Mødedato: 10.06.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Ombygning af Studiestræde 36-40 og Vester Voldgade 17

Se alle bilag

Teknik- og Miljøforvaltningen har modtaget en ansøgning om byggetilladelse til ombygning af bygninger på Studiestræde 36-40 (Grundtvigs Hus) og den tilstødende hjørnebygning på Vester Voldgade 17. Grundtvigs Hus har en høj bevaringsværdi (SAVE 1), mens hjørnebygningen på Vester Voldgade 17 er registreret uden bevaringsværdi. Begge bygninger indgår i kulturmiljøet ”Københavns Middelalderby” med bevaringsværdig bebyggelse i Kommuneplan 2019. Ansøger ønsker at ombygge og renovere begge bygninger til et nulenergibyggeri bl.a. med integrerede solcellepaneller som tagbeklædning og på dele af facaden.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forvaltningen meddeler afslag efter byggelovgivningen til den ansøgte ombygning af Grundtvigs Hus, Studiestræde 36-40.
  2. at forvaltningen giver byggetilladelse til de ansøgte ombygninger på Vester Voldgade 17 under forudsætning af, at solcelletag- og facade tilpasses bygningens arkitektur og det kulturmiljø og bevaringsværdige helhed bygningen indgår i.

Problemstilling

Teknik-og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen skal give byggetilladelse og afslag til ombygning af to bygninger i middelalderbyen. Projektet kræver byggetilladelse bl.a. fordi etagearealet øges ved at opføre en ekstra etage og forhøjelse af taget. Bygningerne er ikke omfattet af en lokalplan, så det ansøgte byggeri skal helhedsvurderes efter byggeloven.

Der er ønske om flere solceller på byens ejendomme, jf. Københavns Kommunes politisk vedtagne solcellehandlingsplan fra 2022. Der er samtidig særlige hensyn at tage ift. opsætning af solceller på bevaringsværdige bygninger i SAVE kategori 1-3.

Sagen forelægges Teknik- og Miljøudvalget på grund af sagens karakter, hvor der på den ene side er ønske om at fremme bæredygtigt byggeri og på den anden side ønske om at sikre bevaringsværdige bygninger og bevaringsværdige helheder.

Løsning

Bygningerne ligger i Københavns middelalderby i et område, der i Kommuneplan 2019 er udpeget som kulturmiljø og i et område med bevaringsværdig bebyggelse med særlige bevaringshensyn (bilag 2). Det betyder, at ombygninger skal ske under hensyntagen til bevaringsværdige enkeltbygninger og helheder, der er sårbare overfor indgreb og nybyggeri som i materialer, omfang og skala ikke harmonerer med den bevaringsværdige sammenhæng de indgår i.

Ansøger oplyser, at intentionen med renoveringen er at skabe en energineutral ejendom, ”et "0-energihus" samt en showcase for "Energy Machines" teknologi med integrerede solpaneler som tagdækning.” (bilag 3).

Ombygninger på Grundtvigs Hus  
Grundtvigs Hus er opført i 1906-08 til foreningen ”Kirkeligt Samfund” til forsamlingslokale, gymnastiksal, hotel og butiksformål. Bygningen er opført i en historicistisk, nationalromantiske stilart der ses i dansk arkitektur omkring 1900-tallet (fx Københavns Rådhus opført i 1893-1905). Grundtvigs Hus er registeret med høj bevaringsværdi, SAVE 1.

Der er ansøgt om at forhøje taget med ca. 40 cm, samt at etablere en ca. 4,7 meter høj 7. etage med glasfacade og valmet tag med integrerede solcellepaneler samt en overdækket tagterrasse med glasværn. Den nye 7. etage placeres ca. 3,2 m fra gadefacaden. Der opsættes solcellepaneler på hele tagfladen og på den skrå tagflade mod gaden. Solcellepanelerne beskrives som skiferlignende lagt på klink, dvs. øverste panel overlapper panelet nedenunder. Der er ansøgt om en forbindelsesgang og et elevatortårn med en højde på ca. 3 m over tagflade placeret ca. 9 m fra facaden. Den nye etage har en dybde på ca. 21 m, en bredde på ca. 12 m. Det samlede areal er på ca. 347 m2 inkl. den overdækkede tagterrasse. Der er også ansøgt om en ca. 30 m2 tagterrasse mod gadesiden indskåret i 6. etages tagflade (bilag 4).

Der er samtidig ansøgt om at nedtage muret trekantsgavl, tårne (skorstenspiber), og den oprindelig glasoverdækning, der udgør den primære lyskilde til naturligt dagslys til hovedtrapperummet i den ca. 30 m dybe bygning. Bygningen er ca. 21,7 m høj inkl. eksisterende glasoverdækning. Kviste mod gårdsiden og nyere små vinduer søges nedtaget og erstattes af nye tagvinduer. Ved tilføjelsen af tagetagen, hvor taget delvist består af glas, ændres dagslysforholdene i det centrale hovedtrapperum. Ansøger har søgt om dispensation fra dagslyskrav i BR18 vedr. dele af kontorarealerne.

Ansøger beskriver, at tagetagen skal anvendes til 360 graders ”udkigssal” til brug som forsamlingsrum for brugere af kontorejendommen.

Ombygninger på hjørnebygningen, Vester Voldgade 17
Vester Voldgade 17 er en 6-etagers hjørnebygning opført i 1931. Bygningen er registreret uden bevaringsværdi, men indgår som del af et kulturmiljø og bevaringsværdig bebyggelse i Kommuneplan 2019. Der er ansøgt om at ændre taghældningen fra 32 til 35 grader, at hæve den øverste del af tagtrekanten med 1 m, så bygningshøjden øges fra ca. 22 m til 23 m. Der etableres et integreret solcellepaneltag lagt på klink samt solcellepaneler på den øverste etages facade. Der etableres nye højtsiddende tagvinduer mod gårdsiden og et ventilationsafkast på ca. 1 m over tag. Facaden ændres og renoveres med afsæt i facadeudtrykket fra bygningens opførelse i 1931, bygningen efterisoleres, og der etableres ny facadebeklædning i lys overflade. Eternitbeklædning og tagudhæng fra 1990’erne nedtages (bilag 5). Bygningens stueetage ændres fra kontorerhverv til butikker, mens øvrige etager fortsat anvendes til kontorerhverv.

Helhedsvurdering
Da bygningerne ikke er omfattet af en lokalplan, skal forvaltningen fastlægge bebyggelsens samlede omfang og indvirkning på omgivelserne ved en helhedsvurdering efter byggeloven. Forvaltningen vurderer følgende i forhold til bygningerne og området:

Grundtvigs Hus
Grundtvigs Hus ligger som en integreret del af husrækken i Københavns middelalderbys smalle stræder på 9-11 m. Her er bygningerne opført i 3-5 etager og med bygningshøjder på mellem ca. 15-17 m.  Enkelte bygninger har en højde på mellem ca. 18-19 meter og er i 6. etager. Forhusene har husdybder mellem ca. 6-12 m. Områdets forhuse er kendetegnet ved ensartede tagformer, der overvejende udgøres af sadeltage med høj taghældning. Der ses også københavnertage og mansardtage. Tagene er overvejende i tegl, men også skifertage og tagpaptage med kviste mod gård og gade.

Ombygningen af Grundtvigs Hus betyder, at bygningen får 7 etager, en uændret etagedybde på ca. 21 m, en overdækket tagterrasse mod gadesiden og en samlet bygningshøjde til overkant af tag på ca. 24 m (mod de ca. 21,7 m som bygningen udgør i dag), hvilket kan karakterises som ikke- sædvanligt for kvarteret. Den ansøgte 7. etage, der placeres på taget hævet over den omkringliggende bebyggelse, kan muligvis betyde ændrede lysforhold og indblik for nabomatriklerne. Det er ikke endeligt fastlagt, men ændringer kan eftervises ved skyggediagrammer. 

Vester Voldgade 17
Hjørnebygningen, Vester Voldgade 17, ligger mod Studiestræde og Vester Voldgade, der har en gadebredde på ca. 22 m og er forbundet med Rådhuspladsen mod syd og Jarmers Plads mod nord. Forhusene mod Vester Voldgade er overvejende opført i 5-6 etager med en højde på ca. 18-22 meter til overkant af tagflade/tagryg og husdybder på ca. 7-14 m. De har dermed en lidt større skala end stræderne. 

Tagformen er sadeltage med høj taghældning, mansardtage samt flade tage. Tagene er i tegl, skifer og tagpap med kviste mod gård og gade. Vester Voldgade 33 og 35-37 har en højde på ca. 23-24 meter og er orienteret mod Rådhuspladsen. De er dermed i en større skala end middelalderbyens lille skala med smalle stræder, lavere bygnings- og facadehøjder og færre etager, der ses i bebyggelsen i Studiestræde, Larsbjørnsstræde og Sankt Peders Stræde og Vestergade.

Ombygningen af Vester Voldgade 17 medfører, at taghældningen rejses fra 32 grader til 35 grader, og den øverste del af tagtrekanten øges med 1 meter, så den samlede bygningshøjde bliver ca. 23 m. Det svarer til bygningshøjden på Vester Voldgade 33 og 35-37.

Forvaltningens vurdering
De to bygninger, som ønskes ombygget, er af forskellig arkitektonisk karakter trods den tætte beliggenhed. Bygningerne har forskellige karakteristika og forskellig SAVE-værdi. Derfor kan forvaltningen anbefale følgende:

Grundtvigs Hus
Forvaltningen vurderer, at det ansøgte projekt på taget af Grundtvigs Hus ikke er sædvanlig for kvarteret i middelalderbyens smalle stræder i forhold til bygningshøjde, tagform, etageantal og etagedybde. Dertil er bygningen registreret med høj bevaringsværdi med SAVE 1. Der er derfor også særlige hensyn at tage ift. opsætning af solceller på bevaringsværdige bygninger, jf. Københavns Kommunes solcellehandlingsplan. Ansøger har mulighed for at søge om et reduceret projekt.

Vester Voldgade 17
Forvaltningen vurderer, at den ansøgte ombygning kan tillades på Vester Voldgade 17, fordi den højere taghældning og tagform ikke er usædvanlig for området, og fordi den del af taget, der øges med 1 m, udgør den øverste del af tagtrekanten, og dermed en mindre del af taget, og ikke en fuld husdybde. Forvaltningen lægger desuden vægt på, at hjørnebygningen udgør kanten af karren og er orienteret mod den bredere Vester Voldgade. Dertil vurderer forvaltningen, at facadeændringerne kan udføres, fordi bygningen tilbageføres med afsæt i facaden fra bygningens opførelse i 1931 i forhold til vinduesinddeling og facadefarve. En tilladelse vil kræve nærmere sagsbehandling og vil være under forudsætning af, at der kan anvendes et solcelleprodukt, der ikke har genskin og hvor farve, overflade og dimensioner kan tilpasses bygningens arkitektur og den bevaringsværdige sammenhæng bygningen indgår i. Der er ikke andre bygninger i området, der har solcelletag og facadebeklædning i den udformning mod gaden, så det vil være et nyt tag- og facademateriale i et område med særlige bevaringshensyn.

Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan beslutte, at forvaltningen:

  • arbejder videre for at realisere den ansøgte ombygning af Grundtvigs Hus, idet bygningen, der allerede er ca. 21,7 m høj, skal ses i sammenhæng med de nærtliggende hjørner, der har en lidt større skala. 
  • går i dialog med ansøger om et reduceret projekt for Grundtvigs Hus, hvor de eksisterende bygningsdele bevares (tårne og glasoverdækning til naturligt dagslys). Det kan betyde, at det ikke er muligt for ansøger at gennemføre et projekt med en 7. etage.
  • i en byggetilladelse til Vester Voldgade 17 stiller krav om tag- og facadebeklædningens udseende med hjemmel i byggeloven, da solcellepaneler anvendt som tag- og facadebeklædning ikke er sædvanligt for den bevaringsværdige sammenhæng bygningen indgår i.
  • giver afslag efter byggelovgivningen til ombygningen af Vester Voldgade 17 både ift. omfang og ydre fremtræden.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen give afslag på den ansøgte ombygning af Grundtvigs Hus i Studiestræde 36-40. Forvaltningen vil fortsætte sagsbehandlingen af Vester Voldgade 17, så solcelletaget tilpasses bygningen og området, og derefter give byggetilladelse.

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 10. juni 2024

 

Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Enhedslisten stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:

 

“at forvaltningen arbejder videre for at realisere den ansøgte ombygning af Grundtvigs Hus, idet bygningen, der allerede er ca. 21,7 m høj, skal ses i sammenhæng med de nærtliggende hjørner, der har en lidt større skala.”

 

Ændringsforslaget blev vedtaget uden afstemning.

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top