Mødedato: 25.11.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Parkeringssensorer på el-delebilspladser

Se alle bilag

Forvaltningen har modtaget henvendelser fra private aktører, som ønsker at opsætte parkeringssensorer på Københavns Kommunes ca. 400 eksisterende og ca. 600 planlagte el-delebilspladser. En aktør har allerede modtaget midler fra Vejdirektoratets pulje til fremme af el-delebiler. Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til, om forvaltningen kan give en maksimalt 10-årig tilladelse til installation af parkeringssensorer på offentlige vejarealer, i tråd med praksis for private initiativer under vejloven. Forvaltningen er positivt indstillet for at give tilladelse, da det vil understøtte brugen af el-delebilspladserne.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender:

  1. at private aktører får tilladelse til, i en 10-årig periode, at montere parkeringssensorer på el-delebilspladser i Københavns Kommune jf. løsningsafsnittet.

Problemstilling

To private aktører har hhv. modtaget og ansøgt om midler fra Vejdirektoratets "Pulje til fremme af el-delebiler 2023 og 2024” og ønsker at montere private parkeringssensorer på alle el-delebilspladser, der er etableret på offentlige vejarealer i Københavns Kommune. Da det er første gang forvaltningen skal give tilladelse til private parkeringssensorer på offentlige vejarealer, forelægges sagen for Teknik- og Miljøudvalget. Der findes jf. økonomiafsnittet finansiering til opsætning af parkeringssensorer på alle nuværende og planlagt kommende el-delebilspladser i kommunen, svarende til i alt ca. 1.000 pladser, (bilag 5 viser kort over, hvor pladserne er).

Forvaltningen anbefaler, at der gives tilladelse til opsætningen af parkeringssensorer på el-delebilspladser.

Løsning

Private aktører vil gerne opsætte parkeringssensorer på Københavns Kommunes el-delebilspladser, hvilket kræver tilladelse fra Teknik- og Miljøforvaltningen (se bilag 4 for uddybning af parkeringssensorer). I Budget 2023 blev det besluttet, at der skal etableres 1.000 el-delebilspladser (Borgerrepræsentationen 6. oktober 2022, B, C, D, I, O, V, Ø og Å). Ved udgangen af 2024 forventer forvaltningen, at der er etableret ca. 400 af disse pladser (bilag 5).

Forretningsmodellen

Forretningsmodellen indebærer, at private aktører leverer og vedligeholder parkeringssensorerne, mens kommunen og relevante aktører, såsom delebilklubber, får adgang til de indsamlede data. Disse data kan anvendes til analyser af brugsmønstre på delebilspladser og trafikmønstre, hvilket understøtter kommunens mål om grøn mobilitet og CO2-reduktion.

Tilladelser vil gives efter først-til-mølle-princippet. Hvis der kommer flere ansøgninger i fremtiden, vil eksisterende aktører skulle fjerne deres udstyr ved tilladelsens udløb, så nye aktører kan opsætte eget materiel uden overlap.

Sensoren monteres med lim på parkeringspladserne og kommunikerer via mobilnetværket. Systemet indsamler data om bl.a. belægning, ankomster, afgange og gennemsnitlig parkeringstid. Data kan integreres i en eksisterende app eller gøres tilgængelige i en selvstændig app, og data vil være tilgængelig for alle.

Rammer for tilladelser

Som følge af Vejlovens § 80 kan kommunen tillade private aktører at bruge offentlige vejarealer til installation af materiel som sensorer, forudsat at offentlig adgang og trafik ikke forstyrres. Teknik- og Miljøforvaltningen har skønsbeføjelser, som giver ret til at vurdere, om projekter tjener offentlighedens interesser og opfylder kommunens retningslinjer for bæredygtighed.

Forvaltningen vil sikre, at projektet med opsætning af sensorer på el-delebilspladser overholder Vejloven, databeskyttelsesreglerne og kommunalfuldmagten og at de private aktørers engagement ikke resulterer i urimelige økonomiske fordele. Derfor vil kommunen fastsætte retningslinjer for datahåndtering og offentlig adgang til de data, som sensorerne genererer, og som styrker kommunens mulighed for at analysere trafik- og brugsmønstre.

Projektet vil give kommunen data, som vil være nyttig i udviklingen af fremtidige transporttiltag og forbedre mobilitetsplanlægningen i København. Al dataadgang vil være underlagt retningslinjer for ansvarlig håndtering og overholde gældende databeskyttelsesregler. Forvaltningen vil stille krav om, at data primært bruges til kommunale formål, herunder optimering af mobilitetsplanlægning og fremme af bæredygtig transport i byen. Det omfatter følgende:

  1. Tidsbegrænsning: Tilladelser gives for maksimalt 10 år med mulighed for fornyelse, afhængigt af projektets evaluering.
  2. Databeskyttelse og adgang til Data: Projekterne skal følge klare retningslinjer for datahåndtering, og der skal være fri adgang til data, bl.a. for forvaltningen til analyser af el-delebilspladser og trafikmønstre.
  3. Kontrol og Overvågning: Kommunen opretholder retten til løbende kontrol af projektet for at sikre overholdelse af de fastsatte vilkår.
  4. Fjernelse af materiel ved tilladelsens udløb: Når tilladelsen udløber, skal aktøren fjerne sit materiel, så en eventuel ny aktør kan opsætte eget udstyr uden hindring, hvilket opretholder fleksibiliteten i kommunens brug af offentlige arealer.

Andre aktuelle parkeringssensor-projekter

Teknik- og Miljøforvaltningen er i gang med et forsøg med parkeringssensorer på erhvervsparkeringspladser. Teknik- og Miljøudvalget blev orienteret om dette den 7. juni 2024 via TMU-portalen.  Denne forsøgsordning, der forventes implementeret inden udgangen af 2024, er en hardwarebaseret løsning, hvor parkeringssensorer sender data til en app, der viser tilgængelige parkeringspladser i realtid. Den ligner det aktuelle forslag om parkeringssensorer på el-delebilspladser, men er målrettet erhvervslivet.

Teknik- og Miljøudvalget skal desuden behandle en sag om parkeringssensorer, forventeligt i anden kvartal af 2025. Her skal Teknik- og Miljøudvalget tage stilling til anvendelsen af den resterende bevilling fra parkeringssensorprojektet "Smartere trafikløsninger - Parkeringssensorer i Indre By og Østerbro", som blev vedtaget i Budget 2016 (BR 1. oktober 2015) (A, B, C, F, I, O og V). Teknik- og Miljøudvalget bad om at få en sag til behandling om anvendelse af de resterende midler i forbindelse med behandling af sagen ”Annullering af to anlægsprojekter” den 19. august 2024.

Politisk handlerum

Teknik- og Miljøudvalget kan vælge, at

  • forvaltningen selv opsætter parkeringssensorer. Det kræver, at der afsættes midler - enten ved ved kommende budgetforhandlinger, eller ved allokering af midler fra projektet ” Smartere trafikløsninger – Parkeringssensorer”.
  • tilladelsen skal gælde i et andet tidsinterval end 10 år, fx fem eller syv år. 

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, da finansieringen kommer fra andre kilder. Den første ansøgers samlede projektomkostning er beregnet til 1.481.010 kr., hvoraf 25 % er dækket af ansøgerens egenfinansiering, hvilket betyder, at ansøgeren selv bidrager med 370.252,50 kr. Resten af finansieringen – 75 % eller 1.110.757,50 kr. – dækkes af tilskud fra Vejdirektoratets "Pulje til fremme af el-delebiler 2023 og 2024", som er oprettet for at støtte initiativer, der fremmer el-delebilsordninger.

Således er størstedelen af projektet finansieret gennem den offentlige støttepulje, mens ansøgeren selv bærer en mindre del af omkostningen som egenfinansiering. Hvis Københavns Kommune selv skulle finansiere et lignende projekt, ville omkostningerne være tilsvarende, dog uden mulighed for ekstern finansiering fra denne pulje.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, vil forvaltningen indgå i dialog med de private aktører med henblik på montering af parkeringssensorer. Godkendes indstillingen ikke, vil forvaltningen informere de involverede aktører om beslutningen.

 

Søren Wille

/ Lena Kongsbach

 

Til top