Mødedato: 25.10.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

Tilsyn med Danskuddannelse 1. halvår 2021

Se alle bilag

Resumé

Forvaltningen har ført tilsyn med danskuddannelse i Københavns Kommune i 1. halvår 2021.

Kommunens tilsyn har konstateret, at danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. i Københavns Kommune er blevet gennemført i henhold til lovgivningens rammer og intention.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. At Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen om tilsynet med danskuddannelsen for voksne udlændinge til efterretning.

Problemstilling

Københavns Kommune fører tilsyn med de tre sprogcentre i Københavns Kommune jf. danskuddannelseslovens § 11. stk. 2. De tre sprogcentre, som Københavns Kommune fører tilsyn med er:

  • CBSI Sprogcenter (kommunalt sprogcenter med ydelsesmodtagere som målgruppe),
  • CLAVIS sprog & kompetence (privat sprogcenter med selvforsørgende som målgruppe), og
  • UCplus A/S (privat sprogcenter med selvforsørgende som målgruppe).

Det lovbestemte tilsyn består af tre områder: et økonomisk, et administrativt og et pædagogisk tilsyn. Derudover vedtog Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 26. november 2018 et tilsynskoncept, som tilføjede et risikobaseret tilsyn. Tilsynet består derfor af fire områder.

Løsning

Forvaltningen har kvartalsvist ført tilsyn med danskuddannelse i Københavns Kommune hos de tre sprogcentre i henhold til tilsynskonceptet

Der er udarbejdet en individuel tilsynsrapport for hver af de tre sprogcentre. Tilsynsrapporterne er vedhæftet som bilag til indstillingen.

Tilsynet konstaterer, at sprogcentrene med ramme aftale i Københavns Kommune overholder den gældende danskuddannelseslov samt udbudsbetingelserne. Tilsynet konstaterer endvidere, at aktiviteterne på CBSI Sprogcenter overholder lov om danskuddannelse.

Risikobaseret tilsyn:

Tilsynet konstaterer, at tilgangen af selvforsørgende kursister er i markant fremgang som en konsekvens af bortfaldet af deltagerbetalingen. Tilsynet konstaterer endvidere, at antallet af kursister på CBSI Sprogcenter i det store hele reduceres, som forudsat i Borgerrepræsentationens beslutning af november 2020 omkring etablering af ”jobdansk” for kursister, der er henvist i henhold til lov om aktiv beskæftigelse, hvori moduldansk indgår.

Det er derudover positivt, at en større andel af selvforsørgende kursister vælger at lære dansk på sprogcentre, som Københavns Kommune har rammeaftale med. Tidligere søgte over 30% af kursisterne til udenbys sprogcentre – eksempelvis, Speak eller Vestegnens Sprogcenter - og den andel er nu faldet til under 20%, hvilket er den laveste procentandel nogensinde registreret.

Administrativt tilsyn:

I det administrative tilsyn er der gennemført en stikprøvekontrol af sagsbehandlingen af henvisninger, og der er i 1. halvår 2021 ikke konstateret fejl.

Økonomisk tilsyn:

I det økonomiske tilsyn er det konstateret at CLAVIS og UCplus ligger betydeligt under markedet, når der sammenlignes med priserne for 2021 for andre udbydere i Københavns omegn, hvor taksterne har været konkurrenceudsat inden for de sidste par år samt landet.

Forvaltningen konstaterede endvidere, at takstniveauet for CBSI Sprogcenter fortsat ligger i den dyreste tredjedel og betydeligt over andre leverandører i Københavns Kommune.

Pædagogisk tilsyn:

Tilsynet har i 1. halvår 2021 gennemført to pædagogiske tilsynsbesøg på hver af de tre sprogcentre. Der er blevet observeret undervisning på minimum to hold pr. tilsynsbesøg. Første pædagogiske tilsyn fokuserede på online-undervisning, mens det andet tilsynsbesøg havde fokus på undervisningen generelt og som fysisk undervisning efter ophøret af COVID-19 restriktionerne. Tilsynet konstaterede, at undervisningen lever op til lovgivningens rammer og fagbeskrivelserne.

Opsamling

Som opfølgning på den seneste tids seneste politiske og offentlige debat vedrørende kvaliteten hos kommunens private leverandører, konstaterer tilsynet at der leveres dansk undervisning af meget høj kvalitet.

Kvaliteten for selvforsørgende kursister er set i forhold til, gennemløbshastighed, fravær, beståelsesprocent samt karakter på eller over landsgennemsnittet 2020, jf. den seneste rapport fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration om ”Aktiviteten hos udbydere af danskuddannelse for voksne udlændinge m.fl. 2020”. Der er således intet, der tyder på, at niveauet for dansklæringen hos de selvforsørgende kursister ligger under det acceptable eller at selvforsørgende kursister bliver udsat for et utidigt pres.

Forvaltningens pædagogiske tilsyn, der føres af en underviser fra Københavns Universitet’s uddannelse af undervisere i dansk som andetsprog, konstaterer løbende gode og fuldt ud tilfredsstillende undervisningsforhold i forhold til fagbeskrivelser og pædagogik. Det pædagogiske tilsyn sker altid i dialog med enkelte undervisere og rådgiver desuden om evt. forbedringer, hvis der er mulighed for det.

Forvaltningen bemærker desuden at den seneste tilfredshedsundersøgelse fra maj 2021 blandt UCplus’s kursister viser en tilfredshed på 4,3, hvor 5 er den højest mulige score.  Det betyder, at næsten 90% af kursister giver udtryk for tilfredshed med undervisningens kvalitet og studieordning. Der er således intet, der tyder på, at kursister udsættes for et pres for at lade sig teste hurtigere end nødvendigt eller generelt er utilfredse med kvaliteten af undervisningen.

CLAVIS og UCplus har samtidig i perioden udvidet deres markedsandele betydeligt, hvilket er vanskeligt i en branche, hvor den bedste markedsføring er tidligere kursisters oplevelser og anbefalinger. Ændringer i markedsandele er derfor en indikation for den generelle tilfredshed i det mulige marked.

Forvaltningen har desuden ikke modtaget klager over undervisningen fra hverken CLAVIS eller UCplus. Hvis kursister klager, klager de typisk over forhold i relation til depositumsbetalingen, som er fastsat i lovgivningen og uden for sprogcentrenes bestemmelsesområde.

CLAVIS og UCplus har i forbindelse med den markante stigning i kursisttilgangen øget deres underviserstabe betydeligt, som det også fremgår af tilsynsrapporterne. Det konkrete rekrutteringsarbejde tiltrækker undervisere fra både tidligere leverandører og CBSI sprogcenter. Underviserne er alle ansat i henhold til KL’s LC-overenskomst.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Tilsynets anbefalinger følges op på de kvartalsvise tilsynsmøder med hver af de tre leverandører. Tilsynsrapporten for 2. halvår 2021 forelægges for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i februar 2022.

 

Line Nørbæk / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tog orienteringen til efterretning.
Til top