Endelig vedtagelse af lokalplan "Lergravsvej"
Indstilling og beslutning
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
1. at lokalplan ”Lergravsvej” vedtages endeligt med de ændringer, som er foreslået i afsnittet ”Løsning”.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget over for Borgerrepræsentationen anbefaler,
2. at tillæg til Kommuneplan 2011 (bilag 1) vedtages endeligt.
3. at udbygningsaftale (bilag 8) med grundejeren vedtages.
Problemstilling
Grundejer har anmodet Københavns Kommune om at udarbejde nye lokalplanbestemmelser til afløsning af den gældende lokalplan nr. 346 ”Østamager III” med henblik på at realisere et nyt projekt på ejendommene Øresundsvej 141-145 og Strandlodsvej 67-67c. Projektet omfatter ca. 44.700 m2 etageareal i alt primært til boliger og med mulighed for op til 40 % erhverv samt et parkeringshus med ca. 270 parkeringspladser og butikker i stueetagen.Løsning
Forslag til lokalplan blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 19. juni 2013 og herefter sendt i offentlig høring. I forbindelse med høringen, som fandt sted i perioden 24. juli til 25. september 2013, modtog kommunen 211 henvendelser, som primært gav udtryk for utilfredshed med den foreslåede bebyggelsesstruktur, bebyggelsens højde og tæthed, skyggevirkninger sent på dagen samt det planlagte parkeringshus. I forbindelse med høringen blev der afholdt et borgermøde, hvor 150 borgere deltog. Her blev givet udtryk for en tilsvarende utilfredshed. Se notat om henvendelserne bilag 4.
På baggrund af henvendelserne i høringsperioden og bemærkningerne fra borgermødet har bygherren udarbejdet et nyt forslag til bebyggelsesplan, som imødekommer en del af kritikken. I den nye bebyggelsesplan er bebyggelsen mod øst lavere og mere åben i forhold til det oprindelige projekt. Den 32 m høje bygning ved cykelstien Amagerruten/Øresundsvej, som var med i den oprindelige bebyggelsesplan, foreslås fjernet. Herved forbedres udsyn og skyggeforhold i forhold til bebyggelsen øst for lokalplanområdet, og den grønne kile bliver tydeligere og mere sammenhængende.
De etagekvadratmeter, der fjernes, er dels flyttet længere ind på ejendommen og dels samlet i den høje bygning mod vest, hvor højden øges fra 37 m til 42 m (svarende til fra 11 til 13 etager). Der er i forbindelse med bebyggelsesplanen udarbejdet analyser af vindpåvirkningen omkring den høje bygning ved vestlige vindretninger. Disse analyser viser, at de accelererede vindhastigheder omkring den høje bygning er begrænsede, og at vindens retning fører ned i metrograven og er således ikke til gene for bebyggelsens egne eller tilstødende friarealer. Der er udarbejdet nye skyggediagrammer, som viser, at skyggegener fra bebyggelsen generelt er reduceret i forhold til de tilstødende boligbebyggelser.
Den bebyggelsesregulerende byggelinje, som byggeriet skal holde sig bag, foreslås flyttet mod vest ved Strandlodsvej (se bilag 2, tegning 3, Vejforhold, friarealer og stier) med henblik på at skabe større fleksibilitet til at formgive bygningerne i forhold til Strandlodsvej og byrummet omkring bygningerne. Endvidere foreslås det, at område V, som bl.a. omfatter en børneinstitution, tages ud af lokalplanforslaget, idet der ikke er behov for en ny regulering af dette delområde. Området vil som hidtil være reguleret af lokalplan 346.
Høring
Forslaget til ny bebyggelsesplan var på Teknik- og Miljøudvalgets dagsorden den 24. februar 2014, hvor det blev besluttet at sende forslaget i supplerende høring i perioden fra den 7. marts til den 24. marts 2014. Udvalget besluttede at ændre parkeringsnormen fra 1 p-plads pr. 150 m2 til 1 p-plads pr. 200 m2.
Modtagne henvendelser under den supplerende høring
Kommunen har modtaget 105 henvendelser, jf. bilag 5. En stor del af henvendelserne fastholder kritikken fra den første høring. En del henvendelser anerkender, at bebyggelsesplanen, som var i supplerende høring, indeholder forbedringer, men de fleste giver udtryk for, at det ikke er tilstrækkeligt.
Bemærkninger fra Amager Øst Lokaludvalg
Lokaludvalget afholdt borgermøde onsdag den 19. marts 2014, hvor ca. 60 borgere deltog. På baggrund heraf har lokaludvalget afgivet høringssvar i den supplerende høring. Lokaludvalget fastholder sin modstand mod den højeste del af bebyggelsen, som udvalget finder ikke bør overstige 4-6 etager. Ligeledes ønskes bebyggelsesprocenten på 110 fastholdt. Bebyggelsen bør placeres således, at generne i forhold til de tilstødende bebyggelser minimeres, hvilket ifølge lokaludvalget kan ske ved at forhøje bygningerne langs banegraven, se forvaltningens bemærkninger nedenfor.
Hovedsynspunkter i borgernes henvendelser
- Bebyggelsen er for høj i forhold til nabobebyggelserne og medfører bl. a. skyggegener.
- Den oprindelige lokalplan med stokbebyggelse ønskes opretholdt.
- Parkeringshuset ønskes opgivet eller nedgravet.
- Kritik af vejadgang og trafikbelastning.
- Bebyggelsesprocenten ønskes nedsat.
Forvaltningens bemærkninger
Ad.1. Det nye forslag til bebyggelsesplan imødekommer kritikken ved, at den østlige del af bebyggelsen reduceres i højde såvel som i bredde. Forslaget om et højt hus på 32 m nærmest metrostationen er i det nye forslag reduceret til 17 m. Herved mindskes skyggegener.
Ad. 2. Den nye bygningsstruktur er valgt dels udfra et ønske om at opnå en trafikal bæredygtig tæthed nær metrostationen, dels fordi den valgte bygningsstruktur er egnet til at skabe bedre byrum og friarealer, end der kan opnås med en stokbebyggelse.
Ad. 3. Parkeringshuset har ikke været omfattet af den supplerende høring. Den eksisterende lokalplan har forudsat, at det planlagte parkeringshus skal dække en del af den fremtidige parkering for de indtil nu tilladte og allerede opførte byggerier. Endvidere skal det indeholde parkering til butikkerne i bygningens stueetage som en del af kommuneplanens udpegede bydelscenter.
Ad. 4. Generne fra trafikken til og fra lokalplanområdet søges minimeret ved at fordele biladgangen tre steder og ved at forhindre gennemkørende trafik.
Ad.5. Det er kommunens ønske at fremme en bæredygtig udvikling ved at fortætte byen i stationsnære områder. Herved får flere mulighed for at vælge kollektiv trafik.
Forslag til ændringer af lokalplanen
Forvaltningens bemærkninger til henvendelserne fremgår af bilag 6.
Forvaltningen indstiller, at den nye bebyggelsesplan, som har været i supplerende høring, vedtages med de ændringer, der er foreslået i bilag 2. Herved imødekommes en del af kritikken samtidig med, at kvaliteten i bebyggelsens byrum ikke går tabt. Endvidere indstilles følgende ændringer:
På foranledning af en række henvendelser om vejforhold og vejadgang ændres tegning nr. 3 som vist i bilag 6. Princippet for biladgang til bebyggelsen i underområde II er, at trafikken fordeles via adgang fra tre steder markeret på tegning nr. 3 med blå trekanter. Således får de to vestligste bebyggelser adgang fra Strandlodsvej, den nordøstligste bebyggelse får adgang fra Lergravsvej og den sydøstligste bebyggelse får adgang fra Øresundsvej. Endvidere skal gennemkørende trafik undgås. Derfor er adgangsvejene afbrudt som vist på tegning nr. 3. Herved sikres det, at beboerne på Lergravsvej ikke belastes af unødig trafik. Endvidere foreslås vejstykket langs med Amagerruten mellem den nordøstligste og den sydøstligste bebyggelse fjernet, hvilket forbedrer sammenhængen til den grønne kile.
Økonomi
Kommunen skønner, at et fuldt udbygget område vil bidrage med en årlig nettoindtægt på 7,5 mio. kr. Det vurderes, at den årlige ejendomsskat vil udgøre 2,4 mio. kr.
Udbygningsaftale
For at fremme udviklingen i området har bygherre anmodet om at indgå en udbygningsaftale med hjemmel i planlovens § 21 b. Der foreligger et forslag til udbygningsaftale, som vil sikre en opgradering af vejanlæg og cykelsti på Strandlodsvej på strækningen mellem Lergravsvej og Øresundsvej, jf. bilag 8.
Efter etablering overtager Københavns Kommune anlæggene vederlagsfrit.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har vedtaget lokalplan og kommuneplantillæg, bekendtgør forvaltningerne disse i henhold til reglerne i planloven.
Claus Juhl / Pernille Andersen
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning i mødet 28. april 2014
A stillede følgende ændringsforslag, der blev tiltrådt med syv stemmer. Tre medlemmer undlod at stemme:
”Det forslås, at bygningshøjden reduceres fra 23 m til 20 m på den nordlige fløj af det midterste byggefelt i Skanskas område. Langs metrograven i Skanskas område er tre bygninger 17 m høje. Det foreslås, at den sydligste fløj i det midterste byggefelt forhøjes fra 17 m til 20 m. ”
For stemte: A, Ø og V.
Imod stemte: Ingen
Undlod at stemme: C, F og I.
C og V stillede følgende ændringsforslag, der faldt med syv stemmer mod to. Et medlem undlod at stemme:
”At parkeringsnormen fastsættes til 1:100 m2
At bebyggelsesprocenten fastsættes til maks. 110
At etagehøjden fastsættes til maks. 6 etager”
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, Ø og F.
Undlod at stemme: I.
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med syv stemmer mod to. Et medlem undlod at stemme.
For stemte: A, F og Ø.
Imod stemte: C og V.
Undlod at stemme: I.