El-forbrug og salg af solstrøm fra solceller

Her kan du læse om el-forbrug, salg af overskydende solstrøm, batterier til at gemme solstrømmen og økonomien i solprojekter, som har betydning for at vælge den rigtige størrelse på solanlægget.

Ejendommens samlede el-forbrug

I kan vælge kun at lave solstrøm til jeres fællesforbrug. Eller I kan vælge at lave solstrøm til fællesforbrug og lejlighedernes eget forbrug.

El-forbrug på fællesarealerne

  • Hvor meget strøm bruger I på cirkulationspumpen til fjernvarmeanlægget, ventilationsanlæg, vaskeri, lys, elbil-opladning med mere?

Det giver den bedste økonomi i investeringen, når I kan bruge mest muligt af solstrømmen, mens den bliver lavet i løbet af dagtimerne. Det kan fx være til ventilationsanlæg eller fællesvaskeri. 

Hvis I kun har elforbrug til belysning på fællesarealer og til pumpen i varmecentralen, er solstrøm måske ikke den bedste løsning.

Lejlighedernes eget el-forbrug

Lejlighedernes forbrug af strøm til køle- og fryseskabe giver et jævnt el-forbrug i dagtimerne. Derfor kan det give bedre økonomi i et solanlæg også at lave solstrøm til lejlighederne.

I skal have tilladelse af alle beboerne til at dele strøm mellem lejlighederne. Radius, som er elnetselskab i hovedstadsområdet skal desuden omlægge el-målerne.

Solstrøm i lejlighederne kræver omlægning af elmålere

Solstrøm i lejlighederne kræver, at I skifter elmålere til et bag-måler-system med intern afregning. Det betyder at: 

  • Alle lejligheder skal have skiftet deres hoved-elmåler til en bi-elmåler. Boligforeningen får i stedet én fælles hovedmåler, der måler jeres samlede strømforbrug.
  • I skal sørge for intern afregning af den fælles strøm, som I køber til ejendommen og lejlighederne (på samme måde, som der mange steder laves intern afregning af varmeudgifter).
  • Hver lejlighed, der ønsker at få del i jeres solstrøm, skal sige ja til, at boligforeningen vælger én fælles leverandør af el, når I køber el som supplement til jeres solstrøm. På den måde undgår I at betale elafgift og afgift for transport af el internt i bygningen.

Se videoen herunder, der forklarer bag-måler-systemet.

Video Url
Se videoen: Sådan virker et bag-måler-system til solstrøm i lejligheder.

Økonomi i et solcelleanlæg

Investeringen i et solcelleanlæg tjener sig hjem ved, at I sparer penge på elregningen. Når investeringen er betalt af, bliver solcelleanlægget en indtjeningsmulighed (ved at I spare på elregningen og ved salg af overskydende solstrøm). 

Solanlægget har størst chance for at blive en god investering, hvis det passer til jeres el-forbrug. I sparer penge, ved at købe så lidt supplerende strøm som muligt. I tjener ikke ret mange penge på at levere overskydende solstrøm til elnettet. Så det kan ikke betale sig at investere i et for stort anlæg og levere strøm til elnettet, hvor I skal konkurrere med vindmøller og solcelleparker.

En rådgiver hjælper jer med at vurdere jeres el-behov og økonomien i et solanlæg.

Salg af solstrøm til elnettet

Den strøm I ikke bruger, kan I sælge til elnettet.

I skal have et GSRN-nummer som solstrømproducent og indgå en aftale med en leverandør, som I kan sælge solstrømmen til. Vær opmærksom på, at salgspriserne på solstrøm ofte er lav.

I skal også betale skat af indtægten, når I sælger solstrøm til elnettet.

Læs mere om skat af solceller på skat.dk

Jeres rådgiver kan hjælpe jer med at indgå de rette aftaler, så I kan sælge jeres solstrøm.

Et batteri kan styrke økonomien

For at kunne bruge mest mulig af jeres solstrøm, kan I overveje at investere i et batteri. Med et batteri kan I gemme solstrømmen til de perioder, hvor strømmen er dyrest at købe.

Tal med jeres rådgiver om det kan betale sig at investere i et batteri.

Kontakt

Bygningsfornyelse

Teknik- og Miljøforvaltningen

Islands Brygge 37

2300 København S

Telefontider hos kontaktcenteret
Alle hverdage kl. 9:00 - 16:00

Book 'Solvognen' gratis hos Bygningsfornyelse

Solvognen er gratis og kan bookes til:

  1. Oplæg om solceller og Solcellepuljen.
  2. En samtale med boligforeningers bestyrelse om mulighederne.
  3. Deltagelse på arrangementer og events med information og aktiviteter.

Skriv til os i Bygningsfornyelse, så vi sammen kan lægge en plan.