Mødedato: 17.03.2021, kl. 08:00
Mødested: Afholdes som videomøde via Teams

Temadrøftelse om handicapområdet

Se alle bilag

Resumé

Socialudvalget skal have en temadrøftelse på handicapområdet. I 2015 blev handicapområdet samlet i Borgercenter Handicap med det formål at forbedre borgernes oplevelse af manglende handicapfaglighed og usammenhængende sagsbehandling. Siden den nye organisering er der sket en positiv udvikling på både myndigheds- og udførerområdet, men der er stadig en række udfordringer. Hertil kommer også de økonomiske udfordringer, som borgercentret har et løbende og stærkt fokus på. Sagen indeholder desuden forslag til en fremtidig model for pårørendeinddragelse, hvor samarbejde løbende tilrettelægges efter behov.

Indstilling

Socialforvaltningen indstiller, 

  1. at Socialudvalget drøfter handicapområdet.
  2. at Socialudvalget drøfter en fremtidig model for pårørendeinddragelse.

Problemstilling

Socialudvalget drøftede på udvalgsmødet den 10. februar 2021 omstillingsplanen for borgere med handicap. Udvalget afgav i den forbindelse ønsker til en temadrøftelse om handicapområdet om den faglige og økonomiske udvikling. Endvidere har Socialudvalget bedt om en ny model for fremtidig pårørendeinddragelse på handicapområdet.

Løsning

Den faglige udvikling

I 2015 blev handicapområdet samlet i Borgercenter Handicap. Forinden havde der været en omfattende kritik af særligt myndighedssagsbehandlingen på handicapområdet, hvor borgerne bl.a. havde oplevelsen af manglende handicapfaglighed og usammenhængende sagsbehandling. Myndighedsområdet blev, på anbefaling af en ekstern konsulentundersøgelse, organiseret i en Modtagelse og tre aldersområder (børn, unge og voksne), hvor borgere med et sammensat og omfattende behov kunne få en samlet og koordineret sagsbehandling med tilknytning til én fast sagsbehandler.

Trods den nye organisering, var der igen i primo 2017 kritik af myndighedssagsbehandlingen, herunder overholdelse af frister, mange skift af sagsbehandlere for den enkelte og mange klager på området. Myndighedsområdet havde vanskeligheder ved at rekruttere og fastholde kvalificerede sagsbehandlere, hvilket påvirkede kvaliteten og kontinuiteten i sagsbehandlingen og trivslen på arbejdspladsen. Der blev derfor, på baggrund af en evaluering af implementeringen samt involvering af borgerrepræsentanter, medarbejderrepræsentanter, Borgerrådgiveren m.fl., udarbejdet en udviklingsplan på myndighedsområdet, som Socialudvalget godkendte i december 2017. Udvalget har siden fulgt effekten af indsatserne to gange årligt. Alle iværksatte tiltag i udviklingsplanen er nu implementeret og indgår i driften, herunder også den fortsatte læring af klager og sager, der returneres fra Ankestyrelsen. 

Udførerområdet er, ligesom myndighedsområdet, organiseret med udgangspunkt i målgrupperne, for at sikre en høj specifik handicapviden og en tættere sammenhæng mellem myndighed og udfører i samarbejdet med borgeren. Udførerområdet har også i en årrække søgt at indfri krav om omprioriteringer gennem effektivisering af driften, og samtidig været udfordret af rekrutterings- og fastholdelsesudfordringer, sygefravær og løbende udfordringer med kvaliteten, herunder skærpede tilsyn og deraf nødvendige omlægninger af nogle tilbud.

I takt med aktiviteterne i myndighedsområdets udviklingsplan, og ansættelsen af flere sagsbehandlere, er der overordnet sket en positiv udvikling af sagsfristoverholdelsen, og niveauet for klager er nedbragt væsentligt, jf. bilag 1 for uddybende oplysninger, herunder omgørelsesprocenterne. Udviklingen har været mulig blandt andet på grund af tilførte ressourcer til og med 2023. Skal de gode resultater fastholdes, er der dog behov for at tilføre varige midler til sagsbehandlingen. Ved den seneste Brugertilfredshedsundersøgelse er tilfredsheden øget med 8 procentpoint fra 48 % i 2019 til 56 % i 2020 på myndighedsområdet.

Vedrørende botilbudsområdet ses det – baseret på Socialtilsynets vurdering på baggrund af tilsyn gennemført i 2020 - at Borgercenter Handicap ligger over middel i forhold til kvaliteten af borgercentrets institutioner for børn med handicap og botilbud til voksne. På tværs af de syv indikatorer, der ligger på en skala fra 1 til 5, ligger botilbudsområdet over middel på både børne- og voksenområdet. Socialtilsynet peger dog på, at Borgercenter Handicaps tilbud er udfordret af en høj personalegennemstrømning og et højt sygefravær, også for ledere. 79 % af borgerne i brugertilfredshedsundersøgelsen for udførerområdet i 2020 angiver at være tilfredse, hvilket har ligget stabilt i en årrække.

Socialforvaltningen arbejder desuden løbende på at sammentænke indsatser på tværs af forvaltninger, og har i den forbindelse spurgt Handicaprådet til deres syn på problemer med snitflader mellem forvaltningerne i Københavns Kommune. Handicaprådet lægger særlig vægt på samarbejdet omkring dagbehandling, tilgængelighed til sundhedsydelser og overgangen til voksenlivet (bilag 2).

Der er således gennem den seneste årrække sket en positiv udvikling på handicapområdet. Der er dog bestemt stadig udfordringer. Det gælder bl.a. borgernes oplevelse af mødet med og forløb i borgercentret, og det gælder på botilbudsområdet som bl.a. nævnes af Handicapaktivisterne, der er én gruppe af pårørende, her til voksne borgere med handicap på kommunens botilbud, se bilag 3-6.  

Borgercenter Handicaps omstillingsplan for perioden 2021-2024 har til formål at adressere nogle af disse udfordringer, herunder skabe en klar retning på de faglige ambitioner og indsatser. Omstillingen vil på kort sigt kræve flere ressourcer. På længere sigt vil det dog kunne være en god investering for at sikre en fortsat positiv udvikling af den service og kvalitet, som målgruppen efterspørger, samtidig med, at området bidrager til forvaltningens omstillingsbidrag. Det forventes, at investeringer i øget faglighed og normering kan være med til at nedbringe sygefravær og udskiftning af ledere og medarbejderne, hvilket vil styrker fundamentet for at øge service til borgerne i mødet med sagsbehandlere på dag- og botilbud.

Den økonomiske udvikling

Borgercenter Handicap oplever, ligesom handicapområdet på landsplan, et øget udgiftspres. De økonomiske udfordringer er et rammevilkår, som Borgercenter Handicap har et løbende og stærkt fokus på med det formål at sikre budgetoverholdelse og den bedste anvendelse af de samlede ressourcer inden for lovgivningens ramme. Målgruppen af borgere med handicap har ændret sig. Dette gælder for såvel målgruppens størrelse som for dens sammensætning og behov. Der er bl.a. sket en betydelig stigning i både børn og voksne som diagnosticeres med autisme-spektrum-forstyrrelser. Borgercenter Handicaps omstillingsplan danner udgangspunkt for større investerings-, effektiviserings- og eventuelt ønskeforslag de kommende år, der bl.a. er rettet mod den ændrede målgruppe. Omstillingsplanens tre spor danner udgangspunkt for forslag til kommende budgetforhandlinger, herunder omstilling af tilbudsviften, samt en styrket servicekultur og god borgerdialog.

Omstillingsplanen flugter med budgetforslaget ”Bedre botilbud”, der indgik i investeringsplanen, men ikke blev løftet i Budget 2021. Forslaget er fortsat relevant og vil kunne styrke forholdene for både de borgere med potentiale for at kunne bo selvstændigt, samt de borgere for hvem man må forvente, at et botilbud vil være en permanent løsning. Budgetforslag TV02 ”Bedre rekruttering og fastholdelse af social- og sundhedspersonale, sygeplejersker og socialpædagoger” fra Budget 2021 indeholder en række forskellige initiativer, der bidrager til øget rekruttering og bedre fastholdelse af medarbejdere. Af bilag 7 fremgår den økonomiske udvikling på handicapområdet, herunder demografiudviklingen. Bilaget indeholder i øvrigt en sammenligning af handicapområdet med de øvrige 6-byer.

Forslag til fremtidig pårørendeinddragelse på Borgercenter Handicaps område

Socialforvaltningen foreslår en fremtidig model for pårørendeinddragelse, hvor samarbejdet løbende tilrettelægges efter de behov og udfordringer, som de pårørende er optaget af. Socialforvaltningen foreslår en model med tre nye konkrete indsatser (bilag 8), der tilsammen skal styrke pårørendeinddragelsen: 1) Formaliseret pårørendeinddragelse med udgangspunkt i de pårørendes individuelle interesser og ressourcer til inddragelse, 2) En årlig plan for inddragelse af pårørende og borgere, 3) To årlige temaarrangementer i samarbejde med Handicapområdet og Centerrådet.

Fordelen ved modellen er, at den tilbyder en bred pårørendeinddragelse, hvor forpligtelserne for den enkelte pårørende er afgrænset, idet vedkommende ikke skal repræsentere andre pårørende og kun behøver at være engageret i de temaer, som er væsentlige for vedkommende. Borgercenter Handicap forventer, at der blandt de pårørende vil være opbakning til modellen, jf. bilag 8.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Socialforvaltningen arbejder videre med de input, som kommer i forbindelse med Socialudvalgets drøftelser omkring de forskellige nedslag på handicapområdet.

Mikkel Boje

                               / Mette Boskov Vedsmand og Eva Stokbro Jensen

Beslutning

Indstillingen blev drøftet. 

Vicedirektør Mette Boskov Vedsmand og kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.

Til top