Orientering om Blågård Skole
Opdateret den 9. oktober 2024
I 2020 besluttede Børne- og Ungdomsforvaltningen i samarbejde med ledelsen på Blågård Skole at sætte gang i en række indsatser for at vende udviklingen på skolen.
Skolens faglige resultater var blandt de dårligste i kommunen, skolen havde siden 2016 modtaget understøttende hjælp fra forvaltningen og var underlagt ministerielt tilsyn. Der var desuden trivselsproblemer og tendenser til mobning blandt eleverne.
Vurderingen var, at der dengang var behov for en gennemgribende forandring, der kom en ny ledelse til, og indsatser i seks spor blev sat i gang.
Turn-around proces med positive resultater
En turn-around proces vil typisk opleves forskelligt. Nogle vil opleve, at det er positivt, at der blive arbejdet med at udvikle skolen og arbejdsfællesskabet, mens andre vil opleve, at det er vanskeligt, og kan måske ikke se sig selv, som en del af den udvikling. Sådan har det også været på Blågård Skole.
På trods af at skolen i øjeblikket er i gang med at blive renoveret, og at dette giver udfordringer, så er Blågård Skole i dag et helt andet sted end for fire år siden.
I dag er der markant højere elevtrivsel, mindre elevfravær, mindre udsivning af elever fra skolen og mere systematisk arbejde med et ressourceorienteret børnesyn.
Resultater fra medarbejdernes trivselsundersøgelse fra foråret 2023 viste også positiv fremgang på flere parametre, fx trivsel og motivation, indflydelse og ledelse. Skolen får stadig en ekstra hånd i ryggen fra forvaltningen, og indtil for nylig var det forvaltningens opfattelse, at skolen var i god udvikling.
Klager over krænkende handlinger
I august klager skolens ledelse over en medarbejder, som også er tillidsrepræsentant. Klagen er sendt til Arbejdstilsynet og handler om krænkende handlinger.
I Københavns Kommune er der nul-tolerance overfor krænkende adfærd. I kommunen er der en politik for, hvordan man arbejder med at komme krænkende adfærd til livs, dvs. vold, trusler, chikane, seksuel chikane, mobning mv. Politikken gælder for alle ansatte i kommunen – ledere, lærere, pædagoger, tillidsrepræsentanter, direktører og alle andre.
Sager om krænkende adfærd kan opleves meget forskelligt og for at belyse sagen, tilsiger retningslinjerne, at der skal laves en upartisk undersøgelse og i nogle tilfælde fritages den anklagede part fra tjeneste, mens undersøgelsen står på. Dette skete også i denne sag. Den anklagede er således ikke fritaget fra tjeneste for at rejse kritik af ledelsen.
Kort tid efter får forvaltningen igen kendskab til en ny klage om krænkende adfærd. Denne gang er det medarbejderrepræsentanter, som på vegne af en gruppe lærere anklager skolens ledelsen for krænkende handlinger.
Samme procedure går i gang som ved den første klage, og i dag er de tre anklagede ledere blevet fritaget for tjeneste, mens der indledes en undersøgelse af også dette forhold. Forvaltningen afventer resultaterne af de upartiske undersøgelser, før der sker mere i sagen.
Det er vigtigt at gøre det klart, at der er tale om anklager om krænkende handlinger voksne imellem.
Det er i sagens natur nogle meget triste sager for de involverede personer.
Der er indsat en konstitueret ledelse, som varetager skolens drift, og undervisningen foregår som planlagt.
Opdatering den 9. oktober 2024
Den medarbejder, der har været fritaget fra tjeneste i forbindelse med undersøgelse af klage om krænkende adfærd mod ledelsen på Blågård Skole, genindtræder i tjenesten på Blågård Skole fra den 10. oktober 2024. Den upartiske undersøgelse er nu nået så langt, at det ikke længere er nødvendigt, at medarbejderen er fritaget for tjeneste. Den primære del af informationsindsamlingen i undersøgelsen er afsluttet og skal nu bearbejdes. Der foreligger således er ikke nogen resultater af undersøgelsen endnu.
Når resultaterne foreligger, vil forvaltningen vurdere, hvad de giver anledning til.
Læs mere om turn-around indsatser på Blågård Skole
Notat fra Børne- og Ungdomsforvaltningen til Børne- og Ungdomsudvalget.