Ansøgninger om styrkelse af eksisterende og oprettelse af nye af frivilligcentre i Københavns Kommune (Bilag)
Ansøgninger om styrkelse af eksisterende og oprettelse af nye af frivilligcentre i Københavns Kommune (Bilag)
Socialudvalget
DAGSORDEN
for Ordinært møde onsdag den 7. juni 2006
18. Ansøgninger om styrkelse af eksisterende og oprettelse af nye af frivilligcentre i Københavns Kommune (Bilag)
SUD 267/2006 J.nr. 267/2006
INDSTILLING
Socialforvaltningen indstiller til Socialudvalget,
at Socialudvalget bevilger Vesterbro Netværks- og Kompetencecenter 229.456 kr., Frivilligcentret Netvirket 89.925 kr. og SR-Bistand 210.012 kr., i alt 529.393 kr., for 2006, finansieret af § 115-midlerne (frivillighedsmidlerne) for 2006, til dækning af kommunal medfinansiering i 2006 til styrkelse af eksisterende og oprettelse af nye frivilligcentre, og
at Socialudvalget gør ansøgerne opmærksom på muligheden for at ansøge om § 115 midler for 2007 og 2008, til dækning af krav om kommunal medfinansiering af Satspuljeaftalens midler til styrkelse af eksisterende og oprettelse af nye frivilligcentre.
at Socialudvalget, med henblik på at vurdere en permanentgørelse af frivilligcentrene efter 2008, er indstillet på i 2008 at reservere midler fra § 115-puljen på indtil 0,3 mill. kr. til en evaluering af centrenes arbejde og det fremtidige behov herfor i Københavns Kommune.
RESUME
Der blev i forbindelse med Satspuljeaftalen for 2005 afsat 49 mill. kr. til en styrkelse af eksisterende og oprettelse af nye frivilligcentre, med henblik på at gøre det lettere at finde frivilligt arbejde for dem, som ønsker det, samtidig med, at der skabes bedre forudsætninger for det lokale samarbejde om løsning af sociale problemer.
Det er Socialministeriets ønske, at frivilligcenter-puljen skal bidrage til et kvalitetsløft ikke blot blandt de frivilligcentre, som direkte deltager i programmet, men af hele frivillighedsfeltet.
En betingelse for at opnå støtte af Socialministeriets frivilligcenter-pulje er, at der er sikret kommunal medfinansiering på 1/3 af det enkelte centers samlede budget.
Den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning nu Socialforvaltning har modtaget tre ansøgninger fra henholdsvis Vesterbro Netværks- og Kompetencecenter, Frivilligcentret Netvirket og SR-Bistand til frivilligcenter-puljen, hvor der ansøges om kommunal medfinansiering for årene 2006 til og med 2008.
Ud fra en faglig betragtning vurderer forvaltningen, at lokale frivilligcentre har en væsentlig rolle i relation til befolkningens motivation og engagement i forhold til at yde en frivillig indsats. I tilfælde af at der ydes støtte til de tre ansøgere sikres samtidig en god geografisk spredning af frivilligformidlinger i Kommunen.
Ud fra en økonomisk betragtning er det Socialforvaltningens vurdering, at en kommunal medfinansiering på 1/3 af det enkelte centers samlede budget bør finansieres over § 115-midlerne (frivillighedsmidlerne). § 115-midlerne gives som udgangspunkt kun som 1-årige bevillinger. Det er dermed forvaltningens vurdering, at ansøgningerne kun kan imødekommes, ved at yde et-årige bevillinger for 2006. De tre ansøgere har herefter mulighed for at søge midler i henhold til § 115, Lov om Social Service, til dækning af krav om kommunal medfinansiering for henholdsvis 2007 og 2008.
En permanentgørelse af frivilligcentrene vil efter forvaltningens vurdering kræve, at der om 1½-2 år skal udarbejdes en samlet evaluering af centrene og behovet herfor i Københavns Kommune, som vil kunne danne baggrund for en beslutning om varig finansiering. I den forbindelse skal der i samarbejde mellem forvaltningen og ansøgerne opstilles klare mål for arbejdet. Der bør for 2008 reserveres særskilte midler via § 115-puljen på indtil 0,3 mill. kr. til en sådan evaluering.
På den baggrund indstilles det, at Vesterbro Netværks- og Kompetencecenter, Frivilligcentret Netvirket og SR-Bistand bevilges i alt kr. 0,53 mill. i henhold til § 115, Lov om Social Service, til dækning af krav om kommunal medfinansiering i 2006. Samtidig indstilles, at ansøgerne informeres om muligheden for at søge § 115-midler for perioden 2007 og 2008.
SAGSBESKRIVELSE
Baggrund for
ansøgninger om oprettelse eller styrkelse af frivilligcentre
Ved Satspuljeaftalen for 2005 aftalte partierne bag forliget, at der i perioden 2005-2008 skal afsættes i alt kr. 49 mill. til en styrkelse af eksisterende og oprettelse af nye frivilligcentre, med henblik på at gøre det lettere at finde frivilligt arbejde for dem, som ønsker det, samtidig med, at der skabes bedre forudsætninger for det lokale samarbejde om løsning af sociale problemer.
Det overordnede mål med satspuljebevillingen er således at sikre en lettere adgang for den enkelte borger til at engagere sig i en frivillig social aktivitet.
Derudover er der tre delmål:
1. At der sker et kvalitativt løft af hele frivilligcenterfeltet:
· Ved at forbedre det lokale samspil mellem frivilligcentre, kommuner og de frivillige foreninger.
· Ved at gøre frivilligcentrene mere kendt blandt borgerne.
· Ved at generere nye aktiviteter, som efterspørges af borgere og frivillige foreninger.
2. At der kommer en bedre geografisk dækning med frivilligcentre.
3. At der er opnået økonomisk bæredygtighed for de støttede projekter ved puljens ophør.
Det er Socialministeriets ønske, at frivilligcenter-puljen skal bidrage til et kvalitetsløft ikke blot blandt de frivilligcentre, som direkte deltager i programmet, men af hele feltet.
Socialministeriet definerer et frivilligcenter således:
·
Frivilligcentrernes formål er at støtte, styrke og
inspirere det frivillige arbejde.
·
Et frivilligcenter er et lokalt initiativ og en lokal
platform for det frivillige sociale arbejde.
· Frivilligcentre samarbejder med frivillige sociale foreninger, borgere, kommune og erhvervsliv om at synliggøre, styrke og udvikle den frivillige indsats i lokalsamfundet.
· Frivilligcentre kan skabe overblik over det frivillige sociale arbejde, så det er lettere for den enkelte borger at finde den aktivitet eller forening, hvor man enten ønsker at få hjælp eller ønsker at tilbyde sin frivillige deltagelse.
< p class=MsoNormal style='margin-left:36.0pt;text-indent:-18.0pt;mso-list:l9 level1 lfo1; tab-stops:list 36.0pt'>· Frivilligcentre kan styrke det frivillige sociale arbejde ved at give inspiration og service til eksisterende sociale foreninger og ved at hjælpe nye frivillige initiativer i gang.· Frivilligcentre kan være et samlingspunkt for udvikling af nye samarbejdsformer og netværk mellem borgere, foreninger, kommune og erhvervsliv.
· Frivilligcentre behøver bred lokal opbakning fra frivillige sociale foreninger, hvilket bør afspejle sig i valg af organisering og struktur. Både foreninger og borgere bør have adgang til indflydelse på frivilligcentrerne fx gennem en medlemsbaseret foreningsstruktur.
Der kan søges om puljemidler til tre projekttyper hos Socialministeriet:
A – støtte til projektudvikling.
B – etablering af nyt frivilligcenter.
C – udvikling af et eksisterende frivilligcenter.
Kommunal
medfinansiering af projekttype B og C
Det er en betingelse for at opnå støtte af Socialministeriets frivilligcenter-pulje, at der er sikret kommunal medfinansiering på 1/3 af det enkelte centers samlede budget, på nær udgifter til afgrænsede udviklingsprojekter.
Ansøgninger til
oprettelse eller styrkelse af frivilligcentre i Københavns Kommune
Den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning, nu Socialforvaltningen, har modtaget ansøgninger om kommunal medfinansiering fra
· Vesterbro Netværks- og Kompetencecenter (jf. bilag 1),
· Frivilligcentret Netvirket (jf. bilag 2) og
· SR-Bistand (jf. bilag 3) til frivilligcenter-puljen.
1. Vesterbro Netværks-
og Kompetencecenter (VNKC) v. Johs. Bertelsen, ansøger om etablering af et nyt
frivilligcenter. Projekttype B.
I ansøgningen skriver VNKC, at målet med frivilligcentret er følgende:
· Kvalitetsudvikling af frivillighedsarbejde i form af bedre kobling mellem ressourcer og opgaver, mere dristighed i den kreative anvendelse af de frivillige, bedre tværgående samarbejde og koordinering.
· Kompetenceudvikling for individ og organisation.
· Metodeudvikling for frivillighedsarbejdet generelt med fokus på at flytte opfattelsen af det frivillige arbejde fra "hjælp de svage" til udvikling af medborgerskab som sådan. Sigtet er at placere hverdagsmagerbegrebet tydeligt i samfundets debat og forståelse.
VNKC angiver, at frivilligcentret ønsker at udføre følgende aktiviteter:
· Synliggørelse og borgerinformation (udarbejdelse af hjemmeside og folder, kontakt til medier, afholdelse af videnscafe, udarbejdelse af frivillighedsregnskaber og frivilliges vartegn).
· Ændret grundstruktur for frivillighedsarbejdet/foreningsservice.
· Etablering af formaliseret samarbejde og netværk.
· Nye arbejdsopgaver og nye samarbejdsflader.
· Nyudvikling.
Budget for VKNC fremgår af nedenstående tabel 1.
Tabel 1. VKNC's samlede budget på nær udgifter til afgrænsede udviklingsprojekter
|
2006 |
2007 |
2008 |
I alt |
Udgifter |
695.320 |
693.786 |
698.402 |
2.087.508 |
2. Frivilligcentret
Netvirket v. Vibeke Nielsen ansøger om udvikling af et eksisterende frivilligcenter.
Projekttype C.
I ansøgningen skriver Frivilligcentret Netvirket, at målet
med frivilligcentret er følgende:
· Netvirket er en lille forening og målet er at udvide og udvikle deres aktiviteter på mange områder. Netvirket har valgt at prioritere mange mindre projekter over de næste år frem for få store. På denne måde mener Netvirket, at centret kan gavne flere af dets interessenter og nå en bredere målgruppe.
Frivilligcentret Netvirket angiver, at frivilligcentret ønsker at udføre følgende aktiviteter:
· Projekt 1: Formidling af mulighed for frivilligt engagement til indvandrere. Projektets formål er at få de mange etniske grupper i lokalområdet i tale og gøre opmærksom på mulighederne for at bruge dansk til hverdag, selvom man ikke har et betalt arbejde, muligheder for at danne netværk og muligheder for at deltage i og lære o m demokrati.
· Projekt 2: Kvalitetsudvikling af kerneydelsen formidling. Projektets formål er at systematisere og udvikle formidlingen af frivilligt arbejde, så de frivillige, der henvender sig får en bedre service i formidlingen og at frivilligcentret får udviklet redskaber til at målrette dets annoncering.
· Projekt 3: Geografisk udvidelse til at dække hele Amagerdelen af Københavns Kommune. Projektet har til formål at udvide frivilligcentrets dækningsområde mht. foreninger, væresteder, projekter m.m. på den del af Amager, som Netvirket ikke p.t. dækker, endvidere skal projektet øge beboernes kendskab til de foreninger, der findes i deres lokalområde.
· Projekt 4: Udvikling af kerneydelsen: Opstart og drift af projekter. Projekts formål er at tilbyde bedre service til de borgere, der ønsker at opstarte nye frivillige, sociale projekter.
· Projekt 5: Afdækning af muligheder og behov for selvhjælp i lokalområdet. Tilbyde selvhjælpsprojekter. Hjælp til opstart.
Budget for Netvirket fremgår af nedenstående tabel 2.
Tabel 2. Netvirkets samlede budget på nær udgifter til afgrænsede udviklingsprojekter
|
2006 |
2007 |
2008 |
I alt |
Udgifter |
272.500 |
286.000 |
294.600 |
853.100 |
3. SR-Bistand v. Jens
Wissing ansøger om udvikling af et eksisterende frivilligcenter. Projekttype C.
I ansøgningen skriver SR-Bistand, at målet med frivilligcentret er følgende:
· Udvikling af formidlingen af fleksjob til den frivillige verden, foreningsservice og kvalitetsudvikling af formidlingen af frivilligt arbejde.
SR-Bistand angiver, at frivilligcentret ønsker at udføre følgende aktiviteter:
· Formidling af fleksjob til frivillige organisationer.
· Kvalitetsudvikling af frivilligt arbejde: Hjælp til opstart.
· Kvalitetsudvikling af feltets kerneområder:
- Formidling af frivilligt arbejde.
- Selvhjælpsarbejde.
- Opstart og drift af projekter.
- Støtte til netværksdannelse.
- Borger information.
- Foreningsservice.
Budget for SR-Bistand fremgår af nedenstående tabel 3.
Tabel 3. Netvirkets samlede budget på nær udgifter til afgrænsede udviklingsprojekter
|
2006 |
2007 |
2008 |
I alt |
Udgifter |
636.400 |
583.500 |
598.000 |
1.817.000 |
Socialforvaltningens
vurdering
Ud fra en faglig betragtning vurderer forvaltningen, at de lokale frivilligcentre har en væsentlig rolle i relation til befolkningens motivation og engagement i forhold til at yde en frivillig indsats. Imødekommes de tre ansøgninger sikres samtidig en god geografisk spredning af frivilligformidlinger i Kommunen.
Dertil kommer, at en arbejdsgruppe nedsat af den tidligere Familie- og Arbejdsmarkedsforvaltning og Kontaktudvalget for frivilligt socialt arbejde i Københavns Kommune, arbejder med planer, der skal styrke udviklingen af samarbejdet mellem kommunen og de frivillige organisationer i lokalområderne. Dette skal ske gennem nedsættelse af lokale samarbejdsfora og herigennem blandt andet medvirke til at styrke netværket mellem foreningerne, styrke medborgerskabet og interessen for lokalsamfundets udvikling. Det er forvaltningens vurdering, at en styrkelse af frivilligcentrene vil kunne understøtte dette initiativ.
Ud fra en økonomisk betragtning er det socialforvaltningens vurdering, at en kommunal medfinansiering på 1/3 af det enkelte centers samlede budget bør finansieres over § 115-midlerne (frivillighedsmidlerne).
Af hensyn til at sikre frivilligcentrenes bæredygtighed ser Socialministeriet meget gerne flerårige tilsagn. Det begrundes med, at det vil give frivilligcentrene arbejdsro, og fritage Socialministeriet for hvert år at skulle tage stilling til om forudsætningerne for, at et udviklingsprojekt kan fortsætte, er til stede (Bilag). § 115-midlerne giver alene mulighed for at tildele 1-årige bevillinger. Det betyder, at det ikke er muligt at give tilsagn om 1/3 kommunal medfinansiering over en flerårig periode. Derfor må ansøgerne informeres om muligheden for særskilt at søge midler fra hhv. § 115-puljen for henholdsvis 2007 og 2008.
Det er et mål, at frivilligcentrene driftsmæssigt skal kunne opnå økonomisk bæredygtighed ved puljens ophør med udgangen af 2008, det vil sige, at centrene skal kunne klare sig med kommunale eller andre ikke-statslige midler.
En permanentgørelse af frivilligcentrene ved hjælp af kommunale midler vil efter forvaltningens vurdering kræve, at der om 1½-2 år skal udarbejdes en evaluering af centrene, der kan supplere den evaluering som Socialministeriet udarbejder af den samlede pulje til etablering af nye og udvikling af eksisterende frivilligcentre. Den særskilte evaluering skal belyse frivilligcentrenes arbejde og det fremtidige behov herfor i Københavns Kommune. Evalueringen vil kunne danne baggrund for en beslutning om varig finansiering af centrene. Forvaltningen kan ikke på nuværende tidspunkt pege på en varig finansieringskilde af frivilligcentrene efter 2008. Det er forvaltningens vurdering, at der for 2008 bør reserveres særskilte § 115-midler på indtil 0,3 mill. kr. til evalueringsarbejdet.
På den baggrund indstilles det, at Vesterbro Netværks- og Kompetencecenter, Frivilligcentret Netvirket og SR-Bistand ydes et-årige bevillinger på i alt 0,53 mill. kr. i henhold til § 115, Lov om Social Service, til dækning af krav om kommunal medfinansiering. Samtidig indstilles, at ansøgerne informeres om muligheden for at søge § 115-midler for henholdsvis 2007 og 2008 og at der for 2008 reserveres indtil 0,3 mill. kr. til evaluering af centrene og behovene herfor i Københavns Kommune.
MILJØVURDERING
Sagen er ikke omfattet af Socialforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.
ØKONOMI
På baggrund af de indsendte budgetter bilagt de respektive ansøgninger kan den samlede kommunale medfinansiering svarende til 1/3 af det enkelte centers samlede budget opgøres til i alt ca. 1,6 mill. kr. for perioden 01.01.2006 – 31.12.2008, svarende til ca. 0,53 mill. kr. årligt. De mulige udgifter for kommunen i perioden 01.01.2006 – 31.12.2008 fremgår nedenstående af tabel 4.
Tabel 4. Kommunale andel af udgifterne i perioden 01.01.6002-31.12.2006.
|
2006 |
20
07 |
2008 |
I alt |
VNKC |
229.456 |
228.949 |
230.473 |
688.878 |
Netvirket |
89.925 |
94.380 |
97.218 |
281.523 |
SR-bistand |
210.012 |
192.555 |
197.340 |
599.907 |
I alt |
529.393 |
515.884 |
525.031 |
1.570.308 |
Det er forvaltningens vurdering, at finansiering bør ske via § 115-midlerne, der ydes som et-årige bevillinger. Det er derfor ikke muligt at give tilsagn om 1/3 kommunal medfinansiering over en flerårig periode og ansøgningerne behandles således kun for 2006. Det betyder, at der ansøges om i alt 0,53 mill. kr., til uddeling i henhold til ovenstående tabel 4 for året 2006.
Den økonomiske ramme til frivilligt socialt arbejde i 2006 er opgjort til 17,6 mill. kr. (funktion 5.08.1 Støtte til frivilligt socialt arbejde, ramme 21.02 Frivilligt arbejde). Heraf afsættes 3 % til annoncering og administration svarende til ca. 0,5 mill kr.
Derudover besluttede BR på mødet den 15. december 2005 at overføre ikke forbrugte § 115-midler for 2005 svarende til 1,382 mill. kr. således, at de kunne komme til udbetaling samtidig med § 115-midlerne for 2006 (BR 768/05). Det betyder, at der i 2006 er ca. 18,5 mill. kr. til fordeling.
På mødet i BR den 15. december 2005 og på Socialudvalgsmøde den 23. marts 2006 blev der truffet beslutning om at udmelde i alt ca. 18,0 mill. kr. af § 115-midlerne for 2006. Midlerne afsat til SR-Bistand kom aldrig til udbetaling. Socialforvaltning har indstillet til Socialudvalget at foreningen Sjakket ydes en bevilling på 0,150 mill. kr. Denne sag afventer Socialudvalgets beslutning, men der er reserveret 0,150 mill. kr. Dette betyder, at der p.t. er ledige § 115-midler for 2006 svarende til ca. kr. 0,53 mill. kr.
Socialforvaltningen indstiller,
at der af disse midler afsættes 229.456 kr. til VNKC, 89.925 kr. til Netvirket,
210.012 kr. til SR-bistand. I alt 529.393 kr.
Socialforvaltningen indstiller samtidig, at der for 2008 afsættes særskilte § 115-midler på indtil 0,3 mill. kr. til evaluering af centrene og behovene herfor i Københavns Kommune.
ANDRE
KONSEKVENSER
Ingen
HØRING
Ingen
BILAG
1. Vesterbro Netværks- og Kompetencecenters ansøgning til pulje til etablering af nye og udvikling af eksisterende frivilligcentre.
2. Frivilligcentret Netvirkets ansøgning til pulje til etablering af nye og udvikling af eksisterende frivilligcentre.
3. SR-Bistands ansøgning til pulje til etablering af nye og udvikling af eksisterende frivilligcentre.
4. Brev fra Socialministeriet til Socialforvaltningen af 26. januar 2006.
/
Jens Elmelund