Miljøstation på offentlig vej i Amaliegade, Indre By
Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til etablering af privat miljøstation som nedgravede affaldsbeholdere på offentligt vejareal i Amaliegade.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøforvaltningen bemyndiges til i henhold til forvaltningslovens bestemmelser om partshøring mv. at meddele varsel om afslag på ansøgning om, at E/F Amaliegade 23A-25D placerer privat miljøstation (nedgravede affaldsbeholdere) på offentlig vej.
Problemstilling
Et igangværende byggeprojekt i Amaliegade nr. 23A-25D, som fik byggetilladelse i december 2015, ændrer anvendelsen fra institution/fritidsområde til 34 boliger og serviceerhverv. Ejerforeningen E/F Amaliegade 23A-25D har i februar 2020 søgt om tilladelse til at etablere privat miljøstation som nedgravet affaldssystem på den offentlige vej Amaliegade.
Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 18. maj 2015, at etageejendomme generelt vil få tilladelse til at etablere nedgravede affaldsløsninger på offentligt areal. Den 24. august 2015 besluttede udvalget, at afgørelser om at etablere nedgravede affaldsløsninger fra etageboliger på offentligt areal skal træffes i Teknik- og Miljøudvalget.
Teknik og Miljøudvalget sendte den 26. oktober 2020 ’Miljøstation på offentlig vej i Amaliegade, Indre By’ tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på, at forvaltningen foretager en høring af de omkringliggende grundejere, inden der træffes endelig beslutning om sagen. Denne høring er nu gennemført, og der er samtidig foretaget høring af Slots- og Kulturstyrelsen.
Løsning
E/F Amaliegade 23A-25D har i februar 2020 søgt om tilladelse til at råde over vejareal til en privat miljøstation, som skal betjene ejendommen 143 Sankt Annæ Øster Kvarter på 5.510 m2, jf. bilag 2A. Opsummering af vejmyndighedens retningslinjer for sagsbehandling af sådanne ansøgninger fremgår af bilag 5. Ansøger har meddelt, at det nedgravede affaldssystem forventeligt bliver som miljøstationen på Krøyers Plads (privat fællesvej), jf. bilag 6.
Ejerforeningen henviser til, at en sådan miljøstation vil give beboerne færre lugtgener, ligesom det vil reducere støjgenerne, der stammer fra transport af affaldscontainere over brostensbelægning i det fredede gårdrum. Hele ejendommen med have og brostensbelagt gårdrum er fredet, hvilket gør, at der stilles særlige krav til en affaldsløsning på egen matrikel af hensyn til renovationsmedarbejdernes arbejdsmiljø, jf. bilag 8. I bilag 7 ses billeder fra fredningssagen, hvor ejendommens facader, belægning mm. fremgår. Amaliegade er desuden en del af Frederiksstaden, der er udpeget som kulturmiljø i Kommuneplan 2019.
Den ansøgte løsning på Amaliegade 23A-25D består i, at fortov på offentlig vej udbygges og at miljøstationen placeres på fortovsudbygningen, jf. bilag 2. Derved bliver det muligt at tømme affaldsbeholderne med kranbil uden at løfte hen over biler og fodgængere. Dette medfører, at det pågældende areal ikke kan bruges til offentlig parkering eller andre almene formål. Fortovsudbygningen vil kræve, at to parkeringspladser på offentlig vej nedlægges. Belægningsprocenten er 94 % kl. 12, 78 % kl. 17 og 85 % kl. 22 (2019-tal).
I bilag 6 redegøres for tidligere ansøgninger om miljøstationer med billeder fra gadeplan af de etablerede miljøstationer på Sjællandsgade og Wesselsgade.
Høring
På baggrund af Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. oktober 2020 har forvaltningen foretaget en ikke-lovpligtig høring af grundejere på Amaliegade mellem Fredericiagade og Esplanaden i perioden 6. november 2020 til 8. januar 2021. Der er modtaget 60 henvendelser, jf. bilag 9. Høringssvarene er grupperet i temaer i bilag 10, hvor forvaltningens bemærkninger også fremgår. 33 af henvendelserne er fra AB Amaliegade 26-36, som ligger overfor Amaliegade 23-25 (ansøger).
Høringssvar: Alle 60 henvendelser gør indsigelse imod miljøstationen, primært med henvisning til æstetik og kulturmiljø, at der kan etableres en miljøstation på egen matrikel og parkeringsforhold. En af henvendelserne er en underskriftsindsamling imod miljøstationen, hvor 102 personer har underskrevet (nr. 54).
Herudover er der foretaget en høring af Slots- og Kulturstyrelsen, jf. bilag 11, som vurderer, at miljøstationen vil ”være fremmed for det fornemme bebyggelsesmiljø i Amaliegade. Styrelsen finder således, at det vil udgøre et – ganske vist begrænset – indgreb i Frederiksstadens integritet, som i hvert fald ikke vil øge sandsynligheden for, at stedet kan indskrives på Verdensarvslisten.” Endvidere anbefaler styrelsen en løsning inde på matriklen og tilbyder at indgå i dialog om en sådan løsning.
Meddelelse af afslag
Det fremgår af forarbejderne til Vejlovens § 1, at vejmyndigheden udover trafikale hensyn også kan lægge vægt på konsekvenserne for bl.a. miljø, flora, fauna, landskabs- og bymæssige værdier, samt hensynet til vejens naboer. Forvaltningen har vurderet, at der ikke er trafikmæssige hensyn til hinder for, at der kan gives tilladelse til råden over vej til placering af den private miljøstation.
Forvaltningens anbefaling om afslag på at etablere miljøstationen tager således afsæt i vurdering af det konkrete byrum, der er en del af et udpeget kulturmiljø. Med sin beliggenhed i Frederiksstaden udgør Amaliegade den ene af de to hovedakser, der løber i hver sin retning gennem Amalienborg Slotsplads. Frederiksstaden er udpeget som kulturmiljø i Kommuneplan 2019. Inden for de udpegede kulturmiljøer skal afgørelser om bl.a. anvendelsesændringer inddrage områdets kulturhistoriske og arkitektoniske værdier.
Etablering af en privat miljøstation til enkelte ejendomme på en central gade som Amaliegade vil efter forvaltningens vurdering afvige markant fra det konkrete omgivende kulturmiljø i Frederiksstaden. Forvaltningen anbefaler således, at der ikke gives tilladelse til etablering af en privat miljøstation på Amaliegade.
Forvaltningen vurderer umiddelbart, at det i så fald er muligt at placere affaldet på terræn på egen matrikel, jf. bilag 8. På grund af fredningen af gården i Amaliegade 23-25 fra 2017 vil en løsning på egen grund kræve en tilladelse fra Slots- og Kulturstyrelsen forud for den endelige kommunale godkendelse. Slots- og Kulturstyrelsen har i deres høringssvar til forvaltningen anbefalet, at man arbejder med en løsning på affaldssorteringen inden for ejendommens matrikel.
Alternativ løsning
Hvis Teknik- og Miljøudvalget vurderer, at en miljøstation i Amaliegade ikke afviger for meget fra omgivelserne, eller på grund af andre hensyn, kan udvalget pålægge forvaltningen at give tilladelse til råden over vej på ansøgningen om den nedgravede miljøstation i Amaliegade.
Det bemærkes, at en tilladelse til råden over vej først kan udnyttes, hvis der kan opnås byggetilladelse til miljøstationen. Dette kræver en dispensation, som Teknik- og Miljøforvaltningen først kan tage endeligt stilling til, når ansøgning om byggetilladelse er modtaget. Såfremt det ikke er muligt at imødekomme en ansøgning, orienteres Teknik- og Miljøudvalget herom.
Afslutningsvis bemærkes det, at udvalget og forvaltningen ved eventuelle fremtidige ansøgninger om miljøstationer, herunder i byrum udpeget som kulturmiljøer, skal være opmærksomme på at følge praksis fra tidligere afgørelser. Da der er få tidligere sager på området, er denne beslutning om miljøstation i Amaliegade således med til at fastsætte praksis for fremtidige afgørelser på området, ligesom det kan have relevans for udmøntningen af retningslinjerne for placering af de 750 sorteringspunkter, som er en del af Cirkulær København - Ressource- og Affaldsplan 2024. Samtidig bemærkes det, at det vil bero på en konkret vurdering af det pågældende byrum og eventuelle kulturmiljø, der kan være meget forskelligartede, om det er hensigtsmæssigt at etablere en miljøstation.
Økonomi
Alle udgifter til etablering af miljøstationen samt fortovsudbygningen vil påhvile ansøger/ejer. Fortovsudbygningen medfører ikke øgede driftsomkostninger til vedligehold af vejen og fortovet.
Hvis det besluttes at give tilladelse til etableringen af miljøstationen, vil fortovsudbygningen medføre nedlæggelse af to parkeringspladser på offentlig vej i grøn betalingszone. Det vil medføre et årligt provenutab på ca. 30.000 kr. Provenutabet indgår i beregningen af årets samlede provenuændring og en eventuel manko søges kompenseret i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger. Provenutabet har ingen finansiel betydning, men påvirker servicemåltallet 1:1.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen sende varsel om påtænkt afslag på ansøgning om nedgravet miljøstation på offentlig vej i partshøring hos ansøger. Hvis høringssvaret fra ansøger indeholder nye oplysninger, som ændrer forvaltningens vurdering af sagen, vil sagen blive forelagt til stillingtagen i Teknik- og Miljøudvalget igen.
Søren Wille
/Lone Byskov
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 15. marts 2021
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
’’Enhedslisten finder det ærgerlig, at beboernes ønske om at få frigivet deres gårdareal til ophold ved at få miljøstationen placeret på parkeringsareal, ikke kan imødekommes. Enhedslisten stiller sig skeptisk overfor, hvorvidt en miljøstation er mere skæmmende for lokalområdet end parkerede biler er, men lytter selvfølgelig til de mange indkomne høringssvar og anerkender, at der her er tale om en meget svær afvejning mellem hensynet til områdets kulturarv og beboernes ønsker om friareal i gården.’’