Mødedato: 22.06.2020, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, Festsalen

Forslag til tillæg 1 til lokalplan 384 Artillerivej Øst, Amager Vest

Se alle bilag

Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til at sende forslag til tillæg 1 til lokalplan 384 Artillerivej Øst i høring. Forslaget vil muliggøre udvikling af et område ved Artillerivej med plejehjem, daginstitution, skolehaver, socialt værested og grøn kile med i alt ca. 8.100 m2 nybyggeri.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at forslag til tillæg 1 til lokalplan 384 Artillerivej Øst (bilag 2) udsendes i offentlig høring i otte uger.

Problemstilling

I Budget 2020 (BR 31. oktober 2019) (A, B, F, V, Ø og Å) blev der afsat midler til ny daginstitution, plejehjem, skolehave, socialt værested og grøn kile på ejendommen Artillerivej 69H. Det kræver et tillæg til den gældende lokalplan Artillerivej Øst at realisere projekterne, da denne lokalplan fastlægger området til rekreative formål.

Teknik- og Miljøudvalget godkendte den 27. januar 2020 startredegørelse for tillæg 1 til lokalplanen. Et flertal (B, C, F, O, Ø og Å) afgav følgende protokolbemærkning: ”Partierne opfordrer til, at alle fem bevaringsværdige træer bevares i den videre planlægning”.

Løsning

Området, der har et grundareal på 15.140 m2, udgør en del af den kommunale ejendom matr.nr. 187 Eksercerpladsen, København. Projektets fem forskellige funktioner er fordelt med plejehjem på ca. 5.900 m2 (69 plejeboliger) og daginstitution (ti grupper) på ca. 2.000 m2 i den sydvestlige del, skolehaven samt værestedet i den nordøstlige del og en offentligt tilgængelige grøn kile i midten. Den grønne kile rummer beplantning, kantzoner, cykelparkering, adgangsarealer til plejehjemmet, daginstitutionen skolehaven og værestedet. Det muliggøres, at der senere kan etableres adgang til Amager Fælled.

Daginstitutionen skal erstatte den nuværende midlertidige pavilloninstitution. Det nye værested stilles til rådighed for brugerne af det nuværende værested på grunden.

Bebyggelsen med plejehjem og daginstitution bliver anlagt omkring et gårdrum. Plejehjemmet, der ligger nærmest Artillerivej, er i fire etager (op til 18 meter). Det forudsættes opført af et alment boligselskab efter udbud. Daginstitutionen, der ligger nærmest rideskolen, er overvejende i tre etager (op til 14 meter). I alt bygges ca. 8.100 m2 etageareal, inklusive bygninger i skolehaven og værestedet.

Skolehaven indrettes med haver samt mindre bygninger til personalefaciliteter, depoter og undervisning. Til skolehaven er der afsat et areal på ca. 5.800 m2, inklusive arealer til den grønne kile og værestedet. Selve skolehaven får et areal på 5.530 m2, som Københavns Skolehaver ønsker hegnet og aflåst, når der ikke er bemanding eller aktiviteter af hensyn til beskyttelse af haverne mod hærværk. Mod Artillerivej udføres hegnet, så det fungerer som støjskærm.

I områdets sydlige del indgår et ca. 12 m bredt og ca. 1.512 m2 stort areal, som er erhvervet af kommunen og overført til ejendommen fra en naboejendom, der rummer den fredede ballonhangar og rideskole. Naboejendommen, der ejes af Realdania, udlejes til Børne- og Ungdomsforvaltningen. Ifølge købsaftalen skal indretning og brug af det tillagte areal ske efter nærmere aftale med Realdania. I henhold til lokalplanforslaget kan arealet bruges som friareal til daginstitutionen og eventuelt til skolehaven, og desuden reserveres der her areal til nedennævnte stiforbindelser til fælleden og Ballonparken.

Byliv
Med dens placering i midten af området danner den grønne kile mødested og overgangszone mellem de forskellige kommunale funktioner og skaber samtidigt forbindelse gennem området til gavn for beboere og brugere i og uden for området. Der fastlægges areal til en tre meter bred stiforbindelse i forlængelse af stien i den grønne kile mod sydvest langs områdets grænse mod rideskolen. Herfra skal den forbindes med stisystemet på Amager Fælled. Stillingtagen til stiadgangen til fælleden sker i forbindelse med kommende revision(er) af udviklingsplanen for Amager Fælled. Udviklingsplanen revideres hver femte år, og arbejdet med en revision af den nuværende plan vil formentlig starte sommeren 2021 og vil vare ca. et år. Fra stien i den grønne kile er der også en stiadgang til Ballonparken.    

Bæredygtighed og bynatur
Da plejehjemmet opføres som alment byggeri og daginstitutionen som kommunalt byggeri, skal byggerierne opfylde kommunens krav til bæredygtighed. 

Der er udpeget fem træer i området, som lever op til kriterierne for at blive udpeget som bevaringsværdige (bilag 4). Disse træer fastlægges alle som bevaringsværdige i lokalplanen. I forbindelse med plejehjemmet, daginstitutionen og den grønne kile plantes der mindst 70 nye træer og på skolehavearealet mindst 40 nye træer.

Parkering
Kommuneplan 2019 stiller krav om en én parkeringsplads pr. 714 m2 og 286 m2 etageareal til henholdsvis plejehjem og daginstitution. I lokalplanen svarer kravet til, at der skal etableres 15 p-pladser, der bliver placeret på terræn på ejendommens arealer langs Artillerivej.

I forhold til krav om parkering til cykler stiller kommuneplanen krav om 2,5 p-pladser pr. 100 m2 etageareal til daginstitutioner. For plejehjem stilles kravet efter en konkret vurdering og foreslås fastsat til 0,65 plads pr. 100 m2 etageareal. Til skolehaven stilles der krav om 17 pladser i overensstemmelse med forslag fra skolehaven. Samlet set stilles der i lokalplanen krav om etablering af mindst 105 pladser. De placeres overvejende i den grønne kile, hvorfra der er indgang til daginstitutionen og skolehaven.

Kommuneplan
I Kommuneplan 2019 er området udlagt til institutioner og fritidsområder (O2-område) med en maksimal bebyggelsesprocent på 110 og en maksimal bygningshøjde på 24 m.

Intern høring
Der er foretaget intern høring af lokalplanforslaget, herunder af Amager Vest Lokaludvalg, der vil blive hørt igen, når forslaget sendes i offentlig høring. Følgende hovedsynspunkter har været fremført af lokaludvalget:

  1. Lokaludvalget har et stort ønske om, at lokalplanen også omfatter en plan for udvikling af Kigkurren, herunder området, der tidligere var hjemsted for hestedrosche-virksomhed. Lokaludvalget bakker af samme grund op om, at der etableres såvel en sigtelinje som en sti fra Kigkurren til Ballonhangaren og henviser til, at Realdania tidligere har udtrykt ønske om at fastholde områdets kultur og identitet, og at sammenhængen til fælleden samt det grønne i området fastholdes. I en supplerende udmelding bakker lokaludvalget op om forslaget fra Københavns Skolehaver til afgrænsningen af det indhegnede areal.
  2. Lokaludvalget ønsker, at værestedet i det røde skur fortsat kan være på stedet.

Forvaltningens bemærkninger:

  1. Kigkurren skal i henhold til lokalplan 205 Snorresgade i videst muligt omfang anlægges som grønt areal, men der er endnu ikke afsat midler hertil. I det aktuelle lokalplanområde tages der højde forønsket om en sigtelinje og forbindelse ud for Kigkurren i en grøn kile for at skabe sammenhæng. Med lokalplanforslaget er Københavns Skolehavers ønske om afgrænsning tilgodeset.
  2. Skuret får en ny placering i kanten mod Artillerivej ud for skolehavens areal. Det eksisterende skur er i for dårlig stand til at blive flyttet, og der etableres et nyt skur med samme udtryk og omfang som det eksisterende skur.

Økonomi

Denne indstilling har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.

Videre proces

Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, sender Teknik- og Miljøforvaltningen planforslaget i høring i otte uger (ekskl. juli måned). Planforslaget kan sendes i offentlig høring umiddelbart efter Teknik- og Miljøudvalget har godkendt lokalplanforslaget, jf. Borgerrepræsentationens delegation af den 30. januar 2020.

Efter offentlighedsfasen vil forvaltningen gennemgå de modtagne henvendelser og på baggrund heraf udarbejde indstilling om endelig vedtagelse af planforslaget. Denne forventes forelagt Borgerrepræsentationen ultimo 2020.

 

                                                     Søren Wille

                                                                               / Karsten Biering Nielsen

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 22. juni 2020

Indstillingen blev godkendt med 8 stemmer mod 2. Ingen undlod at stemme.

For stemte: A, B, F, Ø og Å.
Imod stemte: C og V.

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:
”Det Konservative Folkeparti er imod byggeri og fortætning af dette område op ad Amager Fælled. For os er det vigtigt, at naboerne fortsat har fri og uhindret adgang til Amager Fælled.”

Til top