Mødedato: 04.10.2021, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Dispensation fra lokalplan 136 med tillæg 2 Kløverparken til midlertidige studieboliger, Amager Øst

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om der skal gives dispensation til etablering af midlertidige studieboliger på Kløverparken, Raffinaderivej 8c.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at Teknik- og Miljøforvaltningen meddeler dispensation fra lokalplan Kløverparken til midlertidige studieboliger, som beskrevet under Løsning.

Problemstilling

En bygherre har søgt om tilladelse til at opføre 168 midlertidige studieboliger på ejendommen Raffinaderivej 8c, Kløverparken, Københavns S. Studieboligerne skal placeres i tilknytning til eksisterede bebyggelse, der bl.a. har huset De Danske Spritfabrikker og mod Prøvestenen. Dispensationen har været i naboorientering. Forvaltningen har modtaget syv henvendelser om bl.a. miljøhensyn, eksisterende virksomheders driftsforhold og fremtidig metrobetjening af området. Studieboligerne placeres uden for den 500 m bredde planlægningszone omkring Prøvestenen. Sagen forelægges til politisk behandling, da Prøvestenen er udlagt til virksomheder med særlige krav til beliggenhed, herunder risikovirksomheder og virksomheder af national betydning. Derudover fordi grundejer og virksomhedsejer er bekymrede for en udvikling med boliger i området og fordi en kommende metro evt. vil konflikte med placering af studieboliger. Ovenstående gør sagen principiel.
Ejendommen er omfattet af lokalplan 136 Kløverparken med tillæg 2, der fastlægger området til industri. I tillæg til lokalplanen er der muliggjort en bredere anvendelse i overensstemmelse med kommuneplanens retningslinjer om midlertidige anvendelser, men der er ikke muliggjort boliger. Kommuneplan 2019 udlægger Kløverparken til perspektivområde, hvor der først kan ske en byudvikling efter planperioden på 12 år. Midlertidige studieboliger er ikke i overensstemmelse med ovenstående, hvorfor der kræves dispensation.

Løsning

Dispensationen omhandler de forhold, der i skemaform er vist nedenfor.

Formålet med dispensationen er at muliggøre opførelsen af 168 studieboliger på Kløverparken for en 10-årige periode, hvorefter de skal fjernes. Der kan normalt ikke dispenseres fra en lokalplans anvendelsesbestemmelse, men da der er tale om studieboliger, er der særlig hjemmel i planlovens §19, stk. 2. Teknik- og Miljøforvaltningen kan anbefale dispensationen, da der er et stort behov for studieboliger i København, da boligerne ligger uden for den 500 m planlægningszone omkring Prøvestenen og 150 m fra konsekvenszone på 50 mbar og da studieboligerne kan etableres uden at eksisterende virksomheder i området påvirkes på deres drift og udvikling.

Muliggjort i lokalplan nr. 136-2Kløverparken:

Muliggøres med dispensation:

Forvaltningens vurdering:

Af § 3, stk. 1 fremgår det at området må anvendes til erhvervsformål.

 

Tillæg 2:

§ 3, stk. 1: Udover anvendelsen i lokalplan 136, som kan fortsætte, kan eksisterende bygninger og omgivende ubebyggede

arealer anvendes til mindre fremstillingsvirksomheder samt kollektive anlæg, sports- og fritidsanlæg, institutioner, erhvervs- og fritidsundervisning, museer, teatre, gallerier, koncertsale, restauranter og miljømæssige servicefunktioner.

Ubebyggede arealer kan endvidere benyttes til

rekreative formål og faciliteter.

Opførelse af 168 studieboliger på betingelse af, at de fjernes efter 10 år fra, at dispensationen er meddelt.

Der er et stort behov for studieboliger. Studieboligerne kan etableres uden at eksisterende virksomheder i området påvirkes på deres drift og udvikling

Høring

Dispensationen har været i naboorientering i perioden den 19. februar 2021 til 12. marts 2021. Forvaltningen har modtaget syv henvendelser. Henvendelserne er refereret med forvaltningens bemærkninger (bilag 4). Hovedsynspunkterne er anført nedenfor.

 Hovedsynspunkter i henvendelser:

  1. Tre henvendelser omhandler bekymring for eksisterede virksomheders drift og udvikling i området, herunder virksomheder på Kraftværkshalvøen og Prøvestenen, men også muligheden for at udnytte gældende lokalplan til etablering af virksomheder på Kløverparken.
  2. Metroselskabet påpeger at studieboliger kan konflikte med en fremtidig metrolinje gennem området.
  3. Tre henvendelser er positive overfor etablering af studieboliger i området, idet det giver mere liv i området og er første del af en egentlig byudvikling på Kløverparken.

 Forvaltningens bemærkninger

  1. Stedet hvor studieboligerne skal etableres ligger mere end 500 m fra Prøvestenen og ca. 1400 m fra Amagerværket og dermed uden for den 500 m planlægningszone omkring Prøvestenen og Amagerværket. Forvaltningen vurderer ikke, at der er væsentlige støj, støv eller andre miljøproblemer med denne afstand. I forhold til risikovirksomheder på Prøvestenen ligger studieboligerne i en afstand af ca. 150 m fra den maksimale konsekvensafstand ved 50 mBar trykpåvirkning. Der vil blive stillet krav om afskærmning mod Prøvestenen og naboejendommen.
  2. Der er ikke truffet beslutning om metrobetjening af området, men forligskredsen på Christiansborg har 13. juli 2021 indgået en udmøntningsaftale vedr. strategisk miljøvurdering samt proces for infrastruktur til Lynetteholm. Af aftalen fremgår, at metroinfrastrukturen til Lynetteholm tager udgangspunkt i linjeføringen M5 Vest, der undersøges som etapedelt linje med en række varianter, fx forlængelse fra Prags Boulevard Øst til Refshaleøen med skiftestation eller ringforbindelse. Linjens kontrol- og vedligeholdelsescenter forventes placeret på Prøvestenen. De præcise stationsplaceringer, rampeanlæg samt arbejdspladsareal for metrobyggeriet vil blive fastlagt i den kommende VVM-redegørelse. Der er endnu ikke udarbejdet en tidsplan for ledningsomlægninger, etablering af byggeplads samt selve anlægsarbejdet, hvilket vil skulle ske i dialog med Metroselskabet. Det er i metroforundersøgelsen forudsat at linjen åbner i 2035, hvilket med diverse forbehold vil betyde anlægsstart sidst i 2020’erne. I forbindelse med etablering af metrolinjen vil der skulle gennemføres en ekspropriation af private arealer. Det gælder, hvad enten der er studieboliger eller ej. Det må forventes, at det vil blive dyrere såfremt, at der er boliger. Det vides ikke på nuværende tidspunkt om, og i hvilket omfang metroanlægget vil påvirke arealet med studieboliger. Forvaltningen noterer, at der er flere ønsker om en bymæssig udvikling af området.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt dispensationen, vil forvaltningen meddele dispensationen.

 

 

                                        Søren Wille

                                                            /Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 4. oktober 2021

 

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top