Forslag til lokalplan Bystævneparken og miljørapport, Brønshøj-Husum
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at forslag til lokalplan Bystævneparken (bilag 2) med miljørapport (bilag 7) sendes i offentlig høring i otte uger.
Problemstilling
På baggrund af krav fra parallelsamfundslovgivningen fra 2018 blev der udarbejdet Udviklingsplan for Tingbjerg/Utterslevhuse (BR 20. juni 2019), som anviser, hvordan andelen af almene familieboliger i området kan nedbringes til 40 % senest i 2030, samt at der skal etableres en vejforbindelse mellem Husum og Tingbjerg over Vestvolden, hvilket er igangsat med en anlægslov vedtaget i Folketinget den 4. juni 2024. Sideløbende udviklede forvaltningen en helhedsplan for Bystævneparken, som Borgerrepræsentationen vedtog den 26. oktober 2021, som er baggrunden for lokalplanforslaget. Formålet med lokalplanen er at muliggøre omdannelsen af området fra et utidssvarende, utrygt og relativt lukket institutionsområde til et moderne bykvarter med boliger, erhverv og moderniserede institutioner. Derudover bidragerudviklingen af Bystævneparken også til nedbringelsen af den samlede andel af almene familieboliger i Tingbjerg-Utterslevhuse med 10 %.
Løsning
Lokalplanområdet omfatter Bystævneparken med et areal på i alt ca. 100.000 m2 i bydelen Brønshøj-Husum. Bystævneparken er i dag indrettet med kommunale institutioner, herunder flere plejecentre, demensboliger, daginstitution, botilbud, madproduktionskøkken og rehabiliteringscenter. I alt ca. 51.000 m2 etageareal.
Bystævneparken er anlagt fra 1970-1973. Den består af bygninger i to til otte etager, der ligger spredt med store grønne græsarealer imellem, og hvor størstedelen af bebyggelsen er omkranset af vejen Bystævneparken. Området er karakteriseret ved et parklignende landskab med åbne græsarealer mellem bygningerne. Nord for området ligger Vestvolden, som er et fæstningsværk opført fra 1886-93. Vestvolden udgør i dag et fredet fortidsminde og en grøn rekreativ kile. Øst for Bystævneparken findes vejen Bystævnet og boligbebyggelsen Voldparken, og mod syd og sydvest er Bystævneparken afgrænset af et mindre område med almene såkaldt ”skæve boliger”, et rekreativt areal, et parcelhuskvarter og mod vest en haveforening.
Projektets anvendelse, størrelse og udformning
Projektet gør det muligt at udvikle området med en blanding af boliger, institutioner og erhverv med et samlet etageareal på i alt ca. 108.000 m2 svarende til 108 i bebyggelsesprocent. Kommuneplanrammen og lokalplanen giver mulighed for 110 i bebyggelsesprocent. Området vil bestå af en blanding af rækkehuse og etagehusbebyggelser inkl. et botilbud i form af åbne og lukkede karréer, et rundt fælleshus i to etager, to daginstitutioner med hver sin udformning, et stort plejehjem i én til tre bygninger samt et p-hus med serviceerhverv i stueetagen.
Lokalplanområdet går fra at være omgivet af vejen Bystævneparken til at have et internt vejforløb, kaldet en bøjlevej, med adgang fra Bystævnet. Bygningerne er placeret mod den nye bøjlevej. Herudover er der to stikveje, stier samt en stor grøn fælleshave og et større befæstet byrum. Højdemæssigt er bygningerne tilpasset naboområderne, så de er i to-tre etager mod villaområdet og op til fem etager mod Bystævnet og Voldparken. Lokalplanen muliggør en maksimal bygningshøjde på 26 m i otte etager mod Vestvolden svarende til eksisterende bebyggelser i otte etager med samme placering.
Borgerrepræsentationen vedtog den 3. november 2022, at Økonomiforvaltningen i samarbejde med Teknik- og Miljøforvaltningen skulle udarbejde forskellige modeller for, hvordan byggefællesskaber i Bystævneparken kan understøttes og realiseres.
Teknik- og Miljøudvalgsmødet og Økonomiudvalget blev orienteret om mulige modeller for realisering af byggefællesskaber i Bystævneparken hhv. den 18. og 26. september 2023. Lokalplanen disponerer bebyggelsen i området, fastlægger veje og parkeringsløsninger mv., som giver gode muligheder for, at der vil kunne opføres bygge- og bofællesskaber, dels som rækkehuse dels som dele af etageboligbebyggelse. Gennemførelse af byggefællesskaber forudsætter særskilt politisk beslutning ved udbud af byggeret i Bystævneparken.
De fleste af bygningerne i Bystævneparken er registreret med en SAVE-værdi på 4, som er en middel bevaringsværdi. I Kommuneplan 2024 er bygningerne ikke udpeget som bevaringsværdige. Der bevares bygninger med et etageareal på ca. 8.800 m2, mens resten af den eksisterende bebyggelse i området rives ned. Bygningerne er nedslidte og ikke tidssvarende som plejeboliger. Herudover er der fundet sundhedsskadelige stoffer, som gør, at de ikke er genanvendelige til boligformål, hvorfor det er besluttet at nedrive dem.
Projektets påvirkning af naboer og den omgivne by
Voldparken øst for Bystævneparken vil blive påvirket af skygger ved en realisering af lokalplanforslaget. Der er en øget skyggepåvirkning i forår, sommer og efterår på de grønne områder samt de nederste etager i Voldparken, hvor skyggen vil påvirke efter kl. 16:00 ved jævndøgn og efter kl. 19:00 ved sommertid. Den sydligste beboelsesblok i Voldparken vil blive berørt af skygger på de nederste etager i juni, men ikke ved forårs- og efterårsjævndøgn. Hvor der før var vejareal, vil der mod villakvarteret komme rækkehuse og plejehjem i to-tre etager, som vil være synligt for naboerne.
Institutioner, skoler mv.
Københavns Kommune ønsker, at lokalplanforslaget muliggør to daginstitutioner til i alt 14 grupper, hvor den første daginstitution forventes ibrugtaget i 2028. Økonomiforvaltningen oplyser, at kommunens prognose for antal børn i Brønshøj-Husum viser, at der er behov for udbygning af kapaciteten. Desuden ønsker Københavns Kommune, at lokalplanforslaget muliggør et botilbud på cirka 6.500 m2 og to plejehjem med et samlet etageareal på ca. 23.000 m2.
Byliv
Lokalplanforslaget fastlægger offentligt tilgængelige byrum og gårdrum. Byrummene skaber nye attraktive opholds- og mødesteder, sikrer forbindelser til og gennem området og tilfører området ny beplantning. Lokalplanområdet forbindes til de omgivende byområder med nye stiforbindelser, herunder nye forbindelser fra Bystævneparkens bøjlevej til stisystemerne på Vestvolden. Planforslaget bidrager til et trygt bymiljø ved at sikre mindre opholdszoner langs veje, nye forbindelser gennem området samt ved bestemmelser om udformning af kantzoner og byrum. Disse bestemmelser understøtter mulighed for terrasser med adgang til områdets grønne arealer og øjne fra gaden mod mere befærdede arealer.
Bynatur
Lokalplanforslaget fastlægger en fælleshave og stier, der forbinder til lokalområdet og Vestvolden. For at sikre det landskabelige udtryk, som karakteriserer området i dag, stiller lokalplanforslaget krav om bevaring af 72 af de i alt 123 udpegede bevaringsværdige træer. For at styrke områdets grønne karakter, plantes der mindst 239 nye træer bl.a. langs veje, i byrum og i gårdrum. Af de nye træer er ca. halvdelen hjemmehørende. Der stilles desuden krav om bede til facadebeplantning på de fleste bygninger.
Bæredygtighed
Der er i lokalplanprocessen gjort brug af forvaltningens tidligere bæredygtighedsværktøj som dialogværktøj. Bæredygtighedsværktøjet er vedlagt (bilag 6).
Der er i lokalplanforslaget indarbejdet bestemmelser, der skal sikre variation i området mht. boligmasse og ejerformer, herunder i form af institutioner, private boliger, fælleshus og mulighed for butik og serviceerhverv. Lokalplanforslaget fastlægger forskellige bygningstypologier samt detaljerede arkitektoniske bestemmelser til at skabe en variation i bygningernes udformning og funktion. Derudover er der arbejdet med tryghedsskabende fællesfunktioner i form af siddemuligheder på fælles udearealer og ved indgangspartier, åbne kantzoner og stueetager samt etablering af attraktiv cykelparkering.
Almene boliger
Skoledistriktet har 28 % almene boliger. Grundet den lovpligtige aftale ”Udviklingsplan for Tingbjerg-Utterslevhuse” (BR 20. juni 2019) er det tidligere besluttet på baggrund af daværende administrationsgrundlag for almenboligkravet (BR 22. april 2021), at der ikke stilles krav om almene boliger i lokalplanen, da området er et udsat byområde. Siden hen er administrationsgrundlaget revideret (BR 2. maj 2024), så der også kan stilles krav i udsatte byområder, hvis det reserveres til almene ungdoms- eller plejeboliger eller almene bofællesskaber. Almene bofællesskaber betragtes som familieboliger, og er derfor ikke relevant i Bystævneparken jf. udviklingsplanen.
Parkering
Lokalplanområdet er i Kommuneplan 2024 udpeget som byudviklingsområde med mulighed for en konkret vurdering og for at lave et delvist bilfri område. På grund af den planmæssige sammenhæng med udviklingsplanen for Tingbjerg/Utterslevhuse, Bystævneparkens begrænsede omfang samt den ikke-stationsnære placering og manglende parkeringsrestriktioner i de omkringliggende områder, vurderer forvaltningen ikke, at det er hensigtsmæssigt at reducere parkeringsnormerne i lokalplanforslaget for Bystævneparken med 20 %.
I lokalplanforslaget er området fredeliggjort mest muligt ved at placere størstedelen af de i alt 400 parkeringspladser decentralt i er parkeringshus mod Bystævnet og et mindre antal p-pladser til servicefunktioner langs de interne veje. Som konsekvens af lokalplanen, skal der nedlægges op til 16 offentlige parkeringspladser på Bystævnet. Pladserne ligger uden for betalingszonen, og det giver derfor ikke et provenutab (se bilag 4).
I forhold til krav om parkering til cykler stiller lokalplanforslaget krav om fire p-pladser pr. 100 m2 etageareal til boliger og daginstitution og 0,5 pladser pr. 100 m2 etageareal til plejehjem. Dette svarer til ca. 2.400 cykelparkeringspladser.
Cykelparkeringen er fordelt mellem gadeparkering, parkering i stueetager, herunder i porte og kælderparkering, og op til 4 % af cykelparkeringen må være i p-huset, så det bliver muligt at parkere sin cykel tæt ved en bilparkeringsplads.
Borgerinddragelse
Miljørapporten og forslaget til helhedsplan for Bystævneparken blev godkendt i Borgerrepræsentationen den 22. april 2021 og har været i høring fra den 3. maj 2021 til den 27. juni 2021. Brønshøj-Husum Lokaludvalg har i den forbindelse indsendt et høringssvar (bilag 8). Lokaludvalget vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring (bilag 2). Følgende hovedsynspunkter har bl.a. været fremført af lokaludvalget:
- Lokaludvalget ønsker, at boligerne bliver så varierede som muligt og ønsker en bebyggelsesprocent på højst 100 %.
- Lokaludvalget ønsker etablering af lægehus og en café eller restaurant tilknyttet ældrebeboelsen.
- Lokaludvalget finder det vigtigt, at den offentlige transport til området gennemtænkes.
Forvaltningens bemærkninger
- Lokalplan fastlægger forskellige typologier til boliger, herunder etagebyggeri, rækkehuse som byggefællesskaber, studieboliger mv. Bebyggelsesprocenten er tilpasset områdets karakter og er på ca. 108 med mulighed for 110, jf. kommuneplanrammen.
- Lokalplanforslaget muliggør serviceerhverv langs den nordlige del af bøjlevejen og ud mod Bystævnet ved den nordlige indkørsel til området og et fælleshus inden i området, så der er mulighed for fx at etablere lægehus, iværksætteri, café, restaurant samt fælles aktiviteter i området. Lokalplanen stiller ikke krav om publikumsorienteret serviceerhverv i plejehjemmet.
- Trafikalt arbejdes der med en vejforbindelse til Tingbjerg, så området i højere grad forbindes med de omkringliggende områder. På nuværende tidspunkt vurderes det, at området er tilstrækkeligt offentligt trafikbetjent. I 2025 forventes igangsat en forundersøgelse af en BRT/letbane-løsning mellem Nørrebro St. og Gladsaxe Trafikplads via Tingbjerg, der på længere sigt kan føre til bedre kollektiv trafikbetjening af området. Derudover undersøges der på et indledende stadie muligheden for metroforbindelse til området.
Miljøvurdering
Der er i henhold til miljøvurderingsloven udarbejdet en miljørapport. Heri vurderes det, hvordan omdannelsen af området fra et lavt udnyttet institutionsområde til et tæt bykvarter med boliger og moderne institutioner påvirker en række miljøemner. Miljørapporten belyser bl.a. påvirkningen af trafikstøj, skyggevirkninger, luftforurening, vindforhold, varmeøeffekten, dyre- og plantelivet, vandforbruget, overfladevand og drivhusgasudledninger fra opførslen af byggeriet.
Ved udarbejdelse af miljørapporten er der lavet flagermusundersøgelser i området, som konkluderer, at der muligvis kan være egnede levesteder for ynglende og/eller rastende flagermus i og omkring eksisterende bygningers tagkonstruktioner. Der skal derfor foretages lytninger for flagermus fra medio juni 2025, og ved eventuel forekomst af flagermus udarbejdes der et miljønotat herom. Lokalplanen for Bystævneparken kan ikke vedtages endeligt, før der er foretaget de fornødne lytninger og taget stilling til eventuelle nødvendige afværgeforanstaltninger. Miljørapporten er vedlagt som bilag 7 og vil blive sendt i høring sammen med lokalplanforslaget.
Politisk handlerum
Det kan besluttes, at
- der i lokalplanen stilles krav om min. 150 m2 publikumsorienterede serviceerhverv med mulighed for liberale erhverv på byggefelt G for at sikre mere byliv i området, og som kan være med til at skabe et tryggere bykvarter. Besluttes dette, vil det kunne påvirke det samlede boligantal for nedbringelse af andel af almene boliger i Tingbjerg, udsætte salg af grundene pga. frygt for tomme lokaler og potentielt forsinke den samlede realisering af Bystævneparken inden for den lovpligtige plan med krav i 2029.
- der i lokalplanen stilles krav om i alt 200 m2 publikumsorienterede serviceerhverv med mulighed for liberale erhverv langs den nordlige del af bøjlevejen. Besluttes dette, vil det kunne påvirke det samlede boligantal for nedbringelse af andel af almene boliger i Tingbjerg, udsætte salg af grundene pga. frygt for tomme lokaler og potentielt forsinke den samlede realisering af Bystævneparken inden for den lovpligtige plan med krav i 2029.
- der i lokalplanen stilles krav om butik for at sikre detailhandel i området. Dette er ikke normal praksis i lokalplaner, og i dette tilfælde vil der være en højere risiko for tomme lokaler på grund af detailhandlen langs Frederikssundsvej.
Økonomi
Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget og miljørapport i høring i otte uger. Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter, at Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af 30. januar 2020.
Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget til politisk behandling.
Søren Wille
/ Karsten Biering Nielsen