dispensere på det pågældende sted, selvom bygningen er udpeget som bevaringsværdig. Dette begrundes med at solcellernes farve og placering i høj grad tager hensyn til tagets arkitektoniske udtryk. Teknik- og Miljøforvaltningen kan derfor anbefale dispensationen, da solceller bidrager til  en bæredygtig udvikling af byen. Dispensationen omhandler de forhold, der i skemaform er vist nedenfor.

Muliggjort i lokalplan 425Krimsvej med tillæg 1 og 2:

Muliggøres med dispensation:

Forvaltningens vurdering:

§ 5, stk. 3: ”[…Bevaringsværdig bebyggelse, som er vist på tegning nr. 1, må ikke nedrives, ombygges eller ændres uden forudgående godkendelse af Teknik- og Miljøudvalget…]”.

Der opnås med dispensationen tilladelse til at opsætte solceller på taget og dermed ændre den bevaringsværdige bygnings ydre udseende.

 

Det er forvaltningens vurdering, at der kan dispenseres fra § 5, stk. 3, da solceller ikke er i strid med lokalplanens formål og kommuneplanens målsætning om byens grønne omstilling.

6, stk. 3: ”Ændringer af eksisterende bebyggelse skal med hensyn til udformning, materialer, og øvrige ydre fremtræden efter Teknik- og Miljøforvaltningens skøn respektere bebyggelsens oprindelige arkitektoniske udtryk. På bygninger skal udformes i høj arkitektonisk kvalitet og i nutidigt udtryk, hvor dette styrker den eksisterende bygnings arkitektoniske udtryk efter Teknik- og Miljøforvaltningens nærmere godkendelse”.

Der opnås med dispensationen tilladelse til at ændre tagets udseende med opsætning af 1100 m2 solceller.

Det er forvaltningens vurdering, at der kan dispenseres fra § 6, stk. 3, da solcellerne monteres under hensyntagen til tagets arkitektoniske udformning. Med solcellernes udformning og placering, tages der hensyn til bygningens arkitektoniske udtryk. Solcellernes sorte farve, sorte rammer og symmetriske placering, der følger tagets skrå- og vandrette flader, er eksempler herpå (bilag 2).

 

§ 6, stk. 4: ” [Tage kan udformes med tagterrasser, begrønning eller solceller som en integreret del af det arkitektoniske udtryk efter Teknik- og Miljøforvaltningens nærmere Godkendelse…]”.

Der opnås med dispensationen tilladelse til at ændre tagets udseende med opsætning af 1100 m2 solceller.

Det er forvaltningens vurdering, at der kan dispenseres fra § 6, stk. 4, da solceller ikke er i strid med lokalplanens hensigt og da solenergi betragtes som værende i tråd med kommuneplanens målsætning for kommunes grønne omstilling.

 

§ 6, stk. 15: ” [For de på tegning nr.1 viste bevaringsværdige bygninger gælder, at ombygninger og ændringer skal ske efter følgende retningslinjer: a) Ændringer skal efter Teknik- og Miljøforvaltningens skøn tage udgangspunkt i den pågældende bygnings stilart, således at der opnås en god helhedsvirkning…]”.

Der opnås med dispensationen tilladelse til at ændre tagets udseende med opsætning af 1100 m2 solceller.

 

Det er forvaltningens vurdering, at der kan dispenseres fra § 6, stk. 15, da solcellernes sorte farve og symmetri, tager hensyn til tagets oprindelige udtryk og belægning af mørkt tagpap.                                                                                                                                                                                                

 

Muligheden for at dispensere fra en lokalplan

En dispensation er en tilladelse til at fravige en konkret lokalplanbestemmelse, eventuelt med betingelse om at opfylde særlige vilkår. Formålet med dispensationsmuligheden er at give en vis fleksibilitet i administrationen af lokalplaner. Efter planlovens § 19 kan kommunen dispensere fra bestemmelser i en lokalplan, hvis dispensationen ikke er i strid med principperne i planen. Dog kan der dispenseres fra principperne, hvis dispensationen tidsbegrænses til maksimalt at gælde tre år, dog 10 år for studieboliger.

Proces for dispensationer og det politiske råderum

Teknik- og Miljøforvaltningen orienterer Teknik- og Miljøudvalget om dispensationer gennem ”Liste med dispensationer og naboorienteringer” på Aflæggerbordet. Et udvalgsmedlem kan altid beslutte, at en konkret ansøgning om dispensation skal behandles af udvalget, uanset om naboorienteringen har medført mange eller vægtige høringssvar. Udvalget kan efter en konkret afvejning af oplysningerne vælge at give dispensation til det ansøgte eller give afslag.

Høring

Dispensationen har været i naboorientering i perioden den 15. oktober 2021 til den 5. november 2021 (bilag 2). Forvaltningen har modtaget 15 henvendelser (bilag 3). Henvendelserne er refereret med forvaltningens bemærkninger (bilag 4). Borgernes hovedsynspunkter i henvendelserne er anført nedenfor.  

Ni af henvendelserne forholder sig til andre temaer, end det, der vedrører dispensationen. Seks henvendelser peger på et manglende videnskabeligt belæg for den oplyste glansværdi på 4%, der afspejler solcellernes blændingsgrad. Henvendelserne undrer sig derfor over, hvorvidt glansværdier overhovedet kan anvendes til at vurdere solcellers refleksion af sollys. Tre henvendelser peger på at opførelsen af solceller vil fratage beboerne deres havudsigt. Forvaltningen har vurderet at genskær- og udkigsgener er så små, at der skal gives dispensation. Det bemærkes ligeledes at solceller på tag, er forventeligt i området omkring Krimsvej.

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser, der vedrører dispensationssagen:

  1. 13 henvendelser handler om, at opførelsen af 1100 m2 solceller vil skabe genskær og generende blændingsforhold, som vil få betydelige negative konsekvenser for beboernes hverdagsliv i boligerne.
  2. Seks henvendelser mener, at solcellerne vil ødelægge den bevaringsværdige bygnings oprindelige arkitektoniske udtryk og særpræg.
  3. Seks henvendelser mener, at det modstrider den gældende lokalplans hensigt at dispensere til ændringer af områdets historiske bevaringsværdige bygninger. Derfor er opførelsen af solceller i strid med lokalplanens intentioner.

Forvaltningens bemærkninger

  1. I lokalplanens § 6, stk. 4 fremgår det, at opførelse af solceller altid kræver forvaltningens nærmere godkendelse. Bygherre har redegjort for typen af sorte solceller, der har en glansværdi på 4 %. I bygherres redegørelse fremgår det, at typen af benyttede solceller, har højeste certificeringer ift. reflektants, hvilket minimerer solcellernes genskær. Beboere med udsyn til taget på Amager Strandvej 108 vil få forandret deres udsigt, som dog ikke bliver begrænset i omfang af solcellerne. Dispensationen gives derfor på baggrund af bygherres redegørelse for projektet, med typen af solceller, der giver mindst muligt genskin og gene for de omkringliggende bygninger og deres brugere. Det understreges, at dispensationen udelukkende gives til det konkrete fremviste projekt.
  2. Forvaltningen vurderer, at typen af sorte solceller med sorte rammer er foreneligt med tagets arkitektoniske udtryk. På baggrund af bygherres redegørelse fremgår det, at solcellerne monteres på tagpapbelægningen med respekt for tagets oprindelige karakter. Det ses blandt andet på anlæggets symmetri og farve. Forvaltningen bemærker, at det er i overensstemmelse med lokalplanens §6, stk.2 at integrere bæredygtige facader såsom solcellepaneler, så længe disse integreres som en del af det arkitektoniske udtryk.
  3. Den gældende lokalplan rummer mulighed for ændring af bevaringsværdige bygninger, såfremt ændringen betragtes planmæssig forsvarlig i forhold til bevaringsværdien. Forvaltningen vurderer, at solcellerne lever op til lokalplanens intentioner, og at bygningen set fra gadeplan vil fremstå uforandret.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt dispensationen, vil forvaltningen meddele dispensationen.

                                                 Søren Wille  

                                                                   /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. januar 2022

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top