Mødedato: 16.04.2018, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Medlemsforslag om drøftelse af Københavns Kommunes brug af udbud til danskundervisning

Se alle bilag

Medlemsforslag

Jf. udvalgets forretningsordens § 6 Stk.2 ønsker Alternativet at forløbet omkring udbud til danskundervisning drøftes på mødet d. 16.04.2018.  

Det foreslås,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter kommunens brug af udbud til danskundervisning ud fra de punkter, der er nævnt under motiveringen.

  2. at drøftelsen i udvalget finder sted umiddelbart efter vedtagelsen af dette medlemsforslag.

(Stillet af Alternativet)

Motivering

Siden udvalgsmødet d. 19. februar 2018, hvori udbudsvinderne, skolerne Clavis og UCplus, blev godkendt af Beskæftigelse- og Integrationsudvalget, er der kommet oplysninger, som viser, at udbudskriterier på vægtning af henholdsvis 70 % pris og 30 % kvalitet ikke har været overholdt, jf. bilag 1. Notatet er tilsendt udvalget d. 19. marts fra AI sprogskolens forstander Jørgen Jespersen med information om, at der er indgivet en klage til Klagenævnet for Udbud over afgørelsen i udbuddet af Danskuddannelse til voksne selvforsørgende udlændinge.

Klagesagen over udbudskriterierne behandles på nuværende tidspunkt af Klagenævnet for Udbud - men Alternativet mener, at udvalget allerede på nuværende tidspunkt bør diskutere, hvorvidt udbudskriterierne er blevet overholdt. 

Endvidere er man i Alternativet bekymret for de efterfølgende sociale og økonomiske konsekvenser på baggrund af udbuddet, som ikke er blevet tilstrækkeligt belyst af forvaltningen, herunder; 269 lærere som står til at miste deres arbejde og social dumping-lignende forhold, som går imod Københavns Kommunes vedtagne politik omkring social dumping, se bilag 1. Samt en vurdering af, hvorvidt kursister vil droppe danskundervisning, og hvilke konsekvenser det kan have for deres tilknytning til arbejdsmarkedet og deres generelle integration.

Derfor vil Alternativet gerne drøfte følgende punkter:

  • Udformningen af udbudskriterierne - de politiske såvel som de reelle kriterier.

  • En potentiel ny udbudsrunde (Se bilag 3).

  • Forvaltningspraksis for at videreformidle nødvendig information til udvalget.

  • Muligheden for en yderligere opfølgning og kontrol med de skoler, som vandt det eksisterende udbud.

Beslutning

Medlemsforslaget blev drøftet.

Enhedslisten afgav følgende protokolbemærkning:
”Enhedslisten ønsker at, man undersøger mulighederne for at indgå en ændringsanmodning med de valgte leverandører med udgangspunkt i de problemer og bekymringer der er i forhold til kvalitet.”

SF afgav følgende protokolbemærkning, som Enhedslisten, De Radikale og Alternativet tilsluttede sig:
”SF, Enhedslisten, De Radikale og Alternativet efterlyser, at kommunikationen til udvalgsmedlemmerne havde været til at forstå for almindelige politikere og de konkrete handlemuligheder under forløbet. Derudover kritiserer partierne, at der d. 19. februar ikke blev forelagt en mulighed for at indkalde parterne til forhandling.”

Til top