Mødedato: 03.06.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Erfaringer med "Løft af de lediges digitale kompetencer"

Se alle bilag

Resumé

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 18. maj 2020 Strategi for ”Løft af lediges digitale kompetencer”. Som en del af budget 2021 blev der afsat 2,7 mio. kr. årligt i 2021-2024 til at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen kunne arbejde med at styrke ledige københavneres digitale kompetencer. Forvaltningen har bl.a. siden 2021 gennemført en række pilotprojekter om ”Løft af lediges digitale kompetencer” (LØFT). Med indstillingen orienteres Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om erfaringerne med LØFT og skal efterfølgende drøfte, hvordan indsatsen kan videreføres og skaleres.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager erfaringer fra ”Løft af de lediges digitale kompetencer” (LØFT) til efterretning.
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter niveauet for en fortsat indsats.

Problemstilling

Sagen redegør for forvaltningens erfaringer med de pilotprojekter, som er gennemført i perioden 2021-2024 i tilknytning til strategien for ”Løft af lediges digitale kompetencer” fra 2020. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal drøfte, hvordan disse erfaringer fremadrettet kan indgå i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens arbejde, herunder indhold i budgetnotat, som er bestilt af udvalget på videreførelse af indsatsen.

Virksomhederne mangler i stigende grad medarbejdere med de rette digitale kompetencer. Ifølge det Digitale Kompetencebarometer mangler 310.000 danske medarbejdere digitale kompetencer (Digital Dogme, 2022). Forvaltningen vurderer, at en fokuseret indsats for at understøtte øget opkvalificering af lediges digitale kompetencer, bør være en central del af den daglige beskæftigelsesindsats i Jobcenter København.

Løsning

Strategi for LØFT af lediges digitale kompetencer

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 18. maj 2020 ”Strategi for løft af lediges digitale kompetencer” (Se bilag 3). Strategien fokuserer dels på at hjælpe ledige københavnere til at opnå basale digitale færdigheder (spor 1) og dels på at få flere ledige i arbejde gennem specialiseret digital opkvalificering (spor 2).

Strategien blev udarbejdet med afsæt i en ekspertgruppes anbefalinger til forvaltningen om, hvordan vi kan klæde kommunens ledige på med digitale kompetencer. En af anbefalingerne var, at Jobcentret skal igangsætte pilotprojekter i samarbejde med virksomheder og andre aktører.

I det følgende gennemgås de mest centrale erfaringer med de to spor i perioden 2021-2024. Der henvises desuden til bilag 1 for en kort beskrivelse af de 19 projekter (Spor 2), der er igangsat i projektperioden.

Spor 1: Basale digitale kompetencer

For nogle borgere er det nødvendigt først at etablere et basisfundament af digitale færdigheder, før der kan arbejdes med mere jobrettede kompetencer. Derfor har forvaltningen - i perioden 2020-2021 - haft to digitale værksteder på hhv. Gammel Køge Landevej (GKL) for de jobparate ledige og på Lærkevej (JKI) primært for aktivitetsparate ledige over 30 år.

I værkstederne har de ledige fået hjælp til at blive mere digitalt selvhjulpne. Værkstederne har været bemandet med eMentorer, der har hjulpet med fx at logge på Jobnet, at oprette et Jobnet-cv, at håndtere pdf-filer, hjælp til digital jobsøgning og navigation på offentlige hjemmesider. Desuden har eMentorerne afholdt workshops og webinarer om digital jobsøgning, Jobnet, datasikkerhed, sociale medier og den digitale jobsamtale.

For de aktivitetsparate ledige har værkstederne i høj grad inddraget borgernes personlige jobrådgivere. eMentorerne har undervist jobrådgiverne i en vifte af digitale færdigheder, som rådgiveren kan videregive til den ledige. Desuden har eMentorerne afholdt workshops/webinarer for borgerne sammen med deres rådgivere. Der er ikke gennemført egentlige effektmålinger af værkstederne, men det er Jobcentrets oplevelse, at støtten til de udsatte ledige er et nødvendigt første skridt ift. at kunne begå sig på et stadigt mere digitalt arbejdsmarked.

Bevillingen til værkstederne bortfaldt ved udgangen af 2021. Men forvaltningen hjælper fortsat borgere i centerindgangen på Gammel Køge Landevej med digital vejledning når borgere søger denne hjælp.

Spor 2: Pilotprojekter med opkvalificering af lediges digitale kompetencer

Med budget 2021 blev der afsat 2,7 mio. kr. årligt i 2021-2024 til at gennemføre pilotprojekter, der har til formål at teste, hvordan man bedst kan opkvalificere kommunens ledige til at imødekomme arbejdsmarkedets behov for digitale kompetencer.  Pilotprojekterne drives af to projektledere, som tovholder den løbende udvikling og drift af projekterne i samarbejde med relevante virksomheder, organisationer, virksomhedskonsulenter i Københavns Erhvervshus og Jobcentrets medarbejdere.

I løbet af projektperioden er der indtil nu igangsat 19 pilotprojekter med i alt ca. 350 borgere. Målgrupperne varierer i hvert projekt og omfatter både jobparate og aktivitetsparate ledige. De digitale kompetencer, som opkvalificeres, målrettes i overensstemmelse med virksomhedernes aktuelle behov. Samlet set har resultaterne af opkvalificeringsforløbene ift. beskæftigelse været, at 18% af de ledige var kommet i fuldtidsarbejde to måneder efter afsluttet forløb. Der gemmer sig imidlertid store forskelle mellem forløbene. For nogle forløb (særligt for de aktivitetsparate) var formålet ikke nødvendigvis fuldtidsjob, men snarere småjob eller en positiv progression. Andre forløb var mere målrettet beskæftigelse. Her var de mest virksomme forløb fx opkvalificering i datasikkerhed og GDPR, hvor 41% af deltagerne to måneder efter var i fuldtidsbeskæftigelse.  Et andet positivt eksempel var et forløb med opkvalificering i hotelbookingsystemer, hvor 31% efterfølgende kom i fuldtidsbeskæftigelse (se bilag 1).

Formålet med pilotforsøgene har været at opnå erfaring med, hvad der virker og ikke virker ift. bestemte målgrupper, metoder og organisering af arbejdet. Der er afprøvet en bred vifte af opkvalificering af digitale kompetencer fra de mest basale til de IT faglige tunge områder.

Sammenfatning af centrale erfaringer fra LØFT

Baseret på erfaringerne med digitale værksteder og pilotprojekterne fremhæver forvaltningen følgende centrale erfaringer/konklusioner:

a. Opkvalificering som vejen til beskæftigelse

Opkvalificeringsforløbene for de jobparate har hyppigst ført til ordinær beskæftigelse. Her har forløb, der retter sig mod konkrete jobfunktioner (fx digital koordinator, hotelreceptionist og vagtplanlægger) eller digitale løsninger (fx CRS systemer, Minecraft Education Edition og Excel), vist sig særligt effektive. Desuden er det nyttigt, når opkvalificeringen sker i kombination med en virksomhedspraktik eller tæt samarbejde med den virksomhed eller branche, som efterspørger en bestemt digital kompetence. Forvaltningen har gode erfaringer med ’Match on Demand’ i tilknytning til opkvalificeringsforløb, hvor der hurtigt og digitalt kan afholdes jobsamtaler/møder mellem kandidaten og en mulig arbejdsgiver. Den digitale samtale kan have et mere uformelt setup og den enkelte ledige kan fleksibelt deltage i flere samtaler på kort tid.

b. Digitale færdigheder som fundament for at begå sig som borger

Visse forløb og initiativer har vist sig særligt relevante for de borgere, som har andre udfordringer end ledighed. I en stadigt mere digital verden, kan man nemt blive afkoblet fra arbejdslivet og civilsamfundet, hvis man ikke mestrer basale digitale færdigheder. For de udsatte ledige, som mangler disse færdigheder kan der være tale om et kvantespring ift. at kunne begå sig og føle sig som borger i digitalt samfund.

Erfaringerne viser også, at opkvalificering af basale digitale kompetencer bør ske i en, for borgeren, meningsfuld kontekst (fx i tilknytning til en konkret jobfunktion eller med afsæt i en aktuel udfordring den ledige måtte have). Hertil kommer, at opkvalificering i den digitale løsning ikke nødvendigvis kan stå alene. Indsatsen skal ofte være 1:1 med borgers jobkonsulent og båret af personlige relationer, fx som i de digitale værksteder.

c. Arbejdsmarkedets efterspørgsel efter digitale kompetencer ændrer sig

Virksomhedernes behov for digitale kompetencer ændrer sig løbende og virksomhederne er ofte selv søgende ift. hvad et digitalt mindset egentlig indebærer. Det er ikke sikkert, at de opkvalificeringsforløb, der giver den største effekt i dag, vil være de mest succesfulde over de kommende år. Derfor skal den digitale opkvalificeringsindsats løbende tilpasses til de skiftende behov samt bestå af en vedvarende understøttelse af jobkonsulenternes beslutningsgrundlag i forhold til at tilbyde de mest egnede opkvalificeringsforløb.  

d. Det kræver særligt fokus at indarbejde digital opkvalificering ind i den daglige jobcenterdrift

Erfaringerne med pilotprojekterne med digital opkvalificering har understreget vigtigheden af at have det enkelte jobcenters konsulenter med i hele processen. De projekter med bedst effekt har været udviklet i samarbejde med både virksomhederne og jobcentret og med blik for erhvervslivets efterspørgsel efter konkrete digitale kompetencer, såvel som de lediges kompetencer og ønsker i det enkelte jobcenter eller den enkelte afdeling.

Samtidig har det vist sig gavnligt, men ressourcekrævende at opretholde et vedvarende fokus på at klæde de enkelte jobkonsulenter på til at kende virksomhedernes skiftende efterspørgsel efter digitale kompetencer. Endelig har det ift. digital opkvalificering ofte vist sig nødvendigt at udvikle helt nye opkvalificeringsforløb, som er tilpasset den enkelte virksomhed eller den enkelte jobfunktion. 

Forlængelse og skalering af indsatsen

Forvaltningen vurderer, at indsatsen bør forlænges og samtidig gå fra at være afprøvning af pilotforsøg med digital opkvalificering til at blive en central og stadigt mere integreret del af forvaltningens øvrige opkvalificeringsindsats for ledige. Bevillingen foreslås videreført ved afsættelse af midler til projektledelse, som skal sikre:

a) drift og opsamling på erfaringer med konkrete digitale opkvalificeringsforløb,

b) opsøgende dialog med arbejdsmarkedet ift. at afdække nye digitale opkvalificeringsbehov blandt virksomhederne og opdyrke nye metoder og samarbejdsformer og

c) integration af digital opkvalificering i forvaltningens øvrige opkvalificeringsindsats gennem udfyldelse af en ambassadørrolle og bindeled til de relevante centre og afdelinger i Jobcenter København. Formålet er at opkvalificering af lediges digitale kompetencer bliver indarbejdet som en central og sammenhængende del af Jobcentrets øvrige opkvalificeringsindsats.

Der foreslås desuden indsatsmidler til udvikling og etablering af konkrete digitale opkvalificeringsforløb, som målrettes både jobparate såvel som aktivitetsparate ledige. De forløb, som har virket bedst hidtil kan skaleres og forankres systematisk i Jobcenter København. Desuden kan der løbende udvikles nye forløb målrettet de skiftende behov på arbejdsmarkedet. Endelig kan der ske en målrettet indsats overfor de borgere, der mangler helt basale digitale kompetencer som et skridt på vejen til øget livsmestring og en tættere kobling til arbejdsmarkedet.

Forvaltningen foreslår, at der kan vælges mellem nedenstående tre modeller for videreførelse af indsatsen, som herefter kan indgå i budgetnotatet frem mod budgetforhandlingerne for 2025:

  1. I en minimumsmodel kan indsatsen videreføres med en samlet bevilling på 2,4 mio. kr. årligt, der omfatter 0,8 mio. kr. i servicemidler til én projektleder samt 1,6 mio. kr. i indsatsmidler til udvikling og gennemførelse af opkvalificeringsforløbene.
  2. I en skaleret model med en samlet bevilling på 4,0 mio. kr. årligt kan der allokeres tre medarbejderårsværk til indsatsen. 1 overordnet projektleder og 2 tovholdere, som hver varetager ambassadørrollen på to af forvaltningens 4 jobcentre. Tovholderne skal understøtte at opdateret viden om virksomhedernes efterspørgsel efter digitale kompetencer tilgår jobkonsulenterne, og at der i dialog med de enkelte centre tilrettelægges relevante digitale opkvalificeringsforløb tilpasset centrenes ledige borgere, herunder også udsatte borgere der har brug for basale digitale kompetencer. Bevillingen omfatter 2,4 mio.kr. i service til 3 medarbejderårsværk samt 1,6 mio. kr. i indsatsmidler til udvikling og gennemførelse af opkvalificeringsforløbene.
  3. I den mest omfattende model afsættes en samlet bevilling på 4,8 mio. kr. årligt, hvor der afsættes fire medarbejderårsværk til indsatsen, svarende til en projektleder på hvert af forvaltningens fire jobcentre. Projektlederne skal i tæt samarbejde med eget jobcenter understøtte en ambitiøs og konsekvent brug af digital opkvalificering målrettet det enkelte centers ledige og virksomhedernes aktuelle behov for digital opkvalificering. I denne model er der afsat ressourcer til at arbejde særligt målrettet med de udsatte lediges basale digitale kompetencer. Bevillingen omfatter 3,2 mio.kr. i service til 4 medarbejderårsværk samt 1,6 mio. kr. i indsatsmidler til udvikling og gennemførelse af opkvalificeringsforløbene.

Forvaltningen anbefaler model 3 med henblik på at få digital opkvalificering grundigt indarbejdet i alle jobcentre og for alle målgrupper, som en del af den almindelige opkvalificeringsindsats såvel som i jobkonsulenterne samtaler med borgerne som led i deres kontaktforløb.

Økonomi

Den nuværende bevilling til ”Løft af lediges digitale kompetencer (pilotprojekter) udgøres af en samlet bevilling på 2,7 mio. kr. årligt i 2021-2024. 1,2 mio. kr. af midlerne er service og anvendes til to projektledere. De resterende 1,5 mio. kr. er indsatsmidler, der anvendes til afvikling af pilotforsøgene med opkvalificering.

Bevillingen udløber med udgangen af 2024, hvorefter der vil skulle findes finansiering til en videreførelse af indsatsen. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har den 15. april 2024 bedt forvaltningen udarbejde forslag til budgetnotat om videreførelse af indsatsen. Forvaltningen har ovenfor fremsat tre modeller for videreførelse og forankring af indsatsen på en samlet årlig bevilling på 1) 2,4 mio. kr., 2) 4,0 mio. kr. eller 3) 4,8 mio. kr. (p/l 2024).  Heraf udgør 1,6 mio. kr. årligt af indsatsmidler i hver af de foreslåede modeller.

Politisk handlerum

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan komme med input til de foreslåede modeller for videreførelse af indsatsen, herunder hvordan de virksomme elementer kan skaleres og implementeres i forvaltningens beskæftigelsesindsats. Forvaltningen vil inddrage udvalgets eventuelle input i det budgetforslag, som udarbejdes til de kommende budgetforhandlinger for 2025 om videreførelse af indsatsen.

Videre proces

LØFT pilotprojekterne kører videre i resten af 2024, hvorefter bevillingen udløber. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har besluttet at fremsætte budgetforslag om forlængelse af indsatsen, der ligeledes med fordel kan indgå som et element i forvaltningens kommende digitaliseringsstrategi.

 

 

Henrik Lund/ Marianne Becker Andersen

 

Beslutning

Sagens første at-punkt blev taget til efterretning.

Sagens andet at-punkt blev drøftet, og udvalget besluttede, at der skal udarbejdes et budgetnotat med to modeller (model 2 og 3).

Til top