Bæredygtige almene boliger
Find information om bæredygtige almene boliger
Vis alle
Miljø i byggeri og anlæg
Miljø i byggeri og anlæg er Københavns Kommunes miljøkrav til alle egne og støttede bygge- og anlægsarbejder i Københavns Kommune.
Kravene gælder dermed også for nye almene boliger og renovering af eksisterende almene boliger.
Læs om Miljø i byggeri og anlæg og de specifikke krav til almene boliger
DGNB- eller Svanen-certificering
Københavns Kommunes Borgerrepræsentation vedtog den 24. juni 2020 at Almene byggerier med en entreprisesum over 20 mio. kr. fremover skal certificeres efter DGNB eller Svanemærket:
- Almene nybyggerier skal certificeres til DGNB-sølv eller Svanen.
- Omfattende renoveringer skal certificeres til DGNB-sølv eller Svanen. En renovering defineres som omfattende, når den omfatter modernisering af:
- mindst 50 % af klimaskærm (tag, facade, vinduer og døre) + mindst en væsentlig/komplet teknisk ændring (ventilation, køl, varme eller el) eller
- mindst 25 % af klimaskærm (tag, facade, vinduer og døre) + mindst to væsentlige/komplette tekniske ændringer (ventilation, køl, varme eller el).
Læs om Københavns Kommunes miljøkrav og hent uddybende manualer og dokumenter til DGNB og Svanen
Pakken for Energieffektivitet
Pakken for energieffektivitet har 3 puljer, som den almene sektor og andre boligejere vil kunne søge. Den skal sænke energiforbruget i etagebygninger i Københavns Kommune.
- pulje hedder ’Energieffektivisering i områdefornyelser’, og kan søges til etageejendomme i områdefornyelser i København. Der kan søges midler til konkrete energiforbedrende tiltag, fx udskiftning, isolering og nye installationer. Der er afsat 12 mio. kr. til denne pulje
- pulje hedder ’Energieffektivisering gennem data’. Den kan kun søges af almene boligforeninger, og handler om at bruge forbrugsbaseret data til at sænke forbruget i de almene afdelinger. Der kan søges midler til implementering af et dataværktøj på en portefølje af afdelinger. Der er afsat 5 mio. kr. til denne pulje.
- pulje hedder ’LCA-analyser’, og den kan også søges af almene boligforeninger. Der kan søges støtte til rådgiverudgifter for at få lavet en livscyklusanalyse (LCA-analyse) ifm. væsentlige renoverings – eller nybyggeprojekter med entreprisesum >20 mio. kr., hvor der er krav om en DGNB-sølv eller Svanen-certificering. Der er afsat 1 mio. kr. til denne pulje.
Energibesparelser i almene boliger
Københavns Kommune har i samarbejde med HOFOR udviklet 5 råd om hvordan man bedst kan spare energi i fjernvarmecentralen. Man kan spare 5-10 % energi ved at få fjernvarmeanlægget optimeret. Det kan ses i et lavere forbrug og dermed lavere driftsomkostninger.
Læs de 5 råd om optimering af fjernvarmeanlægget
De 5 råd er lavet på baggrund af pilotprojektet "Intelligent energistyring i almene boligafdelinger i København".
Puljer til den grønne omstilling af almene boliger
Står jeres afdeling overfor en større renovering, har I nu muligheden for at søge om støtte til at udvikle og teste af nye løsninger, som styrker den grønne omstilling af almene boliger. Projekterne skal pege på nye konkrete CO2-reducerende løsninger i renoveringer af almene boliger, så I kan være med til at løse klimaudfordringerne for byggeriet.
Der er nu mulighed for, at almene boligorganisationer i samarbejde med rådgivere og andre leverandører kan ansøge om udvikling og demonstration af nye projekter. Projekterne kan fx omhandle genbrug af byggematerialer, biogene byggematerialer eller andre tiltag der nedbringer klimabelastningen og forbruget af ressourcer. Det er muligt at søge støtte fra to puljer, en Udviklingspulje og en Demonstrationspulje.
Løsninger til den grønne omstilling
Vis alle
Udviklingspulje
En almen boligorganisation kan søge om støtte til at udvikle og visualisere ideer og visioner, af mindre klimabelastende løsninger for en konkret forestående renovering af almene boliger. Udviklingen af visioner og ideer skal ske ved teknisk rådgivning, fx arkitekter og ingeniører, der skal udarbejde visualiseringer og grafisk/illustrativt materiale. Dette kan suppleres med andre tekniske beregninger og undersøgelser, fx livscyklusvurderinger, for at beregne en effekt.
Hvor meget kan vi få i støtte?
Til udviklingspuljen kan der søges om støtte for max. 1 mio. kr.
Der er i alt 2,1 mio. kr. til rådighed i denne pulje.
Hvordan ansøger vi?
Ansøgning sker ved udfyldelse af ansøgningsskema og skal indeholde informationer om:
- Hvilken boligorganisation og boligafdeling projektet berører
- Beskrivelse af projektide, inkl. anslået eller sandsynliggjort klima- og/eller energieffekt
- Hvilket materiale der påtænkes udarbejdet
- Budget
- Tidsplan
Ansøgninger behandles løbende efter først-til-mølle.
Demonstrationspulje
En almen boligorganisation kan søge om støtte til at afprøve og teste konkrete byggetekniske løsninger, der kan nedbringe klimaaftrykket og ressourceforbruget fra en forestående renovering.
Puljens midler kan både støtte byggematerialer (entrepriseudgifter) og tilhørende nødvendige undersøgelser og projekteringsomkostninger (rådgiverudgifter). Nødvendige undersøgelser kan indebære specialistviden og tests fra forskningsinstitutioner.
Demonstrationsprojekterne skal anvise og beskrive hvorledes den konkrete løsning kan bringes i anvendelse i andre projekter.
Hvor meget kan vi få i støtte?
Til demonstrationspuljen afhænger den mulige støttesum projektets størrelse og øvrige rammer.
Der er i alt 7,7 mio. kr. til rådighed i denne pulje. Det forventes, at puljen skal deles mellem mindst 3-4 projekter
Hvordan ansøger vi?
Ansøgning sker ved udfyldelse af ansøgningsskema og skal indeholde informationer om:
- Hvilken boligorganisation og boligafdeling projektet berører
- Beskrivelse af projektide, inkl. anslået eller sandsynliggjort klima- og/eller energieffekt
- Hvilket materiale der påtænkes udarbejdet
- Budget, inkl. evt. egenfinansiering
- Tidsplan
Ansøgninger behandles løbende efter først-til-mølle.
Vurdering af ansøgninger
Københavns Kommune vurderer indkommende ansøgninger ud fra, om projekterne bidrager til at skabe:
- Skalerbare løsninger, der kan udbredes i typiske almene boliger i København.
- Klima- og energieffektive løsninger, der væsentligt kan bidrage til CO2 og/eller energibesparelser.
- Løsninger der får klima- og energitiltag til at gå hånd i hånd med god arkitektonisk kvalitet og et totaløkonomisk perspektiv, og dermed er gennemtænkte løsninger.
Det anbefales, at en projektidé præsenteres for Københavns Kommune forud før endelig ansøgning, for en kvalificering af ansøgningsmaterialet. Kontakt teamleder Agnes Nilsson på EZ1U@kk.dk og projektleder Anton Ahnfelt-Rønne på AE4P@kk.dk herom.
Hvilke kriterier skal vi opfylde?
Derudover skal disse formalia opfyldes:
- Projekt skal omhandle eksisterende almene boliger, placeret i Københavns Kommune. Projekt skal være i forbindelse med en større renovering af almene boliger (enten med eller uden støtte fra Landsbyggefonden), eller ved væsentlige drifts- og vedligeholdelsesarbejder.
- Puljen kan ikke støtte de arbejder i en fysisk helhedsplan, der i forvejen modtager støtte fra Landsbyggefonden, som støttede arbejder (gruppe 1).
- Udarbejdet materiale bliver offentliggjort. Deltagerne i puljen medvirker til efterfølgende vidensdeling med kommunen og den almene boligsektor.
- Det forventes, at der bliver afholdt 1-2 dialogmøder om projektets fremskridt undervejs med Københavns Kommune.
- Den almene boligorganisation skal overholde Tilbudsloven og Udbudsloven, og kontrakter med rådgiver/entreprenør skal baseres på AB-systemet.
- Udbetaling sker pr. løbende måned +30 dage fra modtagelse af faktura samt udarbejdet materiale jf. ansøgning.
Kontakt
Almene Boliger 1
Njalsgade 13