Mødedato: 18.02.2019, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Tilsyn med danskuddannelsen 2016-18

Se alle bilag

 

Resume

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har gennemført det lovpligtige tilsyn med danskuddannelse 2016-18, samt indberettet 5 tilsynsrapporter til SIRI.

Tilsynet konstaterede, at danskuddannelse i Københavns Kommune er blevet gennemført i henhold til lovgivningens rammer og intention.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen om tilsynet med danskuddannelse 2016-18 til efterretning.

Problem

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen skal hvert andet år indberette, hvordan tilsynet med danskuddannelse er blevet ført til Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI).

Indberetningen er udarbejdet i henhold til de krav, der fremgår af den skabelon, som SIRI har udmeldt.

Løsning

Indberetningen til SIRI omfattede 5 særskilte indberetninger:

  • Én samlet indberetning for danskuddannelse for 2016-18 for Københavns Sprogcenter, IA Sprog og Studieskolen.

  • Én samlet indberetning for arbejdsmarkedsrettet dansk for 2016-17 for CLAVIS sprog & kompetence, UCplus A/S og Center for Internationalisering og Parallelsproglighed (KU).

  • Én indberetning for CBSI Sprogcenter for 2016-18.

  • Én indberetning for CLAVIS sprog & kompetence for perioden 1. august - 31. december 2018.

  • Én indberetning for UCplus A/S for perioden 1. august - 31. december 2018.

Indberetningerne er vedlagt som bilag til indstillingen.

Forvaltningens overordnede konklusioner er følgende:

  • At danskuddannelse i Københavns Kommune er blevet gennemført i henhold til lovgivningens rammer og intention,

  • At gennemførelsen har været påvirket af løbende ændringer i lovgivningen, en lang udbudsproces med kort tid til mobilisering for nye leverandører på grund af klagesager samt opstart for nye leverandører samtidig med implementering af ny lovgivning,

  • At lovgivning og et øget brug af FVU har bidraget til at halvere antallet af henvisninger fra 2017 til 2018,

  • At tilsynet er blevet ført i en positiv og konstruktiv dialog med leverandører - tidligere som nye.

Endvidere konkluderer forvaltningen, at der i den fortsatte dialog med leverandørerne vil fokuseres på følgende forbedringspunkter:

  • At øge sammenhængen mellem beskæftigelse og danskundervisning,

  • At karaktergennemsnit for prøve i dansk 3 hæves til minimum landsgennemsnittet,

  • At fraværet nedbringes på tværs af de tre danskuddannelser.

Der vil i den fortsatte dialog med leverandørerne blive fokuseret på opfølgningen af ovenstående forbedringspunkter. Dialogen med leverandørerne bliver understøttet i Udviklingsforummet, som var en del af kravsspecifikationen i udbuddet. I Udviklingsforum deltager repræsentanter fra CLAVIS og UCplus samt forvaltningen. Der er møder fire gange om året.

Udviklingsforum har til hensigt at fremme udviklingen af kvalitet i undervisnings- og læringsmiljøer for voksne udlændinge, der modtager danskundervisning.

Tilsynet peger endvidere på, at forvaltningen skal følge op på følgende læringspunkter:

  • behovet for omorganiseringen af det studieadministrative system LUDUS, således at forvaltningen kan få adgang til real-time data,

  • at procedurer og arbejdsgange mellem sprogcenter og YDS genbesøges og opdateres,

  • at der udvikles arbejdsgange for anvendelsen af LUDUS, således at der i højere grad sikres et ensartet datagrundlag på tværs af sprogcentrene.

Rapporteringer til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om tilsyn med danskuddannelse vil fremadrettet blive præsenteret i henhold til det tilsynskoncept, Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede den 26. november 2018.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen udsender på baggrund af tilsynsrapporterne handlingsplaner til de nuværende leverandører, som der løbende følges op på.

Den næste tilsynsrapport om danskuddannelse fremlægges på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 30. september 2019. Her vil det nye tilsynskoncept, som blev vedtaget på Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 26. november 2018, blive udfoldet.

Endelig afventer Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen en tilbagemelding fra SIRI til indberetningen af tilsyn med danskuddannelse 2016-18.

 

Jeppe Bøgh Andersen / Tanja Franck

Beslutning

 

Indstillingen blev taget til efterretning.

 

Enhedslisten fremsatte følgende protokolbemærkning, som Alternativet tilsluttede sig:

”Enhedslisten og Alternativet er bekymrede over tilsynsrapporten vedrørende UC plus, da det fremstår, som at der er alvorlige problemer med kvaliteten af undervisningen. Det gælder det forhold, at de fysiske forhold ikke fremmer ordentlig indlæring, at fraværet er meget højt på 53%, at 40% af underviserne er ansat på dispensation uden kvalifikationer inden for DAV - og yderligere 30% først efter ansættelsen er i gang med uddannelse inden for DAV.”

Til top