Mødedato: 24.10.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 87

Udkast til Handleplan for kulturhuse og biblioteker 2025-2028 (KUBI-planen)

Se alle bilag

Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte og godkende vedlagte udkast til KUBI-planen.

Planens målsætning er 1) at stille skarpt på, hvordan vi får et rummende og synligt kulturtilbud af høj kvalitet gennem de ressourcer, vi råder over: mursten, mennesker og materialer, og 2) at sikre, at kulturtilbuddene er til at få øje på og nemme at tilgå, så endnu flere københavnere får glæde af kulturtilbuddene.

Efter Kultur- og Fritidsudvalgets godkendelse, skal planen sendes i skriftlig høring med henblik på endelig politisk behandling primo 2025.

Indstilling

Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller

  1. at Kultur- og Fritidsudvalget drøfter udkastet til KUBI-planen 2025-2028 jf. bilag 1.

Problemstilling

Kultur- og Fritidsudvalget vedtog d. 24. februar 2023 Kultur- og Fritidspolitikken 2023-2026 som beskriver, at der skal udarbejdes en samlet plan for udviklingen af kulturhuse og biblioteker som samlingspunkter i bydelene. Desuden besluttede udvalget d. 25. april 2024, at der med KUBI-planen skal findes nødvendige reduktioner på husleje og bygninger fra 2026 for at sikre balance i forvaltningens budget.

Hensigtserklæringen om økonomisk prioritering dannede sammen med resultaterne fra inddragelsesprocessen og forvaltningens faglige vurdering grundlaget for udvalgets udvælgelse af emner for planen på mødet den d. 18. juni 2024.

Til brug for behandlingen af planen kan udvalget orientere sig i tre vedlagte vidensgrundlag, som forvaltningen har udarbejdet. En sammenfatning af hovedindsigterne i de tre vidensgrundlag præsenteres i bilag 2.

  • Vidensopsamling om børn og børnefamiliers kulturvaner i København (bilag 3). Indsigterne er relevante, fordi børnefamilier har været fraværende under inddragelsesprocessen, men udgør en meget stor brugergruppe. Forvaltningen har indarbejdet indsigterne i det vedlagte udkast til planen.
  • Københavns Biblioteker - nøgletal og status 2023 (bilag 4), der bl.a. beskriver markante stigninger i udlån og besøg samt indsatser, der har medført de gode resultater.
  • Kulturhusenes virke og betydning (bilag 5), som er en kvalitativ analyse af kulturhusenes virke og betydning i København udført i 2024.

Løsning

Forvaltningen har i høringsudkastet formuleret fire overordnede indsatsområder, der adresserer de emner, udvalget prioriterede på mødet den 18. juni 2024.  

To af indsatsområderne er fælles for biblioteker og kulturhuse (’Stærke lokale samlingspunkter’ og ’Nye deltagere i aktiviteterne’), og to er særegne for hvert af de to fagområder (’Flere læseglade københavnere’ og ’Flere kulturaktive københavnere’).

Planen tager derved højde for biblioteker og kulturhuses fælles potentialer som borgerrettede kulturtilbud, samtidigt med at de som to specialiserede institutionstyper også kan og skal noget forskelligt:

Stærke lokale samlingspunkter (fælles)

Målsætningen for indsatsområdet er, at der skabes stærke lokale samlingspunkter med et bredt kulturtilbud og mange aktiviteter.

Indsatserne i planen er:

  • Bedre kulturtilbud færre steder, fx ved samlokalisering.
  • Alternative måder at drive udvalgte huse på, fx foreningsdrevet.
  • Flere folkeoplysende foreninger og aftenskoler i kulturhusene.

Nye deltagere i aktiviteterne (fælles)

Målsætningen for indsatsområdet er, at alle københavnere skal føle sig velkomne, inspirerede og godt hjulpne på bibliotekerne og i kulturhusene.

Indsatserne i planen er:

  • Styrkelse af det lokale værtskab på biblioteker og kulturhuse, både digitalt og fysisk.
  • Øget synlighed og formidling af det kommunale kulturtilbud.
  • Kultursociale tilbud målrettet ‘de oversete’ i kultur- og fritidslivet.

Flere læselystne københavnere (biblioteker)

Målsætningen for indsatsområdet er litteratur af høj kvalitet samt formidling, der inspirerer til og øger københavnernes læseglæde.

Indsatserne i planen er:

  • Børnebiblioteker i alle bydele af høj kvalitet.
  • Nye læsekoncepter for læsesvage børn og målrettede formater til unge.
  • En samling af fortsat høj kvalitet, aktualitet og alsidighed.
  • Et stærkt og tidssvarende digitalt bibliotekstilbud.

Flere kulturaktive københavnere (kulturhuse)

Målsætningen for indsatsområdet er samarbejdende kulturhuse med særligt fokus på børn, unge og vækstlag.

Indsatserne i planen er:

  • Flere børnekulturtilbud samt flere tilgængelige ungetilbud.
  • Flere fælles aktiviteter og gentagende events på tværs af byens kulturhuse.
  • Understøttelse af det kulturelle vækstlag.

Økonomi

Nogle af planens indsatser kan ske indenfor den eksisterende budgetramme, mens andre kræver finansiering, som forudsætter tilvejebringelse i kommende års budgetforhandlinger.

Herudover skal planen bidrage til at sikre forvaltningens effektiviseringsstrategi og budget i balance; dels gennem udgiftsbesparelser til bygninger og husleje, og dels gennem alternative drifts- og samarbejdsmodeller.

 

Søren Tegen Pedersen /

                                                          Jakob Heide Petersen

 

Beslutning

Kultur- og Fritidsudvalgets beslutning i mødet den 24. oktober 2024

 

Indstillingen blev drøftet og udvalget besluttede at sende udkastet til KUBI-planen i høring i otte uger.

Til top