Mødedato: 15.03.2021, kl. 15:00
Mødested: Telefonmøde via Teams

Byrums- og trafikforsøg i Middelalderbyen

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til byrums- og trafikforsøg og det videre arbejde med mindre biltrafik i Middelalderbyen.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at de beskrevne strækninger er udgangspunkt for det videre arbejde med at realisere byrumsforsøg i Middelalderbyen, jf. løsning.

Problemstilling

Med Budget 2021 (BR 1. oktober 2020) (A, B, C, F, O, V og Fremad) er der bevilget 9 mio. kr. til det videre arbejde med mindre biltrafik i Middelalderbyen, heraf 1 mio. kr. til supplerende erhvervsanalyser, 5 mio. kr. til byrums- og trafikforsøg i 2021 og 3 mio. kr. til udarbejdelse af en samlet byrums- og trafikplan. Forvaltningen skal nu igangsætte den fysiske udformning af byrums- og trafikforsøgene.

Løsning

Teknik- og Miljøforvaltningen anbefaler nedenstående temaer og strækninger for sommerens byrums- og trafikforsøg. Forsøgene vil vare i op til fire måneder i perioden juni-september 2021, hvorefter forsøgene fjernes igen. Teknik- og Miljøudvalget får i ultimo 2021 et orienteringsnotat om forsøgenes resultater. Evalueringen af forsøgene vil indgå i den samlede byrums- og trafikplan, som forelægges Borgerrepræsentationen medio 2022.

Forvaltningen indstiller, at der arbejdes videre med den fysiske udformning af forsøg på følgende strækninger med temaer i prioriteret rækkefølge, se oversigtskort i bilag 2:

  • 1. Vestergade. Natteliv og adfærd.
  • 2. Skindergade. Gågade med kørsel tilladt.
  • 3. Dyrkøb. Grøn oase.
  • 4. Frederiksholms Kanal (østsiden). Begrønning og ophold.
  • 5. Klosterstræde – Hyskenstræde – Naboløs. Smutvej.
  • 6. Landemærket. Cykelgade.
  • 7. Lille Kongensgade – Store Kirkestræde. Gågade med kørsel tilladt.

I forhold til de foreslåede forsøgsstrækninger i budgetnotat TM39 og udmøntningssagen er her tilføjet Vestergade, mens Krystalgade og Klareboderne-Møntergade udgår. Dyrkøb erstatter desuden Nina Bangs Plads som grøn oase, da hotelbyggeriet Hines Nordics byggeplads på Nina Bangs Plads er mere omfattende end forventet.

Der tages forbehold for tilladelse fra politiet og andre myndighedsgodkendelser, budget og tidsplan. Desuden kan coronapandemien gøre det vanskeligt at evaluere forsøgene i form af før og efter målinger, idet der er risiko for, at der ikke eksisterer et almindeligt byliv i Middelalderbyen i sommeren 2021.

Byrumsforsøgene tager udgangspunkt i resultaterne fra dialogprocessen om ’Middelalderbyen – mindre biltrafik, bedre hverdagsliv’ i 2019. Forvaltningen har omsat Borgersamlingens anbefalinger og følgegruppens kommentarer til forslag til byrumsforsøg på en række strækninger (jf. BR 20. august 2020). Forvaltningen har desuden bedt tegnestuerne Lendager, Tredje Natur, Gehl og BIG om idéoplæg til byrumsforsøgene. Idéoplæggene er blevet kommenteret af et rundbordspanel bestående af Mads Nørgaard fra Mads Nørgaard Copenhagen, Bent Lohmann fra Indre By Lokaludvalg, Nanna Hjortenberg fra CHART, Svante Lindeburg fra Golden Days, Klaus Bondam fra Cyklistforbundet, Marianne Spang Bech fra Miljøpunkt Indre By & Christianshavn, Rane Willerslev fra Nationalmuseet og stadsarkitekten. Desuden vil byrumsforsøgene blive drøftet i følgegruppen (se bilag 2) på mødet den 10. marts 2021. Til følgegruppen er inviteret deltagere fra en bred vifte af interesseorganisationer, herunder Cyklistforbundet, Danmarks Restauranter og Caféer, Dansk Erhverv, Dansk Fodgængerforbund, Dansk PersonTransport, DI Transport, FDM, Handicaprådet, HORESTA, Håndværkerforeningen i København, Indre By Lokaludvalg, København K – Commerce & Culture, Københavns beboernetværk, Københavns Ældreråd, Rådet for Bæredygtig Trafik, Ungeråd KBH og Wonderful Copenhagen.

Tegnestuernes idéer indgår i grundlaget for det videre arbejde med projektering af forsøgstrækningerne jf. Bilag 2 Oversigt over forsøgstrækninger og temaer.

Teknik- og Miljøforvaltningen går i dialog med relevante aktører umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalgets behandling. Der går ca. 12 uger fra vedtagelse i Teknik- og Miljøudvalget til forventet opstart af forsøgene senest ultimo juni 2021. Antallet af realiserbare forsøgsstrækninger vil blive afgjort i denne periode. Realiserbarheden afhænger blandt andet af myndighedstilladelser, praktiske og økonomiske forhold så som entreprenørens byggetid og faktiske priser. Desuden vil der blive lagt vægt på, at der er tilstrækkelig kvalitet i de enkelte, prioriterede forsøg.  

Erhvervsanalyser

Teknik- og Miljøforvaltningen går i dialog med erhvervsorganisationerne om supplerende analyser af konsekvenser for erhvervslivet sideløbende med arbejdet med byrumsforsøgene. Analyserne skal belyse specifikke udfordringer og muligheder for erhvervslivet ved en begrænsning af biltrafikken og nedlæggelse af parkeringspladser i Middelalderbyen. Erhvervsanalyserne tager udgangspunkt i:

  • Erhvervsorganisationernes kommentarer til borgersamlingens anbefalinger, som blandt andet omhandler varelevering, adgang for håndværkerydelser samt konsekvenser og muligheder for detailhandlen
  • Præcisering af fokus for analyserne i tæt dialog med erhvervsorganisationerne og den samlede følgegruppe
  • Indsamling af erfaringer fra tilsvarende bilfri bydele i andre byer
  • Præsentation og drøftelse af analysens resultater med følgegruppen inden færdiggørelse af dem.

Der vil igennem hele forløbet være en løbende dialog med følgegruppen for mindre biltrafik i Middelalderbyen (se bilag 2) om analysernes fokus og resultater.

Forvaltningen igangsætter analysearbejdet med bistand fra eksterne konsulenter efter den indledende dialog. Efter sommerferien præsenteres følgegruppen for de foreløbige konklusioner og drøfter dem. Herefter færdiggøres analyserne, og konklusionerne forelægges politisk ultimo 2021.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

I budgetaftalen 2021 (BR 1. oktober 2020) (A, B, C, F, O, V, og Kåre Traberg Smidt) blev det tilføjet, at det som en del af byrums- og trafikplanen skal undersøges muligheden for håndhævelse med nummerpladegenkendelse, som det sker ved miljøzonen. I budgetnotat TM39 var der afsat ca. 1 mio. kr. til tilpasning af eksisterende licenssystem. Forvaltningen vurderer, at disse midler bruges bedre til formålet gennem en samlet beskrivelse af muligheder for regulering med licenssystem og håndhævelse med nummerpladegenkendelse (ca. 0,5 mio. kr.), og yderligere borgerinvolvering og trafikplanlægning (ca. 0,5 mio. kr.). Selve tilpasningen af det eksisterende licenssystem vil således kunne indgå i et kommende budgetinitiativ om implementeringen af en begrænsning af adgangen for biltrafik i Middelalderbyen, fx brostensoverkørsler, byrumsforbedringer mv. Budgetinitiativet kan tidligst fremlægges i 2023 og efter byrums- og trafikplanen har været i offentlig høring.  

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, projekterer og gennemfører forvaltningen byrumsforsøgene forventet juni - september 2021. Teknik- og Miljøudvalget forelægges de foreløbige resultater af forsøgene forventeligt ultimo 2021. Forslag til byrums- og trafikplan forventes forelagt udvalget medio 2022 med henblik på offentlig høring. Teknik- og Miljøforvaltningen vil forsætte dialogen om analyser, forsøg og byrums- og trafikplan i følgegruppen for mindre biltrafik i Middelalderbyen jf. bilag 2.

 

                                      Søren Wille

                                                              /Karsten Biering Nielsen

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 15. marts 2021

 

Socialdemokratiet fremsatte følgende ændringsforslag til erstatning af 1. at-punkt:

”at forsøgets omfang omfatter fem forsøgsområder (Vestergade, Dyrkøb, Klosterstræde/Hyskenstræde/Naboløs, Lille Kongensgade/Store Kirkestræde og Skindergade) for at styrke forsøgene i de udvalgte områder, og lave forsøg som skaber værdi.”

 

Ændringsforslaget blev godkendt uden afstemning.

Den således ændrede indstilling blev godkendt uden afstemning.

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

”Partierne støtter, at antallet af forsøg, som kommunen igangsætter sommeren 2021 bliver 5 og ikke 7. Men samtidig ønsker vi, at der gives mulighed for, at beboere og erhvervsdrivende i en gade i samarbejde kan få tilladelse til forsøg. Det er i tråd med Borgerrepræsentationens tidligere vedtagelse om frigader.” 
Til top