Mødedato: 10.09.2024, kl. 15:30
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse F på 2. sal

Endelig vedtagelse af lokalplan Slotsherrensvej Vest og kommuneplantillæg, Vanløse

Se alle bilag
To grundejere ønsker at udvikle to erhvervsgrunde til boliger, herunder private ungdomsboliger og almene boliger, et plejecenter med mulighed for sundhedscenter samt et supermarked på Slotsherrensvej 111-113, Vanløse. Der ligger fire bevaringsværdige bygninger på grunden, der skal omdannes til boliger. Lokalplanforslaget har været i høring, som har givet anledning til, at forvaltningen foreslår ændringer af lokalplanforslagets bestemmelser til grundejers høringssvar om hegn ifm. gårdrummet ovenpå supermarkedet.

Tidligere beslutninger

Teknik- og Miljøudvalget anbefaler over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen,

  1. at godkende lokalplan Slotsherrensvej Vest (bilag 2) med de ændringer, der er beskrevet i bilag 6.

Indstilling

Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,

2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) uden ændringer.

Problemstilling

To grundejere er gået sammen om at udvikle to erhvervsgrunde. På Slotsherrensvej 111 udvikles grunden til boliger, heriblandt private ungdomsboliger og almene boliger, supermarked samt at bevare fire bevaringsværdige bygninger til omdannelse. På Slotsherrensvej 113 udvikles grunden til plejecenter med mulighed for sundhedshus. De almene boliger placeres på Slotsherrensvej 113 i både en bevaringsværdig bygning samt nybyggeri. Det udbyggede område vil have et etageareal på ca.12.500 m2, hvorfor det kræver en lokalplan.

Et tidligere udkast til lokalplanforslaget blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 21. september 2023 med et ændringsforslag om, at der stilles krav om hjemmehørende træarter jf. liste over 32 hjemmehørende arter af træer og enkelte buske. Lokalplanforslaget og kommuneplantillægget har været i høring fra den 29. september 2023 til den 24. november 2023. Teknik- og Miljøforvaltningen modtog 11 henvendelser. Høringen har givet anledning til mindre ændringsforslag fra forvaltningen. Ved Teknik- og Miljøudvalgets møde den 11. marts 2024, hvor den tidligere udgave af lokalplanforslaget skulle endeligt vedtages, blev den sendt tilbage til forvaltningen med et ændringsforslag om, at et krav om studieaktivitet i private ungdomsboliger, som planloven pr. 1. januar 2024 giver mulighed for at regulere i lokalplaner, skulle tilføjes i lokalplanen. Et nyt lokalplanforslag for Slotsherrensvej Vest blev derfor sendt ud i høring fra den 12. april 2024 til den 7. juni 2024. I denne høringsperiode har forvaltningen modtaget fire høringssvar.

Forvaltningen modtog den 7. juni 2024 høringssvar fra bygherren på Slotsherrensvej 113. Bygherren anfægter udvalgets beslutning den 11. marts 2024 om at sende lokalplanforslaget tilbage til forvaltningen og sende et nyt lokalplanforslag i høring med krav om studieaktivitet til ungdomsboliger og opfordrer til, at beslutningen trækkes tilbage.

Det blev muligt at sætte krav i nye lokalplaner om studieaktivitet til private ungdomsboliger fra den 1. januar 2024. Lokalplan Slotsherrensvej Vest var i offentlig høring i efteråret 2023 og var ikke endelig vedtaget per 1. januar 2024. Forvaltningen vurderede derfor, at Teknik- og Miljøudvalgets beslutning af 11. marts 2024 om at indsætte krav om studieaktivitet og sende nyt lokalplanforslag i høring var inden for planlovens rammer. Forvaltningen bemærkede samtidig, at der foreligger en vis risiko ved at sende et nyt lokalplanforslag i offentlig høring med indsættelse af krav om studieaktivitet, da beslutningen kan blive underkendt ved Planklagenævnet.

Løsning

Lokalplanområdet ligger i bydelen Vanløse tæt ved kommunegrænsen til Rødovre og grænser op til bydelen Brønshøj-Husum. Bebyggelsen ligger ud til den befærdede Slotsherrensvej, som fungerer som indfaldsvej til København og Frederiksberg. Slotsherrensvej opleves som en grøn korridor med vejtræer. Lokalplanområdet ligger omkranset af villagrunde mod øst og syd, Slotsherrensvej mod nord og erhverv mod vest. Villaerne omkring området er i 1-2,5 plan med en bygningshøjde mellem 4,5-11,5 m. Deres grønne haver med høje fritstående træer dominerer i området.

På Slotsherrensvej 111 muliggøres med lokalplanen opførelse af et plejecenter med sundhedshus, der i grundplan danner et ”H”. Den tværgående bygning er placeret, så der bliver dannet en mindre forplads mod nord og Slotsherrensvej og et større haverum mod syd. Et terrænfald giver mulighed for, at bygningen ud mod Slotsherrensvej får en underetage. På Slotsherrensvej 113 muliggøres med lokalplanen opførelse af boliger og et supermarked samt omdannelse af fire bevaringsværdige bygninger til boliger. De bevaringsværdige bygninger er en del af en nedlagt radiofabrik opført i 1946 af Svend Eske Kristensen, der er placeret ud mod Slotsherrensvej og danner en ’hovedgade’ ned gennem grunden. Lokalplanen muliggør og tre nybyggerier på Slotsherrensvej 113, ét ud til Slotsherrensvej samt mod det øst- og vestlige skel. Bygningshøjden på nybyggeriet svarer til de bevaringsværdige bygninger og omkringliggende eksisterende villaer.

De muliggjorte projekter er yderligere beskrevet i Lokalplanen (bilag 2 s. 6-12) og i Faktaarket (bilag 3)

Forslag til ændringer af planforslagene

Høringerne har givet anledning til, at forvaltningen bl.a. foreslår en tilføjelse til lokalplanforslagets bestemmelser om bygningshøjde for tre etager på Slotsherrensvej 111, da bygningshøjden ved tre etager ikke er specificeret.

Endvidere foreslås listen over hjemmehørende træarter opdateret, så der også muliggøres frugttræer og bærbuske i lokalplanen, jf. BR 21. september 2023.

De præcise forslag til ændringer fremgår af bilag 6. Høringerne har ikke givet forvaltningen anledning til at foreslå ændringer af kommuneplantillægget.

Høring

Forvaltningen har modtaget 11 høringssvar i høringsperioden fra den 29. september 2023 til den 24. november 2023 og fire høringssvar i høringsperioden fra den 12. april 2024 til den 7. juni 2024 (bilag 4). I bilag 5 er henvendelserne refereret med forvaltningens bemærkninger. Der blev afholdt borgermøde den 7. november 2023, hvor ca. 35 borgere deltog. Referat af mødet er vedlagt (bilag 7). Borgernes hovedsynspunkter i høringen er anført nedenfor.

Vanløse Lokaludvalg har følgende hovedsynspunkter (bilag 4, henvendelse nr. 6):

  1. Lokaludvalget er positive over for de nye planer for området og glæder sig over, at området bliver åbnet op og at nybyggeriet integrerer sig med de bevaringsværdige industribygninger og samlet holder et arkitektonisk flot niveau.
  2. Vanløse Lokaludvalg mener, at det vil være interessant for bydelen, hvis man fx inviterede kreative erhverv ind i området, samt at der bliver fastholdt en mere fleksibel ramme for et bredt udvalg af publikumsorienteret detail- og serviceerhverv.
  3. Vanløse Lokaludvalg tilslutter sig, at der i lokalplanen bliver sat krav om studieaktivitet til ungdomsboligerne.

 

Forvaltningens bemærkninger

Lokaludvalgets synspunkter er delvist sammenfaldende med borgernes henvendelser. Forvaltningen kommenterer Lokaludvalgets synspunkter nedenfor.

  1. Taget til efterretning
  2. Lokalplanen tillader alle typer af publikumsorienteret serviceerhverv samt detailhandel. Bygherre har ikke et ønske om at have kreative erhverv på grunden efter i flere år uden held at have prøvet at udleje bygningerne til bl.a. kreative erhverv.
  3. Taget til efterretning.

 

Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser

  1. I fire henvendelser er der bekymring til bygningshøjderne ved Slotsherrensvej 111.
  2. Tre henvendelser udtrykker bekymring for indbliksgener fra plejecentret på Slotsherrensvej 111.
  3. Tre henvendelser udtrykker bekymring for skygger fra plejecentret på Slotsherrensvej 111.
  4. Tre henvendelser er positive over, at en stor del af radiofabrikken bevares.
  5. Tre henvendelser ser gerne, at lokalplanen muliggør boliger for autister og andre udsatte grupper.
  6. Én henvendelse fra ejeren af Slotsherrensvej 113 er imod tilføjelsen af krav om studieaktivitet til ungdomsboligerne og mener, at tilføjelsen er i strid med planloven.

 

Forvaltningens bemærkninger

  1. Forvaltningen foreslår, at bestemmelserne om bygningshøjder får tilføjet en maks. bygningshøjde på 11,5 m ved 3 etager.
  2. Byggefeltet til plejecentret er placeret med en afstand på ca. 36 m til matrikelskel på den modsatte side af Slotsherrensvej. Derudover er bygefeltet trukket ca. 8 m tilbage fra det østlige skel. Samtidig har lokalplanen krav til beplantning i skel og ud til Slotsherrensvej. Det vurderes, at afstande til skel og beplantningen vil minimere indbliksgener.
  3. Skyggediagrammer viser, at skygger ikke når over på grundene ovre på de anden side af Slotsherrensvej, men at de når ind på grundene øst for Slotsherrensvej 111 efter kl. 16 ved jævndøgn og kl. 19 i juni. Bygningen er tilbagetrukket fra skel, og det vurderes derfor, at skyggegener er mindsket.
  4. Taget til efterretning.
  5. Begge grunde i lokalplanområdet er privat ejet. Økonomiforvaltningen har ikke haft ønsker til beskyttede boliger til autister eller socialt udsatte borgere. Københavns Kommune kan ikke i en lokalplan pålægge en privat grundejer at opføre beskyttede boliger til autister eller socialt udsatte borgere.
  6. Planloven giver pr. 1. januar 2024 mulighed for, at krav om studieaktivitet kan indarbejdes i nye lokalplaner til nybyggeri. Da forslag til lokalplan Slotsherrensvej Vest endnu ikke var endeligt vedtaget 1. januar 2024, er det forvaltningens vurdering, at indsættelsen af bestemmelse om krav til studieaktivitet i lokalplanforslaget er inden for planlovens rammer. Forvaltningen bemærker, at der foreligger en vis risiko for, at Teknik- og Miljøudvalgets beslutning af 11. marts 2024 om at sende et nyt lokalplanforslag i offentlig høring med indsættelse af krav om studieaktivitet kan blive underkendt ved enten Planklagenævn eller domstole.

 

Politisk handlerum

Det kan besluttes,

  • At mindske bygningshøjden, den maksimale størrelse for butikker, bygningernes omfang og placering, samt beplantning.
  • At udpege flere eller færre bygninger som bevaringsværdige.
  • At lokalplanen bliver endeligt vedtaget uden et krav om studieaktivitet. Det vil kræve, at sagen sendes retur til forvaltningen med henblik på at sende lokalplanforslaget i ny offentlig høring på ned til fire uger og forelægge et nyt lokalplanforslag til politisk behandling.

 

Hvis bestemmelserne ændres, kan det resultere i, at lokalplanforslaget skal sendes tilbage til forvaltningen i en supplerende eller ny offentlig høring, og den endelige vedtagelse vil blive rykket.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Udnyttelse af lokalplanens byggemulighed vil betyde, at der skal nedlægges ca. fem parkeringspladser på offentlig vej i Slotsherrensvej. Slotsherrensvej har ikke betalingsparkering. Der er derfor ikke et provenutab for Københavns Kommune for de pladser, der nedlægges.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har vedtaget en lokalplan, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.

Søren Hartmann Hede                  Søren Wille

Oversigt over politisk behandling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  1. at godkende lokalplan Slotsherrensvej Vest (bilag 2) med de ændringer, der er beskrevet i bilag 6.

    Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
  2. at godkende tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) uden ændringer.

 

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet den 26. august 2024

Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

”Det Konservative Folkeparti mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, så parkeringen kan holdes på privat grund fremfor på offentlige arealer.”

Beslutning

Økonomiudvalgets beslutning i mødet den 10. september 2024

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Det Konservative Folkeparti videreførte deres protokolbemærkning fra Teknik- og Miljøudvalgets møde den 26. august 2024:

”Det Konservative Folkeparti mener, at parkeringsnormen for biler bør fastsættes til 1 parkeringsplads pr. 100 m2 familiebolig, så parkeringen kan holdes på privat grund fremfor på offentlige arealer.”

Til top