Redegørelse om reservering af parkeringspladser til københavnere med beboerlicens
På baggrund af et medlemsforslag om reservering af parkeringspladser til københavnere med beboerlicens, stillet af Socialdemokratiet på Teknik- og Miljøudvalgets møde den 19. september 2022, bliver Teknik- og Miljøudvalget forelagt forvaltningens juridiske redegørelse. Forvaltningen vurderer, at det på baggrund af en konkret vurdering i det enkelte tilfælde vil være muligt at reservere parkeringspladser til københavnere med beboerlicens.
Indstilling
Teknik- og Miljøforvaltningen indstiller, at Teknik- og Miljøudvalget godkender,
- at Teknik- og Miljøudvalget tager den vedlagte juridiske redegørelse til efterretning, jf. bilag 2.
- at medlemsforslag om ” Reservering af parkeringspladser til københavnere med beboerlicens” stillet af Socialdemokratiet, jf. Teknik- og Miljøudvalget den 19. september 2022 hermed er håndteret, jf. bilag 4.
Problemstilling
Teknik- og Miljøudvalget besluttede på udvalgsmøde den 19. september 2022 at pålægge forvaltningen at udarbejde en juridisk redegørelse for at belyse om det vil være lovligt at reservere offentlige gadeparkeringspladser i Københavns Kommune til københavnere med beboerlicens.
Forvaltningen har på baggrund af udvalgets beslutning henvendt sig til Transportministeriet og spurgt til ministeriets vurdering af, om en kommune inden for rammerne af gældende lovgivning kan indføre en ordning, hvor en andel af parkeringspladserne reserveres til beboerne i et område med et generelt højt parkeringspres.
Transportministeriets svar på forvaltningens henvendelse er vedlagt som bilag 3 og danner baggrund for den juridiske vurdering, der fremgår af bilag 2.
Løsning
Forvaltningen har spurgt Transportministeriet vurdering af, om Københavns Kommune kan indføre en ordning, hvor en andel af parkeringspladserne reserveres til beboerne i et område, med et generelt højt parkeringspres.
Det fremgår af Transportministeriets svar af 29. august 2023, jf. bilag 3, at den relevante bestemmelse i færdselsloven, § 92, stk. 1, nr. 1, giver vejmyndigheden adgang til at reservere parkeringspladser på kommuneveje til særlige formål. Det er først og fremmest færdselsmæssige hensyn, men også andre offentlige hensyn af mere almen karakter kan tages i betragtning i anvendelsen af bestemmelsen.
Ministeriet forholder sig imidlertid ikke i sit svar til, hvilke konkrete betragtninger, en vejmyndighed vil kunne anlægge ved reservering af parkeringspladser på offentlig vej til beboere, men understreger, at det er centralt, at vejmyndigheden foretager en konkret vurdering og har en konkret begrundelse for reservationen og de hensyn, der herved varetages.
Som det fremgår af Transportministeriets svar til forvaltningen, giver færdselslovens § 92, stk. 1, vejmyndigheden for en offentlig vej beføjelse til med samtykke fra politiet at fastsætte færdselsmæssige bestemmelser, som påvirker vejens brug eller udformning. Det kan bl.a. omfatte parkerings- og standsningsforbud.
Bestemmelsen åbner mulighed for at reservere parkeringspladser på kommunale veje til særlige formål. Der skal tages hensyn til færdselsmæssige forhold, men der kan også inddrages andre hensyn såsom miljø, erhvervsliv, sårbare grupper, bymiljø mv. I sit svar til forvaltningen afviser Transportministeriet ikke muligheden for at reservere pladser til beboere. men understreger, at dette afhænger af kommunens konkrete begrundelse for reservationen og de hensyn, der herved varetages.
Det er samlet set forvaltningens vurdering, at kommunen lovligt kan reservere parkeringspladser på offentlige veje til beboere med licens. Det er dog vigtigt at være opmærksom på, at de konkrete initiativer skal være bundet op på en konkret afvejning af forskellige saglige hensyn. Kommunen skal f.eks. sikre, at der er foretaget den nødvendige afvejning af beboernes behov for at parkere overfor andre behov. Det skal navnlig sikres, at væsentlige færdselsmæssige hensyn ikke taler imod reserveringen af parkeringspladserne. Det kunne f.eks. være i nærheden af institutioner, hospitaler eller lignende, hvor andre hensyn vejer tungere end hensynet til beboernes parkeringsmuligheder. Denne vurdering afhænger i sidste ende af en politisk beslutning, herunder placering, belægningsprocenter, antal, tidsrum mv.
Forvaltningen gør opmærksom på, at der i betalingszonen, og i de tre timers tidsbegrænsede zoner, er københavnske beboere med handicapkort, der historisk ikke har haft brug for en beboerlicens, da man med handicapkort er fritaget for betalingsparkering og i de tidsbegrænsede zoner kan parkere ubegrænset.
Hvis der på et tidspunkt oprettes områder, som er reserveret til beboere med beboerlicens, vil beboere med handicapkort ikke være fritaget fra betaling i området, da området er reserveret til borgere med beboerlicens. Hvis beboere med handicapskilt skal benytte pladserne, skal de købe en beboerlicens til parkeringszonen, eller bestille en gratis beboerlicens til de tidsbegrænsede zoner for at kunne bruge parkeringspladserne. Hvis man politisk ønsker at gøre det billigere for beboere med handicapskilt at holde i området, kan forvaltningen undersøge mulighederne nærmere, hvis det på et tidspunkt bliver aktuelt med et konkret forslag om at reservere områder til beboere.
Forvaltningen bemærker ligeledes, at Transportministeriets vurdering alene omfatter kommunens mulighed for at reservere parkeringspladser til beboere på offentlige veje. Ovenstående omfatter kun beboerlicenser og således ikke indehavere af erhvervslicens eller Erhvervslicens Plus. Vurderingen - for så vidt erhvervslicenser - vil være den samme som for beboerlicenser. Der vil ligeledes kunne reserveres parkeringspladser til erhvervsvirksomheder med erhvervslicens, ligesom ordningen kan omfatte både køretøjer med beboer- og erhvervslicens.
Det vil ikke være lovligt at reservere parkeringspladser til beboere i større områder af København uden at have taget konkret stilling til konsekvenserne i de nærmere afgrænsede strækninger.
Sagen har været længe undervejs, fordi forvaltningen bl.a. har afventet tilbagemeldingen fra Transportministeriet.
Politisk handlerum
Teknik- og Miljøudvalget kan henvise finansiering af konkrete forslag til reservering af parkeringspladser til københavnere med beboerlicens til forhandlingerne om Budget 2025 ved at vedtage et ændringsforslag herom. Teknik- og Miljøudvalgets konkrete forslag kan f.eks. varieres på baggrund af antallet af pladser, det gældende tidsrum og den geografiske placering i byen.
Økonomi
Indstillingen har i sig selv ingen økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune.
Videre proces
Når Teknik- og Miljøudvalget har godkendt indstillingen, er den juridiske redegørelse taget til efterretning. Forvaltningen foretager sig ikke yderligere på nuværende tidspunkt.
Søren Wille
/Lena Kongsbach
Beslutning
Teknik- og Miljøudvalgets beslutning den 17. juni 2024
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.