Rådgivning om solceller
Rådgiverens rolle i et solprojekt
Rådgiveren kan blandt andet hjælpe jer med at:
- Beregne et solcelleanlægs potentiale for at producere strøm.
- Vurdere hvordan solstrømmen passer med jeres behov for strøm.
- Beregne ejendommens bæreevne ud fra tagets konstruktion og stand.
- Vise hvordan et anlæg kan placeres på lige netop jeres tag, så det passer ind i arkitekturen.
- Undersøge den samlede økonomi ved investeringen i solceller, herunder også om I med fordel kan lave solstrøm til lejlighederne.
- Gå i dialog med kommunen om byggetilladelse og sikre at alle krav overholdes.
- Vejlede om drift af solcellerne og tjekke at de producerer den forventede strøm.
I de følgende afsnit går vi i dybden med solscreening og det, som skal undersøges, for at vurdere jeres potentiale for at producere solstrøm.
Tilbagebetalingstid på jeres investering i solceller
En god tilbagebetalingstid for et solcelleprojekt er mellem 6-12 år.
Tilbagebetalingstiden er den tid det tager for at besparelsen på el (og salg af overskydende solstrøm) går lige op med jeres investering. Det betyder, at efter fx 12 års tilbagebetalingstid vil I samlet set have brugt færre penge på strøm ved selv at lave solstrøm, end ved at købe strøm i elnettet.
Rådgiveren laver en solscreening
Vis alle
Hvad er en solscreening?
En solscreening er en indledende vurdering af jeres ejendoms potentiale (både ejendommen og økonomien) for solceller. Rapporten hjælper jer med at vurdere om solceller er en god investering for jer.
En solscreening giver svar på om I har potentiale for solceller
Solscreeningsrapporten giver et bud på følgende:
- Mulighed for etablering: Rapporten vurderer om arkitektoniske og konstruktionsmæssige forhold gør det muligt at etablere solceller.
- Økonomisk rentabilitet: Rapporten vurderer, om projektet er økonomisk fordelagtigt baseret på forventede omkostninger, tilbagebetalingstid og besparelser.
- Tekniske og praktiske forhold: Rapporten belyser nødvendige ændringer på ejendommen, som for eksempel tagets bæreevne, skyggevirkninger og plads til installation af solceller.
- Myndighedskrav og juridiske forhold: Rapporten ser på behovet for byggetilladelser og eventuelle dispensationer, samt om der er restriktioner i lokalplanen eller servitutter, som påvirker mulighederne.
Solscreening er ikke en garanti
Screeningsrapporten kan ikke garantere:
- Endelig godkendelse: Selvom screeningsrapporten belyser behovet for tilladelser, kan den ikke garantere, at I får tilladelse. Det er først, når I ansøger kommunen, at kommunen behandler sagen og giver tilladelse eller afslag. Men rådgiveren kan gå i dialog med kommunen inden ansøgningen for at foregribe eventuelle problemer.
- Økonomisk gevinst: Rapporten kan ikke garantere, at projektet bliver økonomisk rentabelt, selvom beregninger viser en mulig besparelse. Elpriser og afgifter ændrer sig løbende og påvirker tilbagebetalingstiden.
Overblik over økonomien i et solcelleprojekt
Økonomien i et solcelleanlæg er afhængig af flere forhold, blandt andet:
- Andre byggeprojekter. Solceller kan ofte bedst betale sig som del af et større byggeprojekt eller renovering, hvor der i forvejen skal opsættes stillads og etableres byggeplads.
- Typen af solceller. Solceller på et fladt tag vil oftest være standardmoduler og billigere. Specialdesignede solceller, der kan integreres i fx skifer eller tegl, kan placeres flere forskellige steder.
- Størrelsen af anlægget i forhold til jeres forbrug. Det kan bedst betale sig at anlægget passer til jeres behov og forbrug.
- Batteri. Hvis I kobler et batteri på anlægget, kan I bruge strømmen fra solcellerne efter solen er gået ned. Det vil dog gøre den samlede investering dyrere fra start og måske forlænge tilbagebetalingstiden.
- Drift og servicering af solanlægget. Det er svært at se, om et solcelleanlæg kører som det skal. Derfor vil det som regel være en fordel med en serviceaftale på anlægget.
Rådgiveren laver et estimat på anlæg og drift af jeres solanlæg, så I kan vurdere, om det er penge værd at investere i solceller.
Elprisens udvikling
Elpriserne stiger og falder naturligt i løbet af et år. Hvis elprisen bliver højere i fremtiden, så vil tilbagebetalingstiden blive kortere, og I opnår hurtigere en besparelse. Hvis elprisen falder, bliver tilbagebetalingstiden længere.
Derfor kan man ikke beregne en præcis tilbagebetalingstid, og der er risiko for, at tilbagebetalingstiden bliver længere end forventet.
Rådgiver undersøger jeres bygninger
Vis alle
Arkitektoniske forhold og æstetik
Er der arkitektoniske forhold, der skal tages hensyn til og som kan medføre særlige krav eller begrænsninger i forbindelse med en byggetilladelse?
I Københavns arkitektoniske retningslinjer kan I finde inspiration til, hvordan I kan sætte solceller op med fokus på at bevare jeres bygnings særlige kvaliteter.
Brandsikkerhed
Brandsikkerhed er en vigtig del af solcelleprojekter, da anlægget tilfører nye elektriske komponenter og ledninger til bygningen. For at overholde Københavns Kommunes retningslinjer kan der være behov for opdatering af bygningens brandnotater.
Bygningernes bæreevne og statiske beregninger
Bygningerne skal undersøges for, om tagets konstruktion er tilstrækkelig til at bære et solcelleanlæg og oplyser generelt om tagets egnethed til installation af solceller. En rådgiver kan give en foreløbig indikation af bæreevnen, men hvis der er usikkerhed, skal en statiker inddrages for en mere grundig vurdering.
Elementer i et solcelleanlæg, som I skal finde plads til
Et solcelleanlæg består typisk af følgende fysiske elementer:
- Solcellepaneler: Paneler med solceller, der omdanner sollys til elektricitet.
- Inverter: En enhed, der omdanner den jævnstrøm (DC), som solcellerne producerer, til vekselstrøm (AC), der kan bruges i ejendommens stikkontakter.
- Monteringssystem: Skinnesystemer, beslag og andre komponenter, der bruges til at fastgøre solcellepanelerne til taget, væggen eller jordmonterede stativer.
- Kabelføring: Elektriske kabler, der forbinder solcellepanelerne med inverteren og sikrer strømledningen fra solcellerne til el-systemet i ejendommen.
- El-tavle og sikringer: Komponenter til at beskytte el-systemet og sørge for korrekt distribution af elektriciteten.
- Batteri (valgfrit): Batterier til at lagre solstrømmen til senere brug.
- Målere: Strømmålere (hoved- og bimålere) til at overvåge produktion og forbrug af elektricitet.
- Jordforbindelsesudstyr: Komponenter til at sikre, at anlægget er korrekt jordet for at forhindre elektriske stød og skader.
- Vejrbeskyttelse (valgfrit): Omfatter installation af halvtage, kapsler eller andre tiltag for at beskytte systemet mod vejrlig påvirkninger.
Rådgiveren hjælper med at undersøge, hvilke krav og sikkerhedsstandarder I skal overholde for at etablere solanlægget lovligt.
Fredede og bevaringsværdige bygninger
Er jeres bygninger fredet eller bevaringsværdig, så kan det få betydning for jeres projekt.
I kan finde lokalplaner og fredede eller bevaringsværdige bygninger på Københavnerkortet under menuen 'Byplanlægning'.
Find fredede og bevaringsværdige bygninger på Københavnerkortet www.kbhkort.kk.dk
Placering af inverteren
Inverteren omdanner den strøm, solcellerne laver, til den strøm, der bruges i bygningens stikkontakter.
Inverteren bliver varm, så det er vigtigt at inverteren står et sted, hvor varmen kan komme væk – for eksempel i et godt ventileret rum.
Inverteren er en teknisk krævende del af solcelleanlægget, som kræver regelmæssig vedligeholdelse. Derfor er det en god idé at placere den et sted, hvor den er nem at få adgang til, så service og reparation kan udføres hurtigt og effektivt.
Placering af solceller og anlæg
Placering og vinkel af panelerne har afgørende betydning for anlæggets ydeevne, da optimale solforhold øger produktionen. Solceller kan sidde både på tage, gavle og facader, så længe der ikke er fx nabobygninger, som kaster skygge en stor del af dagen.
Solindstråling og skyggeforhold
Det bør undersøges hvordan solen falder på forskellige dele af taget i løbet af dagen og året, herunder hvordan skygger fra nabobygninger, skorstene eller andre forhindringer kan påvirke produktionen. På den baggrund foreslår rapporten de mest fordelagtige placeringer for solpanelerne for at minimere energitab.
Hældning og orientering
Solceller bør have en placering med en hældning og orientering, der maksimerer solindfaldet. Solceller placeres ideelt mod syd og med en hældning, der matcher den lokale breddegrad, men der kan også være behov for tilpasninger, hvis taget har en fast hældning eller retning.
Integrering i arkitekturen
Solceller skal tage højde for bygningens arkitektoniske udseende og en rådgiver kan hjælpe med at angive, hvordan anlægget bedst kan placeres, så det passer ind visuelt og overholder lokale krav, især hvis ejendommen er fredet eller ligger i et område med bevaringsværdig arkitektur.
Sikkerhed og adgang
Placering af solceller bør også vurderes ud fra sikkerhed og adgangsmuligheder til vedligeholdelse, så anlægget kan serviceres uden risiko.
Installationsmuligheder
En rådgiver kan beskrive mulighederne for forskellige typer af solcellemonteringer — enten som fladt monterede anlæg, som rejses i stativer, eller som integrerede løsninger, afhængigt af taget og ejendommens behov. Rådgiveren kan også hjælpe med placeringen af inverteren.
Mere viden om bygninger
Se mere om fredede og bevaringsværdige bygninger og arkitektoniske retningslinjer.
Byggerådgivning
Vi anbefaler altid en privat byggerådgiver til større byggeprojekter
Kontakt
Bygningsfornyelse
Teknik- og Miljøforvaltningen
Islands Brygge 37
Telefontider hos kontaktcenteret
Alle hverdage kl. 9:00 - 16:00
Book 'Solvognen' gratis hos Bygningsfornyelse
Solvognen kan bookes gratis til:
- Oplæg om solceller og Solcellepuljen.
- En samtale med boligforeningers bestyrelse om mulighederne.
- Deltagelse på arrangementer og events med information og aktiviteter.
Skriv til os i Bygningsfornyelse, så vi sammen kan lægge en plan.