Færdiggørelse af skråparkeringsprojektet
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at anlæg af de resterende af 750 nye parkeringspladser under skråparkeringsprojektets del af P-aftale 2011 fremrykkes og færdiggøres med udgangen af 2013.
- at projektet i Vestmannagade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Markmandsgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Krusågade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Godsbanegade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Næstvedgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Præstøgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Fiskedamsgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Holsteinsgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Willemoesgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Livjægergade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Ringstedgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Slagelsesgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Faksegade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Odensegade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Ribegade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Gustav Adolfs Gade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Lindenovsgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Hovgaardsgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Spangbergsgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Jens Munks Gade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Ryesgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Lundinsgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Irmingersgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Hedemannsgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
- at projektet i Marstalsgade gennemføres som beskrevet i bilag 3
Problemstilling
Et flertal i Borgerrepræsentationen bestående af Socialdemokraterne, De Radikale De Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og Venstre vedtog 26. januar 2012 i Implementering af skråparkeringspladser, P-aftale 2011 en tidsplan for anlæggelsen af 750 nye skråparkeringspladser samtidig med, at der blev frigivet midler til arbejdet med tilhørende kvalitetsforbedringer af byrum. Tidsplanen forudsatte anlæg af 100 pladser i 2012, 500 i 2013, 50 i 2014 og 50 pladser i 2016.
Anlæggelsen af parkeringspladserne under skråparkeringsprojektet forløber imidlertid hurtigere end planlagt i den oprindelige aftale. Samtidig er der fundet alternative placeringer til de planlagte pladser, som pga. Metrobyggeriet oprindeligt først kunne anlægges i 2016. Derfor skal udvalget på den baggrund godkende en ny tidsplan
Den ændrede organisering af anlæg og projektering i forvaltningen, åbner endvidere mulighed for indgåelse af en rammeaftale med en ekstern entreprenør om anlæg af skråparkering. Udvalget skal på den baggrund godkende de enkelte projekter, der skal indgå i en sådan rammeaftale.
Løsning
Forvaltningen har på baggrund af den aktuelle status for anlæggelsen (se bilag 1), samt ændrede udpegnings- og anlægsprocedurer, set sig i stand til i løbet af 2013 at anlægge de resterede pladser godkendt til oprettelse i P-aftale 2011. Af P-aftalen fremgår det, at pladserne skal anlægges på Østerbro, Vesterbro og Amagerbro.
De resterende 448 pladser placeres hovedsagligt på Østerbro bl.a. fordi, der i denne bydel findes den højeste belægningsgrad og den største forskel mellem antallet af parkeringspladser og antal udstedte beboerlicenser.
Det er forvaltningens erfaring, at skråparkering i mange tilfælde kan skabe både øget trafiksikkerhed, bedre byrum, og flere p-pladser. Skråparkering medfører dog også markante forandringer i gadebilledet, både i anlægsfase og efterfølgende. Da hovedparten af årets projekter foreslås gennemført på Østerbro, vil ændringerne i bydelens gaderum, både i anlægsperioden og efterfølgende, være desto mere synlige. Forvaltningen vil derfor i forbindelse med anlæggelsen af de resterende pladser i projektet, til forskel fra tidligere i projektets forløb, lade udvalget godkende placeringerne.
I forbindelse med større sammenhængende anlægsarbejder (som fx i Fiskedamskvarteret på Østerbro) vil borgerne blive informeret via lokalaviser mv. Endvidere vil lokaludvalgene i de berørte områder blive informeret, og vil på baggrund af deres lokalkendskab få mulighed for at komme med deres vurderinger af og kommentarer til de udvalgte strækninger.
Projekteringen af de resterende pladser vil foregå med hensyntagen til de erfaringer og principper, som fremgår af indstillingens bilag 1, og på de lokaliteter i de tre omtalte bydele som illustreret i bilag 2. Hvis de projektbeskrivelser som fremgår af bilag 3 godkendes af udvalget, kan forvaltningen indgå en samlet rammeaftale med en ekstern entreprenør om det egentlige anlægsarbejde.
Anlæggelser af erstatningspladser i blå betalingszone, som også er et delelement i P-aftalen, bliver ikke påvirket af denne indstilling. De fortsætter således som hidtil i takt med godkendelse af konkrete projekter, som kræver nedlæggelse af parkeringspladser. Se evt. bilag 1 for status for erstatningspladser vedtaget i P-aftale 2011.Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser, der kræver politisk godkendelse.
Anlæggelsen vil ske med de midler, som er afsat i den oprindelige aftale, hvor der blev frigivet en rådighedsbevilling på 30,0 mio. kr. til anlæg samt 22,5 mio. kr. til ændringer af vejprofiler og fortove og kvalitetsforbedringer af byrum i forbindelse med anlæggelsen.
Videre proces
Ved godkendelse af indstillingen vil forvaltningen efter færdigprojektering af de foreslåede strækninger indlede forhandlinger med eksterne aktører om indgåelse rammeaftale for anlæg af de resterende pladser. Ved årets afslutning vil det samlede anlæg blive præsenteret i en rapport, som vil indeholde information om placering og projektets samlede omkostninger.
Pernille Andersen /
Anders Møller
Beslutning
Udvalget besluttede at sende indstillingen i høring.