Forslag til lokalplan Molestien og kommuneplantillæg med miljørapport og udbygningsaftale, Vesterbro/Kgs. Enghave
Borgerrepræsentationen skal tage stilling til at sende forslag til tillæg til kommuneplan og til lokalplan Molestien med miljørapport i offentlig høring. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til forslag til lokalplan Molestien (bilag 2) og miljørapport (bilag 4). Økonomiudvalget skal tage stilling til forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2), miljørapport (bilag 4) og forslag til udbygningsaftale (bilag 6).
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget overfor Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende forslag til lokalplan Molestien (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) med henblik på udsendelse i offentlig høring i otte uger.
Økonomiforvaltningen indstiller, at Økonomiudvalget overfor Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at godkende det tilhørende forslag til tillæg til Kommuneplan 2019 (bilag 2) med miljørapport (bilag 4) med henblik på udsendelse i offentlig høring sammen med lokalplanforslaget i otte uger.
- at tage til efterretning, at der foreligger et udkast til udbygningsaftale med grundejeren (bilag 6), og at aftalen vil blive forelagt til godkendelse i endelig form ved planforslagenes endelige behandling.
Problemstilling
Grundejer ønsker at opføre ungdoms- og familieboliger, serviceerhverv og parkeringshus i området mellem Sjællandsbroen, Bådehavnsgade og Øresundsbanen. Derudover fastlægger Kommuneplan 2019, at der skal etableres en daginstitution og et plejecenter. Det forudsætter ny lokalplan og kommuneplantillæg, da gældende lokalplan ikke muliggør boliger. Teknik- og Miljøudvalget og Økonomiudvalget godkendte den 5. oktober og den 20. oktober 2020 en startredegørelse med følgende anbefalinger: Sikring af nye forbindelsesmuligheder for bløde trafikanter og en hensigtsmæssig trafikafvikling. Bådehavnsgade og Sjællandsbroen skal have et grønt forløb, og grønne hjørner mod Sjællandsbroen skal fortsættes. Der skal indrettes brugbare friarealer for de forskellige brugergrupper. Terrænspring mod Bådehavnsgade skal optages i bygningerne, som skal have direkte adgang fra Bådehavnsgade. Endelig blev det anbefalet, at der sikres et hensigtsmæssigt møde mellem den nye bebyggelse og Fiskerhavnen syd for jernbanen.
Løsning
Lokalplanforslaget muliggør en bebyggelsesplan med et etageareal på samlet op til 68.600 m2 inkl. eksisterende erhvervsbebyggelse. Hertil kommer et p-hus på op til 8.500 m2, som, jf. Kommuneplan 2019, kan etableres udover den maks. bebyggelsesprocent. Samlet svarer det til en bebyggelsesprocent på ca. 185 ekskl. p-hus. Der stilles krav om 25 % almene boliger, der etableres som et plejecenter, og der er indarbejdet en daginstitution til ti grupper, der forventes ibrugtaget i 2026. Bebyggelsen følger Bådehavnsgades, jernbanens og Sjællandsbroens forløb og skærmer det indre område mod støj. Strukturen danner åbne karréer om åbne gårdrum og et fælles grønt areal. Bygninger må være i 3-8 etager med en maks. højde på 28 m. Der muliggøres en enkelt bygning på 40 m på hjørnet af Bådehavnsgade/Sjællandsbroen. Højden svarer til planlagt bebyggelse i lokalplan Sydhavnsgade (”Trekantgrunden”), hvor der også er muliggjort en bygning på op til 40 m på hjørnet mod Sjællandsbroen. Nærmest jernbanen og Fiskerhavnen syd for jernbanen må bygninger højst være 20 m høje. Plejecentret og boligerne langs Bådehavnsgade skal have tag med hældning, hvori teknik skal indarbejdes. Der stilles krav til, at boligbebyggelsens facade nedbrydes i mindre facadeenheder. Planen er udformet således, at der på sigt kan etableres en stibro over Sjællandsbroen.
Byliv
De nye bygninger langs Bådehavnsgade får indgang mod Bådehavnsgade, som derved får en bymæssig karakter. Stueetager i plejecenter og erhvervsbygning skal have mindst 50% gennemsigtige glaspartier. Stueetagen i p-huset fastlægges til serviceerhverv og skal have mindst 30% gennemsigtige glaspartier. Det understøtter byliv og tryghed. Der er en stiforbindelse langs jernbanen og videre op til Bådehavnsgade. Den eksisterende viadukt under Bådehavnsgade opretholdes som forbindelse for bløde trafikanter. Byrummene indrettes, så de tilgodeser alle områdets brugergrupper.
Bæredygtighed og bynatur
Bæredygtighedsindsatser er drøftet i processen, og projektet indeholder en række initiativer. Bygherre stiler mod, at byggeriet DGNB certificeres til guld-niveau. For at fremtidssikre parkeringshuset til en evt. anden anvendelse på sigt bliver loftshøjden øget. Træer langs Sjællandsbroen udpeges som bevaringsværdige og bevares, og der skal plantes min. 116 nye træer i området, herunder langs den sydlige del af Bådehavnsgade. Der fældes ikke træer, som lever op til kriterier for at blive udpeget som bevaringsværdige. Den grønne mobilitet understøttes ved arealreservation langs den nordlige del af Bådehavnsgade til en stiforbindelse over Sjællandsbroen.
Almene boliger
Der er over 30 % almene boliger i skoledistriktet. Da det vurderes, at lokalplanen kan understøtte den blandede by ved at tilføre området andre almene boligtyper end de eksisterende almene boligtyper (typisk familieboliger), stilles kravet om almene boliger, jf. Kommuneplan 2019 og administrationsgrundlag for almene boliger. I administrationsgrundlaget indgår, at kravet vil kunne stilles i skoledistrikter med over 30 % almene boliger, hvis det understøtter den blandede by ved at tilføre andre almene boligtyper end de, der allerede eksisterer i området. De almene boliger etableres alene som et plejecenter. Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering er uddybet i bilag 9.
Parkering
Lokalplanområdet er udpeget som byudviklingsområde i Kommuneplan 2019. Området kan efter administrationsgrundlaget for bilfri bydele gøres helt bilfrit, hvis 1/3 af lokalplanområdet ligger indenfor et 600 m cirkelslag til en station. Området ligger ca. 200-300 m fra den kommende metrostation på Sluseholmen. Sjællandsbroen udgør med sine seks spor og daglige 50.000 køretøjer i dag en barriere for adgangen til metrostationen. Endvidere ligger området tæt ved det overordnede vejnet, som understøtter brugen af bil. Der er i lokalplanen muliggjort en stiforbindelse over Sjællandsbroen, som på længere sigt kan forbedre adgangen til metrostation og byen generelt for cyklister og gående. Med reduceret parkeringsudbud i lokalplanområdet vil der være risiko for, at beboere og besøgende vil parkere uden for området, hvor der i dag ikke er parkeringszone.
På den baggrund anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen, at parkeringsnormerne nedsættes med 50% for alle funktioner i forhold til normerne i Kommuneplan 2019. P-normen bliver derefter 1 plads pr. 500 m2 for boliger, 1 pr. 1.714 m2 for kollegie- og ungdomsboliger, 1 pr. 572 m2 for daginstitutioner, 1 pr.1.428 m2 for plejecentre og plejeboliger, 1 pr. 428 m2 for erhverv og 1 pr. 286 m2 for butikker. I alt etableres dermed ca. 87 pladser til ny bebyggelse i området. Derudover er der i dag ca. 240 p-pladser til eksisterende erhverv i kælder og på terræn. De eksisterende p-pladser kan ikke nedlægges, fordi de er krævet i forbindelse med byggetilladelser. Vejadgang til lokalplanområdet kan kun ske fra Bådehavnsgade, da der af hensyn til fremkommeligheden ikke kan etableres yderligere overkørsler til Sjællandsbroen. Denne vejadgang betjener også hotellet øst for lokalplanområdet, der ikke har anden adgangsvej. Til det eksisterende erhverv er der parkeringspladser, hvilket betyder, at lokalplanområdet ikke kan indrettes helt bilfrit. Området vil derfor ikke opleves som et område med meget begrænset parkeringsnorm, selvom den reduceres for ny bebyggelse. Teknik- og Miljøforvaltningens vurdering er uddybet i bilag 8.
For cykelparkering stiller kommuneplanen krav om 4 cykelparkeringspladser pr. 100 m2 for boliger og butikker, 3 pr. 100 m2 for erhverv og 2,5 pr. 100 m2 for daginstitutioner. I lokalplanen stilles krav om 0,65 cykelparkeringspladser pr. 100 m2 for plejecenteret. Samlet svarer dette til ca. 1.800 cykelparkeringspladser.
Kommuneplan
Området er i Kommuneplan 2019 udlagt til boliger og serviceerhverv (C*), men der mangler fastsættelse af bebyggelsesprocent og højder. Med forslaget til kommuneplantillæg fastlægges rammen fortsat til serviceerhverv og boliger (C3*) og med en maks. bebyggelsesprocent på 185 og en maksimal bygningshøjde på 29 m. Der er en særlig bemærkning om, at der i lokalplan kan tillades én bebyggelse med en maks. bygningshøjde på 40 m mod hjørnet ved Bådehavnsgade-Sjællandsbroen, samt om, at området indgår i byomdannelsesområdet Bådehavnsgade Nordøst og er omfattet af rækkefølgebestemmelser.
Borgerinddragelse
Der er foretaget indledende høring i forbindelse med udarbejdelsen af startredegørelsen, herunder af Kgs. Enghave Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring.
Kgs. Enghave Lokaludvalgs høringssvar fra den indledende høring er vedlagt som bilag 10.
Miljøvurdering
Der er i henhold til miljøvurderingsloven udarbejdet en miljørapport, da der er tale om inddragelse af næsten ubebyggede arealer til et tæt bebygget område. Miljørapporten konkluderer, at projektet vil medføre en væsentlig påvirkning på trafikmønstre, særligt fremkommeligheden for biltrafik på Bådehavnsgade og i krydset ved Sjællandsbroen. Dette imødegås gennem tiltag i udbygningsaftalen, herunder arealreservation til stibro over Sjællandsbroen. Projektet vil ikke medføre en væsentlig påvirkning på de øvrige undersøgte emner, som bl.a. vedrører vind, trafik, jordforurening, overfladevand og visuel påvirkning. I miljørapporten beskrives desuden nødvendige afværgeforanstaltninger i forhold til trafikstøj og virksomhedsstøj, herunder fra Københavns Skyttecenter. Der er desuden udarbejdet en Natura 2000-screening (væsentlighedsvurdering) efter habitatdirektivet, der bl.a. belyser konsekvenser ved udledning af overfladevand til havnen i nærheden af Natura 2000-området syd for. Af screeningen fremgår det, at byggeriet ikke vil medføre en væsentlig påvirkning af udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området, og at en egentlig Natura 2000-konsekvensvurdering derfor ikke vil være påkrævet. Miljørapporten og væsentlighedsvurderingen er vedlagt som bilag 4 og 5 og vil blive sendt i høring sammen med planforslagene.
Økonomi
På grundejers anmodning er udarbejdet et udkast til en frivillig udbygningsaftale i henhold til planlovens § 21 b. Aftalen indeholder, at grundejer afholder udgifter til flytning af cykelbane i vejkrydset ved Sjællandsbroen-Bådehavnsgade, signalreguleret kryds ved Molestien-Bådehavnsgade samt cykelsti og beplantningsbælte, som kan inddrages i evt. kommende dobbeltrettet cykelsti, langs Bådehavnsgade. Herudover forpligter grundejer sig til at bidrage til at finansiere en kommende stibroforbindelse over Sjællandsbroen med et fast beløb. Anlæg af forbindelsen vil kræve yderligere privat og/eller kommunal finansiering. Signalanlægget overdrages vederlagsfrit til kommunen, når det er færdiganlagt og godkendt af kommunen. De øvrige anlæg overdrages ikke til kommunen. Hvis udbygningsaftalen vedtages, afsættes der 35.000 kr. i afledt drift til projektet. Beløbet indarbejdes i augustindstillingen i en pulje under Økonomiudvalget med henblik på udmøntning i en budgetindstilling forud for overtagelse af signalanlægget til drift af Teknik- og Miljøforvaltningen, når signalanlægget er gennemført og ibrugtaget. Etablering af stibroforbindelsen vil medføre yderligere driftsudgifter, som vil blive fremlagt til politisk behandling i forbindelse med anlæg af stibroforbindelsen.
Videre proces
Når Borgerrepræsentationen har godkendt planforslagene, sender forvaltningerne planforslagene, miljørapport og væsentlighedsvurdering i høring i otte uger (ekskl. juli måned). Der vil blive afholdt et offentligt borgermøde i forbindelse med høringen. På baggrund af resultatet af høringen vil forvaltningerne udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslagene. Indstillingen forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2021.
Søren Hartmann Hede Søren Wille
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 26. april 2021
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF1):
”At parkeringsnormen for biler fastsættes til 1 pr. 100 m2 bolig, så parkering kan holdes på egen grund uden at belaste de offentlige vejarealer.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 2 stemmer mod 9. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C og V.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø, og Å.
Det Konservative Folkeparti fremsatte følgende ændringsforslag som tilføjelse til 1. at-punkt (ÆF2):
”At der ikke stilles krav om opførelse af almene boliger.”
Ændringsforslaget blev ikke vedtaget med 1 stemme mod 10. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: C.
Imod stemte: A, B, F, O, Ø og Å.
Indstillingens 1. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. Ingen medlemmer undlod at stemme.
For stemte: A, B, F, O, V, Ø og Å.
Imod stemte: C.
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Området mellem Sydhavnsgade og jernbanen til lufthavnen og Sverige er meget støjplaget, og derfor vil vi ikke være med til at placere boliger på arealet.”
Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”At der stiles krav om el-ladestandere til de nye parkeringspladser i konstruktion.”