Tidligt tværfagligt samarbejde og udvikling af nye tilbudsformer - FÆLLESINDSTILLING SOF, BUF
Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen vil udvikle flere inkluderende tilbud tættere på almenområdet til børn med behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats, der kan profitere af det, så tilbudsviften afspejler børnenes forskellige behov. Udviklingen af tilbudsviften og tidligere tværfagligt samarbejde tager afsæt i Socialforvaltningens spareforslag i budgetaftale 2012 og i Børne- og Ungdomsforvaltningens Tidlig indsats og Inklusionspakke. For at sikre kvaliteten i de inkluderende tilbud på skolerne og den tidlige og forebyggende indsats i et tæt samarbejde mellem de to forvaltninger, foreslås etablering af aftaleforum på alle skoler fra skoleåret 2012/13.
Indstilling og beslutning
Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget at det godkendes,
Problemstilling
I de senere år har antallet af børn og unge i dagbehandling været stigende, uden at det nødvendigvis er det helt optimale tilbud til alle de børn og unge der får det. For at sikre, at børnene får det tilbud, som passer bedst til deres behov, ønsker forvaltningerne at etablere alternativer til dagbehandling til børn med behov for en samlet social- og undervisningsmæssig indsats. Det ligger i tråd med Socialudvalgets pejlemærker og budgetaftale 2012 om fastholdelse af udsatte børn i det almene skolesystem, hvor fokus er på, at udsatte børn og unge i videst muligt omfang skal fastholdes i de almene skoletilbud. Ligeledes indgår det i Børne- og Ungdomsforvaltningens Tidlig indsats og Inklusionspakke, som blev vedtaget i Børne- og Ungdomsudvalget d. 7. dec. 2011, hvor der blandt andet er fokus på udvikling af tidligt tværfagligt samarbejde og fleksible tilbud som alternativ til dagbehandling til de børn, der med den rette støtte kan forblive i almenområdet.
Børn, der modtager dagbehandlingstilbud, er karakteriseret ved at have væsentlige vanskeligheder både undervisningsmæssigt og socialt.Indsatsen for børnene tilrettelægges i spændingsfeltet mellem forskellige lovgivninger, hvor kommunen skal finde de rette tilbud, der imødegår både de undervisningsmæssige, sociale og adfærdsmæssige behov. For at kunne levere en helhedsorienteret indsats for børnene og deres forældre er der brug for at udvikle og grunlæggende ændre smarbejdet mellem forvaltningerne, så der altid bliver leveret den bedste indsats til det enkelte barn uanset forvaltningsgrænser. For at sikre kvaliteten i de inkluderende tilbud og for at alle børn bliver inkluderet i de rigtige tilbud, er der også brug for en tidlig koordineret indsats over for børn og unge med behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats.
Løsning
Forvaltningerne ønsker at udvikle området i respekt for det enkelte barns tarv. Det primære fokus er, at alle børn og forældre skal opleve en høj kvalitet både fagligt og socialt, samt at barnet og familien oplever det som én samlet meningsfuld indsats.
For at imødekomme dette anbefaler Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen at etablere et tidligt, forpligtende og tættere koordineret samarbejde omkring de børn, som på kortere eller længere sigt har behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats. Samtidig anbefaler forvaltningerne at iværksætte alternative tilbud til dagbehandling tættere på almenområdet, for i højere grad end i dag at kunne tilbyde en indsats, der passer til barnets individuelle behov for trivsel og udvikling. Det indebærer, at nogle af de børn der før ville modtage dagbehandling, i stedet modtager et andet tilbud tættere på almenområdet, der passer bedre til deres behov. Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningens løsning består af to indsatser:
- Etablering af et lokalt forankret, forpligtende samarbejde mellem de to forvaltninger i form af aftaleforum
- Etablering af fire nye tilbudsformer
Aftaleforum
Aftaleforum skal etableres omkring børn med adfærdsmæssige og sociale problemer, som vurderes at have behov for en samlet social og undervisningsmæssig indsats. På aftaleforummet deltager barnets forældre, fritidstilbud, skolens ressourcecenter, herunder skolepsykolog og børnefamilieenheden. Formålet er at etablere et forpligtende samarbejde mellem det rådgivende arbejde i skolernes ressourcecentre og myndighedsarbejdet i Socialforvaltningens børnefamilieenheder. Skolesocialrådgiveren indkalder til det første møde i aftaleforummet, og på det første møde laves en plan mellem forvaltningerne og forældrene, som skal være fundamentet for den efterfølgende udredning og indsats for barnet.
Hvis det vurderes, at de indsatser der kan iværksættes på skolen og i familien indenfor de givne rammer ikke er tilstrækkelige, skal skolens ressourcecenter og børnefamilieenheden samarbejde tæt om at udrede barnets vanskeligheder og lægge en plan for indsatsen omkring barnet. Aftaleforummet vil herefter løbende mødes, når indsatsen tilrettelægges som et fleksibelt tilbud eller dagbehandling, både i forbindelse med planlægning af indsatsen, men også når der skal følges op på om indsatsens mål bliver nået, se nærmere beskrivelse af aftaleforum i bilag 6.
Nye tilbudsformer
De nye tilbudsformer er målrettet børn, hvor det på baggrund af den børnefaglige undersøgelse samt den Pædagogisk Psykologisk Vurdering (PPV) vurderes, at de har behov for en samlet social- og undervisningsmæssig indsats. Børnene vil være i målgruppen for dagbehandling, men vurderes at kunne profitere af mindre indgribende fleksible tilbud tættere på almenområdet. Målgruppen er normalt begavede børn og unge, men med adfærds-, kontakt-, og trivselsproblemer, evt. kombineret med lettere funktionsnedsættelser.
I alle tilbuddene står Socialforvaltningen for den sociale indsats ift. børnene og familien, mens Børne- og Ungdomsforvaltningen står for undervisningsdelen, herunder specialundervisning.
Flekstilbud i almenskolen - ”skole-flex”
Når barnet har behov for en særlig indsats undervisningsmæssigt og socialt svarende til indsatsen i dagbehandling og barnet kan profitere af et tilbud i almenskolen, kan almenskolen få penge til selv at lave en indsats på skolen, kombineret og koordineret med indsatsen i fritidstilbuddet og en indsats fra Socialforvaltningens børnefamilieenheder, se bilag 2.
Skoleopdateringsforløb
Forløbet er en kombination af et skoleopdaterings- og personligt udviklings forløb, hvor målet er, at eleverne skal forblive inkluderet i deres almenskole, samtidig med, at der arbejdes med deres sociale og faglige problemstillinger uden for almenskolen, se bilag 3.
Skole-loop
Skoleloopet er et målrettet og intensivt forløb, hvor der systematisk arbejdes med evidensbaserede metoder med fokus på adfærd og indlæring. I samme periode indgår familien i et behandlingsforløb, og der samarbejdes med hjemskolen i hele forløbet, se bilag 4.
Udslusning fra dagbehandlingsforløb
Der arbejdes med tilbageslusning fra dagbehandlingsforløb, med et løbende samarbejde med hjemskolen med henblik på en succesfuld tilbageslusning til hjemskolen, En privat leverandør har henvendt sig, men der kan også være tale om andre leverandører, se bilag 5.
De nye tilbudsformer vil blive beskrevet i Styrelsesvedtægten for Folkeskolens bilag 6 om støtteforanstaltninger, specialpædagogisk bistand og specialundervisning. Efter folkeskoleloven skal beslutninger om specialtilbud forelægges for Borgerrepræsentationen på et møde. Børne- og Ungdomsforvaltningen har imidlertid som led i udfordringsretten (BR 10.3.2011, 2010-162912) fået tilladelse fra Ministeriet for Børn og Undervisning til ikke at forelægge mindre ændringer, som vedrører meget få børn, for Borgerrepræsentationen, men alene for Børne- og Ungdomsudvalget for hurtigere at kunne iværksætte ændringer.
Økonomi
Bilag 7 giver et overblik over udviklingen i antallet af børn i henholdsvis dagbehandling og de forskellige alternative tilbud.
Besparelsen for Børne- og Ungdomsforvaltningen indgår i finansieringen af Tidlig indsats og inklusionspakken. De økonomiske konsekvenser for Socialforvaltningen følger spareforslaget S103 i budget 2012.
Videre proces
Det udvidede tværfaglige samarbejde i form af aftaleforum implementeres fra skoleåret 2012/13 på alle skoler. Det første år er et implementeringsår, hvor der gradvist etableres et samarbejdsfora efterhånden som der er børn, der har behov for det. Forsøg med de nye fleksible tilbud vil blive iværksat fra skoleåret 2012/13. Implementeringen af de nye tilbudsformer Skoleloop samt Skoleopdateringsforløb vil som udgangspunkt være afgrænset til udvalgte områder som pilotprojekt. Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen vil lave en implementeringsplan, der indbefatter information og dialog med alle områdeledelser i de to forvaltninger, skoleledelser samt børnefamilieenhedernes familiehuse. Erfaringerne fra indsatserne vil indgå i afrapporteringerne i Implementeringsprogrammet for effektive samarbejdsflader. Der vil ske en regulering af de vejledende måltal og indsatsen i de fleksible tilbud, hvis det vurderes nødvendigt.
Beslutning
For stemte 9 medlemmer: A, B, C, F, O og Ø.
Imod stemte ingen.
Ét medlem undlod at stemme: V.