Fremtidig organisatorisk forankring af stofindtagelsesrum i København
Resumé
Socialudvalget besluttede den 31. oktober 2018, at Socialforvaltningen skulle anmode Mændenes Hjem og Kirkens Korshær om at udarbejde forslag til den fremtidige varetagelse af driften af stofindtagelsesrum i Københavns Kommune. Socialforvaltningen fremlægger nu de modtagne forslag. Socialudvalget skal beslutte, om Socialforvaltningen skal påbegynde en proces om overdragelse af driften af stofindtagelsesrummet H17 til en privat organisation, og hvorvidt der skal igangsættes en proces om etablering af et pilotprojekt med et stofindtagelsesrum på Sundholm. I givet fald skal det tillige besluttes, hvilken privat aktør der skal drive pilotprojektet.
Indstilling
Socialforvaltningen indstiller,
1. at Socialudvalget godkender,
1a. at Socialforvaltningen fortsætter med at drive H17, eller
1b. at Socialforvaltningen opstarter proces med en selvejende institution med henblik på en virksomhedsoverdragelse af H17 og at Socialforvaltningen udarbejder budgetnotat til overførselssagen om finansiering af udgiften på anslået 2,4 mio. kr. til feriepenge,
2. at Socialudvalget godkender, såfremt at-punkt 1b godkendes, og aftalepartierne afsætter finansiering i overførselssagen, at Socialforvaltningen igangsætter en proces om en driftsoverenskomst med Mændenes Hjem.
3. at Socialudvalget godkender, – såfremt H17 virksomhedsoverdrages til den selvejende institution Mændenes Hjem – at, der udarbejdes et budgetnotat til finansiering af de bygningsmæssige ændringer i H17, som foreslået af Mændenes Hjem jf. bilag 2,
4. at Socialudvalget godkender, at Socialforvaltningen til overførselssagen udarbejder et budgetnotat om, at der afsættes en planlægningsbevilling og anlægsmidler til etableringen af injektionspladser på Sundholm, og
4a. at budgetnotatet indebærer, at en del af det nuværende budget til H17, den midlertidige bevilling til stabil drift på 4,81 mio. kr., omprioriteres til et pilotprojekt med injektionspladser på Sundholm frem til 2022 eller
4b. at budgetnotatet indeholder nye driftsmidler til de nye injektionspladser på Sundholm,
5. at Socialudvalget – såfremt der afsættes en planlægningsbevilling og anlægsmidler til et pilotprojekt på Sundholm – godkender,
5a. at Socialforvaltningen opstarter processen med den private organisation Kirkens Korshær om varetagelse af driften af et pilotprojekt med injektionspladser på Sundholm som en del af virksomhedsoverdragelsen af H17, eller
5b. at Socialforvaltningen opstarter processen med den selvejende organisation Mændenes Hjem om varetagelse af driften af et pilotprojekt med injektionspladser på Sundholm som en del af virksomhedsoverdragelsen af H17.
Problemstilling
Socialudvalget besluttede den 31. oktober 2018, at Socialforvaltningen skulle indhente tilbud fra Mændenes Hjem og Kirkens Korshær om eventuel varetagelse af den fremtidige drift af stofindtagelsesrum i Københavns Kommune. Andre aktører har også haft mulighed for at afgive bud, men ingen har benyttet sig af den. Kravene i forvaltningens invitation til at give bud på driften af stofindtagelsesrum i Københavns Kommune er beskrevet i bilag 1. Socialudvalget besluttede endvidere den 31. oktober 2018, at input fra følgegruppen for H17 og medarbejderne i H17 skulle indgå i den videre proces, og at de modtagne forslag fra de private organisationer skal sammenlignes med en fortsat kommunal drift af H17.
I dag drives H17 for et grundbudget og to supplerende bevillinger til natåbent og stabil drift. Den fireårige bevilling til natåbent på 4,7 mio. kr. årligt udløber med udgangen af 2020. Derudover udløber den midlertidige bevilling til stabil drift på 4,81 mio. kr. årligt med udgangen af 2022.
Løsning
Forslaget fra Mændenes Hjem, jf. bilag 2 og forslaget fra Kirkens Korshær, jf. bilag 3 foreligger nu, sammen med Socialforvaltningens beskrivelse af eventuel fortsat kommunal drift af H17, jf. bilag 4. Hovedelementerne i de tre fremstillinger er opsummeret i bilag 5.
Mændenes Hjem har givet et konkret forslag om at varetage driften af H17 og stillet sig til rådighed som samarbejdspart ved en eventuel etablering af et pilotprojekt med stofindtagelsesrum på Sundhold og/eller Ydre Nørrebro. Hvis Mændenes Hjem fremover skal drive H17, ønsker de, at H17 budgetmæssigt sammenlægges med stofindtagelsesrummet Skyen, så der bliver et fælles budget for begge tilbud. Mændenes Hjem foreslår endvidere, at der foretages bygningsmæssige ændringer i H17 for ca. 1,1 mio. kr., hvilket dog ikke er en forudsætning for, at de vil påtage sig opgaven.
Kirkens Korshær har givet et konkret tilbud om at varetage driften af H17. De ønsker kun at holde åbent i dag- og aftentimerne, og deres bud indeholder derfor ikke en natåbenfunktion i H17. Kirkens Korshær har desuden udarbejdet et forslag om driften af et pilotprojekt på Sundholm.
Socialforvaltningen har på baggrund af input fra medarbejderne udarbejdet en beskrivelse af, hvordan H17 skal drives, hvis det besluttes, at tilbuddet fortsat skal drives kommunalt. Beskrivelsen har blandt andet fokus på de sociale- og sundhedsfaglige tilbud, konflikthåndtering og fysiske tilpasninger i H17.
Socialforvaltningen har i sagen taget udgangspunkt i en præmis om, at der fortsat skal være et stofindtagelsesrum med natåbentfunktion. Da Mændenes Hjem har oplyst, at de ikke ønsker at varetage natåbentfunktionen i deres stofindtagelsesrum, Skyen, uden at drive H17, og Kirkens Korshær ikke ønsker at varetage natåbentfunktionen, hvis de skal drive H17, er det forvaltningens vurdering, at Mændenes Hjem er det eneste bud på privat drift af H17, hvis natåbentfunktionen skal fastholdes.
På baggrund af de indkomne bud har Socialforvaltningen opstillet en række forskellige modeller for driften af stofindtagelsesrum i København. Forvaltningen foreslår, at Socialudvalgets beslutninger træffes med udgangspunkt i modellerne:
-
Model 1: Mændenes Hjem driver H17 inkl. bevilling til natåbent, men uden bevilling til stabil drift. Mændenes Hjem eller Kirkens Korshær igangsætter pilotprojekt på Sundholm inden for rammen af stabil drift (4,81 mio. kr.).
-
Model 2: Mændenes Hjem driver H17 inkl. natåbent og inkl. bevilling til stabil drift (4,81 mio. kr.), og Mændenes Hjem eller Kirkens Korshær igangsætter et pilotprojekt på Sundholm, såfremt der afsættes midler hertil.
-
Model 3: Københavns Kommune driver fortsat H17 inkl. natåbent, men uden bevilling til stabil drift. Kirkens Korshær eller Mændenes Hjem igangsætter pilotprojekt på Sundholm inden for rammen af stabil drift (4,81 mio. kr.).
-
Model 4: Københavns Kommune driver fortsat H17 inkl. natåbent og inkl. bevilling til stabil drift (4,81 mio. kr.), og Mændenes Hjem eller Kirkens Korshær igangsætter et pilotprojekt på Sundholm, såfremt der afsættes midler hertil.
Alle fire modeller kan gennemføres uden etablering af stofindtagelsesrum på Sundholm. Model 1 og 2 forudsætter, at der anvises finansiering til udgiften på anslået 2,4 mio. kr. til feriepenge i forbindelse med virksomhedsoverdragelsen af H17. Hvis det besluttes, at der skal etableres et pilotprojekt i model 1 og 3 på Sundholm for bevillingen til stabil drift til H17, vil det blandt andet have konsekvenser for personalenormeringen og åbningstiden i H17.
Derudover er det en forudsætning, at Sundheds- og Ældreministeriet og Københavns Politi godkender en eventuel privat organisation i H17 og en eventuel placering af stofindtagelsesrum med en privat organisation på Sundholm.
Forvaltningen foreslår i første omgang, at der alene etableres injektionspladser på Sundholm, og at det afklares, om der er behov for rygepladser, når injektionspladser er i stabil drift.
Regler for virksomhedsoverdragelse
Hvis Socialudvalget beslutter, at en privat organisation skal videreføre driften af H17, vil de nuværende medarbejdere i H17 være omfattet af reglerne i virksomhedsoverdragelsesloven. Det betyder, at den selvejende institution umiddelbart indtræder i de bestående rettigheder og forpligtelser i henhold til gældende kollektive og individuelle aftaler om løn og arbejdsforhold. Afskedigelse af personale på grund af overdragelse af en virksomhed eller en del heraf anses ikke for rimeligt begrundet i virksomhedens forhold, medmindre afskedigelsen skyldes økonomiske, tekniske eller organisatoriske årsager, der medfører beskæftigelsesmæssige ændringer. Hvis det viser sig, at sådanne årsager er til stede, kan det derfor ikke udelukkes, at der vil kunne forekomme afskedigelser.
Inddragelse af følgegruppen for H17 og HovedMED
HovedMED blev på et møde den 21. februar 2019 orienteret om indhentelsen af bud på en eventuel fremtidig varetagelse af driften af stofindtagelsesrummet H17. HovedMED har behandlet sagen og taget orienteringen til efterretning uden bemærkninger.
Socialforvaltningen afholdt den 25. februar 2019 møde med følgegruppen for H17. Formålet med mødet var at få følgegruppens anbefalinger til den fremtidige organisatoriske forankring af H17. Følgegruppen pegede bl.a. på, at natåbentfunktionen bør bevares, at der som minimum altid skal være ét åbent stofindtagelsesrum på Vesterbro, og at der ikke bør flyttes midler fra tilbuddene på Vesterbro til etablering af nye stofindtagelsesrum i byen. Følgegruppens input er vedlagt som bilag 6.
Økonomi
Hvis Socialudvalget beslutter at overdrage driften af H17 til en privat organisation, vil der være en engangsudgift ved virksomhedsoverdragelsen på anslået 2,4 mio. kr. Udgiften vedrører midler til afholdelse af optjent ferie, som den private organisation skal have udbetalt ved overdragelsen. De ca. 2,4 mio. kr. svarer til 12,5 % af bruttolønudgiften i H17. Herudover kan der være en engangsudgift til eventuel ikke-afholdt ferie i ferieåret.
Socialforvaltningen kan ikke anvise finansiering til dækning af de 2,4 mio. kr. og en eventuel engangsudgift til ikke-afholdt ferie indenfor driftsbudgettet til H17 eller indenfor forvaltningens samlede driftsbudget. Finansiering af udgiften forudsætter derfor politisk prioritering heraf. Det kan ske enten i forbindelse med overførselssagen 2018-19. Socialudvalget har også mulighed for at anmode forvaltningen om at anvise finansiering af udgiften inden for budgettets rammer med angivelse af, hvilke konsekvenser en sådan prioritering har for de aktiviteter, som herefter ikke kan opretholdes.
Der tages endvidere forbehold for, at der ikke er afsat midler til anlæg i det nuværende budget for H17. Hvis Socialudvalget ønsker at imødekomme tilbudsgivernes forslag om mindre fysiske ændringer, skal der anvises finansiering heraf, herunder anlægsmåltal herfor. Etablering af et stofindtagelsesrum på Sundholm forudsætter midler til planlægningsbevilling og anlæg. Det begrundes med udgangspunkt i det nuværende behov på Vesterbro.
Hvis det besluttes at igangsætte processen om etablering af et pilotprojekt på Sundholm, vil Socialforvaltningen udarbejde budgetforslag på en planlægningsbevilling og anlægsmidler. Socialforvaltningen vil desuden udarbejde budgetnotat til overførselssagen om omprioritering af den midlertidige bevilling til stabil drift i H17 på 4,81 mio. kr. årligt til drift af et pilotprojekt på Sundholm, hvis dette besluttes.
Tabel 1 – Overblik over sagens økonomiske indhold
Modeller |
Merudgifter |
Anvisning af udgifter |
Model 1: Mændenes Hjem driver H17 inkl. bevilling til natåbent, men uden bevilling til stabil drift. Kirkens Korshær eller Mændenes Hjem driver pilotprojekt på Sundhold*. |
Merudgifter til H17 på 2,4 mio. kr. på feriepenge og fysiske ændringer på 950.000 kr. – 1,1 mio. kr. Derudover kan der komme evt. merudgifter til etablering af en fedtudskiller på ca. 300.000 – 1,5 mio. kr.
Der sker en omprioritering af bevillingen til stabil drift i H17 på 4,81 mio. kr. til pilotprojekt på Sundholm
Merudgifter til planlægningsbevilling og anlægsmidler til pilotprojekt på Sundholm. Beløb ej kendt.
|
Der udarbejdes budgetnotater på feriepenge til H17 samt midler til en planlægningsbevilling, anlægsmidler og driften af et pilotprojekt på Sundholm jf. at-punkterne 1b og4a.
Der udarbejdes budgetnotat på de fysiske ændringer i H17 til Budget 2020 eller senere, jf. at-punkt 3. |
Model 2: Mændenes Hjem driver H17 inkl. bevilling til natåbent og bevilling til stabil drift. Kirkens Korshær eller Mændenes Hjem driver pilotprojekt på Sundhold. |
Merudgifter til H17 på 2,4 mio. kr. på feriepenge og fysiske ændringer på 950.000 kr. – 1,1 mio. kr. Derudover kan der komme evt. merudgifter til etablering af en fedtudskiller på ca. 300.000 – 1,5 mio. kr.
Merudgifter til planlægningsbevilling og anlægsmidler til etablering samt midler til drift af injektionspladser på Sundholm. Beløb ej kendt.
|
Der udarbejdes budgetnotater på feriepenge til H17 samt midler til en planlægningsbevilling, og anlægsmidler samt midler til drift af et pilotprojekt på Sundholm, jf. at-punkterne 1b og 4b.
Der udarbejdes budgetnotat på de fysiske ændringer i H17 til Budget 2020 eller senere, jf. at-punkt 3. |
Model 3: Københavns Kommune driver fortsat H17 inkl. bevilling til natåbent, men uden bevilling til stabil drift. Kirkens Korshær eller Mændenes Hjem driver pilotprojekt på Sundhold. |
Der sker en omprioritering af bevillingen til stabil drift i H17 på 4,81 mio. kr. til pilotprojekt på Sundholm
Merudgifter til planlægningsbevilling og anlægsmidler til pilotprojekt på Sundholm. Beløb ej kendt.
|
Der udarbejdes budgetnotat på omprioritering af bevillingen til stabil drift på 4,81 mio. kr. fra H17 til pilotprojekt på Sundholm samt planlægningsbevilling og anlægsmidler til pilotprojektet, jf. at-punkt 4a. |
Model 4: Københavns Kommune driver fortsat H17 inkl. bevilling til natåbent og bevilling til stabil drift. Kirkens Korshær eller Mændenes Hjem driver pilotprojekt på Sundhold. |
Merudgifter til planlægningsbevilling og anlægsmidler til etablering samt midler til drift af injektionspladser på Sundholm. Beløb ej kendt.
|
Der udarbejdes budgetnotat til en planlægningsbevilling, og anlægsmidler til etablering samt midler til drift af et pilotprojekt på Sundholm, jf. at-punkt 4b. |
* Jf. Budgetaftalen for 2019: “Parterne er enige om, at der frem mod overførselssagen 2018-2019 skal ske en afdækning af mulighederne for at styrke indsatsen for udsatte stofbrugere i København, herunder afdække mulighederne for, samt fordele og ulemper ved, at oprette nye stofindtagelsesrum. Afdækningen skal fokusere på de geografiske områder, hvor omfanget af stofbrug og generne forbundet hermed er størst, herunder Vesterbro, Sundholm og Nørrebro/Nordvest.”
Videre proces
Såfremt Socialudvalget beslutter at overdrage driften af H17 til en privat organisation, vil Socialforvaltningen gå i dialog med organisationen om en kommende driftsoverenskomst. En efterfølgende sag til Socialudvalget om driftsoverenskomsten skal desuden behandles i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Hvis H17 skal overdrages til en privat organisation, vil Socialforvaltningen vende tilbage med en plan for overdragelsen.
Forvaltningen vil endvidere opstarte processen om et stofindtagelsesrum på Sundholm, hvis udvalget beslutter, at processen herom skal igangsættes. Forvaltningen vil udarbejde budgetforslag på en planlægningsbevilling og anlægsmidler samt et budgetnotat om omprioritering af den midlertidige bevilling på 4,81 mio. kr. årligt til H17 til stabil drift til anvendelse i et pilotprojekt på Sundholm, hvis dette besluttes.
Hvis Socialudvalget beslutter at videreføre H17 som et kommunalt tilbud, vil forvaltningen i september 2019 give en status for implementeringen af de foreslåede tilpasninger ved fortsat kommunal drift af H17.
Nina Eg Hansen
/ Eva Stokbro Jensen
Beslutning
Kontorchef Eva Stokbro Jensen deltog under punktets behandling.
Der blev stillet følgende ændringsforslag af Ø:
”At beslutningen udskydes til der foreligger en undersøgelse af stofscene og målgruppe, så udvalget kan tage sin beslutning på et fyldestgørende grundlag.”
For stemte: 2 (Ø)
Imod stemte: 7 (Å, F, B, A, C, V)
Undlod: Ingen:
Ændringsforslaget blev dermed forkastet.
Herefter var der afstemning om indstillingens at-punkter:
Indstillingens 1a. at-punkt:
For stemte: Ingen
Imod stemte: 9 (Ø, Å, F, B, A, C, V)
Undlod: Ingen
Indstillingens 1a. at-punkt blev dermed forkastet.
Indstillingens 1b. at-punkt:
For stemte: 9 (Ø, Å, F, B, A, C, V)
Imod stemte: Ingen
Undlod: Ingen
Indstillingens 1b. at-punkt blev dermed godkendt.
Indstillingens 2. at-punkt:
For stemte: 9 (Ø, Å, F, B, A, C, V)
Imod stemte: Ingen
Undlod: Ingen
Indstillingens 2. at-punkt blev dermed godkendt.
Indstillingens 3. at-punkt:
For stemte: 9 (Ø, Å, F, B, A, C, V)
Imod stemte: Ingen
Undlod: Ingen
Indstillingens 3. at-punkt blev dermed godkendt.
Der blev stillet følgende ændringsforslag til 4.at-punkt:
”Nyt 4. at-punkt: at Socialudvalget bestiller budgetnotat på en planlægningsbevilling til etablering af et fixerum på Sundholm til Overførselssagen.”
For stemte: 9 (Ø, Å, F, B, A, C, V)
Imod stemte: Ingen
Undlod: Ingen
Der var enighed om ændringsforslaget, som dermed erstattede det oprindelige 4. at-punkt, herunder at-punkt 4a og 4b.
Der blev stillet følgende ændringsforslag til 5.at-punkt:
”Nyt 5. at-punkt: at Socialudvalget bestiller et budgetnotat om drift af et fixerum på Sundholm til budgetforhandlingerne.”
For stemte: 9 (Ø, Å, F, B, A, C, V)
Imod stemte: Ingen
Undlod: Ingen
Der var enighed om ændringsforslaget, som dermed erstattede det oprindelige 5. at-punkt, herunder at-punkt 5a og 5b.
Dermed blev indstillingen godkendt med de anførte ændringer.