Orientering om Blågård Skole III

Dette er en orientering om baggrunden for forslaget om at opdele og genstarte Blågård Skole. Der er også et overblik over den dialog, som involverede parter har med hinanden i forbindelse med forslaget.

Et forslag om at ændre skolestrukturen er aldrig hverken det første, andet eller tredje værktøj i værktøjskassen, Børne- og Ungdomsforvaltningen tyer til, når en skole har udfordringer.

Problemerne på Blågård Skole rækker således langt tilbage i tid. Skolen har i mange år kæmpet med utilfredsstillende faglige resultater, den har været underlagt et tilsyn fra staten, og der har gennem årene været faglige, pædagogiske og personalemæssige udfordringer og konflikter på skolen. Skolen fik tilbage i 2016 tildelt ekstra hjælp, men det gik stadig ikke fremad.

I 2020 var situationen så kritisk, at forvaltningen vurderede, at der var brug for en gennemgribende og langsigtet turn-around, og den blev planlagt og iværksat omtrent samtidig med, at en ny ledelse tiltrådte.

For at vende udviklingen blev der i perioden 2020-2023 afsat ekstrabevillinger for 6,7 mio. kr., og man kunne i de år spore en fremgang på flere parametre, men desværre har det vist sig, at udviklingen hvilede på et porøst underlag, og ikke var tilstrækkeligt forankret.

Resultaterne af grundige og uvildige undersøgelser af arbejdsmiljøet på skolen underbygger vurderingen af, at der på skolen er brug for at gøre mere og andet, end det man tidligere har forsøgt.

Forslaget om at dele skolen op og genstarte den, udspringer af en erkendelse af, at de fælles indsatser, som skolen, forvaltningen og Undervisningsministeriet har arbejdet med, ikke har formået at ændre en kultur, der fastholder et dårligt fungerende arbejdsfællesskab.

Derfor rækker man ud efter andre greb, end dem man tidligere har benyttet. Det handler om at give skolen de bedste forudsætninger for en ny start.

Selvstændig basisskole fra børnehaveklasse til og med 6. klasse

Forslaget går ud på at gøre Blågård Skole til en selvstændig basisskole fra børnehaveklasse til og med 6. klasse, og tilknytte udskolingen Nørrebro Park Skole. Derudover foreslås en flytning af skolens læseklasser med i alt 11 elever fra skoleåret 2025/26.

Med denne løsning kan der skabes en mindre basisskole med fokus på de yngste årgange, et godt samarbejde med KKFO, fritidstilbud og forældre.

Det er også vurderingen, at den nye struktur vil styrke udskolingsmiljøet på Blågård Skole, hvor der historisk har været stor udsivning på de ældre årgange. I øjeblikket har skolen fem udskolingsklasser fordelt på 7.- 9. klassetrin.

Forslaget om at opdele og genstarte Blågård Skole er i høring frem til den 11. maj 2025.

Der lægges op til at skolestrukturen gennemføres senest fra skoleåret 2026/2027, men kan være gældende før og gennemføres i etaper. Den specifikke implementeringsdato afklares i dialog med skolerne.

Overblik over dialoger som involverede parter har med hinanden

Sideløbende med høringen og de sædvanlige møder, er der også dialoger i gang med medarbejdere, skolebestyrelser og forældre om visioner for hhv. den fremtidige basisskole og udskolingen. Børne- og Ungdomsforvaltningen har inviteret til dialog for at høre, hvad der skal til for at en genstart af skolen får de bedste forudsætninger for at lykkes.

Se overblik over de ekstra møder og dialoger, som er ved at blive tilrettelagt.

  • 20. marts 2025: Dialog med skolebestyrelsen på Blågård Skole
  • 31. marts – 25. april 2025: Samtaler med alle medarbejdere
  • 1. april 2025: Dialog med forældre til elever i læseklassen

Påskeferie

  • 21. april – 2. maj 2025: Personalemøder for hhv. for indskolingen, mellemtrinnet, udskolingen og KKFO’en
  • 21.april – 2. maj 2025: Dialogmøde med forældre til elever i børnehaveklasse til og med 5. klasse
  • 21.april – 2. maj 2025: Dialogmøde med forældre til elever i 6. til 8. klasse
  • 22. april 2025: Dialogmøder mellem Børne- og Ungdomsudvalget og skolebestyrelserne på Blågård Skole og Nørrebro Park Skole
  • 5. maj 2025: Åbent dialogmøde mellem Børne- og Ungdomsudvalget og alle interesserede

Tidsplan for den politiske beslutningsproces

  • 14. maj 2025: Børne- og Ungdomsudvalget behandler indstilling om placering af læseklassen
  • 11. juni 2025: Indstilling til Børne- og Ungdomsudvalget om ny skolestruktur for Blågård Skole efter høring offentliggøres
  • 18. juni 2025: Børne- og Ungdomsudvalget behandler indstilling om ny skolestruktur for Blågård Skole
  • 21. august 2025: Borgerrepræsentationen behandler indstilling om ny skolestruktur for Blågård Skole.

Kontakt

Pressetelefon i Børne- og Ungdomsforvaltningen

Modtager ikke sms.