Mødedato: 23.05.2007, kl. 15:00

Placering af genbrugsstationer

Se alle bilag

Placering af genbrugsstationer

Teknik- og Miljøudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 23. maj 2007

 

 

Sager til drøftelse

 

26.      Placering af genbrugsstationer

 

TMU 291/2007  J.nr. 2007-33801

 

 

 

Placering af genbrugsstationer drøftes af Teknik- og Miljøudvalget som opfølgning på "Gang i København. Bortskaffelse af erhvervsaffald" jf. udvalgets møde den 24. januar 2007

 

 

BESLUTNING

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller,

1. at Teknik- og Miljøudvalget drøfter placering af nye genbrugsstationer

 

 

PROBLEMSTILLING

Brugerundersøgelser viser, at borgere og virksomheder generelt er glade for byens genbrugsstationer og kvartermiljøstationer, og benytter dem til at komme af med bl.a. storskrald, haveaffald og bygningsaffald. Der var over 450.000 besøgende med knap 50.000 tons affald i 2006 på genbrugsstationerne i Københavns Kommune, og det forventes, at mængderne vil stige med omkring 10 pct./år i de kommende år.

 

Der er i dag tre genbrugsstationer hovedsagligt i den sydlige del af byen. En genbrugsstation på Rentemestervej i det nordlige København lukkede i 2005 i forbindelse med boligbyggeri på grunden.

 

Mange borgere og erhvervsdrivende efterspørger nye genbrugsst ationer, hvilket senest kom til udtryk i arbejdet med Gang i København – Bortskaffelse af erhvervsaffald.

 

Placeringen af nye genbrugsstationer i København vanskeliggøres imidlertid af, at de ledige arealer i byen efterspørges til bolig- og fritidsformål mv.. Samtidig er der lokalt modstand mod placering af genbrugsstationer pga. frygt for bl.a. trafikstøj.

 

LØSNING

Center for Miljø indsats på området omfatter:

a)      Etablering af to nye genbrugsstationer i det nordlige København

b)      Etablering af kvartermiljøstationer

 

Herudover er der tanker om:

c)      Etablering af en decentral genbrugsstation

 

 

ad a) Etablering af to nye genbrugsstationer i det nordlige København

For at forbedre servicen for borgerne i den nordlige del af København forventes etablering af en ny genbrugsstation på Borgervænget samt Grøndalsvænge Allé eller alternativt Bispeengbuen/Borups Alle.

 

Der er i februar 2007 meddelt en miljøgodkendelse af genbrugsstationen på Borgervænget, og klager over godkendelsen behandles nu i Miljøklagenævnet. Forudsat at klagerne ikke får medhold, forventes etablering påbegyndt i 2. halvår 2007, hvorefter åbning kan ske i 2008.

 

Borgerrepræsentationen godkendte etablering af en genbrugsstation ved Grøndalsvænge Allé den 15. december 2005, men Teknik- og Miljøudvalget besluttede på udvalgsmødet den 11. oktober 2006, at trekantsarealet ved Borups Allé/Bispeengbuen skulle undersøges som alternativ. Trekantsarealet undersøges p.t. herunder mulighederne for udvidelse af det tilgængelige areal, støj-, og trafikforhold.

 

Ved etablering af to nye genbrugsstationer samt løbende forbedringer af de eksisterende tre vil affaldsplanens mål om antallet af genbrugsstationer være opnået, og borgerne vil være betjent af en god spredning af velfungerende genbrugsstationer. Foruden de københavnske genbrugsstationer kan borgerne aflevere affald i nabokommunerne som følge af samarbejdet med Amager­forbrænding og Vest­forbrænding om brug af genbrugsstationerne i de to anlægs oplande.

 

ad b) Etablering af kvartermiljøstationer

Foruden genbrugsstationer arbejdes der på at etablere flere mindre kvartermiljøstationer, hvor der ikke er adgang for biler. Der er den 18. april 2007 åbnet en ny kvartermiljøstation i Tingbjerg, og der arbejdes på at få placeret yderligere kvartermiljøstationer på Amager og på Hulgårds Plads i Nordvest. Et forslag til etablering af en ny kvartermiljøstation integreret med en legeplads på Hulgårds Plads afventer budgetforlig 2008. Det skyldes, at Børne- og Ungdomsforvaltningen skal tage stilling til at afsætte midler til projektet.

 

ad c) Etablering af en decentral genbrugsstation

Udover de ovennævnte to planlagte genbrugsstationer undersøger Center for Miljø muligheden for placering af genbrugsstationer i ikke-bolignære områder.

 

En stor decentral genbrugsstation kunne etableres i et område med gode forbindelser til større veje, hvorved bl.a. erhvervslivets behov ville blive tilgodeset. Desuden vil en decentral placering kunne åbne mulighed for en større, iøjnefaldende station med publikumsaktiviteter i form af f.eks. et affaldsværksted jf. affaldsplanens initiativ nr. 32. Et affaldsværksted kunne indrettes som et informationscenter med sanseoplevelser for både de almindelige brugere og for skoleklasser.

 

En decentral genbrugsstation med eller uden et affaldsværksted kræver en egnet grund. De hidtil unde rsøgte placeringer har ikke kunnet realiseres, men der arbejdes videre med mulige løsninger.

 

ØKONOMI

Indtillingen har ingen umiddelbare økonomiske konsekvenser. Omkost­ninger til etablering af nye genbrugsstationer bliver forelagt udvalget, inden en evt. etablering. Driftsudgifter for genbrugs­stationerne afholdes af I/S Amagerforbrænding.

 

VIDERE PROCES

-

 

BILAG

1. Kort over genbrugs-, nærgenbrugs- og kvartermiljøstationer

2. Kort over genbrugsstationer i og omkring Københavns Kommune

 

 

 

 

Hjalte Aaberg                                           Mikkel Aarø-Hansen



 

Til top