Mødedato: 18.11.2024, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 51

Tildeling af støtte til bygningsfornyelse 2024

Se alle bilag

Der skal tages stilling til tildeling af støtte til bygningsfornyelse af 11 ejendomme samt frigives midler til boligkommissionens arbejde. Samtlige ejendomme har lejligheder, der mangler toilet og/eller bad og er af den grund prioriteret højt blandt årets ansøgninger. Der er modtaget i alt 140 ansøgninger til årets bygningsrenoveringspulje, hvilket er ekstraordinært mange. Da ikke alle kan tildeles støtte indenfor det årlige budget til bygningsfornyelse, har forvaltningen som sædvanligt screenet og prioriteret ansøgningerne i henhold til indsatsens fokusområder.

Indstilling

Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,

  1. at der gives støtte til bygningsfornyelse af 11 ejendomme med i alt 754 boliger, jf. bilag 2.

    Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

  2. at der overføres og frigives en udgiftsbevilling på 102,1 mio. kr. til bygningsfornyelse af de 11 ejendomme. Midlerne frigives på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling Byfornyelse anlæg, jf. økonomiafsnittet og bilag 4.
  3. at driftsudgifter til indfasningsstøtte for lejestigninger i 2 ejendomme med private udlejningsboliger på 2,7 mio. kr. afholdes på Teknik- og Miljøudvalgets bevilling, Efterspørgselsstyrede overførelser, jf. bilag 5.
  4. at der overføres og frigives en udgiftsbevilling på 2,0 mio. kr. til Boligkommissionens virke, jf. økonomiafsnittet og bilag 4.

Problemstilling

Københavns Kommune bevilger i henhold til byfornyelsesloven hvert år støtte til bygningsfornyelse af private boligejendomme med det formål at afhjælpe usunde og utidssvarende boligforhold, fremme grøn omstilling samt bevare og fremtidssikre Københavns arkitektoniske egenart, jf. bilag 6 (TMU 13. juni 2022). Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling til tildeling af støtte til bygningsfornyelse til 11 specifikke ejendomme med i alt 754 boliger. Borgerrepræsentationen skal tage stilling til frigivelse af midler fra Byfornyelsesrammen til støtten, udgifter til indfasningsstøtte, som afbøder lejestigninger, samt midler til Boligkommissionens løbende arbejde.

Løsning

Bygningsrenoveringspuljen

Teknik- og Miljøforvaltningen har i år modtaget 140 ansøgninger til bygningsrenoveringspuljen, hvoraf kun en mindre andel kan imødekommes indenfor årets budget. Der kan disponeres op til 105,2 mio. kr. til nye projekter indenfor bygningsfornyelsens område (herunder Boligkommissionen) (jf. Byfornyelsesredegørelse 2024, TMU 17. juni 2024). Forvaltningen har gennemgået alle indkomne ansøgninger i en samlet faglig vurdering med udgangspunkt i fokusområderne defineret i ”Prioritering af bygningsfornyelsen 2022”, jf.  bilag 6 (TMU 13. juni 2022), og de rammer, som defineres i Byfornyelsesloven. Følgende kriterier vægtes særlig højt:

  • Installationsmangler: manglende toilet, bad, og/eller fjernvarme.
  • Placering i udsat by eller indenfor en områdefornyelse.
  • Dårligt energimærke og/eller stor forbedring i energimærket.
  • Dårligt indeklima, herunder belastet af trafikstøj over 58 dB.
  • Projektet demonstrerer/udvikler nye metoder eller tekniske løsninger, som vil kunne udbredes. til andre københavnske ejendomme (fx ift. grøn omstilling).

De 11 ejendomme, som indstilles til støtte i år, er fortrinsvis prioriteret på baggrund af toilet- og badmangler. De enkelte ejendomme og de renoveringsarbejder, der søges støtte til, fremgår af bilag 2. Alle projekter har fået opbakning fra min. 50 % af beboerne. Med støtten opnås at:

  • Der etableres 34 toiletter og 143 bad i eksisterende boliger (fordelt på alle 11 ejendomme).
  • Ejendommene opnår gennemsnitlige forventede energibesparelser på 17,1 kWh/m2 pr. år og en samlet energibesparelse på 606 MWh/år. Det svarer til den energi, det kræver at opvarme ca. 33 gennemsnitlige danske parcelhuse i et år. Se samlet miljøvurdering i bilag 3.
  • 235 boliger, der er belastet af vejstøj (>58 dB), støjdæmpes (fordelt på 9 ejendomme).

Ejendomme som ikke indstilles til støtte
For at forhindre at unødigt mange boligforeninger bruger ressourcer på at udarbejde detaljeret ansøgningsmateriale, har forvaltningen screenet de indledende 140 ansøgninger og inviteret en mindre andel til at indsende en ”kvalificeret ansøgning”, som udarbejdes i dialog med en kommunal sagsbehandler. Blandt de i alt 17 modtagne kvalificerede ansøgninger er ejendomme med flest installationsmangler prioriteret højest i tråd med forvaltningens nuværende praksis. Alle 17 ejendomme vurderes at opfylde puljens kriterier, og de, der ikke er indstillet, har mulighed for at genindsende deres ansøgning i næste års ansøgningsrunde.

Årets indstillede ejendomme opnår gennemsnitligt en lavere energibesparelse, end det har været tilfældet tidligere år. Det er fordi manglende toilet og/eller bad prioriteres højere i tilfælde, hvor projektet ikke både etablerer toilet/bad og opnår energibesparelser. Det skal i øvrigt bemærkes, at nogle af de 140 ansøgere er henvist til toiletpuljen, hvis de havde toilet- og/eller badmangler, men ikke andre større renoveringsbehov. Ejendomme, som ikke er indstillet til støtte, fremgår af bilag 2.

Vedr. tilbagebetaling af støtte og genhusning
I henhold til byfornyelsesloven vil der for alle ejendommene blive tinglyst deklaration om hel eller delvis tilbagebetaling af tilskud til Københavns Kommune ved salg eller ejerskifte med fortjeneste inden for 20 år, jf. bilag 2. Tilbagebetalt støtte tilbageføres til byfornyelsesrammen. Kravet om tilbagebetaling gælder den samlede ejendom for andelsforeninger og udlejningsejendomme, men den enkelte ejerlejlighed i ejerforeninger.

I udlejningsboliger har lejere i henhold til byfornyelsesloven ret til permanent genhusning ved omfattende ombygninger, hvor lejen stiger betydeligt. Forvaltningen vurderer, at to af de 11 indstillede projekter medfører ret til enten permanent eller midlertidig genhusning. Kommunen yder et midlertidig huslejetilskud til eksisterende lejeres huslejestigning som følge af støtteberettigede forbedringsudgifter i lejeboliger. Den såkaldte indfasningsstøtte udgør det første år 2/3 af huslejestigningen og nedsættes over 10 år, jf. bilag 5.

Boligkommissionen

Der skal løbende afsættes midler til Boligkommissionens arbejde fra Byfornyelsesrammen, da indsatsen ikke har en fast bevilling. Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at der i år afsættes 2 mio. kr., mod 1 mio. kr. per år de seneste år.  Dette skal primært dække en forventet øget udgift til genhusning til erstatningsbolig som følge af den opsøgende indsats ifm. toiletpuljen overfor boliger, som ikke har eget toilet i lejligheden (BR 2. juni 2022). Typisk er der tale om ejendomme, hvor flere boliger deler ét toilet.

Københavns Boligkommission har generelt til formål at sikre, at ingen borgere bor under utidssvarende boligforhold eller udsættes for sundheds- eller brandfare i deres bolig eller andre bygninger, som de opholder sig i. Boligkommissionen kan derfor nedlægge forbud mod beboelse og/eller ophold (kondemnering) og kan i forbindelse hermed påbyde udbedring af forholdene, afspærring eller nedrivning af bygningen. Midlerne til Boligkommissionen bruges til at foretage nødvendige undersøgelser (af fx skimmelsvamp) samt at genhuse beboere til erstatningsbolig i de tilfælde, hvor ejendommens ejer ikke har udbedret de kondemnable forhold indenfor den fastsatte tidsfrist. Tidsfrister varierer alt efter forholdets alvorlighed, op til ”senest ifm. nuværende beboers fraflytning”.

Teknik- og Miljøudvalget har ikke mulighed for at afvise at afsætte midler til boligkommissionens virke, da kommunen er forpligtiget til at afholde udgifter ifm. genhusning.

Politisk handlerum

  • Teknik- og Miljøudvalget har mulighed for at afvise at give støtte til et eller flere projekter. I så fald vil midlerne tilbageføres til byfornyelsesrammen og anvendes til støtte af fremtidige bygningsfornyelsesprojekter.

Økonomi

Beslutningen om bygningsfornyelse og finansiering af udgifterne sker i medfør af lovbekendtgørelse nr. 794 af 27. april 2021 om byfornyelse og udvikling af byer. Bevillingen ”Byfornyelse anlæg” er omfattet af anlægsmåltallet, men bygningsfornyelsessager kan ikke sættes i bero, efter ejendomsejer har modtaget tilsagn og overholder de forpligtigelser, der følger af tilsagnet (jf. bekendtgørelsen om udbetalinger i byfornyelsessager). Udvalget vil således ikke have mulighed for at berosætte disse projekter, efter tilsagn er givet til borgerne. Anlægsmåltal i 2025-2028 skal findes inden for Teknik- og Miljøudvalgets eget anlægsmåltal.

Den samlede støtte til bygningsfornyelse af de 11 ejendomme er opgjort til 102,1 mio. kr., hvoraf 2,2 mio. kr. er afsat til genhusning. Med ejernes egenfinansiering på 140,6 mio. kr. (inkl. genhusning) er den samlede investering på 242,7 mio. kr. i bygningsrenoveringer i København. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 4.

Der sker erfaringsmæssigt et vist frafald af projekter inden tilskuddet udbetales, da deres gennemførsel er afhængig af de private bygherrers økonomi. I denne indstilling er der derfor et forventet mindreforbrug på 15,2 mio. kr. (17,5%). De enkelte bygningsfornyelsesprojekter vil blive regnskabsforklaret, efterhånden som de afsluttes. I forbindelse med aflæggelse af anlægsregnskabet for den sidste bygningsfornyelse vil der blive udarbejdet en oversigt over samtlige anlægsregnskaber for bygningsfornyelser 2024, herunder en opgørelse af det forventede mindreforbrug på 15,2 mio. kr.  Afvigelser herfra udlignes, når der efterfølgende disponeres midler til nye bygningsfornyelsesprojekter.

Der skal derudover frigives 2 mio. kr. til Boligkommissionens virke. De bevillingsmæssige konsekvenser fremgår af bilag 4.

Videre proces

Når Borgerrepræsentationen har godkendt indstillingen, vil Teknik- og Miljøforvaltningen give tilsagn til ansøgerne. Alle projekter får løbende tidsfrister for hver fase og en overordnet rammefrist for byggeriets færdiggørelse. Hvis disse ikke overholdes, kan kommunen iht. byfornyelsesloven annullere tilsagnet, og midlerne tilbageføres til byfornyelsesrammen. Bygningsrenoveringsprojekterne forventes at være gennemført og regnskabsgodkendt senest i 2028.

 

Søren Wille
                        / Peter Højer

Beslutning

Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 18. november 2024

 

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt med 10 stemmer mod 0. 1 undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, Ø og Å

Undlod at stemme: V

 

 

Indstillingens 2. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 0. 1 undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, Ø og Å

Undlod at stemme: V

 

 

Indstillingens 3. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen med 10 stemmer mod 1. 0 undlod at stemme.

 

For stemte: A, B, C, F, Ø og Å

Imod stemte: V

 

 

Indstillingens 4. at-punkt blev anbefalet over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen uden afstemning.

 

 

Det Konservative Folkeparti afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Det Konservative Folkeparti støtter fuldt ud, at der ydes støtte til at sikre toilet- og badfaciliteter, såvel som at der ydes støtte til støjbeskyttelse, samt tilslutning til fjernvarme. Men vi mener, at energioptimerende tiltag ikke bør støttes af indsatsen, da vi mener, at disse tiltag der giver en meget direkte økonomisk gevinst hos ejerne, bør betales af ejerne, der får gevinsten og i stedet bør der udelukkende anvendes midler til projekter, der sikrer toilet og bad, fjernvarme og støjsikring.”

 

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

"Venstre mener ikke, at bygningsfornyelsen bør bruges på at installere bad og toilet. Det må være op til den enkelte ejendom at investere i. Venstre mener heller ikke, at der bør ydes indfasningsstøtte til lejestigninger. Hvis beboerne ikke ønsker at forbedre deres bolig grundet deraf forhøjede lejeudgifter, bør man ikke søge puljen."

 

 

Socialdemokratiet, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Alternativet afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Partierne noterer sig at støtten til bygningsfornyelse er sammensat sådan, at den skal betales tilbage til kommunen hvis boligen bliver solgt med en værdistigning indenfor 20 år.”

 

 

Venstre afgav følgende protokolbemærkning:

 

”Venstre så gerne, at pengene til Boligkommissionen ikke var hævet med en million, men Venstre føler sig nødtaget til at stemme for, da det er forventede udgifter.”
Til top