Resultatrevision af Jobcenter København 2013
Alle landets jobcentre er hvert år forpligtet til at udarbejde en såkaldt resultatrevision. I resultatrevisionen gøres der status over resultaterne for jobcenterets beskæftigelsesindsats i det foregående år, herunder hvordan det er gået med at realisere de mål, der fastsættes af beskæftigelsesministeren.
Indstilling og beslutning
1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender Jobcenter Københavns resultatrevision for indsatsåret 2013.
Problemstilling
Løsning
Resultatrevisionen for indsatsåret 2013 har været til høring i Beskæftigelsesregion Hovedstaden og Sjælland (Beskæftigelsesregionen) og Det Lokale Beskæftigelsesråd (LBR). Både Beskæftigelsesregionen og LBR kvitterer for, at Jobcenter København delvist har indfriet jobcenterets målsætninger for de 4 ministermål (se bilag 2 og bilag 3). Endeligt har Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kommenteret på LBR's høringssvar. Disse kommentarer er vedlagt i bilag 4.
Jobcenter København har opnået følgende resultater:
Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) har ikke kunnet opgøre uddannelsesgraden for unge. I stedet bruges udviklingen i antallet af unge på offentlig forsøgelse som måling for uddannelsesgraden.
Antallet af unge 16-29 årige på offentlig forsørgelse er faldet med 2,5 procent fra december 2011 til december 2013. Dette er næstmest blandt kommunerne i sammenligningsgrundlaget. Jobcenter København har desuden den laveste andel af unge på offentlige forsørgelse blandt sammenlignelige kommuner. Jobcenteret har dog en udfordring ift. unge dagpengemodtagere, hvor bestanden er steget med 14,5 procent i perioden, hvilket i høj grad kan tilskrives Københavns udfordringer med akademiske dimittender.
Beskæftigelsesregionen betegner jobcenterets resultater på området som gode.
Tilgang til førtidspension
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har besluttet, at Jobcenter København ikke skal have et mål for tilgangen til førtidspension, idet udvalget vurderede, at det ville være vanskeligt at fastsætte et mål herfor som følge af førtidspensionsreformen.
Det kan dog oplyses, at Jobcenter København har reduceret tilgangen til førtidspension med 36 procent fra 2011 til 2013. I 2013 var tilgangen til førtidspension på 337 personer. Det er Socialforvaltningen, der tilkender førtidspension i Københavns Kommune.
Beskæftigelsesregionen betegner Københavns resultater på førtidspensionsområdet som gode.
Langtidsledigheden
Jobcenter København har haft et fald på 8,7 procent i antallet af langtidsledige fra december 2011 til december 2013. Antallet af langtidsledige i december 2013 var 7.286, og målet i beskæftigelsesplanen om max. 7.302 langtidsledige er dermed opfyldt. Det skal bemærkes, at dagpengereformen har været medvirkende til, at resultatet er opnået.
I sit høringssvaret anerkender Beskæftigelsesregionen jobcenterets resultat på området.
Virksomhedsindsatsen
Jobcenter Københavns mål i beskæftigelsesplanen for antallet af ledige, som skulle have en løntilskudsplacering i 2013, er ikke blevet opfyldt. Til gengæld er målet i planen om bedre effekt af både offentlige og private løntilskudsstillinger opfyldt.
Kommunens besparelsespotentiale
I forbindelse med resultarevisionen har STAR opgjort kommunens forsørgelsesudgifter til at være ca. kr. 350 mio højere, end kommunens rammevilkår tilsiger (primært ift. kontanthjælp). Dette dækker dog over, at Styrelsen ikke indregner, at Københavns Kommune på andre områder (især permanente ydelser) bruger godt kr. 400 mio mindre, end kommunens rammevilkår tilsiger.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Birgitte Hansen / Kaj Ove Christiansen