Hvorfor kloakering ?

Derfor kloakerer vi

Kloakering af kolonihaver 

De kolonihaveforeninger i Københavns Kommune, som er varige, og hvor overnatning er tilladt, skal ifølge Københavns Kommunes Spildevandsplan 2018 kloakeres senest i 2028.

I budget 2022 blev der afsat midler til kloakering af de første ca. 10 haveforeninger. Københavns Kommune er i øjeblikket ved at afklare haveforeningernes tilslutning til kloakeringsprojektet. Herefter skal opgaven udbydes, og kloakeringen forventes at kunne gå i gang i 2023/24. Du kan læse mere om proces for kloakering og udbud i Offentlig Privat Partnerskab (OPP) nederest på siden "Mere info om kloakering af 10 haveforeninger". 

Information om den videre proces for kloakering bliver løbende opdateret på denne hjemmeside.

Ofte stillede spørgsmål

Fold alle ud

Hvad kommer kloakeringen til at koste den enkelte lodlejer?

Den endelige pris for den enkelte lodlejer kender vi først, når kloakeringen er gennemført i alle haveforeningerne, forventeligt i 2028.

I foråret 2022 forventer Økonomiforvaltningen, at der bliver truffet en politisk beslutning om, hvordan tilbagebetalingen skal ske. Økonomiforvaltningen vil anbefale politikerne, at lejen forhøjes, så det svarer til, at udgifterne til kloakering betales tilbage til kommunen over 70 år. Økonomiforvaltningen vil også anbefale, at prisen bliver den samme for alle lodlejere, uanset de lokale forhold. Beløbene er fortsat usikre, men på baggrund af de nuværende beregninger forventer vi, at den årlige lejestigning vil ligge mellem kr. 7.000 – 9.000 pr. lodlejer.

Lejestigningen forventes på baggrund af de nuværende beregninger at være den samme, uanset hvornår foreningen kloakeres, og uanset om kloakering sker i OPP (Offentligt Privat Partnerskab) eller i traditionel entreprise.

Hvad er indeholdt i udgiften til kloakering?

Indeholdt i den estimerede udgift til kloakering er:

  • Hovedledninger og stikledninger ind til soklen af husene.
  • Drift og vedligehold.
  • Tilslutningsbidrag til HOFOR.
  • Administration og kontrakthåndtering.

Som lodlejer skal du selv stå for at etablere og finansiere husinstallationer og tilslutning til stikledningen.

Derudover skal lodlejer selv betale vandafledningsafgift til HOFOR for den løbende brug af kloakken. Udgiften vil være variabel og afhænge af vandforbruget.

Hvordan kan vi som kolonihave sikre, at udgifterne til kloakering og vedligehold ikke ”stikker af”?

Som kommune har vi pligt til at handle økonomisk forsvarligt. Vi er også bundet af udbudsreglerne og skal vælge det tilbud, som er billigst i det omfang, at de øvrige kriterier er opfyldt. Hvis vi vurderer, at de bud, vi får ind, er for høje i forhold til markedsprisen, vil udbuddet gå om. Som med andre anlægsprojekter kan udgifterne naturligvis blive højere end forventet. Den endelige anlægsudgift kendes således først, når alle haveforeningerne er kloakeret.

Vil der være mulighed for at etablere nye vandledninger, elkabler, dræn eller lignende i forbindelse med kloakeringen?

Vi forventer, at det vil være muligt at lægge vandledninger, dræn m.v. i jorden samtidig med kloakeringen. De enkelte foreninger vil selv skulle indgå aftale med en entreprenør om udførelsen af arbejdet, og vil selv skulle betale for det direkte.

Har kommunen en forventet pris på vedligeholdelsen af kloakkerne?

Udgifter til vedligehold og drift af kloakkerne er indregnet i prisen.

Kan kommunen garantere, at udgiften er den samme uanset om kloakering sker i OPP eller i traditionel entreprise?

Vi har ikke mulighed for at stille nogen garantier for, hvordan prisen for kolonihaverne bliver. Prisen afhænger af flere faktorer, bl.a. den endelige udgift til kloakering af alle haveforeningerne. Vores nuværende beregninger, som Kolonihaveforbundet og deres revisor er informeret om, viser, at kolonihavernes udgift forventes at være stort set ens, uanset om kloakering sker i OPP eller i traditionel entreprise.

Hvis kommunen selv står for og finansierer kloakering i traditionel entreprise, er det så kommunen, som fører tilsyn osv.?

Hvis kloakeringsprojektet gennemføres i traditionel entreprise frem for OPP, så vil kommunen udbyde både projektering, anlægsentreprise og tilsyn til eksterne firmaer.

Hvis foreningen selv vælger at kloakere, kan kommunen så stå for projektering, udførelse m.v.?

Hvis foreningen vælger selv at stå for kloakeringen af haveforeningen, kan kommunen ikke være en del af projektet. I så fald skal kloakeringen finansieres og udføres af foreningen selv.

Hvad har fornyelsen af lejekontrakterne med kloakeringen at gøre?

Fornyelsen af lejekontrakterne sker som led i, at de nuværende kontrakter for størstedelens vedkommende udløber i 2024. Der kan i den forbindelse være behov for at ændre i lejekontrakternes del om kolonihavernes betaling for forbedringer, hvis tilbagebetalingsperioden som forventet sættes til mere end 30 år.

Hvad bliver den samlede og endelige udgift til både kloakering og lovliggørelse for den enkelte lodlejer?

Hvad angår kloakering vil kommunen først kende den endelige udgift for kolonihaverne, når de sidste haveforeninger er kloakeret dvs. forventeligt i 2028. Indtil da vil udgiften for kolonihaverne blive baseret på en foreløbig beregning.

Hvad angår lovliggørelsen afventes politisk beslutning i foråret 2022 om, hvorvidt udgiften til lovliggørelse lægges videre til kolonihaverne og i givet fald hvordan. Den endelige udgift kendes først, når lovliggørelsen er gennemført, forventet i 2028.