Mødedato: 25.02.2025, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Forslag til tillæg 12 til lokalplan Teglværkshavnen med udbygningsaftale, Vesterbro/Kgs. Enghave

Se alle bilag

Forvaltningen har udarbejdet forslag til tillæg til lokalplan 310 Teglværkshavnen med udbygningsaftale. Lokalplantillægget muliggør ny bebyggelse til serviceerhverv og boliger og sikrer, at to eksisterende bygninger bevares. Bebyggelsesplanen muliggør en eventuel fremtidig stibro- eller tunnelforbindelse på tværs af Scandiagade. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til forslag til lokalplantillæg til lokalplan 310 Teglværkshavnen og udkast til udbygningsaftale.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende forslag til tillæg 12 til lokalplan 310 Teglværkshavnen (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejeren (bilag 6), idet aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagets endelige behandling.

Problemstilling

En grundejer har anmodet om et plangrundlag for to ejendomme nord for parkeringshuset på Scandiagade. Ejendommene ligger i et underområde i tillæg 6 til lokalplan 310 Teglværkshavnen, hvor der ikke er fastlagt en bebyggelsesplan for nybyggeri. Det betyder, at nybyggeri forudsætter yderligere lokalplantillæg. I tillæg 6 er det forudsat, at der i lokalplantillæg for nybyggeri skal kunne placeres en tunnel- eller broforbindelse over Scandiagade, hvilket der derfor skal gøres plads til i lokalplantillægget. Grundejer har anmodet om en udbygningsaftale. 

Løsning

Byomdannelsen af Teglværkshavnen fra erhvervshavn til bolighavn sker bl.a. på baggrund af lokalplan 310 Teglværkshavnen med tillæg. Tillæg 6 omfatter et ca. 40.000 m2 stort areal mellem boligbebyggelsen ved A.C. Meyers Vænge, Sydhavnsgade, Scandiagade og Teglholmsgade. Tillæg 6 medvirker til at binde de nye udviklingsområder i Sydhavnen bedre sammen med det gamle Sydhavnskvarter. Gennem Teglholmskvarteret løber et grønt parkstrøg ’Den grønne Kile’ med stiforbindelser, opholdsmuligheder og regnvandsbede. Den midterste del af området i tillæg 6 er færdigudbygget, mens bebyggelse i det sydlige og nordlige underområde forudsætter supplerende lokalplan (tillæg).   

Det aktuelle forslag til tillæg 12 omfatter det nordlige underområde i tillæg 6 til lokalplan 310 Teglværkshavnen. Området er afgrænset af Scandiagade, Teglholms Allé, bebyggelse ved A.C. Meyers Vænge og parkeringshuset ved Scandiagade. I området ligger i dag to bygninger, den ene mod Teglholms Allé og den anden langs boligbebyggelsen ved A.C. Meyers Vænge. Desuden er der en større terrænparkeringsplads mellem de eksisterende bygninger og et tæt plantebælte langs Scandiagade. Kvarterets parkstrøg ’Den grønne Kile’ løber gennem den sydlige del af området. Parkstrøget afgrænses mod Scandiagade af et lukket støjhegn. 

Lokalplantillægget fastlægger bestemmelser om at bevare de to eksisterende bygninger, der begge er registreret med en SAVE-værdi på 4. Lokalplantillægget muliggør, at bygningen mod A.C. Meyers Vænge kan transformeres med større vinduer, franske altaner og tilbygning af en tagetage. Lokalplantillægget fastlægger byggefelter til en randbebyggelse til serviceerhverv langs Scandiagade og til en tagetage til boliger eller serviceerhverv på eksisterende bygning mod A.C. Meyers Vænge. Randbebyggelsen langs Scandiagade kan opføres i 5 etager med en tilbagetrukket 6. etage til teknik. Bebyggelsesprocenten i tillægsområdet er 150. I overensstemmelse med Kommuneplanen kan bebyggelsesprocenten forøges til 160 ved etablering af kultur/idræt. Lokalplantillægget fastlægger, at denne mulighed kun kan udnyttes, hvis funktionen placeres i stueetagen langs Scandiagade. Det ekstra etageareal svarer til cirka 370 m2. Det samlede etageareal bliver således op til cirka 12.000 m2, hvoraf op til 1.200 m2 kan være boliger. Den nye erhvervsbebyggelse langs Scandiagade afgrænser, sammen med de eksisterende bygninger, et mindre gårdrum til ankomst og trafikal servicering. Gårdrummet indrettes med hård belægning, beplantning, parkering og ophold. I ’Den grønne Kile’ etableres beplantning, en lille legeplads og bænke til ophold samt stiforbindelser til naboområderne. Lokalplantillægget fastlægger desuden bestemmelser for en støjskærm i glas, der skal afskærme ’Den grønne Kile’ mod trafikstøj fra Scandiagade. Byggefelter er placeret, så der er plads til en eventuel fremtidig tunnel- eller stibroforbindelse på tværs af Scandiagade med rampeanlæg i ’Den grønne Kile’.  

Byliv
De to grønne og multifunktionelle byrum i tillægsområdet giver mulighed for at finde ro og fordybelse samt for anden aktivitet, hvilket understøtter pejlemærket om Plads til byens liv i "Vores København".

Bynatur
Langs Scandiagade er der et grønt bælte med træer og buske af forskellige arter, blandt andet taks og kirsebær. Der er 27 træer, der lever op til kriterierne for bevaringsværdige træer, hvoraf ingen udpeges som bevaringsværdige i lokalplantillægget. Det skyldes, at nybyggeri placeres langs vejen og forudsætter, at plantebæltet fjernes. Ved at placere nybyggeriet her vil det bidrage til at danne en bymæssig kant langs vejen og skærme det bagvedliggende gårdrum for trafikstøj. Lokalplantillægget stiller krav om plantning af 32 nye træer. Området inddeles i beplantningszoner, så en fordeling af beplantning sikres i området. Mindst 10 % af nye træer i det befæstede gårdrum og mindst 75 % af de nye træer i ’Den grønne Kile’ skal være hjemmehørende træer eller frugttræer. Herudover er der tre træer i udbygningsaftalen for hjørnet af Scandiagade og Teglholmsgade (bilag 6). Det samlede antal træer er 35.

Kunst i lokalplaner
Bygherre har udtalt interesse for at integrere kunst i form af særlig belysningskvalitet i byrum.

Almene boliger
Krav om minimum 25 % almene boliger stilles ikke, da det samlede muliggjorte etageareal for nye boliger i forslaget til lokalplantillæg er 1.200 m2 og dermed under minimumsgrænsen på 3.200 m2, jf. Teknik- og Miljøforvaltningens praksis vedtaget af Teknik- og Miljøudvalget den 8. april 2019.   

Parkering
Den eksisterende terrænparkeringsplads med 52 pladser nedlægges.13 af disse pladser er tilknyttet eksisterende bebyggelse i tillægsområdet og skal erstattes i det nye projekt. Hvis lokalplantillæggets byggemulighed udnyttes fuldt ud, skal der være yderligere 29 parkeringspladser til nybyggeri. Der skal således etableres op til 42 p-pladser (bilag 4). Lokalplantillægget fastlægger, at tre-fem pladser skal være på terræn i gårdrummet til servicering af bebyggelsen, og at de resterende pladser skal være i parkeringshuset på nabogrunden og eventuelt i parkeringskælder under nybyggeriet. Da det vil være teknisk vanskeligt at etablere en parkeringskælder i projektet, giver lokalplantillægget kun mulighed for etablering af op til 20 parkeringspladser i kælder.  

Kommuneplan 2024 giver mulighed for at reducere kravet til parkeringspladser med 20 % i byudviklingsområder og til at fastsætte bilparkeringsdækning for kultur – og idrætsformål ud fra en konkret vurdering af behovet. Forvaltningen foreslår på baggrund af områdets anvendelse og beliggenhed i byen, herunder nærhed til kollektiv transport og cykelinfrastruktur mv., at kravet til parkeringspladser reduceres med 20 % for alle funktioner i forhold til parkeringsnormerne i Kommuneplan 2024. Det svarer til 1 parkeringsplads pr. 300 m2 etageareal for boliger og 1 parkeringsplads pr. 265 m2 for erhverv. Forvaltningen vurderer ikke at der er behov for yderligere reduktion af parkeringen til kontor ved at anvende muligheden i Kommuneplan 2024 for at minimere kravet til parkeringspladser til kontorer 1 plads pr. 286 m² etageareal. Det skyldes, at projektet er lokaliseret lige ud til en af kommunens store indfaldsveje og der plads til parkeringen i parkeringshuset på nabogrunden. For kultur- og idrætsformål foreslår forvaltningen ud fra en konkret vurdering, at normen fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 135 m2. 

For boliger skal 20 % af parkeringspladserne, svarende til én plads, reserveres til delebiler, som skal være elbiler. Derudover skal 20 % af de øvrige parkeringspladser, svarende til fem pladser, reserveres til elbiler. Øvrige parkeringspladser skal forberedes til ladeinfrastruktur.

I forhold til krav om parkering til cykler, stiller kommuneplanen krav om fire pladser pr. 100 m2 etageareal for boliger og tre pladser pr. 100 m2 erhverv. Til kultur/idræt stilles i lokalplantillægget krav om tre pladser pr. 100 m2. Det svarer til cirka 250 cykelparkeringspladser, hvoraf op til 180 pladser kan placeres på terræn. Af de 180 pladser på terræn kan op til 30 pladser være overdækkede med halvtag.  

Udbygningsaftale
Udbygningsaftalen vil medføre etablering af plads og tilpasning af det offentlige vejareal på hjørnet af Scandiagade og Teglholmsgade (bilag 6). Pladsen er med belægning af granit, tre træer, mindst 20 cykelparkeringspladser og belysning. Overkørsel mod Teglholmsgade og skel markeres med belægningsskift. Busperronen tilpasses den nye overkørsel, og der etableres fortov og cykelsti tilpasset til eksisterende vejanlæg, idet eksisterende træ bevares. Helle med spærreflade på Teglholmsgade etableres for at give sikker trafikafvikling. 

Borgerinddragelse
Der er foretaget indledende høring, herunder af Kgs. Enghave Lokaludvalg. Kgs. Enghave Lokaludvalg vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring.   

Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget: 

  1. Påvirkning af naboer med skygge og hvordan den forøgede bebyggelsesgrad påvirker den grønne kile og dens funktion som grønt område bør belyses.
  2. Det grønne areal langs Scandiagade bør reetableres eller bevares.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Bebyggelsesprocenten er 150 % som i gældende plangrundlag undtagen en mulighed for at etablere kultur- og idrætsformål på ejendommen langs Scandiagade. Hvis der etableres kultur/idræt i stueetagen her, kan bebyggelsesprocenten øges til 160 på ejendommen. Skyggediagrammer viser, at en ny etage på den eksisterende bygning mod A.C. Meyers Vænge i begrænset omfang påvirker nabobebyggelsens private forhaver sent på dagen. Etagen er trukket tilbage for at minimere skyggepåvirkning af naboer. Erhvervsbygningen langs Scandiagade påvirker erhvervsbygningen på vestsiden af Scandiagade tidligt på dagen undtagen om sommeren. Der etableres beplantning og regnbede i 'Den grønne Kile' samt en legeplads til nye boliger. En ny støjskærm i glas vil sammen med bebyggelse langs parken styrke oplevelsen af tryghed i parken og dens funktion som grønt område for beboere og andre.
  2. Langs Scandiagade fjernes eksisterende plantebælte, da det er her, den nye erhvervsbygning og støjskærm placeres. Til gengæld plantes mindst 35 nye træer i tillægsområdet. 

Miljøvurdering
Lokalplantillægget medfører ikke miljømæssige konsekvenser, der betyder, at der skal udarbejdes en miljørapport i henhold til miljøvurderingsloven.  

Politisk handlerum
Det kan besluttes,

  • at nybyggeriet opføres med et andet omfang fx med lavere højder eller uden en ny tagetage på den ene af de to eksisterende bygninger. Større ændringer vil kræve, at sagen sendes tilbage til Teknik- og Miljøforvaltningen med henblik på at revidere projektet, før forslaget til lokalplantillæg kan sendes i offentlig høring.
  • at parkeringsnormen ikke reduceres med 20 %, eller at parkeringsnormen for kontorer minimeres til én plads pr. 286 m2 (hvilket kan give en reduktion svarende til maksimalt to pladser), samt at parkering til kultur/idræt fastsættes efter andre kriterier end dem, som forvaltningen har lagt vægt på (bilag 4).
  • at øge krav til antallet af nye træer.

Økonomi

Udbygningsaftale
Hvis udbygningsaftalen, som beskrevet i afsnittet Udbygningsaftale ovenfor, vedtages, afsættes der 37.700 kr. i afledt drift til projektet heraf 3.000 kr. til belysning, 4.700 kr. til belægninger samt 30.000 kr. til renhold og beplantning. Beløbet indarbejdes i en kommende budgetindstilling i en pulje under Økonomiudvalget. Midlerne udmøntes når Teknik- og Miljøforvaltningen overtager driften, efter anlægget er gennemført og ibrugtaget.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt forslaget til lokalplantillæg, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger (ekskl. juli måned), idet udkast til udbygningsaftale fremlægges sammen planforslaget. Der vil blive afholdt et offentligt borgermøde i forbindelse med høringen. På baggrund af resultatet af høringen, vil forvaltningerne udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget og udbygningsaftalen. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2025.

Søren Hartmann Hede     Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende forslag til tillæg 12 til lokalplan 310 Teglværkshavnen (bilag 2) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

2. at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejeren (bilag 6), idet aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagets endelige behandling.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 3. februar 2025

 

Det Konservative Folkeparti stillede følgende ændringsforslag som erstatning af 1. at-punkt:

”at sagen sendes tilbage til forvaltningen mhp., at der fastsættes en parkeringsnorm på en parkeringsplads pr. 150 m2 erhvervsparkering.”

Ændringsforslaget blev forkastet med 3 stemmer mod 8. Ingen undlod at stemme.

For stemte: C og V

Imod stemte: A, B, F, Ø og Å

 

Indstillingen blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 9 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, V, Ø og Å

Imod stemte: C

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti ønsker, at parkeringsnormen fastsættes til en parkeringsplads pr. 100 m2 bolig.”

 

Til top