Udvikling af besøgsstedet ”Søren Kierkegaards Verden”
Kultur- og Fritidsudvalget skal drøfte projektoplæg om etablering af Sørens Kierkegaards Hus i København og tage stilling til eventuel organisering og finansiering, herunder om forslaget skal henvises til forhandlingerne om Budget 2026. Projektoplægget blev bestilt på møde i Kultur- og Fritidsudvalget den 5. december 2024, hvor der blev afsat midler til udarbejdelsen heraf.
Københavns Universitet, Det Kongelige Bibliotek og Københavns Museum har udarbejdet projektbeskrivelse, skitser, budget samt forslag til organisationsmodel til et fælles besøgssted i en del af Universitetsbiblioteket i Fiolstræde (bilag 1). Det forventede budget til en lille og stor ombygning og indretning er henholdsvis 5,2 mio. kr. og 10,2 mio. kr. (bilag 3). Stedet midt i byen skal gøre Kierkegaards liv og tanker tilgængelige for så mange som muligt.
Indstilling
Kultur- og Fritidsforvaltningen indstiller, at
- Kultur- og Fritidsudvalget henviser forslag til delvis finansiering af Søren Kierkegaards Verden til forhandlingerne om Budget 2026.
- Kultur- og Fritidsudvalget godkender, hvis der findes finansiering, at der etableres en samarbejdsaftale, hvori bidragene fra de tre parter beskrives og reguleres.
Problemstilling
På baggrund af et medlemsforslag besluttede Kultur- og Fritidsudvalget den 28. september 2023, at Kultur- og Fritidsforvaltningen skulle udarbejde et forslag til etablering af et Søren Kierkegaard Hus i København.
Et forslag om udarbejdelse til projektbeskrivelse m.v. indgik i forhandlingerne om Budget 25, men blev ikke finansieret. Et samlet Kultur- og Fritidsudvalg besluttede den 5. december 2024 at afsætte op til 0,5 mio. kr. til afdækning og udarbejdelse af projektbeskrivelse om et Søren Kierkegaard Hus.
Der fremlægges et forslag til, hvordan besøgsstedet ’Søren Kierkegaards Verden’ i samarbejde med Københavns Universitet og Det Kongelige Bibliotek kan organiseres og finansieres (bilag 1).
Løsning
Projektbeskrivelse
Københavns Universitet ejer bygningen, der drives i samarbejde med Det Kongelige Bibliotek, som har en stor samling af Søren Kierkegaards originale manuskripter og hans originale bogsamling. Københavns Museum har en række genstande og effekter relateret til Kierkegaard. Parallelt med udstilling af genstande, manuskripter m.v. foreslås det, at der udarbejdes et løbende, dynamisk aktivitetsprogram relateret til Søren Kierkegaard.
Visionen er, at Søren Kierkegaards Verden skal være et levende og inviterende sted, der kan gøre Kierkegaard forståelig, inspirerende og relevant for et bredt publikum, invitere til undren og refleksion samt skabe plads til debat.
Herudover skal stedet give den besøgende lyst til at bevæge sig videre i Kierkegaards verden – på skrift, digitalt og i byens rum. Universitetsbiblioteket i Fiolstræde vil udgøre den fysiske ramme om formidlingen af Kierkegaards univers. Formidlingen bygger på nedenstående tre spor (Bilag 1).
Fast udstilling og løbende aktiviteter
I Universitetsbiblioteket præsenteres Søren Kierkegaards liv og tanker i form af en levende og sanselig udstilling i samspil med bibliotekets arkitektur. Udgangspunktet er genstande knyttet til Kierkegaard. Biblioteksbygningen vil desuden danne ramme om løbende aktiviteter i form af skiftende interventioner, foredrag, debatter mm.
Søren Kierkegaards København
Fra Biblioteket kan man følge sporet af Kierkegaard videre ud i byens rum. Søren Kierkegaard var københavner med stort K og bevægede sig kun få gange udenfor voldene. Alligevel formåede han at skrive om mange af tilværelsens aspekter på en måde, der også i dag har universel appel.
Hans tilstedeværelse vil blive markeret på facader og i fortov, suppleret af byvandringer og podwalks i Kierkegaards fodspor og til de syv boliger i København, hvor han boede og skrev sine værker.
Søren Kierkegaard digitalt
Det fysiske møde vil blive suppleret med digital formidling via web med podcast og information, der gør Kierkegaard tilgængelig for et bredere publikum.
Organisering
Da der er tale om et relativt lille og ukompliceret projekt - og under hensyn til at holde både interne og eksterne udgifter til administration mv. lave - foreslås et aftalebaseret samarbejde mellem de tre parter. Det indebærer, at der indgås en samarbejdsaftale, hvori bidragene fra de enkelte parter reguleres som beskrevet i forslag til organisationsmodel (bilag 2a og 2b).
Budget
Forslaget indeholder en stor eller en lille model. Den forventede økonomi fremgår af tabel 1. I begge modeller indgår et velkomstområde og facade samt indretning af det bagerste rum. I den store model indgår desuden indretning af 1. salen samt 12 siderum (kaldet køjer) i biblioteket samt 12 formidlingspunkter i byrummet. Den lille model indeholder ikke indretning af 1. salen, ikke byrumsindretning og alene indretning af seks køjer (bilag 1 og 3).
Tabel 1: Forventet økonomi, stor og lille model (2025 p/l)
Ombygning og indretning |
Stor model i t.kr. inkl. moms |
Lille model i t.kr. inkl. moms |
Indretning, design, grafisk design, lys |
9.100 |
4.500 |
Uforudsete udgifter (10%) |
900 |
450 |
Projektledelse inkl. juridisk rådgivning |
200 |
200 |
Total |
10.200 |
5.150 |
Derudover er der udgifter til drift. Københavns Universitet og Det Kongelige Bibliotek bidrager med lokaler og værts- og vagtpersonale. Der skal herudover afsættes midler til aflønning af en projektkoordinator med ansvar for aktiviteter, kommunikation og markedsføring. Anslået samlet årlig udgift 1,15 mio. kr.
Det er forvaltningens forventning, at private fonde, hvis der opnås politisk støtte, vil se positivt på ansøgning om supplerende støtte.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Hvis Kultur- og Fritidsudvalget godkender indstillingen, vil forvaltningen udarbejde et budgetnotat til forhandlingerne om Budget 2026.
Mikkel Boje
/Marius Hansteen