Mødedato: 24.10.2019, kl. 18:30
Mødested: Mødesalen i Kvarterhuset, Jemtelandgade 3

Offentlig høring: Forslag til Københavns Kommuneplan 2019

Se alle bilag

Indstilling

Formanden for Amager Øst Lokaludvalg indstiller,

1. at lokaludvalget drøfter forslag til Kommuneplan 2019 og vedtager høringssvar.

Problemstilling

Københavns Kommune har den 27. august 2019 sendt forslag til Kommuneplan 2019 i offentlig høring.

En kommuneplan er en sammenfattende plan, som konkretiserer Borgerrepræsentationens mål for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen. Planen skal gælde for en periode på 12 år ud i fremtiden, men vil typisk blive fornyet hvert fjerde år, én gang i en valgperiode. Regler fastsat i kommuneplanen er, i modsætning til bestemmelser i en lokalplan, ikke direkte retligt bindende for borgerne, men nye lokalplaner må ikke være i strid med kommuneplanen. Kommuneplanen skal, i henhold til planlovens § 11, indeholde:

1. En hovedstruktur, som angiver de overordnede mål for udviklingen og arealanvendelsen i kommunen,

2. Retningslinjer for arealanvendelsen i kommunen,

3. Rammer for lokalplanernes indhold for de enkelte dele af kommunen

Københavns Kommuneplanforslag består af:

1. Den politiske hovedstruktur, som er beskrevet i en selvstændig publikation på 88 sider.

2. Den digitale kommuneplan, som er tilgængelig via hjemmesiden kp19.kk.dk. Den digitale kommuneplan består af vision, retningslinjer, generelle rammer, specifikke rammer, oversigt over kommuneplantillæg i perioden og en kortportal.

Derudover er det blevet besluttet at udarbejde en miljøvurdering af kommuneplanforslaget. Miljøvurderingen er i høring sammen med forslaget til kommuneplanen.

Den politiske hovedstruktur

Den politiske hovedstruktur indeholder den overordnede vision og målsætninger for Købehavns udvikling og tager udgangspunkt i Kommuneplanstrategien "En verdensby med ansvar" som blev endelig vedtaget i februar 2019. Den politiske hovedstruktur indeholder endvidere en beskrivelse af byens udvikling, en samlet boligpolitik og afsnit der beskriver Københavns 12 bydele, herunder Amager Øst (s. 52-53).

Visionen

Visionen på den digitale kommuneplan er en gengivelse af den vision, der beskrives i den politiske hovedstruktur.

Retningslinjer

Den digitale kommuneplan indeholder retningslinjer for arealanvendelsen i kommunen. I den digitale kommuneplan er der opstillet følgende overordnede emner: Overordnet byudvikling, boliger og byliv, erhverv, trafik, energi og miljø og rekreation og natur. Under hvert emne er en række underemner, hvoraf de konkrete retningslinjer fremgår.

Generelle rammer

Den digitale kommuneplan indeholder generelle rammebestemmelser om følgende emner: Boliger, detailhandel, parkering, støj, friarealer, særlige bebyggelsesforhold og klimatilpasning. Rammebestemmelserne skal følges i lokalplanlægningen.

Specifikke rammer

Den digitale kommuneplan indeholder et kort hvor hele kommunen er geografisk inddelt i specifikke rammeområder. Københavns Kommune benytter følgende områdebeskrivelser til kategorisering af rammeområderne: Boliger (B), boliger og serviceerhverv (C), serviceerhverv (S), blandet erhverv (E), industri (J), havneformål (H), tekniske anlæg (T), institutioner og fritidsområder (O) og husbåde (V). Til hvert kategori er knyttet en række bestemmelser. Derudover benyttes stjerne-tegnet(*) til at knytte særlige bemærkninger til et rammeområde. Bestemmelserne i de specifikke rammeområder skal følges i lokalplanlægningen.

Specifikke rammer i Amager Øst, som foreslås ændret med forslag til Kommuneplan 2019 er anvist på bilaget oversigt over rammeændringer.

Kommuneplantillæg

Den digitale kommuneplan vil blive opdateret med en liste over eventuelle fremtidige kommuneplantillæg. Kommuneplantillæg bruges, hvis der er opstår behov for at revidere kommuneplanen i perioden imellem, at kommuneplanen revideres i sin helhed.

Kortportal

Kortportalen indeholder de kort der er indarbejdet i den digitale kommuneplan, herunder bl.a. rammeområder, udpegning af bevaringsværdig bebyggelse, detailhandelstruktur m.v.

Miljøvurdering

I forbindelse med udarbejdelsen af forslaget til Kommuneplan 2019 er der truffet beslutning om at udarbejde en miljøvurdering. Miljøvurderingen bearbejder primært ændringer i rækkefølgeplanlægningen. Miljøvurderingen er i høring sammen med forslaget til Kommuneplan 2019.

Løsning

Lokaludvalgets arbejdsgruppe Planlægning, Erhverv og Trafik har behandlet kommuneplanforslaget på arbejdsgruppemøder i september og oktober 2019 og har udarbejdet et udkast til høringssvar.

Som baggrund for udkastet til høringssvar har lokaludvalget afholdt borgerinddragelse i forbindelse med den offentlige høring. Lokaludvalget har afholdt en paneldebat, hvor fem politikere fra borgerrepræsentationen debatterede kommuneplanen og byudvikling i Amager Øst samt svarede på spørgsmål fra de fremmødte borgere. Derudover har lokaludvalget været i dialog med borgerne om kommuneplanen i forbindelse med afholdelsen af Frivillig Fredag på Amagerbro Torv.

Høringssvaret tager udgangspunkt i lokaludvalgets høringssvar til den interne høring over forslag til Kommuneplan 2019, som blev behandlet på lokaludvalgsmøde i april 2019. Høringssvaret er opdateret i henhold til den hvidbog forvaltningen udarbejdede efter afslutningen af den interne høring.

Høringsvaret er opdateret i forhold til de ændringer der er lavet i forslaget til Kommuneplan 2019 efter den interne høring, herunder særligt forslaget om at ændre en del af Prøvestenen Syd fra O-område til E-område.

Pointer fra Visioner for Nordøstamager, som lokaludvalget vedtog på lokaludvalgsmøde i september 2019 er desuden indarbejdet i høringssvarret.

Et flertal i arbejdsgruppen for Planlægning, Erhverv og Trafik indstiller, at høringssvaret vedtages.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Hvis høringssvar vedtages fremsendes dette til Økonomiforvaltningen hurtigst muligt efter lokaludvalgsmødet. Høringsfristen er fastsat til den 22. oktober 2019, men lokaludvalget har fået fristforlængelse til den 25. oktober 2019 mod at fremsende et foreløbigt og betinget høringssvar inden høringsfristen den 22. oktober 2019.

Beslutning

Ændringsforslag til Høringssvarets Bilag 2.

Rikke Lauritsen fremlagde ændringsforslag fra Rune Solvang til Bilag 2. Der var enighed om ikke at vedtage ændringsforslaget.

I stedet blev der stillet forslag om at tilføje "bevaringsværdige bygninger" i linje 96. Forslaget blev vedtaget uden afstemning.

Der blev stillet forslag om at linje 98-99 udgår, da det ikke er den kommunale hjemmepleje der har til huse i bygningen men et privat firma. Forslaget blev vedtaget uden afstemning.

Ændringsforslag fra Bente Lildballe til Høringssvarets bilag 1.

Lokaludvalget stemte om, hvorvidt Forslag 1 vedr. et nyt afsnit om befolkningsudvikling skal indsættes i linje 149.

Imod stemte: Keith Gray

For stemte: Frank Lambert, Bo Jensen, Tom Christensen, Ole Pedersen, Hanne Kusiak, Erik Reimers, Bente Lildballe, Anita Hammer, Hans Møller, Ole Meldgaard, Rikke Lauritsen, Randi Sørensen, Trine Hertz, Martin Hein, Lasse Rossen, Rasmus Steenberger og Susanne Møller

Ingen undlod at stemme.

Forslaget blev dermed vedtaget.

Forslag 2 vedr. Danmarks Statistiks befolkningsfremskrivning: Der var enighed om ikke at vedtage ændringsforslaget.

Lokaludvalget stemte om ændringsforslaget vedr. ændring af linje 30-34 omhandlende dispensationsbestemmelser ift. bevarelse af bygninger.

Imod stemte: Bo Jensen, Tom Christensen, Ole Pedersen, Hanne Kusiak, Erik Reimers, Keith Gray, Hans Møller, Ole Meldgaard, Randi Sørensen, Martin Hein, Lasse Rossen, Susanne Møller.

For stemte:  Bente Lildballe, Anita Hammer, Rikke Lauritsen, Rasmus Steenberger.

Undlod at stemme: Frank Lambert, Trine Hertz.

Forslaget blev ikke vedtaget.

Forslag om tilføjelse i linje 73 vedr. spekulation i ejendomme: Der blev stillet forslag om at fjerne ordet billige (linje 89), store (l.89) og store (l. 90) fra formuleringen i ændringsforslaget. Lokaludvalget stemte om forslaget med den ændrede formulering.

For stemte: Frank Lambert, Bo Jensen, Tom Christensen, Hanne Kusiak, Erik Reimers, Bente Lildballe, Anita Hammer, Hans Møller, Ole Meldgaard, Rikke Lauritsen, Trine Hertz, Lasse Rossen, Keith Gray og Rasmus Steenberger

Imod stemte: Ole Pedersen, Randi Sørensen, Martin Hein og Susanne Møller.

Ingen undlod at stemme.

Tilføjelsen til linje 73 blev vedtaget med de nævnte ændringer.

Ændringsforslag vedr. linje 115-119 omhandlende en samlet plan for fremme af alternativer til bilkørsel. Lokaludvalget stemte om forslaget.

For stemte: Bente Lildballe

Imod stemte: Frank Lambert, Bo Jensen, Tom Christensen, Ole Pedersen, Hanne Kusiak, Erik Reimers, Hans Møller, Rikke Lauritsen, Randi Sørensen, Trine Hertz, Martin Hein, Lasse Rossen, Keith Gray, Rasmus Steenberger og Susanne Møller

Undlod at stemme: Anita Hammer og Ole Meldgaard.

Forslaget blev dermed ikke vedtaget.

Ændringsforslag til supplerende tekst vedr. forbedring af den kollektive transport, der indsættes efter linje 128.

Lokaludvalget stemte om forslaget.

For stemte: Bo Jensen, Bente Lildballe, Anita Hammer, Hans Møller, Rikke Lauritsen og Rasmus Steenberger

Imod stemte: Frank Lambert, Tom Christensen, Ole Pedersen, Hanne Kusiak, Erik Reimers,Randi Sørensen, Martin Hein, Lasse Rossen og Susanne Møller

Undlod at stemme:  Ole Meldgaard, Trine Hertz og Keith Gray.

Forslaget blev dermed ikke vedtaget.

Bo Jensen stillede forslag om at ændre overskriften "Alternativer til privatbilisme" i linje 113 til "Kollektive alternativer til privatbilisme".

Lokaludvalget stemte om forslaget.

For stemte: Bo Jensen.

Imod stemte: Tom Christensen, Ole Pedersen, Hanne Kusiak, Bente Lildballe, Erik Reimers, Hans Møller, Rikke Lauritsen, Randi Sørensen, Trine Hertz, Martin Hein, Lasse Rossen, Ole Meldgaard, Rasmus Steenberger og Susanne Møller

Undlod at stemme: Frank Lambert, Anita Hammer og Keith Gray.

Forslaget blev ikke vedtaget.

Rasmus Steenbergers forslag om tilføjelser til høringssvaret (hoveddokumentet)

Der blev stillet forslag om at tilføje tre ekstra bullets i høringssvaret omhandlende CO2 neutralt byggeri, mindre nedrivning sparer CO2, samt askefri energi og varme.

Alle tre forslag til tilføjelser blev vedtaget uden afstemning.

Susanne Møllers ændringsforslag til høringssvaret (hoveddokumentet)

Der blev stillet forslag om at punkt 6 linje 102-113 udgår. Lokaludvalget stemte om forslaget.

For stemte: Susanne Møller og Randi Sørensen.

Imod stemte: Frank Lambert, Bo Jensen, Tom Christensen, Ole Pedersen, Hanne Kusiak, Erik Reimers, Bente Lildballe, Anita Hammer, Hans Møller, Ole Meldgaard, Rikke Lauritsen, Trine Hertz, Martin Hein, Lasse Rossen, Keith Gray og Rasmus Steenberger.

Ingen undlod at stemme.

Forslaget blev ikke vedtaget.

Der blev stillet forslag om at punkt 7 linje 115-120 udgår.

Lokaludvalget stemte om forslaget.

For stemte: Susanne Møller, Ole Meldgaard, Keith Gray og Randi Sørensen.

Imod stemte: Frank Lambert, Bo Jensen, Tom Christensen, Ole Pedersen, Hanne Kusiak, Erik Reimers, Bente Lildballe, Anita Hammer, Hans Møller, Rikke Lauritsen, Trine Hertz, Martin Hein, Lasse Rossen og Rasmus Steenberger.

Ingen undlod at stemme.

Forslaget blev ikke vedtaget.

Lokaludvalget stemte derefter om det samlede høringssvar med de på mødet vedtagne ændringer.

For stemte: Frank Lambert, Bo Jensen, Tom Christensen, Ole Pedersen, Hanne Kusiak, Erik Reimers, Bente Lildballe, Anita Hammer, Hans Møller, Ole Meldgaard, Rikke Lauritsen,, Trine Hertz, Martin Hein, Lasse Rossen, Rasmus Steenberger

Imod stemte: Randi Sørensen og Susanne Møller

Undlod at stemme: Keith Gray

Høringssvaret blev dermed vedtaget.

Susanne Møller ønskede flg. protokolbemærkning indført i referatet:

"Konservative kan ikke stemme for høringssvaret, da vi er imod bilfri byområder. Vi bifalder Kommuneplanens formulering af lufthavnen og kan ikke støtte, at lokaludvalget går imod. Resten af høringssvaret kan vi godt støtte."

Til top